Reklama

Reklama

Mlha války

  • USA The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bývalý ministr obrany prezidenta Kennedyho a prezidenta Johnsona, Robert S. McNamara, byl jednou z nejkontroverznějších a nejvlivnějších politických osobností 20. století. Nyní se - poprvé - setkává s oscarovým režisérem Errolem Morrisem (Tenká modrá čára), aby vám nabídl upřímnou osobní výpověď o některých rozhodujících událostech současných amerických dějin. Jako velitel nejmocnějších vojenských sil ve velmi nestabilní situaci nedávné doby McNamara nabízí nový a často překvapující pohled na bombardování Tokia, Kubánskou krizi a důsledky Vietnamské války. Díky nově vydaným rozhovorům s prezidenty Johnem F. Kennedym a Lyndonem B. Johnsonem z Oválné pracovny a zasvěcenému a osobnímu pohledu se stala MLHA VÁLKY úspěšným dokumentem i u kritiky. Podívejte se na film, který Roger Ebert (Chicago Sun-Times) nazval "mistrovským kouskem"! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

L. B. Johnson: "My Američania konflikty nezačíname!" Zvláštne sa počúva spoveď, ba priam kajanie Roberta S. McNamaru, ktorý stál pri "zrode" vojny vo Vietname. Potešilo najmä množstvo autentických zvukových záznamov medzi mnohými vysoko postavenými vládnymi predstaviteľmi, ktoré hovorili za "všetko". ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Lynn vpodstatě shrnula moje dojmy z tohoto vynikajícího dokumentu. Označit někoho za válečného zločince dost závisí na straně, na které se ten který člověk nachází. Jenže moralizovat v míru je jednoduché, ale v okamžiku, kdy válka probíhá, se chtě nechtě musíme dopouštět věcí jindy nepřípustných, stejně jako redukovat jatka a utrpení do řeči čísel (skvělý záběr, kdy se padající bomby mění na číslice). Sledovat McNamaru vyprávět svůj životní příběh znamená přemýšlet o úloze členů státního aparátu v případě války, o tom, na základě jakých informací se musí rozhodovat a jak je zhoubné mylné chápání příčin dějinných událostí (zde např. neporozumění důvodům tak obrovského odporu vietnamského lidu americké armádě). ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Řeklo by se dokument nabádající k pacifismu skrze popis válečných jatek. Jenže mistrovsky komponovaný snímek mě ze všeho nejvíc zaujal rozjímáním nad válečnou etikou, revizí názorů vypravěče McNamary a zamyšlením nad zrádností přísunu argumentů pro zásadní dějinné kroky jen jedním informačním kanálem. A navíc je to zábava. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda jen za tu otevřenost k některým otázkám, jinak filmařsky nic extra. Především podivné přeskakování v některých událostech, které mi přišlo značně nelogické. Například část k jeho působení ve Fordu, které bylo pro dokument vlastně naprosto bezcenné. Jako celkový pohled do určité části historie přesto perfektní, především krize na Kubě. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Robert S. McNamara a jeho skoro zpověď a rozjímání nad událostmi v jeho životě. O atraktivnost a zajímavost je postaráno, jelikož se nenajde mnoho osobností jakou bezesporu McNamara je. Nejde zde ani tak o rozřešení otázky zda skutečně byl či nebyl za vše zodpovědný, zda (ne)byl válečný zločinec, zda (ne)mohl některým věcem zabránit - spíše se jedná o fascinující ohlédnutí za jeho životem (což vzhledem k tomu, že byl minitrem obrany v době Kubánské krize či během války ve Vietnamu, že byl ředitelem Světové banky a Fordu a k tomu hrál zajímavou roli i během 2. světové války, tak rozhodně je kam se ohlížet) . K tomu Morris jako zkušený dokumentarista umí pokládat otázky, umí ve správný čas použít dobové záběry, má to skvěle sestříhané a když si jako pomyslnou třešinku na dortu připočtete skvostný soundtrack od Philipa Glasse, tak rozhodně stojí za to věnovat nějaký čas sehnání tohoto dílka - vyplatí se to. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama