Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

konysua 

všechny recenze uživatele

Tak jsem do toho vlaku nastoupil a vědět, že tahle jízda se mi bude líbit. Nolanova režie nejde nijak zpochybňovat a jen obhajuje své kvality. Bale se dostává do role nejlepšího batmana bez sebemenších problémů. Psychedelický ksichtík, který viděl scarecrow mi naháněl hrůzu a rozhodně bych si ukáknul. Finále se nemůže rovna dalším dílům a proto je pro mě nejslabší i tak skvělý. 8/10 ()

DoNotCross 

všechny recenze uživatele

První Nolanova výprava do Gothamu byla milníkem na poli komiksových filmů. Redefinovala však nejen žánr samotný, ale i způsob, jakým přistupujeme ke svým hrdinům. Objevují se snahy o polidštění a především dodání hloubky dříve plochým postavám. (James Bond s Danielem Craigem) Než dojde na mlácení a vyslýchání kriminálníků, musí se Bruce Wayne nejprve najít, zjistit, co vlastně chce a jak toho dosáhnout. To se odehrává v první polovině filmu, která není vystavěna chronologicky, reflektujíc strastiplnou cestu osiřelého miliardáře a díky zvolené formě divák tápe společně s ním. Postupně vše zapadne do sebe a dojde ke zrodu temného křižáka, jež začne pilně pracovat na očistě města. Režisérův přístup funguje výtečně, nicméně druhé půli trochu podtrhávají nohy nepřehledné akční scény, takže si v potyčkách se zlými hochy Baleův oblek v pohybu příliš nevychutnáte. Jinak ale vše funguje na výbornou. Za zmínku stojí i výborný soundtrack Hanse Zimmera, který perfektně sedí k rozpolcenému hrdinovi a jeho nočním toulkám po prohnilém městě. Takhle tedy Batman na počátku 21. století začínal. ()

liquuid 

všechny recenze uživatele

Jako začátek trilogie je to vážně dobré nabuzení s velkým očekáváním. Příběh má grády a je znát každý propracovaný detail. Studie zvládly náročné zpracování na jedničku a podali zrození legendy přesně tak, jak se patří. Kdo chce vidět skvost moderní kinematografie, tak musí zhlédnout trilogii. Nolan nezklamal. Update: nevim, jestli to bylo rozpoctem, ale trochu me mrzi ten digitalni gotham pri pohledu z vrchu. To si asi mohli odpustit, ale jinak genialni. Je to spis jen detail. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že som mal zo začiatku pochybnosti, avšak hneď po prvom zhliadnutí ma nový Batman presvedčil o tom, ako som sa mýlil. Film je skvele spracovaný, zrežírovaný a zahraný. Nie som fanúšik Batmana z predošlých prevedení, ale toto sa naozaj podarilo. Znova musím vyzdvihnúť skvelé herecké obsadenie. Neviem si predstaviť iného človeka pre postavu Bruca Waynea ako je Christian Bale. Technická stránka je na veľmi dobrej úrovni, či už špeciálne efekty alebo hudba. Christopher Nolan nám Opäť ukázal, že je zárukou filmového zážitku. ()

Rapaport 

všechny recenze uživatele

Nolan dokázal vdechnout Batmanovi nový život. Po dokonalém Burtonovi a později shitoidních pokračováních, přichází se jiným zcela odlišným zpracováním a vytváří skutku grandiózní nový Gotham. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Začiatok Batmanovskej série podľa Nolana. Pre mňa najslabší diel. Prvá polovica je vynikajúca, pekne opisuje dôvody a spôsob vzniku Batmana, ale druhá časť sa veľmi strhla komixovým štýlom. Sklamanie bola automobilová naháňačka - tá ma vôbec nebavila. A mňa nahánačky väčšinou bavia (skákanie "tanku" po strechách a zneviditeľnenie vypnutím svetiel). Vadila mi aj prekvapujúca nevýraznosť hlavného záporáka a krkolomný spôsob, akým sa chcel pomstiť mestu. Je to také polovičaté. Ale aj tak je to slušný akčňák a základ pre vynikajúce pokračovania, v ktorých to Nolan rozbalil na plno. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Film rozdělen na dvě části. První část vypráví o životě Bruce Waynea a druhá je tradiční Batman. Cristopher Nolan je jeden z nejlepších režisérů současnosti. Ten když se pustí do projektu, tak je úspěšný. Takových režisérů je i víc, můžu napsat Stevena Spielberga, nebo Davida Finchera, ale pojďme k Batmaovi. Herecké obsazení je skvělé. Christian Bale netopýra zahrál brilantně, i vedlejší role jsou dobře obsazené. Děj má hlavu a patu, zvraty a pár těch překvapení. Pokračování s názvem "Temný rytíř" je sice lepší, ale tento film je i tak suprový. Druhý díl se mi možná líbí víc proto, že jsem ho viděl dřív než tenhle snímek. ()

Berty00 

všechny recenze uživatele

Keď Christopher Nolan začal pracovať na tomto filme,išielo do niečoho nového,predsalen s filmami podľa komixovej predlohy ešte nemal žiadne skúsenosti a po fyasku s Geogom Clooneym už si každý prial aby niekto vytvoril Batmana ako sa patrí.Niekto si mohol povedať že "Konečne sa to niekomu podarilo" no ja si myslím že Christopher Nolan dobre vedel do čoho ide a čo robí a vedel že to bude skvelé..A povedzme si na rovinu že aj bolo.Tento Batman je iný.Je temnejší,neoblieka sa do toho kostímu ako komixová postavička ale ako obranca spravodlivosti,ako rytier ...Mesto je iné,aj ho ináč vykreslujú.Naozaj skvelo vybraný casting ,Gary oldman ako detektív Gordon a Cillian Murphy ako Scarecrow sú parádny.No mrzí ma že Katie Holmes neostala u trilógii a nahradila ju Maggie Gylenhaal.No a najväčšie PLUS odomňa získava Hans Zimmer.Každý tón perfektne pasuje to celého soundtracku.A myslím že ajkeď je film Temný Rytier dlhší tak v Batamn Začína sa toho viac stihlo... ()

JackBurda 

všechny recenze uživatele

Ze všech filmů s Batmanem je tenhle, podle mě, ten nejlepší. Wayne je sice trochu divnej, ale Batman je výbornej a Bale obojí zahrál na výbornou. Neeson pak jako záporák boduje a Oldman jako Jim je taky dobrej. Akce je taky docela ok, nenápadný likvidace se mi hodně líbily a celá scéna s dopadením šéfa gangu je výborná. Jen škoda že ty souboje jsou dost sestříhaný a kamera od nich zbytečně uhýbá, no nic, stejně super zábava. ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Je tam všetko. Tragické detstvo milionárskeho syna, výcvik v himalájskom kláštore, podzemné sklady výzbroje, verný sluha, romantická priateľka pred ktorou sa tají identita. Ďalší príbeh o superschopnostiach pre dospievajúcich. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

Bol som hlupák, keď som si myslel, že láska ku komiksovým hrdinom definitívne pominula ruka v ruke s mojím detstvom. Beťár Nolan ma svojou majstrovskou réžiou dokázal nechať 2 hodiny mľaskať blahom pri sledovaní jeho majstrovského diela. Špičkové herecké obsadenie - Bale, Freeman, Caine, Oldman, Neeson, Murphy, ma núti položiť si otázku, kedy som naposledy videl film, ktorý by bol prešpikovaný takouto hereckou elitou, to všetko spolu s Zimmerovovým podmazom a citlivým vedením už vyššie spomenutého dirigenta, mi nedovoľuje udeliť iné ako maximálne hodnotenie. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Tohle je první film o Batmanovi, který jsem kdy viděl. Nečekal jsem, že mě to chytne, vzhledem k tomu, že jsem Batmana nikdy neměl moc v oblibě. Každopádně jsem byl překvapený a uchvácen úžasným výkonem Christiana Balea v hlavní roli, dobrými maskami a příběhem. Ale má to ješte takový pomalejší rozjezd, celkově je to hlavně uvedení do děje a to hlavní a lepší vás čeká ve filmu Temný rytíř a Temný rytíř povstal. 90% ()

subic 

všechny recenze uživatele

Tenhle první díl Baleovsko-Nolanovské trilogie jsem viděl až po Temném rytíři a přestože trilogie jako celek je u mě za jasných 5 frček, tak přeci jen tento první díl je jen začátek něčeho megavelkého a je tak na hraně 4 a 5 frček. A protože už jsem to viděl v televizi asi potřetí, tak si dovolím hodit frčku dolů. 85% ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Sympatická je především jistá „skromnost“ Batmana, sice stojí na správné straně, ale nijak se tím nechlubí, nemá potřebu dělat ze sebe hvězdu a kult (na rozdíl od Iron Mana). Ke kladům patří i zřejmá motivace z dětství, výprava do kláštera, povedený záporák Ra's Al Ghul a jeho sluha a vývojář. ()

olmikee 

všechny recenze uživatele

Kdo mohl tehdy tušit, že tahle pecka odstartuje jednu z nejlepších trilogií, jaká kdy spatřila plátna kin. První půlka filmu, kde zjišťujeme, kdo vlastně Batman je a proč dělá, co dělá, krásně přechází do druhé akční půlky, kde se dočkáme naprosto božího finále. Chytré dialogy a výborně napsaný scénář, skvělé obsazení a geniální Zimmer a Howard dělají z Batman začíná nadprůměrný blockbuster i přesto, že to je nejslabší díl z trilogie. Výborný start jednoho z nejlepších hrdinů, jakého má DC ve své stáji. ()

horor2 

všechny recenze uživatele

Prospěl restart a delší časová pomlka. Přišel Nolan a naservíroval nám reálného Batmana, ve kterém nám důkladně vysvětlil jeho vznik a výcvik, potom následný návrat jako hrom. Tleskám ve stoje! ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Parádní rozjezd Nolanovi trilogie o temném rytířovi Gothamu. Když jsem film viděl poprvé, nechtělo se mi věřit, že koukám na svého hrdinu z dětství. Komiksový hrdina vložený do reálného světa s jeho protivníky, to byl naprosto mistrovský tah scénáristů. Liam Neeson jako Ra´s al Ghul je tajemný, a i když není nesmrtelný jako v komiksech, vystupuje tak, jako kdyby zažil již několik staletí. Batman v roli Christiana Balea dostal nový náboj, Michael Caine a role Alberta jako ušitá, Gary Oldman jako Gordon, Cillian Murphy jako Dr. Crane alias Scarecrow. Vše se v tomto filmu povedlo. Jasných 5*. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama