Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 772)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

To, že Nolan patří k nejlepším režisérům současnosti všichni víme. To, že obsazení Batman začíná je plné vynikajících herců, také víme. K tomu ještě přidáme bravurní příběh, ukazující Temného rytíře konečně z lidského pohledu a máme z tu jednu z nejlepších komiksových adaptací všech dob. Za boha ale nepochopím, jakto že film, který všude sbírá samá ocenění, se na zdejší databázi nedohrabal ani k nejlepší dvoustovce. Určitě by si to zasloužil. (Tak se nakonec dohrabal) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nolana mám veľmi rád, ale každým filmom to je o hviezdičku menej. Prečo? Chaotické súboje a žiadny výrazný fimový moment. A to sa bavíme o komixe, o svete neobedzených možnstí. Prečo ho civilizovať? Aj keď nemám výrazné formálne výtky, film je to dobrý (chlad Gotham City som naozaj cítil), ale na hodinky som sa pozeral asi viac ako by som chcel. ______ Druhá projekcia (7 rokov po) výrazne lepšia. Nainfikovaný univerzom, ktorému dvojka výrazne pomohla, nateasovaný blížiacim sa finále som si tých 140 minút a zrod legendy užil ako sa patrí. Ako trilógia to funguje perfetkne a z mnohých predošlých výtok ostali naštastie len konštatovania. Batman si ma tento krát získal. 75% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Pred priemierov Temneho rytiera som samozrejme dostal chut pripomenut si prveho Nolanovho Batmana, aby som si pokracovanie mohol nalezite vychutnat. Nolan je mocny reziser a velky vypravac. Batman Begins nieje film dokonaly, no reziserov cit a pevna ruka z neho spravili film velmi napinavy, putavy, plny vynikajucich okamihov a vdaka tomu je zabavnost snimku naozaj vysoka, a to po celu dobu jeho 134 minut, ktore pretecu ako voda. Je zname, ze film bol najviac kritizovany za nie najlepsie zvladnute akcne sceny. No tam, kde by pri inych filmoch znamenala nepodarena akcia katastrofu a celkovy neuspech, v pripade Batamana Begins sa nic vazneho nedeje. Nolan totizto priniesol film, ktory je tak vyvazeny a kvalitny, ze ciastkove nedostatky nijak nenarusuju velmi dobry celkovy dojem. Nakoniec, s tou akciou to vobec nieje tak zle. Medzi ostatnymi komixovymi adaptaciami Batman Begins vynika nielen kvalitou, ale aj odlisnym pristupom. Bruce Wayne nielen ze je superhrdinom bez superschopnosti, ale je viac ludskejsi ako kedykolvek predtym ci ktorykolvek iny superhrdina. Bale ho stvarnil skutocne famozne. (9/10) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Konečně Batman dostal zpracování, jaké si zasloužil! Takhle nějak bych si příběh netopýřího muže představovala; Nolanovi se povedlo přivést na svět skutečně TEMNÉHO rytíře, ne jen nějakou frašku s bradavkami. :)) Burtonův styl měl samozřejmě také něco do sebe, jen mi připadalo, že jeho bizarní vizuál k okřídlenému hrdinovi tolik nejde. Nolan věděl, co si může dovolit, kdy použít humor, kdy nahnat strach. Herci výborní, příběh strhující... jen mi trochu chyběla větší hloubka ve vztahu Alfreda&Bruce. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Toto není jentak ledajaký komiks, ale filozificky dokonale zmáklá hitovka s myšlenkovým přesahem, který válcuje vše, co jsme doteď v komiksu mohli vidět. Myšlenkově vizionářské, formálně vyrovnané, celkově naprosto pohlcující film o tom, jak člověk může najít sám sebe. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Film, který byl obrovsky důležitý nejen pro DC a Warnery, ale komiksové filmy obecně. A co se víc, je to pořád pecka, která utíká, možná je dokonce i vyváženější než pokračování díky střídmější stopáži. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nolanova trilogie začíná logicky Batmanovým originem, který byl do té doby v takovém rozsahu opomíjený. Dnes už je situace trochu jiná, ale tehdy to nebyl špatný krok. Batman potřeboval oživit a diváci potřebovali zapomenout na poslední díl minulé série, Batman & Robin. Nolan vsadil na dobré herce a v rámci možností na realistický styl. Takto vznikl zase jiný příspěvek do velké rodiny DC filmů a pomohl překlenout dekádu, kdy se zásadně měnil styl žánru. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Že by se probouzela k životu nová sériie o Temném rytířovi? Vypadá to tak a já jsem jenom rád!! Christopher Nolan je skutečně výborný režisér a tentokrát si dal opravdu záležet - však legendární postava Batmana si to zasloužila. Nikdo mi nevymluví genialitu, s níž Nolan (ve spolupráci s Goyerem) odhodil ten starý a vystavěl zcela nový příběh - nové filmové pojetí hlavního hrdiny. První polovina filmu, v níž sledujeme Bruceův vývoj k tomu, aby se stal ochráncem Gothamu je dle mého o něco lepší než polovina "comicsová". Chris Nolan a přímo výtečný Christian Bale nám dávají pocítit vše, co stálo u zrodu jednoho hrdiny. Hrdiny, který je vlastně spíš mstitelem a zezačátku sleduje jen své zájmy. Hrdiny, který musel nejdřív přemoci své vlastní démony, aby se dostal někam dál...Je radost sledovat koncert, který se na plátně odehrává. "Batman začíná" je nejsilnější v komorních chvílích, když přijde na akci, jakoby Nolan přece jen trošičku ztrácel dech, což je znát především v závěru filmu - v Úžinách...Na plné čáře ovšem vítězí herecké obsazení, v čele s již zmiňovaným Balem. V těsném závěsu za ním je neselhávající trojka Freeman, Oldman a Caine - obzvlášť jemu patří některé skutečně lahůdkové momenty filmu. Kdo mě ale překvapil ze všech nejvíc, to byl Liam Neeson - svým představením vám nedovolí odtrhnout od něj ani na moment oči, což je při jeho pověsti víc než příjemný fakt! Jedinou výraznou výtku mám k obsazení a vlastně postavě Katie Holmesové vůbec - nezdála se mi pro celistvost příběhu zásadní a kdyby ve filmu nebyla, nic se neděje... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Po tom, ako som si par krat pozrel TEMNEHO RYTIERA (2008) mi takmer z pamäti uplne vysumela jednotka BATMAN ZACINA. Ani po reprize sa nic nezmenilo a teraz, ked som videl aj POCIATOK (2010), patri reziser Christopher Nolan medzi dnesnu absolutnu spicku najlepsich reziserov a scenaristov, pretoze aj jeho prvy Batman ma bavil od prvej do poslednej minuty. Pokial tu sa Bruce Wayne este len profiloval a zacinal bojovat proti zlocinu, v dvojke pridal Nolan este viac akcie, chaosu a sialenosti Jokera, ale ani Cillian Murphy so svojou rychlostou utocit na ludi sprejom, ktory sposobuje hnusne halucinacie nie je na zahodenie. Vsetko je to podbarvene bohatym poctom hollywoodskych hviezd a krasnej hudbe Hansa Zimmera a Jamesa Newtona Howarda. Len jedno nechapem, preco si Katie Holmes nezahrala Rachel aj v Temnom rytierovi a namiesto nej ju nahradila Maggie Gyllenhaal. _________ Christian Bale - (Bruce Wayne / Batman) +++ Michael Caine - (Alfred) +++ Liam Neeson - (Henri Ducard) +++ Katie Holmes - (Rachel Dawes) +++ Morgan Freeman - (Lucius Fox) +++ Gary Oldman - (Jim Gordon) +++ Cillian Murphy - (Dr. Jonathan Crane / The Scarecrow) +++ Tom Wilkinson - (Carmine Falcone) +++ Rutger Hauer - (Earle) +++ Ken Watanabe - (Ra's Al Ghul) +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Začněme postupně.. Christopher Nolan na to šel totiž mazaně a svoji legendu staví před všechna dřívější dobrodružství. Jako by žádný Burton ani Schumacher neexistovali. A příběh lze rozdělit do dvou částí – pro komerčně smýšlejícího diváka je jistě působivější ta druhá, akčně pojatá dle hollywoodských šablon. Osobně jsem se ale ztrácel v jednání postav, akční scény mě nějak silně neoslovily a ty bojové byly zase na můj vkus šíleně nepřehledné. Proto mi první realističtější polovina více sedla. Z flashbacků se dozvídáme o hrdinových traumatech a postupně nahlížíme na efektní bojový výcvik. O Batmanovi nepadne ani hláska. Vše je poutavě nasnímáno a temně ozvučněno. I později mě zaujalo, jak tvůrci „vložili“ hlavní postavě jeho povinné aspekty (batmobil, tmavý kostým). Ději nic neškodí, vše má svůj rytmus. A pak přichází první akce, a za ní další.. Nolan měl štěstí především na herce. Christian Bale je opravdu nejlepší herec, který si kdy netopýří kostým oblékl, a další postavy (řada oceňovaných hereckých legend) mají ve filmu svoji úlohu, kterou pečlivě plní a netlačí se do popředí (i přesto, že v jiných filmech jsou těmi nejzářivějšími a nejobletovanějšími hvězdami). Vše je vyváženo vtipnými hláškami, film nepostrádá temnou atmosféru a spád akčního velkofilmu. Čtyři hvězdičky dávám především za slibné vzkříšení comicsového fenoménu!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pořád přemýšlím, co tomu vlastně dám za hodnocení. Hudba - excelentní, výkony - velice dobré (až na Katie Holmes, já ji moc nemusím), režie - vynikající, scénář - je to dle komixu takže uspokojující. Doufám, že tohle byla jen předehra a hlavní chod, který mě čeká dnes večer v podobě Temného Rytíře bude tak výtečný, že nebudu muset váhat. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vybavení má lepší, než vojáci a výcvik podstoupil pod dohledem ninjů. Je tady Nolanův realistický BATMAN! První a dodnes stále jediný film o temném rytíři z Gothamu, ve kterém můžeme vidět motivaci hlavního hrdiny, stát se okřídleným přízrakem, jenž budí padouchy ze snů. Batmanovo zrození. Počátek všeho. Tento snímek má z celé trilogie rozhodně nejlepší příběh a vzbuzuje i nejsilnější emoce. Vynikající film, oživení legendy a připravená půda pro monumentální (ovšem nikoli lepší) pokračování s Heathem Ledgerem. Pro mě osobně nejlepší BATMAN! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdičky si odo mňa zaslúži príťažlivý Christian Bale, šarmantný Michael Caine, pravoverná komixová atmosféra, akčné scény aj vizuálne efekty - a celkovo výborne zvládnutá remeselná stránka filmu (aj keď kamera, ktorá robila z niektorých akčných súbojov absolútny chaos, vo mne vzbudzovala ľahostajnosť k tomu, čo sa vlastne deje - len som počkala, ako bitka skončí). Páčil sa mi Batmobil, Lucius Fox aj vtipné hlášky. Ale za srdce ma to nechytilo, Batmanovská téma ma ešte stále príliš neočarila, z postavy Rachel (aj z jej predstaviteľky) mi bolo takmer zle a ani na sekundu som nedokázala zabudnúť na to, že je to iba...film. Podľa predchádzajúcich ohlasov som čakala veľdielo. Ale aj keď väčšina vás, nadšencov, ma zavrhne, pre mňa ani najnovší Batman neprekročil svoj netopierí tieň. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní komiksárna bez jediného hluchého místa - promyšlený scénář plný zajímavých postav, akce, napětí, humor, nějaký ten přesah, Michael Caine... Je tu prostě úplně všechno. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pre mňa Batman začal v roku 1989, kedy režisér Tim Burton natočil svoj prvý film o tomto netopierom pomstiteľovi. O tri roky urobil rovnako kvalitné pokračovanie s názvom "Batman sa vracia". O ďaľšie tri roky sa už réžie chopil Joel Schumacher a do kín prišiel o poznanie slabší "Batman navždy". Dva roky nato, roku 1997, ten istý režisér svojim mimoriadne nepodareným snímkom "Batman a Robin" túto postavu a sériu pochoval. Až zrazu v roku 2005 sa Batman ukázal znova. A čo ja na to? Nuž, film to zlý nie je. Ale keďže som oboch Burtonových Batmanov ocenil štyrmi hviezdičkami, musím ísť v tomto prípade s hodnotením nižšie. Pretože "Batman začína" nebol pre mňa zďaleka takým filmovým zážitkom, aký mi naservíroval začiatkom 90.-tých rokov práve jedinečný Tim Burton. *** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Než se pustím k hlavnímu tématu, kterým se chci tentokrát zabývat, a tím je hudba, projdu ještě ty významnější atributy. Je to poutavá akce, zároveň jsem prožil skvělé okamžiky při prvním objevení se obleku, batmobilu a při prozrazování různých totožností. Herecká sestava je skvostná, leč někdy na mě obzvláště Liam Neeson působil, jako kdyby budoucího Batmana spíše učil základům ochrany míru a spravedlnosti v galaxii. Navíc se trochu bojím toho, když bych měl spatřit dabovanou verzi. Měl bych strach, že dabér Christiana Balea bude napodobovat drsňácký přízvuk, který herec využívá jakožto ochranu před prozrazením, což by v češtině mohlo vyznít velmi směšně, narozdíl od angličtiny, kde jen trochu. A co ta hudba? Nevěděl jsem během sledování, kdo ji složil, ale moje zjištění při závěrečných titulcích nebylo překvapením, protože u mě způsobilo jen strohé konstatování "no jo no". Nezazněl snad ani náznak Elfmanovy tvorby, což by se dalo akceptovat jedině po argumentu, že Christopher Nolan zcela změnil styl, grafickou a uměleckou podobu filmu. To je pravda, ale je to podobné, jako kdyby si někdo dovolil vynechat melodii Jamese Bonda či Nulové šance. Pokud jde o lyrickou hudbu (předpokládám) vytvořenou Howardem, nemám moc výhrad. V hlavě mi sice nic nezůstalo, ale to nevadí. Akční hudba, kterou vyrobil ze své pásové linky Hans Zimmer, je už ale jiná káva. Hlavní a reprezentativní motiv, skladající se z melodického intervalu malé tercie, je přímo revoluční objev. Na striktní dodržování mollové tóniny jsem si sice už u Hanse zvykl, ne až tak ale na nijak vzácné adorování jeho tvorby. Fanouškové mi asi neprominou, ale Hans Zimmer mi pravidelně kazí zážitek z filmu. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ohledně Burtonova prvního Batmanovského snímku se tvrdilo, že Batmana není možno pojmout jako reálnou postavu a zasadit jej do "skutečného" světa nýbrž tak jako to udělal Burton, upravit svět tak, aby do něj Batman zapadl. Nolan dokazuje, že to není pravda. Batman začíná je působivý a dospělý film s výborným scénařem, kterému dominují báječné a skvěle zahrané postavy. Mnohá vážná díla by této adaptaci komiksu mohli závidět. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, proč mě Batman nechává chladným a napadá mě hned několik důvodů: nečtu komiksy, reálný svět je pro mě podstatnější než vymyšlený, nevyhledávám souboje a bitky, nemám ráda nepravděpodobné situace a klišé, dokážu si svůj život představit bez superhrdinů, mám ráda skutečné netopýry. Nemělo by být náhodou mezi žánry něco jako sci-fi, případně mystery nebo fantasy? ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Tento batman se mi moc nelíbil. Nesedl mi způsob zpracování, které bylo lehce řečeno mírně chaotické. Záběry na akce se také moc nepovedly. Mám kladnější sklon spíše k těm starším dílům. Navíc mi tam chyběla klasická záporná postava, která to vždy parádně okořenila. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem netěšil ani ne tak kvůli samotnému Batmanovi(jako comics ho nijak nemusím) jako spíš kvůli Nolanově režii. A Nolan mě opět nezklamal. Dočkal jsem toho správného temného,drsného a trochu i záporného Batmana jak jsem si přál. Samozřejmě,že mu v tom vydatně pomáhá i Christian Bale, který je bezkonkurenčně nejlepší Batman ze všech a těžko by ho někdo překonal. Výborní jsou i ostatní herci v malých i větších rolích(hlavně můj oblíbenec Gary Oldman). Prostě jeden z těch vyníkajících comicsových adaptacích. P.S.- Doufám,že na dalším dílu bude taky makat Nolan ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama