Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento příběh vypráví o dvou bratrech McCormickových, kteří vyrůstají bez rodičů a prožívají chvíle účtování, kdy musí dokázat nejen bratrskou lásku a sílu přátelství, ale také převzít zodpovědnost za svůj další život. Spisovatelka S. E. Hintonová je od konce 60. let literární bohyní americké mládeže a její romány dosáhly milionových nákladů. Režisér F. F. Coppola kupříkladu natočil její román Rumblefish a pozornosti filmařů neušel ani autorčin realistický příběh s názvem Tex. Vypráví o dvou bratrech McCormickových, kteří vyrůstají bez rodičů a prožívají chvíle účtování, kdy musí dokázat nejen bratrskou lásku a sílu přátelství, ale také převzít zodpovědnost za svůj další život. V roli patnáctiletého Texe se objevil mladičký Matt Dillon, o dva roky staršího bratra Masona hraje Jim Metzler, v roli Texovy lásky Jamie debutovala další budoucí hvězda Meg Tilly a Texova nejlepšího kamaráda ztělesnil Emilio Estevez. Režisérem filmu je Tim Hunter. (HBO Europe)

(více)

Recenze (7)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Příběh o dvou buranských bratrech, které opustí otec a oni se o sebe musej postarat sami. Zaujme snad akorát, že se tu v jedněch ze svých prvních rolích objeví Matt Dillon jako Tex a Emilio Estevez (and I was like EMILIOOOO!!!), který hraje jeho bohatého spolužáka. Jinak teda nic moc zajímavýho. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Několik let před tím, než se z empatických portrétů teenagerů stal jeden ze silných trendů osmdesátkové popkultury vznikl tento pozapomenutý obraz emocionální rozervanosti dospívání v produkci Disneyho studia. To tehdy procházelo svou tzv. ponurou érou, kdy se díky progresivnímu vedení Rona W. Millera na chvíli vydalo směrem k vážnějším a dospělejším filmům. Příznačně pro disneyácký moloch je dnes toto období opomíjené a vytlačované z pozornosti, protože nezapadá do korporátní linie iluze nevinnosti a nekonfliktnosti, kterou studio masivně utužilo v devadesátkách. Právě v jejím kontextu překvapí "Tex" svou otevřeností a chápavostí vůči dospívání a jeho mnohoznačným stránkám, které jsou zde ještě umocněny prostředím jižanského venkova. Dost možná se jedná o první a zřejmě i poslední film uvozený logem Walt Disney Studios, kde se bez okolků hovoří o sexu, alkoholu, drogách, ale také emocionálních výkyvech teenagerů a konfliktech s dospělými. (Aby mohly takové filmy nadále pod křídly disneyovských producentů vznikat, prosadil Miller založení dceřiné společnosti Touchstone Pictures.) Oproti pozdějším osmdesátkovým teenagerským filmům "Tex" nejde naproti diváckému přijetí popovými motivy, humorem či žánrovými elementy, ale zůstává spíš v ranku sociálního dramatu, byť si vypomáhá eskalováním hrdinovy situace tím, že mu pod nohy neustále hází nějaké překážky. Režisér a spoluscenárista Tim Hunter se později k tématům dospívání v hnilobné letargii maloměsta a zoufalé snaze se z ní alespoň na chvíli vymanit vrátil v mnohonásobně vyhrocenějším a zneklidňujícím "Na břehu řeky". ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama