Reklama

Reklama

Mlha války

  • USA The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bývalý ministr obrany prezidenta Kennedyho a prezidenta Johnsona, Robert S. McNamara, byl jednou z nejkontroverznějších a nejvlivnějších politických osobností 20. století. Nyní se - poprvé - setkává s oscarovým režisérem Errolem Morrisem (Tenká modrá čára), aby vám nabídl upřímnou osobní výpověď o některých rozhodujících událostech současných amerických dějin. Jako velitel nejmocnějších vojenských sil ve velmi nestabilní situaci nedávné doby McNamara nabízí nový a často překvapující pohled na bombardování Tokia, Kubánskou krizi a důsledky Vietnamské války. Díky nově vydaným rozhovorům s prezidenty Johnem F. Kennedym a Lyndonem B. Johnsonem z Oválné pracovny a zasvěcenému a osobnímu pohledu se stala MLHA VÁLKY úspěšným dokumentem i u kritiky. Podívejte se na film, který Roger Ebert (Chicago Sun-Times) nazval "mistrovským kouskem"! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Cival 

všechny recenze uživatele

Řeklo by se dokument nabádající k pacifismu skrze popis válečných jatek. Jenže mistrovsky komponovaný snímek mě ze všeho nejvíc zaujal rozjímáním nad válečnou etikou, revizí názorů vypravěče McNamary a zamyšlením nad zrádností přísunu argumentů pro zásadní dějinné kroky jen jedním informačním kanálem. A navíc je to zábava. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Robert S. McNamara a jeho skoro zpověď a rozjímání nad událostmi v jeho životě. O atraktivnost a zajímavost je postaráno, jelikož se nenajde mnoho osobností jakou bezesporu McNamara je. Nejde zde ani tak o rozřešení otázky zda skutečně byl či nebyl za vše zodpovědný, zda (ne)byl válečný zločinec, zda (ne)mohl některým věcem zabránit - spíše se jedná o fascinující ohlédnutí za jeho životem (což vzhledem k tomu, že byl minitrem obrany v době Kubánské krize či během války ve Vietnamu, že byl ředitelem Světové banky a Fordu a k tomu hrál zajímavou roli i během 2. světové války, tak rozhodně je kam se ohlížet) . K tomu Morris jako zkušený dokumentarista umí pokládat otázky, umí ve správný čas použít dobové záběry, má to skvěle sestříhané a když si jako pomyslnou třešinku na dortu připočtete skvostný soundtrack od Philipa Glasse, tak rozhodně stojí za to věnovat nějaký čas sehnání tohoto dílka - vyplatí se to. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Krajně děsivý, fascinující dokument a byť relativně krátký, dle mého je to jeden z vůbec nej snímků na téma válka/ moderní dějiny. O té kouzelné absurditě, jak lidstvo opravdu téměř dosáhlo sebevraždy, o chaosu minulého století, chladnokrevnosti propočtů a rozhodování s krví stovek tisíc na svých rukou, o významu a morálce toho všeho. Klíčem je sám vypravěč a jedna z režijních osobností v americké war politice minulého století, brilantní člověk a geniální analytik, pro některé záporák a regulerní válečný zločinec. McNamara se tu zpovídá a uvažuje na témata kubánské raketové krize (datum 27.10.1962❗️), masového bombardování Japonska, vzdání se zářné dráhy presidenta firmy Ford pro post Kennedyho ministra obrany, až po kauzu Vietnam. A je to ultra zajímavá přednáška + sama nádhera bilancování tak významného muže na sklonku svého života (umírá 6 let po vydání filmu), v duchu vykoupení, co pro mě činí FOG OF WAR tak excelentním a jedinečným. Druhá projekce - definitivní wow. Doporučeno naprosto každému, prosím povinně do školních lavic a lekci #11 si dávám rovnou za rámeček. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Lynn vpodstatě shrnula moje dojmy z tohoto vynikajícího dokumentu. Označit někoho za válečného zločince dost závisí na straně, na které se ten který člověk nachází. Jenže moralizovat v míru je jednoduché, ale v okamžiku, kdy válka probíhá, se chtě nechtě musíme dopouštět věcí jindy nepřípustných, stejně jako redukovat jatka a utrpení do řeči čísel (skvělý záběr, kdy se padající bomby mění na číslice). Sledovat McNamaru vyprávět svůj životní příběh znamená přemýšlet o úloze členů státního aparátu v případě války, o tom, na základě jakých informací se musí rozhodovat a jak je zhoubné mylné chápání příčin dějinných událostí (zde např. neporozumění důvodům tak obrovského odporu vietnamského lidu americké armádě). ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Je Robert McNamara inteligentní muž velkých činů nebo válečný zločinec? Je arogantní a cynický, nebo pragmatický realista? Měli bychom jej obdivovat nebo kritizovat? Film na tyto otázky neodpovídá, to je na divákovi. Ale k závěrům poskytuje výborně utříděná a srozumitelně podaná fakta. Možnost nahlédnout pod pokličku vedení války je lákavá pro režiséra i diváka, navíc zajímavé téma poskytuje široké pole k diskusi a zamyšlení nad naším světem. Roberta McNamaru bych za kontroverzního neoznačila, ale mnohé z jeho postřehů a myšlenek se neposlouchají dobře, protože člověk jakoby v hloubi duše věděl, že si musí často připustit ne zrovna dvakrát příjemnou pravdu. A to je věc, která činí tento dokument tak přínosným. Je to skutečná snaha o nezávislý a objektivní pohled kamery na holé skutečnosti, které se sice stát nemusely, ale staly se, protože jsme jim nedokázali zabránit. Nabízí se tudíž jediná základní otázka. "Budeme toho vůbec někdy schopni? Dokážeme někdy odvrátit bezvýchodné situace a zachránit život tisíců nevinných? A nebo bude stále nutné pro ochranu jednoho obětovat druhé?". ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

L. B. Johnson: "My Američania konflikty nezačíname!" Zvláštne sa počúva spoveď, ba priam kajanie Roberta S. McNamaru, ktorý stál pri "zrode" vojny vo Vietname. Potešilo najmä množstvo autentických zvukových záznamov medzi mnohými vysoko postavenými vládnymi predstaviteľmi, ktoré hovorili za "všetko". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečný dokument. Jak po formální tak po obsahové stránce. Zajímavé filozofické úvahy i spousta faktů a detailů z Karibské krize, vietnamské války, americké politiky a vůbec amerického myšlení. Už samotná osobnost McNamary z něj činí zážitek. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Brilantní rozbor moderních amerických dějin. Toto by se mělo promítat na školách, těch českých nevyjímaje. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Opravdu pozoruhodný a výborně natočený dokument o životě Roberta Strange McNamary. Režisér tohoto filmu, Errol Morris, dokazuje, že bezpochyby patří k nejlepším dokumentaristům současnosti. Výběr Phillipa "Quatsi" Glasse pro zkomponování hudby byl geniálním tahem a kameraman odvedl velmi solidní práci. Co se samotné postavy McNamary týče, lze jednoznačně říci, že jeho postřehy jsou zajímavé a věcné, a jeho schopnost sebereflexe dokazuje, že není takovým fanatikem, jak by se mohlo z dobových dokumentů (tj. z období vietnamské války, kdy byl ministrem obrany) zdát. Vlastně je to velmi moudrý muž. Škoda jen, že to je současně válečný zločinec, který dodnes tvrdí, že k Vietnamu nebyla alternativa - "byli jsme ve studené válce," říká a je ochoten připustit tak leda pár dílčích chyb v ofenzívě. Inu, svět už je bohužel zařízen tak, že jedni strůjci genocid končí na lavici obžalovaných v Haagu a jiní si poklidně užívají stáří na Manhattnu. - Ale ať už je váš světonázor jakýkoliv, tento dokument stojí za vidění. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

K jedenástim lekciám Roberta S. McNamaru sa vyjadrovať nebudem. Čo sa jeho týka, začal nádejne, skončil bezradne. A patrí mu to! Avšak ako celok je FoW skutočne jednou z najlepších lekcií o histórii a povahe človeka, aké sa nám na poli dokumentárnej tvorby môžu dostať. Errol Morris vyťažil z možnosti, ktorá sa mu naskytla, maximum a tento jeho film nech slúži ako vzor pre všetkých novinárov, ktorí dostanú príležitosť stretnúť sa s obdobne významnou osobnosťou. Oslovil ma jeho vecný, pritom uvedomelý prístup, ktorý si ale práve preto žiada, ako inak, plne spolupracujúceho diváka. Lepšie sa nedalo! ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

netradiční a moc zajímavé přemítání (nejen) nad etikou válečných činů v souvislosti s americkou zahraniční politikou zejména 60. let 20. století (studená válka, válka ve Vietnamu), ve které hrál jednu z klíčových rolí Robert McNamara, jenž zde provází celým dokumentem.. rozhodně doporučuji :) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Marnost nad marnost a spousta zbytečného utrpení. To je celá politika a války s ní spojené. Fog of War je dokument, který to skvěle dokazuje. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná kariéra Roberta Strange McNamary, o kterém vlastně mohli být natočeny dokumenty dva. Jednak, co se týče jeho kariéry v Pentagonu a související válečné konflikty a napodruhé o jeho postu prezidenta ve firmě Ford. Přinejmenším se z dokumentu můžeme přiučit ze zajímavých postřehů ministra obrany ohledně globální politiky a to navíc poutavou formou Errola Morrise, který zajímavě skáče z jednoho časového období do druhého, aby dokonale osvětlil veškeré důsledky McNamarova chování a jednání. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má jednu nespornou výhodu - dozvědí se o něm jen ti diváci, kteří se zajímají o svět okolo sebe, jsou ochotni nechat se inspirovat zkušenějším a moudřejšími lidmi a baví je přemýšlet. A nejen proto se zde nemohou objevit komentáře typu "žádná akce, hrozně jsem se nudil, ať žije Van Helsing" - i v rámci svého žánru totiž tento snímek znamená naprostou špičku, mistrovské dílo, jak po technické stránce (kamera, hudba), tak i obsahové. Mimoto má pan režisér Morris zřejmě čich na osobnosti, protože pro svůj zatím poslední snímek se mu povedlo vybrat naprosto mimořádnou a jedinečnou osobnost - bývalého amerického ministra obrany a dlouholetého ředitele automobilky Ford Roberta McNamaru. A ten je třetím a největším důvodem, proč musím udělit pět hvězdiček, i kdybych nechtěl. Nemá smysl, abych se tady o jeho jedenácti lekcích nějak rozepisoval, máte-li náladu posunout svůj myšlenkový obzor a život vůbec zas o trošku dál, sežeňte si Fog of War pohodlně se usaďte a ponořte se do osudů jednoho výjimečného, třebaže poněkud kontroverzního (jak pro koho) člověka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Solidni vypoved byvaleho ministra obrany USA, McNamary. Doplnene skvelou hudbou a hlavne autentickymi zabery z II. svetove valky ci Vietnamu. Temer vubec se vsak s jeho nazory a zivotnim postojem neztotoznuji. Dokument je ale na velmi vysoke urovni. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument. Pro mě o tom, že není žádný rozdíl mezi válečným zločincem a hrdinou. Všichni jsou stejný, vítěz bere všechno, může začít stavět sochy, poražený bude popraven anebo ponižován. 4/5 ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Málokdy se podaří dostat před kameru takovou osobnost a konfrontovat jí s nepříjemnými fakty. Precizní zpracování, otevřená zpověď, vynikající hudba - jasné komponenty kvalitního dokumentu. Mlha války má i historickou výpovědní hodnotu. Ocení jí historici, politologové, sociologové atd. 85%. ()

Reklama

Reklama