Reklama

Reklama

Korunovace Alžběty II. v barvě

(TV film)
  • Velká Británie The Queen’s Coronation in Colour

Obsahy(1)

Jak vnímali korunovaci mladé panovnice před sedmdesáti lety lidé na celém světě? Některá místa měla svou vlastní královnu! ... Dnešní dokument pochází z doby oslav 65. výročí královniny korunovace. Uvidíme tehdejší nejlepší barevné záběry, a o zákulisí pohovoří zasvěcenci, kteří byli v centru této významné události, včetně královnina bratrance Michaela z Kentu a jejích družiček. O své vzpomínky na slavný den se podělí Trevor McDonald, Len Goodman, Michael Crawford a Alison Steadmanová. Královnina korunovace byla první velkou televizní událostí na světě. Byla to také nová éra amatérských domácích filmů a komunity ve všech koutech Spojeného království natáčely korunovační oslavy a přehlídky. Díky pečlivé archivní práci tvůrců dokumentu se setkáme také s lidmi, kteří v těchto amatérských filmech vystupují. Radost z nich čiší i po dlouhých letech. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Během korunovace zní „Coronation anthem“. Korunovační hymnu složil George Frideric Händel ke korunovaci britského panovníka. Händelovy čtyři korunovační hymny používají text z Bible krále Jakuba a byly původně objednány pro korunovaci Jiřího II. v roce 1727, ale staly se standardem pro pozdější korunovace. Jsou to „Zadok the Priest“, „Let Thy Hand Be Strengthened“, „The King Shall Rejoice“ a „My Heart Is Inditing“. Každá byla původně samostatným dílem, ale později byly vydány společně. (sator)
  • Korunovace Alžběty II. byla poprvé v historii přenášena přímým přenosem na obrazovky televizních přístrojů. Majitelů televizí v té době bylo v Británii 2 miliony Angličanů. Pro porovnání – v Československu se ve stejné době prodalo na 350 přístrojů. (sator)

Reklama

Reklama