Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z novodobých batmanů! A zároveň poslední Nolanův opravdu dobrý film. Je tam cítit odkaz na Burtonova batmana, ale přináší realističnost a drama. Avšak pořád tam je vtip, nadhled, lehce fantasy Gotham. Postavy mají hloubku, protože herci skvěle hrají, protože vědí co mají hrát, protože ve scénáři mají napsaný jasný a nijak komplikovaný příběh bez nesmyslných zvratů. Scény a jejich návaznost jsou pečlivě do detailu promyšleny, tak jak bývalo u Nolana dobrým zvykem. Batman své protivníky nejvíce deptá tím, že není nikde vidět, je jen občas slyšet, a najednou tvrdě udeří ze tmy (jaký rozdíl oproti dalším dílům, kde batman jde naférovku rovnou na věc jako rambo) Po tomto filmu bohužel Nolan uvěřil, že jeho ego je neomezené, přestal mít soudnost, ztratil smysl pro cenzuru sebe samotného (což je prostě konečná), a z Gothamu udělal Gothaj. Druhý batman je založen na samoúčelné akci, třetí batman je založen na samoúčelných dialozích. Těžko říct co je horší, ale tenkou linii příběhu Nolan sám a ochotně zpřetrhal v obou případech a nasekal do nich tunu zvratů, jen proto aby se diváci "ještě víc bavili". Vykašlal se na herectví, vykašlal se na příběh a naházel na lidi snůšku pitomin a myslel si, že mu to sežerou i s navijákem. Bohužel se nemýlil. ()

principessa 

všechny recenze uživatele

Já ho prostě žeru!!! Od měnění hlasu (což je mimochodem neskutečně sexy), přes heslo, které se skrývá pod několika klavírními tóny až po to jeho neskutečný fáro (dala bych cokoliv, abych se v něm mohla svézt). Kam se hrabe James Bond a Spiderman dohromady. A ty netopýři, aaach ty netopýři, jako když Popelce přiletěli na pomoc holubi, akorát tohle je milionkrát lepší... V žádném takovém filmu nesmí samozřejmě chybět nějakej prťavej kluk, co říká: "On přijde. Batman nás přijde zachránit." a jeden až dva zkušený, chytrý a vtipný sympaťáci - zbožňuju postavy Alfreda a pana Foxe. Jediný co mě trochu rozčilovalo byla postava Rachel a taky ta závěrečná pseudo "romantická" scéna, to mi tam nějak nesedělo. Rachel mám neustále spojenou s tou protivnou ufňukanou Joey z Dawsonova světa... ale je dost možný, že jí prostě jenom strašně závidim, protože......vždyť ta holka líbala Batmana sakra! ()

Blackadder 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé, nečetl vůbec žádné recenze a čekal od toho něco jako "pokračování" ve stylu Burtonova Batmana - byl jsem šokován. Včera jsem si pustil znovu a údiv je pořád. ()

Prechytraly 

všechny recenze uživatele

Splácanina HD obrázků. Prostě to proteče kolem vás a nedá vám to možnost se do toho trochu ponořit. Do čeho taky? Děj je neskutečně hloupý: čínská basa, ninjové, modré květy, chrám plný výbušnin, netopýři, studny ... hloupé až to bolí. Člověk by tohle mnohem lépe přijal třeba ve zpracování a la Sin City...tj. v jiné než realistické atmosféře. Zde je ovšem všechno jinak přísně realistické, proto zde "zrození" spravedlivého strašidláka působí dost divně. I vizuál Gothamu je nepovedený. Všechny ty mokré čtvrti jakoby tam byly neorganicky vlepeny. Je to prostě splácanina mytologie a reálna, a selhává to na obou frontách. Jediná dobrá je hudba, ale ta to celé sama neunese. Btw. - ta jeho jeskyně má strop obalený netopýry, musel by se tam teda doslova brodit v jejich hovnech. A jestli ten přístroj mikrovlnně vypařoval vodu, jaktože se v těch lidech neuvařila krev? ()

rasto87 

všechny recenze uživatele

Starých Batmanov som teda nemusel a ako filmy som to ani neuznával. Potom prišiel CH. Nolan a z Batmana spravil čosi výnimočné, či to už bolo skvelým hereckým obsadením, perfektnými postavami s premakanou psychikou, reálnym svetom, reálnymi efektami, perfektným dejom alebo už niečím iným, proste posunul túto hranicu úplne niekam inam. Musím pochváliť hlavne výber hlavného hrdinu CH. Bale, ktorý sa do role Batmana vžil naplno ako sa len dalo a zahral to perfektne. CH. Bale je známy a vynikajúci herec, ktorý sa dokáže svojej hereckej úlohe úplne oddať, čo môžeme vidieť aj tu. Keď si zoberieme len to, že v roku 2004 natáčal film Mechanika kde jeho telesná váha bola 55 kg a ihneď na to išiel točiť práve tento veľkofilm musel opätovne pribrať, čo sa mu podarilo a vážil v deň natáčania 86kg. To nevravím o jeho ďalších úlohách pred veľkolepým pokračovaním. Ako vravím Batman začína je geniálny film a vôbec sa nehanbím za to , že mu dávam jasných 5* ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Staré díly Batmana mě opravdu nebavili, a konečně jsem se dočkal Batmana, který mě zaujal na tolik, že se z mé strany stal jeden z nejlepších akčních i komiksových filmů. Naprostý filmový zážitek který mě vmáčknul do křesla a já sledoval tohle veledílo. Neskutečná režie, zvuk, kamera a parádní herecké výkony. Pokud vás nebaví starší díly, tak prosím hlavně neodhazujte i todle. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že mé uživatelské jméno jsem si dal právě na základě trilogie od Nolana, respektive právě tohoto prvního dílu. Na jedničce miluju ten příběh, je určitě nejsilnější a nejlepší ze všech tří dílů, naopak nedostatek (jestli toto slovo vůbec lze použít) vidím v postavě hlavního záporáka. Oproti Jokerovi i Baneovi prostě Ras Al Ghul není tak charismatický, sadistický, nepředvídatelný, zlý. Neesona mám rád, ale takový strach jako z těch dvou prostě z něj nejde. Na druhou stranu je zde fantasticky ukázaná proměna z Bruce Wayna slabocha a trosky v tu nejzářivější filmovou postavu všech dob - BATMANA !!! Je skvělé, že si Nolan dal práci i s těmi začátky v kůži Batmana, kde se Bruce stal nejdříve Batmanem amatérem a postupně vylepšoval jak své hračky, tak i svou psychickou i fyzickou odolnost. V čem je Nolan naprostá No.1, to je skvělé rozvrstvení a vykreslení postav, s čímž souvisí i správná stopáž ve filmu té které postavy. Zkrátka každá postava zde má svůj smysl a řád, není to jen o té jedné hlavní postavě, jako třeba Iron Man a některé další komiksové adaptace. 100% ()

Mikecat 

všechny recenze uživatele

Famózne, len trocha detské, problém - priletí Batman, zachráni.....ale famózny je opis jeho cesty, výcviku nápad a začiatky. ()

jokerik 

všechny recenze uživatele

Batman v Nolanovském hábitu se mi zapíchnul pod kůži. Nolan, Bale, Caine, Oldman, Freeman, já tuhle správnou pětku prostě žeru. Nolan prostě ví, jaké zbraně na mne použit. (A nemusí je vytahovat z Wayne Enterprises) ()

Ados12 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejoblíbenější film celé triologie, protože prochazí přes minulost do současnosti a ukazuje co se stalo, proč se stalo a jak to dopadlo. Když k tomu přidáme skvělé herce, 5 hvězd je jasná volba! ()

Dr.Bishop 

všechny recenze uživatele

Podle mého nejlepší Nolanův Batman. Komiksy a komiksové náměty jdou zcela mimo mě, přesto to však působilo velice civilně a uchopitelně, přesvědčivé emoce a pohnutky...Nějak se mi nechce rozepisovat, prostě jde spolu s Burtonovým zpracováním o nejlepšího Batmana, co lze v dnešní době najít. No a o pánech Howardovi a Zimmerovi nemá smysl mluvit, jako vždy spolehlivý výkon...Jo, a nikdo mi nevymluví, že Liam Neeson je v současnosti nejlepší herec ve vedlejší roli :) 80% ()

Petr59 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších zpracování komiksového superhrdiny, jaké jsem kdy viděl. Neviděl jsem zatím předchozí díly Batmana od Tima Burtona, takže to nemohu ani srovnávat. Když to ale srovnám se superhrdiny od Marvelu, na které jsem byl dříve víc zvyklý, tak - Batman začíná, je úplně o něčem jiném. Zatímco Avengers od Marvelu jsou takoví barevnější, vtipnější, mnohdy spíš takové akční komedie s nádechem pohádky, tak - Batman začíná, je o dost dramatičtější, temnější, se složitější zápletkou. Minimálně je pro mě postava Batmana v tomto zpracování na stejné úrovni třeba s Iron manem, nebo Spider-manem. Film jako takový, když nebudu s ničím už srovnávat, je velmi dobrý. Není vůbec nudný. Začátek filmu sice tak mohl působit, ale jakmile se na scéně objevil Liam Neeson, tak to přece jen zaujalo a pak, jak film pokračoval, už to bylo jenom lepší. Seznamování se s Batmanem a jeho minulostí také určitě nebyla žádná nuda. Je jasné, že jakmile se vrátil do Gothamu, tak už to byla skutečně luxusní jízda. Co se týče akčních scén, triků, tak nikdo snad nemůže mít výhrady. Děj byl velice dobrý, zápletka byla až moc inteligentní a propracovaná. Akorát měl film rychlé tempo, na začátku než jsem se stačil rozkoukat, tak se ve filmu mluvilo o něčem, čemu jsem vůbec nerozuměl. Rozuzlení v posledních minutách filmu mně však sebralo dech. Nečekal jsem, že zrovna L.Neeson bude tím hlavním záporákem tohoto dílu. Herecké výkony byly špičkové. Postavy byly snad všechny zajímavé, nenudily a měly obrovskou pestrost svého charakteru. To se v moc filmech nestává, že by mi postavy tak vyhovovaly a sedly, jako právě ve filmu - Batman začíná. A je jedno, zda šlo o kladné, či záporné postavy. Záporáci byli velmi kvalitní a originální. Psychiatr, který likviduje své nepřátele psychickým terorem a halucinací ve strašné masce, zvláštní filozof a učitel bojových technik z hor, mafiáni v Gothamu... Prostě jsem se velmi bavil. ()

chrchel 

všechny recenze uživatele

Jako začátek a předzvěst nadcházejícího funguje dobře, ale přece jen jsem se nebavil zdaleka tolik jako u jeho následovníků. Nolan se tu teprve rozjíždí. Katie Holmes je mi mnohem méně sympatická než Maggie G., alespoň že Cilian Murphy to v Gothamu zachraňuje svým Scarecrowem, i když více prostoru by mu neškodilo. Liam Neeson jako Ra's al Ghul samozřejmě válí, ačkoliv konec mi dojem z něj trochu zkazil. Každopádně jako zrod a představení Batmana skvělá práce. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

KONEČNE. Fanúšikovia Batmana sa konečne dočkali stvárnenia, ktorého je netopierí muž hoden. Christopher Nolan urobil to najlepšie čo mohol. Zmietol zo stola všetko, čo sme o Batmanovi vedeli a videli a začal od úplnej nuly. Vďaka tomu máme konečne pocit, že vieme, KTO je Batman a PREČO robí to, čo robí. Nolan sa krásne pohral s psychológiou postáv a priniesol film tak obsahovo hutný, že v ňom nie je záber, ktorý by ste mohli vynechať. Bale sa pre túto úlohu narodil (na rozdiel od predchádzajúcich predstaviteľov), Caine a Freeman sú neskutočne charizmatický, Oldman sympaťák, ktorému budete fandiť a Neeson záporák vzbudzujúci rešpekt, nie odpor, ako bývalo pri Batmanovi zvykom. Treba ešte vyzdvihnúť skvelú hudbu a výsledkom je jeden z najlepších komiksových filmov vôbec. Možno aj najlepší... 90% ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Príliš doslovné na môj vkus a ešte neponorené dostatočne hlboko do temnoty a hnusu Gothamu, ale stále s ponurou atmosférou a gradujúcim príbehom. Inak tradičný Nolan: velkolepá a jednoznačná réžia, vypiplané charaktery a inteligentný príbeh. Herecké osadenstvo je jedno z najkvalitnejších a soundtrack výborný. Super spracovanie komiksovej látky, Batman v Baleovom podaní je postava, ktorá má hĺbku, dokáže vyvolať emócie a pôsobí vierohodne. Príbeh tohto Batmana je skrátka ranou do čierneho. Ale stále je to len predzvesť k niečomu väčšiemu - ako napovedá i posledný záber. ()

hoffman.jan 

všechny recenze uživatele

Zrod legendy zabalené do nového kabátu. Christian Bale jako Bruce Wayne je skvělý, Michael Cane i Liam Neeson také. Brucův přerod ve válečníka s kulisou velehor a chrámů je výborný, a vůbec celý film je výborný, a klidně bych se vsadil, že jednou bude tato trilogie považována za kultovní a naprosto poprávu stavěna mezi taková jména jako Pán Prstenů, Star Wars nebo Indiana Jones. ()

nikus120 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracovaný. Konečne žiadne maškaráda ako staré batmanovky. Je reálnejší, temnejší a nehrá sa na nikoho. Christian Bale bola veľmi dobrá voľba ako aj ostatný herci v celom filme. V tejto prvej časti vodno, že nedostal taký rozpočet ako ostatné dve ale na celkovom dojme to vôbec neuškodilo, práve naopak. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama