Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

Vodny 

všechny recenze uživatele

Povedlo se. A jak! Největší zásluhu na tom má charismatický Christian Bale, který dokáže zahrát snad všechny možné postavy. Od dobráků až po nechutné šílence (American Psycho). Co se týče triků, kamery a vůbec audivizuálního zpracování - je to úžasně přirozené. "Pokračování" Batmana nemohlo dopadnout lépe. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

Batman začíná u mě bude asi na dlouho zapsán jako jedno z největších filmových překvapení, protože jsem od něj nic nečekal (upřímně jsem nečekal ani nic moc dobrého po Schumacherem zprzněné sérii) a pak jsem dostal pěknou pecku v podobě realistického zpracování jednoho komiksového hrdiny. Memento i Insomnii jsem už měl za sebou, ale právě díky BZ jsem začal více vnímat Christophera Nolana a myslím, že dokonce i Christiana Balea. Což jsou dva objevy pro můj malý filmový svět poměrně zásadní. V tuto chvíli už se jen těším na Nolanův počátek a uvidíme, jestli se pod jeho režijní taktovkou dočkáme i třetího Batmana, Já bych nebyl proti. ()

-Marc- 

všechny recenze uživatele

Tento film se pro mě stal docela průlomovým, průlomovým v tom smyslu, že "co se mi líbilo v mládí je stejně dobré, ba lepší dnes.". Takto nějak bych to asi pojmenoval, neboť jako malému se mi hrozně líbil Batman (no komu ne), ale od té doby jsem už trošku vyrostl a když jsem se na některý z těch filmů podíval dnes (Batman & Robil jsem viděl (no taky podle toho jsem na to měl náhled)) musím říct, že se mi nelíbil, až pomalu zhnusil ten v mládí vždy obdivovaný Batman. Avšak Christopher Nolan a Chritian Bale mi vrátili zpátky mojí důvěru v Batmana. A povedlo se jim to opravdu velkolepě, postavili Batmana na reálných kamenech, že skoro věříte, že existuje :-D, nebo by mohl existovat…. Už se moc těším na Temného rytíře (ale mezitím si ještě dám animovaného Gothamského rytíře)… už teď se moc těším… Batman is back! And Forever! ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejlepší Batmanovský díl, Christian Bale podal výborný herecký výkon a vynikající Michael Caine za ním opravdu nezaostává....teším se na Dark Knighta ()

Mattezs 

všechny recenze uživatele

Mám 8 důvodů pro své nízké hodnocení: 1. Christian Bale se mi na roli Batmana nehodí, nedokážu to vysvětlit, ale prostě mi tu nesedí (naopak v Mechanikovi byl skvělý) 2. příjde mi trapné, jak z toho Nolan dělá příběh rádoby podle pravdivé události, vždyť je to komix 3. Katie Holmes 4. Liam Neeson je špatný záporák, nemá vůbec charisma, nevěřím mu jeho pózu 5. Cillian Murphy je s tím jeho pytlíkem opravdu směšný 6. je to celé moc dlouhé 7. bojové scény jsou špatně natočené, nezáživné 8. málo vtípku, nadsázky apod... Tři důvody, proč dávám aspoň 2 hvězdičky: 1. Michael Caine svou přítomností a výkonem vytahuje film z bláta, rovněž přítomnost Morgana Freemana není na škodu 2. batmobil je cool autíčko 3. hudba je také dobře udělaná... Celkově: pro mě docela velké zklamání, i když jsem od toho ani moc nečekal, Burtonovo zpracování má zatím jasně navrch. ()

Mike.mk1 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film nepopíral některá důležitá fakta ze "starého" Batmana tak bych dal i pět, ale mě to tam fakt hrozně vadilo. ()

Gediman 

všechny recenze uživatele

Ajta ajta ajta... od určité doby (osobně si myslím, že 80. léta) je natáčení remaků prohřešek proti dobrým mravům. U Batmana to platí dvojnásob, protože naprosto pohřbil skvělou temnou atmosféru původní série a koneckonců i komiksů. Film se odehrává v moderním velkoměstě s mnoha skleněnými mrakodrapy a krásně svítícím sluncem. Co se jim nelíbilo na retro-městě věčně zahaleném v mlze a zakrytém hustými mraky? To dělalo svět Batmana ponurým a jako dělaným pro šílené protivníky. Já za to Timu Burtonovi moc děkuji. Tahle nová verze se snaží vypadat "realisticky", ale vůbec nevím proč. Jestli tvůrci nechtěli točit film s komiksovou atmosférou, měli si vybrat něco jiného, než komiksového Batmana. Je tisíc dalších superhrdinů, kteří žijí v docela obyčejných městech. O jakési degradaci téhle nové série svědčí i herecké obsazení. V původní sérii: Michael Keaton, Jack Nicolson, Kim Besinger, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman, Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Uma Thurman... V Batman Begins - stále poměrně neznámý Christian Bale, Gary Oldman jehož sláva umírá, nic moc Liam Neeson (osobně si ho vybavuju jen ze dvou dalších filmů) a Morgan Freeman hrající jen vedlejší roli. Tenhle film a jeho další pokračování raději ani neměl vzniknout... ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Výborný reštart série, ktorá poslala jednu z najlepších komiksových postáv do absolútneho gýčového pekla osvetleného disco guľami. Možno pre niekoho málo akcie a veľa psychológie, ale atmosféra Gothamu hustne presne tak ako celosvetová klíma od začiatku 21.storočia. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Vlastne nemám čo vytknúť, je to kvalitne natočené a výborne zahrané, užil som si to ako celok a nesnažil som sa to deliť na polovice ako mnohí z vás. Všetko na tomto filme sedí tak ako má, flashbacky sú ok, hlášky sú fajn, Batman to začal vo veľkom štýle. 10/10 P.S.: Cillian Murphy rulez. ()

Pradlík 

všechny recenze uživatele

Ty vole to je film! Tomu se po delší době říká pravá komiksová akce! Skvěle Chrisi Nolane, natož pak Christiane Bale, Liame Neesone (byl jsi skvělý záporák) Gary Oldmane a Morgane Freemane, prostě akční dílo.... Ať žije Gotham Proč stále padáme na hubu? Abychom se naučili zvednout a jít dál. ()

Mary19 

všechny recenze uživatele

"Proč padáme Bruci? Abychom se naučili znovu se zvednout." Restart série o netopýřím muži se povedl na jedničku, s hvězdičkou... Christian Bale se na strážce Gothamu perfektně hodí a Liam Neeson jako tajemný Henry Ducard je tím nejosobitějším záporákem poslední doby. Temnou atmosféru navíc umocňuje parádní hudba Hanse Zimmera a Jamese Newtona Howarda. "Nikdy jsem ti nepoděkoval!" - "A nikdy nebudeš muset..."... 100% ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Podle mě velmi slušný začátek pro celou sérii... Možná trochu dlouhé, ale myslím, že dobře popisuje Batmanův začátek. Nevím, zda snad někdo čekal něco extra jiného. Já ne. Poctivý Batman... 8,5/10 ()

amarth 

všechny recenze uživatele

To je podívaná. Tyhle oddechovky mne fakt baví. Nečekejte veleposlání, avšak parádní pokoukání Vám Nolan naservíruje opět vydatně a se všemi chody! Zimmer také nezklamal, jeho projevy začínají být jako přes kopírák... ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Přesto, že v mých očích už "Burtonovy" Batmany už asi nikdy nikdo nepřekoná, přesto všechno mi přijde tato první Nolanova rána více nežli sympatická. Batmanův vzestup podal Nolan tak, že je opravdu uvěřitelný se vším všudy. A poté co se děj přesunuje trvale do Gothamu, jsem zůstal pořád spokojen s tímto novým podáním tohoto místa. Takový Arkham Asylum a celý ten ostrůvek má pořád slušný komiksový náboj jako hrom. Škoda, že toto všechno se naprosto vytratilo v následujícím Temném rytíři, uvolňujíc místo jiným věcem. Zde se to promísení tradičního a moderního pojetí ještě krásně kloubí. Hudební taktovky se úspěšně chopil Hans Zimmer a stvořil nadprůměrný počin, který to žene vpřed. Pokud by Nolan pokračoval v podobném duchu i dále, chrochtal bych si, ale bohužel se tomu tak nestalo. ()

JohnSorrow 

všechny recenze uživatele

Možná jsem udělal chybu, že jsem viděl dříve Dark Knighta než jeho "začátek". Batman Begins postupně vysvětluje a odhaluje jednotlivá tajemství své osoby. A toto vše cestou velmi poutavou a přitom neotřelou. Co mi však chybělo, byl opravdu typický batmanovský badguy, který by byl s Batmanem v křížku už od začátku. Samozřejmě je tu Liga Temných a Ra's Al Ghul spolu s Ducardem, ale přece jenom to není Joker (Jack Nicholson nebo Heath Ledger)... Ovšem 5* se tomuto filmu upřít nedá. Ale pořád jej beru jako takový nájezd na pořádně temného Temného rytíře. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Nolanův Batman je prostě jiný. Není tak barevný, není tak veselý, nejsou tam ani nadpřirozené síly a mutanti, není to jen takový akční film na který se podíváme a zapomeneme. Vrací se zpátky ke kořenům a my se dozvídáme jak vlastně Batman začal, kde se všechno naučil a jaké jsou jeho ideály a důvody jeho činů. Ten film je skvělý, stejně jako celá trilogie. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama