Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

Mzetko 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatné. Dokonalý akční film, od začátku do konce doslova každou vteřinu ukazuje geniální propracovanost. Nolanova režie (pojem sám o sobě), úžasný scénář, neuvěřitelné efekty, přesná kamera, epická hudba. V mnoha místech jsem opravdu cítil pravou husí kůži. Takhle by měly vypadat všechny filmy. ()

psycholog 

všechny recenze uživatele

Batman se nám opět probudil k životu! Po sérii trapných batmanů na sklonku 20.století(samozřejmě kromě Tima Burtona) nám jako z nebe spadl další klenot tohoto věhlasného komicsu. Tentokrát je brán trošku jinak. Christopher Nolan do toho nedával nijak té "pohádkové barvitosti", ale bral věci více reálněji lépe řečeno novodoběji. A proč ne? Zatímco Burton na to šel hned(akce a padouši), Nolan nám z toho udělal i trošku menší "životopis" slavného batmana. Kladl důraz na příběh a některé scénky z jeho výcviku mě nechali na sedle přišpendleného jako hřebík. Role se uchytil Christian Bale a dle mého zahrál to snad ještě lépe než Michael Keaton, i když každý hráli trošku jinak, u mě má více navrh právě novodobý Bale. Liam Neeson je úžasný se sklony k spravedlnosti a ukazuje Bruceovi aspoň cestu po které se vydat, bohužel jejich metody jsou tolik neortodoxní, že se s nima Bruce nedokáže ztotožnit. Cilian Murphy je extrém a v jeho očích je vidět, že tenhle kluk snad pro ty záporné role vyrostl. Dále věrný Alfréd, kterého si vzal Michael Caine, řekněte, kdo by ho zahrál lépe než právě on? Fantastický. Berme v úvahu i Katie Holmes, která se tu ukázala, škoda že do druhého pokračováni nezasáhla, určitě má mé sympatie, jak pro herecký výkon, tak i pro svou postavičku. Do tohoto mocného příběhu zasahují i mí sympatizátoři Morgan Freeman a Gary Oldman, i když Gary je vlastně jedním z hlavních postav, zatímco Morgan se zde jen mihne. Nolanovo dílo je naprosto skvělé i s dialogy obsahujících filosofické úvahy, scénář též výborný. Všechno dohromady nám dává 100%. ()

TheVencis 

všechny recenze uživatele

Tak když jsem se poprvé doslechl o tom, že Nolan chce točit remaike netopýří série, řekl jsem si to nevyjde, ale ono to sakra vyšlo. ()

TMM 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu zdejší vysoké hodnocení. Na film jsem se těšil jako malý kluk, s mým milovaným Batmanem to šlo z kopce a já doufal, že proběhne resurekce celé série. Pak se potvrdil režisér a hlavní protagonista a já věděl, že na to musím jít do kina, že to bude pecka. Slibovali temného batmana, návrat ke kořenům, drsnou podívanou. Miluju film Memento, geniální práce s filmovou řečí, takže jsem Nolanovi hodně věřil. A pokud se Balea týče, v Equilibriu a Americkém psychu dokázal, že se umí tvářit vážně drsně. Ale co za patvar z toho vznikl, to fakt nechápu. Mám rád anime, tak bych ještě překousl nějaký ninja výcvik, ale celý blábol o světovém řádu, o tom, že zabití Waynových byli způsobeno jimi? To už je na mě moc. A co bylo ještě horší byl hlavní záporák. Teda jestli tam nějaký byl, protože šašek s pytlíkem na hlavě, co fouká na lidi drogy mi teda jako srovnatelný oponent mému oblíbenému komiksovému hrdinovi nepřijde. Naprostý výsměch. Hvězda je za hudbu, která byla majestátní, zejména ke konci mě fakt dostala. Možná jsem šel do kina s moc velkým očekáváním, ale zatímco Temný rytíř má u mě 95%, tenhle začátek se podle mě opravdu nepovedl. 30% ()

712 

všechny recenze uživatele

Temný rytíř promine, ale tohle je pro mě numero uno. Nové pojetí Batmana (ve skvělém podání Christiana Bala) pod taktovkou, dle mého názoru, současného nejlepšího režiséra. Vůbec nejvíc mne zaujal začatek, kdy sem byl 30 minut na pochybách, zda vůbec sleduju správný film :-) ()

Nolanfilms 

všechny recenze uživatele

Batman u mňna určite najlepšia postava zo všetkých komikosvých postavičiek. Film sa nám snaži Nolan vyrozprávať tak ako by si to nikdo nevedel ani predstaviť, Nolan zasadil film do reálne vyzerajúceho sveta , všetko vo filme je fyzicky hmatateľné, či Batsuit,Batmobil a všetko ostatné dokopy. Christian Bale dal Bruceovy Waynovy niečo čo ešte nedal žiadny herec , Bruce túži po pomste za smrť svojich rodičov, není milosrdný a určite nepoučitelný. Veľmi silný filmový zažitok z tohto filmu , jeden z mojich najoblúbenejších. Hans Zimmer a Hovard určite jeden z najlepších soundtrackov aké kedy boli ! To dodáva filmu tu správnu šťavu. Nolan spravil z komiksu drámu o nevýdaných rozmerov :) ()

Arkwuill_S 

všechny recenze uživatele

Chlapec z bohaté rodiny, jehož rodiče vždy bojovali za správnou věc, se jednoho dne stane sirotkem. Začne pohrdat celým systémem společnosti, neboť jeho rodiče zabili ti, kterým se oni snažili celý život pomáhat. Proto mladý Bruce utíká od toho všeho pryč, aby objevovil nový smysl svého života. A opravdu se mu podaří najít novou cestu, která se skrývá za maskou netopýřího muže, hrdiny, který věří ve spravedlivý řád a chce, aby spravedlnosti bylo učiněno za dost. Proto se objevuje v temných ulicích a bojuje proti zlosynům. Mám rád i původního Batmana, ale nové pojetí v čele s Christianem Balem je super. Ponurá atmosféra, neuvěřitelné technologie a akce. Skvělé herecké obsazení a výkony. Trochu mi na tom mrzelo, že se Liam Neeson musel stát negativní osobou, fandil jsem mu. ()

Sembejk 

všechny recenze uživatele

Tady to začlo, takhle Batman přišel ke svému jménu. Mohl k němu (především v úplném začátku) přijít o něco rychleji, 140 minut je dost, 20 by se klidně ještě dalo prostříhnout. I tak je to ale skvěle zpracovaný, temný, někdy až mrazivý thriller. A nejlepší je, že po tomhle zážitku přijde ještě druhý o třídu silnější a dotažený do téměř dokonalosti. A podržte se, potom prý bude ještě třetí! Jestli bude kvalita dál takhle stoupat, třetí z nových batmanů některým jedincům odrovná hlavu. ()

Reekkss 

všechny recenze uživatele

Při prvním shlédnutí jsem nevěřil,že Nolan dokáže konečně udělat z Batmana ten film,který začal už v roce 1989 Tim Burton.Na dnešní dobu až neobvyklé reálný a hudbou stylově sladěný film,jehož hlavního hrdinu neradno představovat.Kdo by neznal Batmana.Musíme říct,že Nolan přidává do své sbírky po Mementu a Insomnii další skvělý snímek.Tentokrát z řady komiksové. ()

Marek.Skalka 

všechny recenze uživatele

Některé filmové série byly zlikvidovány svým pokračovatelem. Po filmu Batman a Robin jsem si přál, aby již žádný další film s Batmanem nevznikl. Po shlédnutí tohoto snímku jsem však naopak strašně rád, že se mi mé přání nevyplnilo. A to jsem ještě netušil, jaký film bude následovat... ()

nyannyan 

všechny recenze uživatele

Nolan postavil Batmana úplne inak ako jeho predchodcovia. Tak ako aj iní tvorcovia sa aj on snažil o realistické stvárnenie tohto komiksového hrdinu. Myslím, že sa mu to podarilo, k tomu typická Nolanova atmosféra a vynikajúci Zimmerov soundtrack. Nebolo to až také prelomové ako druhá časť, jednoducho povedané chýbal tomu Ledger ale aj tak som sa dobre bavil. ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu čekal jsem začátek ve větším zápalu akčnosti, ale celkem "nudné" cvičení jakéhosi bojovníka proti údajným zločincům jsem už viděl mnohokrát a tentokrát to opět neudivilo, porotže to bylo úplně stejné. Přesvědčování cvičeného k tomu, aby našel své lepší já a zašoupnul pomstu dozadu šuplete a dopředu dal soudnost (blbost). To, že byla celá hodina filmu jen o tom jak Batman "opravdu jen začíná", mě opravdu velmi zklamalo, ale s přibývajícím napětím musím říct, že se mi nakonec líbila i zápletka a k mému velkému překvapení došlo i na velké vystoupení Jimma Gordona (když sestřeloval pilíře). Jistě velmi záživný kousek jako rozjezd novodobé série o Batmanovi. Dávám 70%, ale protože rád dávám vyšší hodnocení místo nižšího (70% je na hranici 3 a 4*) tak dávám 4*. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

Nolan, ach jo, že on je tady nejpopulárnější rejžisér, tak jako modernizace Batmana mě zaujalo, ten koncept, on Batman sám o sobě nebyl nikdy žádný fantasy - sci-fi nadpřirozeni alá Superman, musel se spolíhat na různý vychytávky, schovávat se pod rouškou tmy apod., jinak stylizace byla dost značná, tak se přikročilo teda k větší realističnosti, bezva, ale je to trošku utahané a nakonec nemůžu si pomoci, ale já raději toho komixovějšího Burtona, má to podle mě lepší atmosféru, né, tak Bale mi přišel vždycky fajn, ale u Burtona je prostě všecko možný lepší, Joker (sem kacíř, no :), kočičí žena (viz. upoutávky na 3. Batmana od Nolana), Tučňák,...no, prostě.........u modernějšího Batmana je fajn, že má ten vytuněnej hlas, ale story je taková zdlouhavá, teď si nejsem jistej, jak moc to vychází z těch Dark Knight komixů...ten s tim pytlem - ten strašák, je z komixů, tak tady jo i ne, jé, ten plyn, nebo co to bylo, něco podobnýho bylo teď v tom SHerlockovi - Pes Baskervilský, ale to je fuk.....záporák tady moc netáhnul, s Liamem Neeson nějaký blbinky pořád, no, ale super vozidlo a tak........super strašidelná verze Batmana, to mi připomnělo i trošku Masku, víte co, ale to je jedno, já nevim, mě tenhle díl přišel lepší než Dark Knight...........sem kacíř...no... ()

Mitch645 

všechny recenze uživatele

I když jsem vždy obdivoval Burtonovy první Batmany, které po vizuální stránce prostě nemají chybu, vždy mi trochu vadilo komediální pojetí jeho filmů. Po naprosto příšerném čtvrtém dílu k nám tak přichází zcela jiný Batman. Komixové pojetí je ta tam, trapné vtípky jakbysmet a máme křišťálově čistý akční thriller s vynikajícím Christianem Balem. Pro mě osobně je Batman začíná nejlepším dílem celé batmanovské série. ()

Abet 

všechny recenze uživatele

Batman je asi najslávnejšia komiksová postavička,hned po Spidermanovi a Supermanovi. Avšak nikdy nemal temnejšie spracovanie ako je práve táto trilogia. Christopher Nolan nám ukazuje,že kým sa z Brucea Wayna stal Batman,urazil veľmi dlhú a kľukatú cestu,a nie vždy sa pohyboval v medziach zákona. Vidíme všetko to,čo musel riešiť,než si nasadil na tvár svoju masku-vrátane toho,kde ju zohnať,pohľady do minulosti zase pomáhajú pochopiť,prečo konal tak,ako konal. Vidíme muža,bohatého a mocného,no zároveň majúceho obrovský strach a skrývajúci v sebe hlbokú bolesť-určite ešte nebol Batman vykreslený ako postava tak detailne. Christian Bale sa mi na túto úlohu skvele hodí,avšak žiaden z jeho kolegov za ním ani trochu nezaostáva a celé to podčiarkuje výborný soundtrack od Hansa Zimmera. Celkovo je to skvelý prolog k Temnému rytierovi,ktorý si odporúčam pozrieť. ()

MikeKatz 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době opět začíná sága o muži, který se schovává za masku netopýra a se svými HI-Tech hračkami se snaží což může vymýtit zlo a bezpráví z Gotham City. A daří se mu to! Jeden z nejlepších začátku o legendě, která až v tomto roce (2012) řekne své poslední slovo! ()

TONYNKO 

všechny recenze uživatele

Novší Batman strká svojích predchodcov do vrecka hlavne svojou drsnosťou a temnosťou. Bale sa do svojeje role úplne vžil a ukázal nam nie len najlepšieho Batman ale aj Brucea. Nolanovi by som mohol vyčítať jedine akciu, ktorá je v niektorých momentoch neprehľadná. 9/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama