Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

mafounkešu 

všechny recenze uživatele

Tohle je styl filmu, který jen tak nenajdete. Výborně natočeno, skvělý scénář. Konečně nekdo dokázal, že Batman se nemusí držet starých kolejí (Já, padouch zničím svět. Ale stejně mi Batman a Robin nakopou prdel a všechno všichni přežijou bez újmy). Nenahraditelná atmosféra, zasazena do reálného světa. ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Největší poselství filmu je uvnitř postavy Batmana. Přerod hlavního hrdiny simbolicky udělaného v jeskyni plné netopýrů. Kde přijme svůj osud a to kým je je plně v souladu s hlubinou psychologií. A s manželkou myslíme, že patří k nějsilnějším zážitkům v kinematografii. ()

Babette05 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované. Někdy si říkám jak jsme se mohli spokojit s předchozími třemi představiteli Batmana, když po Christianu Baleovi není nikdo lepší. Velmi se mi líbil Batmobil a také kostým se povedl. Úžasná je také hudba Zimmer + Howard která skvěle vystihuje téma filmu. ()

Margaret-A 

všechny recenze uživatele

Smrtelná kombinace: Komiks, úchvatné herecké výkony, mrazivá hudba, několik linií příběhu, nečernobílý hlavní hrdina, svviňáci s nonšalancí, vychcaní přátelé, atmosféra, která by se dala krájet, Morgan Freeman, Gary Oldman a zkuste si to pustit podruhé..........komiks, úchvatné herecké výkony, mraz....ééé cože? A zkuste si to pusti potřetí...... ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Horší než Dark knight a Batman returns, ale zároveň lepší než doposud kterýkoliv jiný Batman. První polovina filmu mi přišla slabší, ve druhé se naplno rozjede tempo a depresivní prostředí Gothamu. Škoda za to moralizování, Katie Holmes je skutečně příšerná herečka s příšernejma replikama. Scarecrow byl skvělej a když o tom tak přemýšlím, tak to celé funguje téměř po celou stopáž. Hrozně mě baví, jak tenhle novátorský režisér dokáže pracovat s plynutím filmového času. Podkreslení pomalejších záběrů dynamickou hudbou je znakem geniální filmařiny. Zvuk a obraz se nedoplňují, ale jsou pevně propojeni i přes jejich rozdílné tempo a to je to, co vytváří ten dokonalý zážitek přítmí kina, ikdyž jste doma. Samozřejmě že bez Zimmera by to nefungovalo tak dobře, skutečně úžasný skladatel. _____ Nolan oživil Batmana na výbornou, dodal mu ten punc realističnosti a syrovosti, který postrádali nadsazeně komixové díly (které ale taky ve svém univerzu většinou fungují) Burtona a Schumachera. To pevné spojení reality a komixu z vás opět udělá toho malého kluka sedícího v kině, který začarovaně hledí do plátna a prožívá dobrodružství svého hrdiny společně s ním. ___ 8/10 ()

Ludva 

všechny recenze uživatele

2022-0-07*[2009-10-27] * Rozhodně nejlepší Batman. Podobně jako při "restartu" bondovek s Craigem, i tady je patrná snaha akci nepřehánět do nadpřirozena a držet se spíše v mezích reality (i když pochopitelně značně posunuté). Také Batman stejně jako Bond dostávají pěkně do zubů. Bohužel vše dobré, co se objevilo v prvním dílu této znovuzrozené série (včetně velmi sympatického Baleova výkonu), je v dílu druhém zapomenuto (opět identická situace jako s Bondem). ()

xerxxes 

všechny recenze uživatele

Přiznám se bez mučení, že mi Batman nikdy nic moc neříkal, komiksy jsem sice četl a původního batmana viděl taktéž, ale toto supermanovské hrdinství mě nechytlo. Proto jsem i k tomuto snímku přistupoval dosti skepticky a čekal jen další stupidní akční honičko-mlátičku se symbolem muže v černé masce podávajícího nadlidské výkony. V kině mě ovšem tento film tak nadchl, že jsem zapoměl jíst popcorn :) Dokonalý příběh, proč se z Bruce Wayna stal batman, co předcházelo a co následovalo, lidsky a naprosto perfektně navazující děj, který má spád a dokonale propracované scény...a to nemluvím o hudbě a efektech... Vynikající herecké obsazení, skvělá výprava a podmaňující hudba...nemohu jinak, než hodnotit 5***** ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Myslím, že sa jedná o veľmi vydarený film, až na pár múch, ale oproti Temnému rytierovi je super. Odporúčam vidieť. :) ()

sun.eagle

všechny recenze uživatele

Nemužu hodnotit protože jsem film nebyl schopen dokoukat. Batman je Keaton, batman je Burton. Gotham, alespon ten filmový skončil se smrtí Tučnáka a nikdo na světě mě nepřesvědčí o opaku. ()

Dusan-Be 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh o vašem klukovském komixovém hrdinovi. Vždycky u mě vedl "Spidey" a je tomu tak i nadále, protože Batmanovi chybí více vzrušující akce. Když ze mě má být na chvíli zase superhrdina, tak se vším všudy. Tohle je napůl. ()

BigLoser 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak, Batmana od Burtona mám hodně moc rád, ale Batman začíná od Nolana mám ještě radši. Nolanovi se povedlo, to co zvládne jen málokdo, dokázal parádně zkombinovat komiksový svět s tím naším, skutečným. Ačkoliv toho našeho světa je tam ponekud více, sám Batman neoplívá zádnými nadlidskými schopnostmi, jako jeho kolegové z DC, ale výhradně spoléhá na techniku. Absolutně parádní obsazení je další obrovské plus tohoto snímku. Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson i Rutger Hauer se tu objeví. Jen ta Katie se mi zdálo, že v roly si není moc jistá. Filmu není téměř co chrstnout do ksichtu jako žápor, snad jen ta akce je trošku chaotická, ale čert to vem, když ostatní je dokonalost sama... ()

CrashHP 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, pre mňa to malo dve odlišné polovice, tá prvá, kde sa dozvedáme prečo sa rozhodol Bruce Wayne stať Batmanom, dlhé dialóge, ktoré zas nie sú až tak nudné a druhá polovica, kde prichádza očakávaná akcia. Skvelé zobrazovanie postáv a ich charakteristiky. Do 5* mi čosi chýbalo, no silné 4* si to určite zaslúži. ()

prcko 

všechny recenze uživatele

Myslím, že zmena prostredia batmanovi prospela. Hľadanie samého seba, prekonávanie svojho strachu a spoznávanie vzniku okrídleného hrdinu tu má svoje čaro. Aj batmobil a privolávač netopierov je super. Vlastne aj toto iné herecké obsadenie bolo za prvé hviezdne a za druhé celkom spolu zafungovalo. A tak si hovorím, že pánovi režisérovi podarilo oživiť nie až tak starý príbeh úspešne. Aj keď neviem, čo je na batmanovi také zvláštne, jeho príbeh si ma dokáže získať zas a znovu a neomrzí ani pri treťom sledovaní. 80 % ()

mio999 

všechny recenze uživatele

Možno je 5 hviezd priveľa a možno je primálo. Pre začiatok, na poličke nemám Batmana z PVC, na maškarnom som nikdy nemal rožky ani igelitové krídla, avšak vedel som, že existuje. Bol večer, išli sme (vtedy ešte) s priateľkou von. Tmavé prázdne uličky, z kanálov stúpala para...našej noir prechádzke ale stále niečo chýbalo. "Ideme do kina?" - zaznela básnická otázka. To, čo dávajú nás netrápilo, moment prekvapenia mal Batman (ako vždy) na svojej strane. Unavené pohľady sa pomaly začali meniť na uhrančivé, tie na šokované a nechýbala ani padnutá sánka. Nechcem sa tu rozpisovať, jednoducho, jedným slovom: Zážitok. Cesta z kina tým istým nočným mestom bola zrazu epická, nedá sa mi presne popísať pocity, emócie...naposledy som sa tak cítil ako malý chlapec ked som uzrel Jurrasic Park a zahladený do lesa pozoroval vrcholce stromov, či sa nezačnú hýbať... Nerozumiem ako sa mi toto mohlo stat, žeby ideálna konštelácia nálady, filmovej atmosféry, či dokonalý moment prekvapenia? Možno som len Nolanovi padol presne do strely. Nech to bolo akokoľvek, za takýto zážitok z filmu musím dať 5 hviezd, lebo ktovie, či ešte také niečo v živote zažijem. ()

Fraktální 

všechny recenze uživatele

slabší odvar dvojky (2.díl jsem viděl dříve než 1. :-)) )V Batman Begins je větší předvídatelnost filmu, menší originalita.Holt Joker je moc dobrej záporák. V jedničce na mě ani kupodivu nefungovala chemie "stavám se superhrdinou" což mi u jiných podobných filmů přišlo vždy nejlepší... Přesto slušný filmt z kterého vyloženě dýchá komixová atmosfera a stojí za to být viděn.... ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama