Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

ursinko 

všechny recenze uživatele

Pamätám si prvé pozretie v kine v roku 2005. Bol som ohromený, normálne som veril, že batman existuje. Teraz, pred uvedením poslednej, tretej časti som si ho pozrel znova a na čare nič nestratil. ()

Fajla 

všechny recenze uživatele

Batman je pro mě nejznámější, nejikoničtější a nejlepší komiksový superhrdina ze všech. Zbožňoval jsem jej už jako malý, tehdy v provedení od Tima Burtona. Nebyl to ale Burton, ani Schumacher, ale Nolan, který Batmana nesmazatelně zapsal na stříbrné plátno. Tak nesmazatelně, jako Frank Miller zanechal svůj otisk v Batmanovském komiksovém universu hned několika počiny, hlavně však grafickou novelou Batman: Year one. Z té Nolan nasával inspiraci velkými doušky. Nevzal za své jen ono realistické pojetí, psychologickou propracovanost, ale také zajímavé vychytávky a detaily - např. ultra-sonický přivolávač netopýrů. Podobně si Nolan počínal i v dalších dvou pokračováních. Vždy dokázal z předloh jako Long Halloween, Knightfall, či Return of the Dark Knight vzít to nejlepší, ty nejikoničtější motivy a přetavit je v naprosto dokonalý filmový zážitek. The Dark Knight trilogy je nejen jednoznačně nejlepší filmovou komiksovou sérií, která strká do kpasy všechny ostatní doposud natočené komiksy, ale zároveň jednou z nejlepších filmových trilogií vůbec! Batman Begins je film o začínajícím superhrdinovi, jak se patří. Když Batman v závěrečném záběru přeletí po obloze nočního Gothamu, vystřídá jej titulek Batman Begins a ohromující motiv Hanse Zimmera, říkám si pokaždé "ano, to je ono, takhle začíná Batman!" a jsem za to nesmírně rád! Tato komiksová postava si to prostě zaslouží. Být uvěřitelná, lidská, skvělá! -- Scéna, při které mě pokaždé mrazí: "It's not who I am underneath, but what I do that defines me." ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Viděno jako poslední z trilogie. A paradoxně to tak bylo dobře, protože ačkoliv se Batman Begins honosí škatulkou „akční“, akce je na něm tím nejnepovedenějším prvkem – a já se na ni po zhlédnutí obou Temných rytířů upřímně těšil ze všeho nejméně. Naštěstí s ní ale Nolan šetřil, k čemuž mu napomohl i výborný výběr záporáka Scarecrowa – muže, jenž nebojuje pěstmi, ale plynem ovlivňujícím psychiku. Škoda relativně malého prostoru, který postava Cilliana Murphyho sama o sobě dostala (její činy se však prolínají celým filmem, zvláště pak démonicky perverzním závěrem). ()

Martinius 

všechny recenze uživatele

akosi neviem prist nolanovmu batmanovi na chut. prekaza mi skostnatenost pribehu, zbytocne namocena do nepresvedcivej vazne sa tvariacej psychologicko-filozofickej omacky. nieco, comu sa majster burton s brilantnou lahkostou vyhol. holt, nolan nie je burton, bale nie je michael keaton. a baleovo hrdelne chrochtanie mi dost lezie na nervy... PS: liam neeson ako zaporak nula bodov. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo ale v poslednej dobe začínam trilógie od konca alebo od stredu.Tak isto to bolo aj s Batmanom najprv Temný Rytier potom Návrat Temného Rytiera a teraz toto. Batman začína má svoj vlastný príbeh.Nieje ako iný super hrdinovia . No práve preto je lepší a každý jeho film je odlišný.Christian Bale ako Batman? Určite super je v tej roli neskutočne skvelý. 100% 5 hviezd o tom nieje pochýb.Nechápem prečo som mal na Batmana názor že nestojí za nič. Teraz sa mi páči asi najviac . Ja neviem ale Batman ma tak pohltil že teraz som to pozrel už 7 krát a stále ma to baví viac a viac . ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Moderné filmové zobrazenie Batmana, ktoré – po predchádzajúcich nie príliš vydarených kúskoch – určite poteší komixových nadšencov. Svojou stavbou však dokáže osloviť oveľa širšie publikom. Môže za to hlavne fakt, že film je natočený v modernejšom, realistickejšom prostredí, čím sa vyhýba mnohým zbytočnostiam, na ktorých stroskotali posledné batmanovské pokusy. Nolan jednoducho vie čo robí! A Bruce Wayne v podaní Christiana Balea je rozhodne skvelou voľbou, nehanbím sa povedať, že zatiaľ najlepší v úlohe tohto komixového superhrdinu. Takisto potešila aj celková temná atmosféra Gothamu, ktorá sa k Batmanovi naozaj hodí. Dobré podmienky vytvorené máme, môže sa ísť do akcie. V prvej polovici sa nám Bruce takpovediac zaúča, pripravuje sa na plnenie svojich úloh, ktoré prichádzajú v druhej polovici. Postupne spoznávame záporných hrdinov, ktorých bude treba poraziť a tempo filmu graduje k veľkému finále, k záchrane Gothamu. Tento film vytvoril skvelé východisko pre kvalitnú batmanovskú ságu, ktorá sa nehodlá uspokojiť iba s jedným filmom a svojou precíznosťou si priam žiada ďalšie pokračovanie, ktoré je na konci filmu v podstate aj potvrdené – predstavením ďalšieho Batmanovho súpera. 80% ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Až děsivou civilností je snímek vtahován do reality a to značně umocnilo můj zážitek. Snad za to dostatečně mluví fakt, že husinu jsem po skončení filmu ještě nikdy neměla, až doteď. Často kritizovaný začátek, který nás uvádí do příběhu a mnohé vysvětluje, bych naopak vyzdvihla. Dodává následné akci hlubší význam a běz něho by to pro mě bylo jen další tuctové zpracování komixu o bezcharakterním klaďasovi, jehož životní touhy a motivace jsou z povinnosti odbyty v několika prvních záběrech. A o tom Batman rozhodně není! Mám z netopýrů strach, ať ho mají i mí nepřátele! ()

Klara 

všechny recenze uživatele

Od génia Nolana jsem viděla téměř všechny filmy, ale batmanovská trilogie mi zatím chyběla. Musím přiznat, že nechápu, jak jsem tyto filmy mohla tak dlouho odkládat! Ta neustálá akce a bojování je to jediné, co mi na filmu trošku vadí (ale zase, co jiného můžu čekat od akčního komiksového filmu), ale jinak je všechno naprosto úžasné. Herecké výkony (Bale je neskutečný Batman), nepřekonatelná hudba od Zimmera, která úžasné dokresluje spoustu scén. Jo. líbí se mi to hodně! ()

Cartmof 

všechny recenze uživatele

Batman začíná je překvapivě začátek Nolanovy trilogie. A vůbec né špatný. Batmanův původ je nám tu hezky vyobrazen. Trénink u Ra’s Al Ghúla, cestování po světě. Vše nádherně natočené Nolanovým typickým stylem. Hudba Hanze Zimmera dodává dává filmu takový neobvyklý tón, který si z žádného jiného filmu nepamatuji. Bůhví, jestli je tu vůbec nějaký takový film, nepočítaje pokračování Temný Rytíř a Povstal. Za mě je film rozhodně super věc, jak se do mýtusu Temného Rytíře vůbec vypravit. Velmi doporučuju. ()

Berry 

všechny recenze uživatele

A je to tady! Konečně pořádné, kvalitní a díky tomu i nejlepší zpracování Batmana! A i když jde "jen" o komiksové zpracování, bavit se budete, ani když tento žánr nemáte rádi. Film vysvětluje proč se Bruce Nolan rozhodl být Batmanem (smutná scéna vraždy rodičů), jak se stal Batmanem (zajímavé bojové scény s ještě zajímavějšími komentáři o srachu...) a jak jako Batman bojuje. Velice slušně se s hlavní rolí vypořádal Christian Bale, který není tentokrát žádný outsider, jak byl například hrdina ve Spider-manovi ani nemá žádný handicap jako v Daredevilovi... Je to prostě normální chlap, který má tu výhodu, že je miliardář a tak si toho může hodně dovolit... Třeba se i nechat zavřít. A pokud jde o ostatní herce, tak se nade všechny vyvyšuje Michael Caine. Ve své roli je totiž tak skvělý, že nemusí být na plátně dlouho, aby jste si ho oblíbili. Podobně je na tom i Morgan Freeman (i když si nějak nemůžu vzpomenout, že by ti dva byli snad někdy třeba "jen" průměrní). Ale teď k samotné hlavní zápletce - doktor, který chce otrávit město... Zní to možná otřepaně a kýčovitě, ale Christopher Nolan to uměl na plátno přenést tak důvěryhodně, že z toho až chvílemi mrazilo v zádech. A dokonce i ta trocha humoru byla trefa do černého. Jen tak dál, Batmane!!!! ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

jJsem trošku zklamaná, ale stejně je to zajímavá podívaná. Burtonův Batman s Michaelem Keatonem pro mě bude vždy víc srdcovější. Škoda, že jsem zápletku uhodla už na začátku.... ()

Pfff 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film. Úplně jinak zpracovaná myšlenka. Nejsympatičtější padouch pro mě byl Cillian Murphy, takový slizký a to šílenství v jěho očích...škoda,že nedostal víc prostoru. Nakonci si nechali zadní vrátka pro další díl tak doufám,že dopadne opaět tak dobře jako tenhle. dokonce musím říct, že se mi to líbilo i víc než původní Burtnův Batman. Burton má specifický styl filmů a já ho mám ráda, ale k této látce mi přeci jen víc pasuje Nolanovo zpracování. ()

filmator 

všechny recenze uživatele

Nemohu dát více. Rád bych. Ale Burtonův Batman u mne zůstává nepřekonán a třebaže je Batman Begins výtečnou adaptací Batmana a epesním ponorem do příčin vzniku postavy temného rytíře, třebaže herci ve vedlejších rolích na sebe nestrhávají více pozornosti, než by měli, třebaže Bale je po dlouhé době z mé strany akceptovatelný představitel Batmana, nezanechal ve mě snímek takový dojem a úžas jako Burtonovy první dva díly. Jsou filmy, ke kterým se člověk vrací rád i po letech, které nestárnou nebo dokonce časem zrají. Možná je na hodnocení Batman začíná ještě moc brzy. Počkám deset, patnáct let a uvidíme :-) Možná pak to bude za *****. ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Ještě před tím, než se vrátil Superman, vrátil se nám Batman. Začala nová série filmů o Batmanovi - nová, protože jiná. Pryč je Burton, pryč je Schumacher, terazky přichází Nolan. A musím říct, že úspěšně. Bere to všechno pěkně z gruntu a od podlahy, vrací se k počátkům a strach ovládá i jinak nebojácného Batmana. Z Lamborghini udělal teréňák, čímž posunul Batmobil tam, kde ještě nebyl. Vidíme Batmanův výcvik i to, jak získal technické vymoženosti. Přináší nám Scarecrowa (Strašáka - výborný herecký výkon Cilliana Murphyho) i teroristu v podání Liama Neesona. Příběh je vyprávěn s umem, smyslem pro detail i pointy, a ačkoli se nerozpadá na tak malé kousky jako v Mementu, přesto se v něm stihne odehrát spousta podpříběhů a uvidíme několikero scenérií. Gotham je správně temný - už není ani gotický ani komixově pestrobarevný. Christian Bale se mi více líbil v Americkém psychu, ale jeho John Wayne je uvěřitelný (na rozdíl od Val Kilmera či George Clooneyho), takže snese srovnání i s původním Batmanem Michaela Keatona. Morgan Freeman si střihnul malou roličku, kterou dokázal rozehrát s obrovským umem a i Gary Oldman jako komisař Gordon potěší (ač je jeho herecký výkon umírněnjší ve srovnání například s Leonem či dokonce Pátým elementem). Příběh je vyprávěn se snahou o maximální možnou realističnost, takže se přesouvá z kategorie pohádka pro děti do kategorie pohádka pro dospělé. Rozhodně film, který je pro fanoušky komixu povinností a pro ostatní dobrou a neurážející zábavou. ()

strangercz 

všechny recenze uživatele

Dokonalýnávrat Batmana. Christopher Nolan se nezalekl trapasů v podobě paskvilu Batman a Robin Předvedl všem jak se zachází s klasikou ()

xkupka07 

všechny recenze uživatele

Pardón, ale Burton stvořil kult, který bohužel nebýl zachován. Nejdříve jiní autoři nedokázali udržet původní vysokou laďku a velice zaostávali. Svými díly hodně panu jsem-netopýr-který-chvilkama-chce-být-kladnou-postavou-ale-mám-i-své-slabší-chvilky uškodili. Nyní přichází film, který je hodně dobrý. ALE!!! Je mi smutno z toho, že Batmanu nobé díly ubíraji nadpřirozenost a jak nejvíce se snaží ukazovat, že je to obyčejný smrtelník. Zde mi jde hlavně o techniku, jenž Batman využívá. Je mi z toho smutno, protože to není dobrá cesta. Film jinak velice dobrý, jenom hlavní postavu jsem už viděl v jiných filmech. Christian Bale totiž jiné postavy neumí hrát, jen pořad opakuje (viz. Equilibrium). ()

Velemír 

všechny recenze uživatele

Původně jsem nového Batmana obdaroval pouhými čtyřmi hvězdami (protože v Nolanových akčních sekvencích nezřídka postrádám větší smysl pro gradační katarzi), ovšem po třetím shlédnutí nemohu jinak, než vygradovat do maxima - ta atmosféra, ty nápady, ten vtip, ty skvostné hollywoodské hvězdy a ten "bezva kabát"...!!!!! ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama