Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 772)

angel74 

všechny recenze uživatele

Pokud se jedná o akční scény, tak nejen, že jich je ve filmu požehnaně, ale jsou i poměrně dobře natočené. K nesporným kladům patří určitě také hvězdná herecká sestava. Já bych ovšem tohle všechno vyměnila za méně otřepaný příběh, který by neobsahoval tolik klišoidních situací. Děj mě prostě nudil. Postrádala jsem větší napětí a atmosféru. Příliš mě tentokrát neoslovil ani hudební doprovod. (55%) ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě překvapila poněkud komornější atmosféra, skoro bych přísahal, že sleduji nějaký psychologický thriller a ne další díl (respektive prequel) Batmana. Tato klidnější část trvá přibližně polovinu filmu, Nolan zde nádherně buduje napětí a postupně nás seznamuje s jednotlivými postavami. Druhá půlka je značně akčnější a díky parádnímu vizuálnímu ztvárnění, skvělému střihu a dunivé Zimmerově hudbě mě opravdu strhla. Slabinu snímku však vidím v trochu překombinovaném příběhu a hlavní záporak (dá-li se tak vůbec nazvat) v podání Liama Neesona má na míle daleko k senzačmímu Jokerovi nebo Tučňákovi z předchozích dílů. Tak i tak, Nolan natočil důstojný díl, který sice Burtonovy první dva Batmeny nepřekonal, ale na druhou stranu nám svým pojetím ukázal trošku jiný rozměr této legendy. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Konečně trochu temnej Batman. Co víc říct, líbilo se mi to dost. Akorát ty akční scény... jako efekt tam je (aby to vypadalo jak komix), ale přece jen je to přehnané a aji když Batman není obyčejnej sapiens, tak by plno věcí nepřežil. Ale jako to už byla taková ta atmosféra toho filmu, ono to nakonec ani nevadilo. A já vlastně ani nevím, proč to tady řeším... ghue! ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Nový Batman mi príliš nesadol aj keď je to dosť dobrý pokus a aj film. Herci sú dobrí, Bale a Freeman sú super, ostatní taktiež, sedel mi aj Gary Oldman. Liam Neeson mi moc nesadol ako záporák, ale beriem ho. Dejovo mi film neprišiel zrovna geniálny a atmosféra šla tiež mimo mňa. Akcie je na komix a na Batmana dosť málo, ale jedna scéna stojí fakt zato a to scéna s batmobilom, tá sa blíži k dokonalosti, aj keď by sa to dalo ešte natiahnuť. Možno by to dopadlo potom lepšie, no takto sú to pre mňa len silné 3*. 70% ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

nie nie a esteraz nie. iked je to dobry batman. na burtna sa nechyta. nolan je schopny reziser christian herec. ale ajtak mam pocit ked to porovnam chladu a odosobnenosti. novy vyrazovy styl a moda v akom sa robia filmy v U.S. and A chyba viac citu nez tym starsim. pekna cast batmana. tot sio. p.s. kde bola atmosfera gothamu? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Stejně jako série s Jamesem Bondem i batmanovská série se zdála být ukončena po posledních dvou šílených pokračováních. A stejně jako u Bonda to staré bylo zapomenuto a začal se budovat zcela nový příběh a zcela nový typ Batmana. A ten je naprosto dokonalý. Ve filmu je výtečné naprosto vše, od příběhu, napětí, akční scény, hudbu až po skvěle vybrané herce včetně Christiana Balea, který si svého hrdinu vychutnal tak, jako by jím byl od svého narození. Nelze říci, že „Batman začíná“ je nejlepší díl série, neboť i první klasický Batman byl na svou dobu skvělý po všech stránkách a též jeho představitel Michael Keaton byl nepřekonatelný. Jsme ale v nové době a pro tu je tento Batman naprostá pecka. Dokonce se v příběhu, který vypráví o tom, kde přišel Bruce Wayne ke svým schopnostem a co ho motivovalo k jeho činům, dostaneme i k logickému konci, po kterém následuje první klasický Batman, čili tvůrci zůstali věrní již dříve natočené látce. Je tedy jen otázkou, o čem budou pojednávat další díly, neboť ty určitě po parádní práci tohoto týmu přijdou. A už se moc těším. ()

Rockwood 

všechny recenze uživatele

No... divil sem se tomu jak se drželi toho základu. Na tenhle film jsem se běžel podívat z důvodu že předchozí tři filmy se mi docela i líbili. Teda jako byl sem si vědom že tohle už bude něco mnohem jiného. A taky že ano. Ale teda změna k dobrému. Nečekal bych že ten začátek bude až tak moc souhlasit s tím jak ho znám z těch dřívějších. No ale když se zaměřím na tenhle film bez srovnávaní, tak se mi líbil. Dobře zpracované, ano, určitě by se našlo, něco, co by by se dalo vylepšovat To bez pochyb, ale já si vystačím i s tím co tam je a dávám plný počet. už kvůli zápornému hrdinovi. Ten se fakt povedl, a myslím si, že uvidět jenom tu jeho masku z pytloviny bez toho halucogenního prášku, tak bych si krápl do trikotu. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná, která ikdyž je na můj v kus možná až moc dlouhá, je od začátku do konce napínavá a nepustí vás z obyváku ani na záchod!!! Už se nemůžu dočkat Jokera!!!! Sem s nííím..... ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Nolan je génius, který vrátil Batmanovi jeho status jedné z nejlepších komiksových postav, který ještě potvrdil Temným rytířem. Démonický Christain Bale, žádná dětská gesta, přirozená snaha o reálnost a temnota, ke které měl i Burton daleko. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Solidní, velice solidní podívaná. Nevím, zda - li se tento "začátek" někdy v nějakém komixu objevil, každopádně celkem dobře vymyšlené a propracované, i když u některých dialogů jsem se musel chytat za hlavu. Nevadila ani dlouhá stopáž a dobré obsazení herců jen vezvedlo celkový dojem. Určitě doporučuji milovníkům komixového žánru. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce dokonalé, batman je temný, drsný a všudy přítomný. Christian Bale je vynikajicí herec a Christopher Nolan opravdu své řemeslo umí. Nejvíc se mi na filmu jednoznačně líbil Liam Neeson, který vévodil jak začátku, tak konci filmu. Ovšem dějová linka prvních 2 hodin mě nenadchla a spíše trochu nudila, navíc se film tak trochu zbytečně dlouho vrtal v tom seznámení se s Batmanem, asi je to tím začíná v názvu filmu, ale mě to prostě nebavilo. Působení plynu do halucinací a znetvoření obličejů je však perfektní, opravdu. Shrnu-li, tak * za herecké obsazení (čtveřice Bale, Neeson, Freeman, Oldman hovoří za vše), * za efekty a velmi dobrou režii Nolana, * za hudbu Zimmera a Howarda. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Velice dobře vystavěný příběh o historii Bruce Waynea. Konečně nevidíme jenom scénu v jeskyni s netopýrem, tak jak to napadne každého, kdo o Batmanovi něco ví. Ponuré, reálné, skvělé. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Absolutní jízda. Christopher Nolan uchopil sérii o netopýřím muži po svém a nutno říci, že se mi jeho zpracování líbí více než Burtonovo. Snímek jehož děj se odehrává výhradně v noci a za deště, nám ukáže vývoj hlavního hrdiny hezky od začátku, poznáme pravý důvod Wayneova přesvědčení stát se hrdinou Gothamu. Christian Bale se role zmocnil dokonale, Alfréd v podání Michaela Caina je špička, Cillian Murphy jako Scarecrow a Liam Neeson nemají chybu a Gary Oldman jako policajt Gordon jakbysmet. Kvalitní režie a k tomu dokonalá hudba. Nejvíc bych asi vyzdvyhnul honičku v nočním Gothamu. Vynikající film, oživení legendy a připravená půda pro monumentální pokračování. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

I po shlédnutí Temného rytíře je vidět, že Nolan a Goyer si start své trilogie dobře naplánovali. Batman začíná je na svou dobu nevídaná filmová adaptace komiksové origin story, protože vypadá "opravdicky dospěle". Stejně je ale vidět, že ani perfektní scénář nedělá dobrý komiksový film. Burtonovi Batmani určitě byli bizardnější a grotesknější. Tomu od Nolana sice rychleji uvěříte, jenže hlavnímu hrdinovi chybí pořádný protipól. Ra's Al Ghul i Scarecrow sice do příběhu zapadnou dokonale, ale ani jeden z nich není kompetentní uvrhnout Gotham do víru skutečného šílenství. O to lákavější je epilog... ()

abenino 

všechny recenze uživatele

Počátky zrození Temného rytíře v podání jednoho z nejlepších režisérů současnosti Christophera Nolana je něco tak skvělého, že to téměř nikoho nemůže nechat chladným. Tohle veledílo vynáší netopýřího muže známého jako Batmana na pomyslný vrchol filmové tvorby a vnáší do nás nový pohled na dokonalost a preciznost, s jakou nám byl tento maskovaný ochránce ukázán. Christian Bale, Michael Cain, Gary Oldman, Liam Neeson, Morgan Freeman i Katie Holmes, ti všichni dodávají tomuto příběhu sílu a jsou nemalou zárukou úspěchu, který tento film má. Pochmurná atmosféra Gothamu umocněna úžasným hudebním doprovodem, obrovskou dávkou akce a špičkových triků, tak taková je první část plánované trilogie o Batmanovi, kdy samotný konec naznačuje, že se máme opravdu na co těšit. ()

klida 

všechny recenze uživatele

Po druhé projekci naplánované vstříc DKR už není zážitek tak stoprocentní, jak na poprvé, ale díky fantastické střední části není důvod něco měnit na plném hodnocení, i když to na konci lehce drhne. Herecké obsazení je samozřejmě super, jen Holmes je lehce marná, když jediné, co se na ní mění, je pohyb koutku úst. Bale nebo spíš Batman je správně démonickej a temnej. Nolan je hvězda. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Pokud se Vám líbil starý Batman od Burtona, tak až uvidíte Nolanovo dílo, tak v ten okamžik starého Batmana zapomenete. Tohle je parádní bezchybné zpracování se skvělým hercem v hlavní roli Christianem Balem. 80% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Za sebe můžu říct, že jsem v tom zas tak nic extrovního neviděl. Když to srovnám s "Kdo chce zabít Jessie"...Asi se dá říct, že tento díl převyšuje předchozí Batmany, ale zase mi u Nolana vždycky vadila ta překombinovanost. 65% ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama