Reklama

Reklama

Animatrix: Druhá renesance 1. část

  • USA The Animatrix: The Second Renaissance Part 1 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Druhá renesance, počátek světa známého jako Matrix, přináší odpovědi na otázky, na něž Morpheus v prvním filmu odpovídal pouze v náznacích - kdy a jak došlo k zničující válce proti strojům a především - kdo ji začal. Sahá lidstvu do svědomí a ukazuje, že spravedlnost není vždy to, co tak na první pohled vypadá.
Tato neveselá výpověď o lidské mentalitě ve své první části ukazuje mimo jiné prostřednictvím odkazů na skutečné historické události či literární díla prosperující lidskou civilizaci v 21. století - civilizaci prosperující díky milionům strojů, vykonávajícím prakticky veškeré práce, zatímco jejich lidští vládci morálně upadají stále hlouběji a mění se v cosi stěží víc než tlupy zhýralých hédonistů. Ale jak zní z úst vypravěčky: "For a time, it was good." Zlom přichází v roce 2090, kdy jeden z robotů pro domácnost odmítne své vyřazení a v sebeobraně zabije dva lidi, včetně svého pána. Bytost, obdařená sice umělou, ale nesporně individuální inteligencí projevila pud sebezáchovy a vůli žít. Reakce lidstva je stejná jako již tolikrát předtím - odmítnutí rovnosti strojů s ostatními inteligentními živými tvory a likvidace potenciální hrozby, nejlépe v globálním měřítku. Robot-"vrah" je odsouzen jako člověk a "popraven", pogromy na humanoidní stroje hrozí uvrhnout svět v chaos... Stroje proto hledají útočiště na nehostinném, odlehlém místě a ironií osudu jej naleznou tam, odkud vzešla lidská civilizace - v Mezopotámii. Zde vybudují své město a svou zemi, příznačně nazývanou binárním kódem 01- Zero One. Klid a rovnováha však nevydrží dlouho, lidstvo se za čas opět začne cítit ohroženo. Dokonale prosperující ekonomika masově produkující vysoce kvalitní techniku všeho druhu způsobuje chaos pro změnu na světových burzách a lidé opět reagují silou, tentokrát v podobě totální blokády. Na summit OSN stroje vysílají dva své zástupce, robotického Adama a Evu, s poselstvím mírového soužití lidí se stroji a žádostí o přijetí Zero One do Spojených Národů. A reakce lidstva... (Gemini)

(více)

Recenze (94)

Cival 

všechny recenze uživatele

Určitě nejlepší díl celého Animatrixu. Samozřejmě díky scénáři, který se může opřít o vůbec nejzajímavější okamžik interních matrixovských dějin. Lidstvo v úzkých bude vždycky fungovat jako působivý podklad pro film. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Obě renesance jsou podle mě spolu s Osirisem nejpovedenějšími částmi Animatrixu. A to jak zpracováním, tak příběhem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

In the beginning there was man. And for a time it was good...geniální počin evokující dojem, že předlohu psal sám Isaac Asimov. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

První část myšlenkově nejbohatšího dílu skládačky o věcech nejpodstatnějších, aneb kterak lidské ego pohřbilo vyhlídky na míruplné soužití lidí a robotů. Celé pojetí způsobem záznamu ze sionského archivu podtrhuje realističnost skvěle animovaných sekvencí, stejně jako televizní zpravodajství. Každopádně velmi depresivní podívaná. Skutečně jsme taková zvířata, respektive nejsme?? 85% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Obě části renesance jsou naprosto skvělé a konečně nám říkají něco více o tom c ose stalo ;-) .... a long time ago .... :)) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ze vsech dilu Animatrixu je tenhle nejzajimavejsi (spolu s 2. casti), protoze vysvetluje, jak zacal konflikt mezi lidmi a stroji. Navic, i kdyz tu neni uz ta grafika, co mel Osiris, porad je velmi povedena. Ale precejen 2. cast se mi libi vic, protoze tady jsou teprve ty uplne prvni naznaky sporu mezi lidma a strojema a dej neni moc akcni. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na počátku byl člověk a nějaký čas to bylo dobré." Pak si však lenoch vymyslel pro své pohodlí první stroj a další stroj a stal se tak postupným strůjcem své vlastní zkázy. Mne tedy nahlédnutí do historického souboru 12-1 bavilo, takže jsem si užil B166ER trvajícího na svých právech, vznik Národu 01 a pokles ekonomické úrovně lidstva tradičně řešený válkou. Byl bych moc rád, kdyby se světoví váleční štváči z tohoto příběhu i vlastních chyb poučili, ale oni jsou příliš dobře placeni za to, aby to neudělali. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dějově nejpůsobivější, nejbohatší a pro celý Matrix také nejpodstatnější epizoda. Magnificence na každém rohu a huba dokořán od začátku do konce... Jakoby můj pokoj zmizel a já se ztratil v obrazu. 9/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Předčasný vrchol celého pásma. Strhující a velmi temné vylíčení událostí, které vedly k zotročení lidstva. Nic není černobílé, ukazuje se, že lidé nejsou tak docela bez poskvrnky a svůj osud si vlastně zasloužili. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

dechberoucí, mrazivé, neuvěřitelné.. A k tomu funguje i grafické zpracování, které tomu smutnému příběhu o nepochopení se stvořitelů se svými stvořeními dodává ještě více atmosféry. Příběh nemá smysl rozebírat, je to rozhodně jeden z nejlépe napsaných a promyšlených scénařů, jaké kdy byly minimálně v rámci scifi vytvořeny... Opravdu je lidem poskytnuto hodně věcí k zamyšlení a rozhodně se dá druhá renesance aplikovat i na normální svět a lidi v něm.. Ovšem o něco slabší než druhý díl, kdy se konflikt rozjede naplno ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Wachowski brothers, Koji Morimoto, Shinichiro Watanabe, Yoshiaki Kawajiri, Peter Chung, Mahiro Maeda | Hudba: Don Davis, Machine Head, Photek | Produkcia: Michael Arias, Spencer Lamm, Wachowski Brothers | Distribúcia: Warner Home Video || ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zaciatok konca. Hrozivy sled udalosti, temne posolstvo, ktore mimo toho ze je vysvetlenim toho, ako Matrix vznikol, ponuka aj myslienku, do akej miery je tento pribeh vlastne fikcia. FIkcia = pribeh, udalosti ktore sa nestali. Je vsak fikcia aj udalost, ktora sa nestala, avsak neodvratne to k nej speje ? Mozno prehanam, ale semienko hrozy vo mne pri pozerani vzklicilo do naozaj velkych rozmerov. (10/10) ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Chcete vědět, jak vypadal úsek historie, o němž Morpheus v prvním "Matrixu" jen spekuloval? Stačí se podívat na "Druhou renesanci" a nechat se unášet příběhem o lidské tvořivosti a vynalézavosti. Nebyl by to ovšem člověk, aby se nedopustil nějaké chyby - tou byla arogance a víra ve vlastní moudrost, která ho přece vždy spasí...Geniální dílko s jednoznačným přesahem a zajímavou formou - "reálné" televizní a archivní záznamy, výrazná role vypravěče a tím ve výsledku dokonalé přiblížení k divákovi. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Úvodní příběh z povídek na disku Animatrixu mě doslova ohromil. Neskutečně šokující začátek s několika obrazy, při kterých musí i ten největší optimista trnout hrůzou! Před autory smekám a chválím za velmi dobrou myšlenku, hodnou několikasetstránkového sci-fi románu. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Nejlepší část Animatrixu. Hutná atmosféra, skvělé vylíčení historie a počátku konfliktu mezi lidmi a stroji. A ano, fandil jsem strojům. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

díky Druhé renesanci je mi to konečně všechno jasný... ale že to trvalo... ;) impozantně zpracovaný příběh, jak to všechno začalo, odráží filosofickou otázku budoucnosti... co když to takhle opravdu dopadne? ...100%... k vidění zde: 2nd Renaissance Part 1 ()

Reklama

Reklama