Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

Fr 

všechny recenze uživatele

čas gothamu se naplnil. má být zničen, ale možná by mohlo stačit ,,postarat" se o zloducha falconeho. každopádně se musí objevit něco , něco .... , prostě symbol. SYMBOL, který bude děsit! a tehdy spravedlnost dostala jméno. úžasný pohled do nitra člověka, ve kterém se mísí smutek, výcvik, vztek a pomsta. prostřihy vzpomínek měli ,,šťávu". bohužel gotham není tak temný jak jsem zvyklej ( to ale na výsledek filmu nemá žádnej vliv). projížďka prototypem batmobilu je přinejmenším efektní. zvuk o sobě dával vědět hlavně v pasážích, kdy čekáme (spolu s padouchy) příchod netopýra. z herckých výkonů pro mě byl překvapením hlavní part. CH.Bale byl naprosto v pohodě! (a ostatní staří kmeti samozřejmě taky). ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard a Hans Zimmer: 1. Vespertilio ,2. Eptesicus ,3. Myotis ,4. Barbastella ,5. Artibeus ,6. Tadarida ,7. Macrotus ,8. Antrozous ,9. Nycteris ,10. Molossus ,11. Corynorhinus ,12. Lasiurus , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo být. Konečně se našel někdo, kdo napravil Burtonova ostudná zaváhání (o Schumacherově zpackaném "uzavření" série ani nemluvě). Tohle je pravý Batman, černý rytíř pod maskou, s pláštěm visícím na zádech a s těžko zvladatelnou záští v srdci. Málokdo mohl být lepší Bruce Wayne než Christian Bale. Hrdina Equillibria dokázal ještě vylepšit svůj herecký výraz a kdykoli je na rozpacích nebo ho chytá vztek, běhal mi téměř mráz po zádech. Ale hlavním hrdinou je tu Christopher Nolan a tým scénáristů, kteří dokázali stvořit přesně takovou atmosféru, kterou by měl první díl komiksové série mít. Nadupaných 90% a finální pomrknutí s příslibem netušených věcí.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ste v tom sám?" - "Teraz už sme dvaja." Nolan zatiaľ najlepšie spomedzi všetkých pochopil Batmana. O tom nemôže pochybovať nikto, kto sa v komiksoch vyzná. Už ten krásne dlhý priestor, na akom sa venuje Bruceovmu realistickému a pritom príjemne mystickému výcviku v horách. Toto je kľúčová vec, ktorú Burton úplne odignoroval, Bruce bol uňho proste akčným hrdinom "len tak", mávnutím čarovnej paličky. Nolan predstavil úchvatný reštart netopierej ságy, ktorú prizabil Schumacher Batmanom navždy a úplne zabil Batmanom a Robinom. Bombastický rozpočet umožnil režisérovi nízkorozpočtového Mementa (!) byť síce stokrát civilnejší, ako Burton, nevraviac o šialenom, z reťaze odtrhnutom Joelovi. Ale zároveň nezabudne jasne ukázať, do čoho peniaze putovali. Ibaže afektovane nevrážajú do očí pri prvej príležitosti, ale boli použité na nenápadné vylepšenie výpravy, bojových scén, či do presvedčivého stvárnenia Gothamu, ktorý je ponurý a temný, ale zároveň hmatateľný a uveriteľný, čosi medzi New Yorkom a Chicagom. Nolan zašiel tak ďaleko, že maska ústredného zlosyna je staré vrece na zemiaky. Snímka má veľmi chladnú atmosféru. Ľudskosť do studeného sveta vnášajú profesionáli Michael Caine a Morgan Freeman so svojimi džentlmenskými, hravými úsmevmi, ktorí sa s Bruceom doberajú na veľmi vtipnej a pôvabnej úrovni. Určite poteší silné zlo (pošahaný psychiater diabolsky krehkého Íra Cilliana Murphyho je ako z hororu). Na rozdiel od predchádzajúcich batmanoviek je tentokrát zaujímavo psychologicky prepracovanou postavou i samotný Batman. Film mohol byť smiešny (výcvik v horách) a trápne filozofujúci. Nakoniec to ale Nolan ustál a vety „takúto moc si nekúpiš, to je moc strachu“ fungujú na jednotku a nútia diváka rozmýšľať o systéme, policajnom zbore, politike, korupcii, svete zločinu atď. Nolanovi nečakane vyšlo i „porealističnenie“ veľmi nerealistických komiksových prvkov. Batmobil nevyzerá, ako tank. JE to tank. A potom už len „drobnosti“: od výborného Liama Neesona cez nečakané zvraty (identita Ra´s al Ghula) až po kvalitné hlášky („Nezabijem vás, ale ani vás nezachránim.“) a skvelé žmurknutia pre fanúšikov komiksu (čítal som stovky batmanovských príbehov, ale Scarecrown pracujúci pre Ra´s al Ghula, ktorého sa bojí aj sám mocný mafián Falcone, to je skutočne parádne divoká kombinácia, s akou som sa jakživ nestretol, potešilo i cameo šialeného vraha Zsasza). Nolan siahol po neokukaných Batmanových súperoch, vďaka čomu Batman začína rozhodne nie je len ďalší nudný origin, ale plnokrvné, životom a bolesťou tepúce svieže dielo. Moja najobľúbenejšia časť z trilógie (ale áno, akcia je fakt dosť mizerná, našťastie o ňu paradoxne temer vôbec nejde). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi libilo hodne, ale jako nejlepsi film s Batmanem mi to neprislo. Nolan to vzal uplne jinak, coz je v nekterejch pripadech moc dobre, ale nekdy to je spis minus. Je fajn, ze tu je konecne jak to vlastne bylo nez se Bruce stal Batmanem, ale bohuzel to je moc dlouho a Batman se tu obevi az po hodine a pul, coz je skoda, protoze narozdil od ostatnich mi druha cast prisla daleko lepsi nez prvni. A i kdyz to je ze zacatku zajimavy, tak sem postupne akorat cekal kdy uz tam konecne pride Batman. Co je velke plus, jsou jednotlive postavy, ktere jsou dobre prokreslene a neni to jen hodnej-zlej. Herci hrajou taky velmi dobre, jen Liam spis vypadal jako pravnik nez sef nindzu a Cain je nejlepsi Alfred, ale na druhou stranu pochybuju, ze by zvlad nekoho zmlatit a probihat ohnem. Co se tyce Christiana Balea, ten je skutecne roli od role lepsi, ale jako nejlepsi Batman mi neprisel. Kazdej z Batmanu mel neco do sebe, takze tezko rict kterej byl lepsi. Clooney byl elegantni, Keaton byl proste cool a byl hlavne prvni a Bale je spis jako frajirek. Novej oblek vypadal taky dobre (jeste ze nepouzily ten od Schumachera), takovejch tech Batmanovo vychytavek tu moc neni a auto taky moc pekny neni, to puvodni bylo daleko lepsi. Hodne tu chybel nejakej komiksovej zaporak (chlapek s pytlem nic moc a ani Neeson proste nepusobi jako padouch), v druhym dilu bude nastesti mozna Joker. Bitky mi prisly semtam neprehledny (ruka, noha, kus tela a divak jen hada kdo je kdo) a soundtrack taky moh bejt lepsi. Skoda, ze to Nolan udelal tak moc realny (tim nemyslim vysvetleni Batmanovo vychytavek, to bylo fajn), kuli tomu snimek ztraci atmosferu a takovou tu komiksovost a temnost jakou meli dily od Burtona, ale neznamena to, ze by atmosfera byla spatna, hlavne od chvile, kdy zacne Batman "pracovat", atmosfera hodne potemni. Na 5* to urcite bude, protoze to je daleko lepsi nez Batman a Robin (coz nedalo moc prace), ale puvodni Batmani od Burtona zustavaj neprekonany, uvidime co nam Nolan (?) predvede v druhym dile. Ale musim uznat, ze tenhle dil ma nejlepsi pribeh. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Kdepak, rozhodně nechci zpochybňovat kvality původního BATMANA (1989), to bych si nedovolil. Tak snad jen, že BATMAN ZAČÍNÁ je prostě úplně jiný film. Teď už dobře víme PROČ, ale taky se důkladně dozvíme JAK? Tvůrce Blade a Dark City Gavid S. Goyer naservíroval neprůstřelný scénář, pečlivě jištěný zručnou režii Christophera Nolana a plejádou schopných herců. Christian Bale nemohl zklamat, ale potěší i věrný sluha Michale Caine, strašák Cillian Murphy nebo velice stylová inkarnace Rutgera Hauera. Zůstávám na pěti a druhé shlédnutí je doufám potvrdí. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

I keď mi žiaden z hrdinov s prívlastkom -man netrhá žily, musím uznať, že Batman Begins sa podaril. Nolan ukázal, že okrem menej komerčných až "divných" filmov, vie natočiť aj inteligentnú popkornovú jazdu. BB je na rozdiel od predchodcov omnoho menej "temný", pôsobí realistickejšie a omnoho menej komiksovo. Nebyť kecov o spravodlivosti, dobre a zle a dosť zlých sekvencií bojových umení na začiatku by to bol plný kotol. A Baleovi tá maska sedí asi najlepšie zo všetkých doterajších "Batmanov". 8/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Má své klady, ale... Co se mi líbilo? Že ta strašlivá barevnost a přeplácanost posledních Batmanových filmů zmizela a že to byl převážně zábavný film (ta akčnější část, přestože bitky jsou nerozpoznatelný). Ale Gotham jsem nepoznal. Tohle město byl jen obyčejnej špinavej zapadákov, pár nalepených špatností proslulých čtvrti jako Bronx, Soho či Zábrdovice. Ale atmosféra zločinem prolezlýho nenapravitelnýho města mu chyběla. Prostě jenom další špinavá díra. Postava pana Q Luciuse Foxe (vynálezce) stejně jako Rachel (přítelkyně z dětství) mi přišla naprosto zbytečná a hloupá. A prvních 40 minut je tak neuvěřitelně trapných, až jsem málem zavíral oči. Možná kdyby tam lidi (lidi? loutky!) neříkali takový hloupý žvásty, tak možná. Ale Nolan si přesto z originálního Bruceova příběhu vzal víc, jak Burton. Kromě několika detailů, jako že Thomas Wayne byl doktor fyziky a ne přes lidi atp. se docela věrně držel původní předlohy. Až tedy na tu jeho výchovu kdesi na Dálném Východě a že Bruce byl filantrop, přestože playboy. Z herců se mi klasicky nejvíc zamlouval Michael Caine. K zápletce. No, nepotěšila mě. Taková jakási nijaká, mlhavá. Hlavní záporáci se střídali jako na běžícím pásu až to skončilo u toho nejhoršího možnýho. A ani důvod ohrožení Gothamu mě nijak moc nepřesvědčil. No a přenesení děje do dnešních dní mi vadilo ze všeho nejvíc. To je jakoby Indiana Jones bojoval s komančama a ne s Náckama. Hodně to tím ztratilo na atmosféře. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan uchopil sérii o netopýřím muži po svém a nutno říci, že se mi jeho zpracování líbí více než Burtonovo. Především jsem rád, že se soustředí na samotný vznik a život Batmana. Atmosféra, kterou Nolan vytvořil je vynikající, především Crane a jeho strašák je slušné psycho. Gotham sice není tolik temný jako za Burtona, ale zase je o dost realističtější. Christian Bale mě dostává čím dál tím víc a na postavu Batmana se hodí skvěle (tím nechci říci, že se mi Michael Keaton nelíbil). Příjemné je obsazení Michaela Caina do role Batmanova sluhy. Další hvězdní herci jako Oldman, Freeman, Neeson či Katie Holmes také nezklamali. Nechci porovnávat Nolanovu a Burtonovu verzi (přijde mi, že společný mají jen námět :)), ale Nolanovu budu mít navždy mnohem radši. Jak napsal uživatel Torision:"strhující návrat Batmana", myslím, že to hovoří za vše.......Gordon: "Nikdy jsem ti nepoděkoval", Batman: "A nikdy nebudeš muset ". ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nemiluji komiksové adaptace. Miluji vznášení se ve výškách, noc a muže, kteří v sobě nosí příslib létání i tajemné tmy. Všechny tyto lásky mě pravidelně dostávají do průšvihů. Batman, který v sobě zahrnuje každou z nich, mě bezmála dostal do průšvihu jen jednou, když jsem po Batmanovi a Robinovi chvíli přemýšlela o brutální vraždě Joela Schumachera. Když se tedy dostanu do rozpoložení, kdy si spolu s Bonnií Tyler zpívám "I need a hero," vyšlu své pomyslné SOS na netopýřích křídlech k měsíčnímu přijímači a vím, že nezůstane neoslyšeno. Ten, který na mé zavolání odpověděl před třemi lety prostřednictvím Christophera Nolana, si mě získal jako naposledy ten se signaturou Tima Burtona a nic na tom nezměnilo to, že kde byla pohádka, tam je dusná téměř realita, kde se tyčily neogotické stavby, tam je ocel a sklo, kde byla atmosféra zvláštního snu, je akce jako řemen bez dírek, zato s psychologickou přezkou a ověšená arzenálem těch nejlepších. Díky Michaelu Cainovi jsem ráda, že jsem potomkem lidí stejně jako on a i kdyby mě nutil učit se pravidla moštárny nazpaměť, ráda ho poslechnu, Ken Watanabe doufejme není posledním samurajem gentlemanského herectví, s Cillianem Murphym si kdykoli dám na Plutu snídani, oběd i večeři, a s touhle společností, ktrou si jeho postava dala na svůj pomyslný Schindlerův antiseznam, není Liamovi Neesovi vskutku zatěžko rozpoutat hvězdné války. A Christian Bale na mě nemusí zkoušet jen dokonalé triky, protože mu okamžitě uvěřím i ty naprosto nedokonalé. Vím, ke komu budu směřovat své myšlenky, až mi nebude stačit procházení jeskyněmi s ozvěnou pištění jejich okřídlených obyvatel. Každá žena miluje své rytíře, jakkoli jsou temní. P.S. Tome, prosím tě, buď chlap a postarej se, aby Katie zůstala na mateřské ještě hodně dlouho. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Další špičkový Nolan. Pečlivá propracovanost námětu a postav. Velmi smysluplný (režie) a vytvořený zážitek (emoce v kině), který nadchne tím, že je divák ponořen do naprosto dokonalého světa a v obleku (atmosféra), kdy nestíhám hltat nejmenší detaily velkolepé režie a akce, kdy dostávám pocit, že stříbrné plátno každou chvíli prostě shoří. Nolan dodává do kinematografie novou příchuť' a dokáže nahlédnout do lidského nitra. Nolan je režisér s ideálním příkladem spojnice mezi mainstreamovou a uměleckou kinematografii. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ninja ví, že neviditelnost je jen otázkou trpělivosti a bystrosti." Teď už to vím i já, ale moc mi to nepomáhá. Dokonce i kdybych měl výcvik, tvář, finance a hračky Bruce Waynea, tak by mi to nepomohlo. Možná kdyby byli netopýři na mý straně, tak ... asi taky nic. Prostě Batman je fajn figura, jejíž zrození mě pobavilo a považuju ho tak nějak za kamaráda. A proto jsem mu ochoten kdykoli promazat křídla, dotankovat batmobil a pohlídat Rachel, kdyby měl moc práce se zachraňováním Gothamu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pod celkovým efektním, rozhodně líbivým a cool nánosem se bohužel skrývá klasický film ze staré školy, u kterého je zajímavější sledovat tu nádhernou hereckou garnituru, než celkový děj filmu. Jinak bych velice rád vyzdvihnul skoro až geniální hudbu, jenž tvoří polovinou skvělé atmosféry. Toť názor Batmanovského a komixového neználka. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tohle byl opravdu jen začátek a v Temném rytíři to na nás Nolan všechno rozbalí. Místy jsem měl přeci jen dojem, že si teprve osahává půdu vysokorozpočtové podívané. Slibně zní i fakt, že v druhém díle nebude paní Cruiseová, jediný to omyl v absolutně špičkovém obsazení. Těším se ohromně! P.S. červen 2013: Na plný počet bodů se to u mě asi nikdy nevyšplhá, ale stejně mám tenhle díl s každým zhlédnutím radši. Což je vlastně typický rys prakticky všech Nolanových filmů. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

"Já mám výcvik." " Výcvik neznamená nic. Nejdůležitější je odhodlání, odhodlání zasáhnout." A tak Batman zasahuje v plné síle. Jelikož jsem nejprve viděla Temného rytíře a nekonečně se do něj zamilovala, bála jsem se na Batman začíná vůbec kouknout..aby mi nepokazil chuť. Po prvních 15 minutách jsem ale věděla, že mě čeká něco mimořádného..Batman je zkrátka filmový zážitek se vším všudy. "Nejde o to, jaký jsem pod tím, ale moje činy vypovídají o mně..." ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Batman Begins zdařile kombinuje komiksovou předlohu s reálným zpracováním. Vývoj a psychologie postavy Batmana je skvěle napsaná. Bruce Wayne je Batmanem a hrát musí svou civilní podobu, ovšem i jako Batman je stále vnímán jako člověk, nikoliv nadpřirozená postava... A ke všemu je výborně zahraný, obecně herecké výkony jsou zde velkou předností (ehm, až na Katie Holmes?). Batman Begins to bere pěkně od podlahy a přitom svižně a samozřejmě ve velkém stylu, což mimo jiné dělá film asi nejlepší komiksovou adaptací vůbec (platí do příchodu TDK). Všudypřítomnou temnou atmosféru umí Nolan bezchybně, ovšem do blockbusterové akce teprve proniká, jeho střih akčních sekvencí se místy může zdát chaotický... 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ne comeback, jaký jsme chtěli, ale takový, jaký potřebujeme. Batman začíná vděčím za novou naději, která okolo mého nejoblíbenějšího komiksového hrdiny vypukla... Šlo to líp - hlavně komiksověji a s větším srdcem -, ale jsem spokojený. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Výborný restart batmanovské série, takový který si zasloužila, ještě že se vedení chytl talentem obdařený Ch.Nolan. Režisér jehož filmy atakují žebříčky celkově nejlepších filmů a bývají jenom v červených číslech. Možná by to byl dokonce i můj nejoblíbenější Batman, ale to by nemohl Ch.Nolan přijít ještě s lepším dílem, ano The Dark Knight dovedl všechno k dokonalosti a taky měl nejlepšího možného záporáka – Joker (r.i.p.) S citem obsazené, bez problému fungující příběh, povedená a velkolepá akce a nakonec i halucinogenní pohledy, které se vám dostanou pod kůži na delší dobu. Slizce odehrán Scarecrow, výborný C.Murphy, jediné slabé místo byla asi K.Holmes, ta prostě nedostala moc hereckého talentu. Batman Begins jsem ještě pořádněji docenil při dalších shlédnutích. 9/10* ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama