Reklama

Reklama

Poutníci a kouzelníci

(festivalový název)
  • Austrálie Travellers and Magicians

Obsahy(1)

Film, odehrávající se v nádherné přírodě himálajského království Bhútán, je příběhem mladého státního úředníka Dondupa, který byl umístěn v odlehlé horské vesnici. Místo aby si vážil svého postavení, je Dondup nespokojený. Je přesvědčen, že když odejde z Bhútánu do západního světa, splní se mu všechna jeho přání. Konečně se mu naskytne příležitost, musí si však pospíšit. Dondup se rozhodne nic nepromeškat: zalže nadřízenému, tajně si sbalí věci a rychle utíká z vesnice. Nestihne však autobus a ke svému zděšení se octne na cestě se dvěma dalšími poutníky, kteří cestují stejným směrem, s buddhistickým mnichem a prostým prodavačem jablek. Aby si zkrátili dlouhé čekání, začne mnich vyprávět příběh o Tashim, líném žákovi magie, jenž také sní o vzdálených místech, kde je tráva zelenější. Buddhistické road-movie ze současného Bhútánu, které natočil opravdový buddhistický lama (režisér známého filmu Pohár), kombinuje okouzlujícím a nezapomenutelným způsobem starou legendu a humorný pohled na současný svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

POMO 

všechny recenze uživatele

Mladý energický Tibeťan sa rozhodne odísť z malej nepálskej dediny do jeho krajiny snov - Ameriky. Po ceste však stretne zopár domorodcov a hlavne pekné dievča... Príbeh na päťminútovú poviedku, rozsypaný do dvojhodinového filmu. Film nie je rozťahaný a pomalý zámerne, pretože by chcel "hypnotizovať". Pre absenciu dramatického oblúku je čistočíro nudný, iba s minimom svetlých okamihov, roztomilo spájajúcich tibetskú kultúru so západnou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poutníci a kouzelníci jsou můj druhý bhútanský film a opět od režiséra Khyentse Norbu. Tentokrát jsem byl nejvíc okouzlen z exteriérů, protože himalájská příroda je tak krásná, až se tají dech a modlím se, ať se nesplní slova pana režiséra o stavbě McDonaldů a dalších civilizačních sraček v tak nádherné krajině. Příběh má dvě dějové linky a ta minoritnější má nádherné obrazové kompozice, ale divácky mě příliš nesedla. Mě by se prostě líbilo, kdyby to celý bylo zaměřeno na Dondupa a vliv okolí a jeho spolupoutníků na jeho myšlení a rozhodnutí. Respektuju právo tvůrce vyprávět příběh podle svého, ale má verze by se mně líbila víc ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Trochu roadmovie, trochu pěší putování s pár lidičkama, kde každý má nějaký vytčený cíl. A nebo také příběh lásky vyprávěný za doprovodu velmi zvláštního hudebního nástroje v příběhu Dondupa a jeho cestou za vidinou velkých peněz. A proč ne chvilka pro meditaci nad žebříčkem hodnot v našich životech? Každý si může vybrat kousek pro sebe a k tomu čarokrásnou přírodu, kam se málokdo z nás dostane. Tak trochu pocitová záležitost, na kterou musíte být správně a možná i cestovatelsky naladěni. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem objevila jen čirou náhodou. Jsem z něj jednoduše nadšená a velmi příjemně překvapená. Režisér filmu, rozený Bhútáňan, má skvělý cit pro stvoření dramatu v poměrně jednoduchém příběhu. Tento snímek mě dokázal pevně chytit i přesto, že se nejedná o výpravný velkofilm s miliónovým rozpočtem a já se od něj jednoduše nedokázala odtrhnout. V zemi, kde čas nehraje vůbec, ale vůbec žádnou roli, byl stvořen film něžný, ale zároveň kouzelně napínavý, byť se to nezdá. S nedočkavostí jsem čekala na každé pokračování legendy, vyprávěné jedním ukecaným mnichem, díky které dokázal přesvědčit jedno nerozvážné mladé srdce. A nejen tím. Navázaná nová přátelství dokážou divy. :-) ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Docela milý, příjemný a veskrze pozitivní film. Režisér ho uvedl slovy "Tento film není vzrušující, takže se při něm dobře vyspíte". A ačkoliv měl pravdu, usínat nedoporučuji - přeci jen je bhútánský film taková vzácnost, že by byla škoda ho vynechat, a obzvláště když se docela povedl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost. Chápu, že ti co mají rádi akční road movies budou u tohoto pomalu plynoucího snímku klimbat... Źádná krev, skřípající plechy, odtikávající spínače výbušnin, nic takového... Ta klidnost a pomalost je jeho předností. Film je o mladém úředníkovi Dondupovi, který pracuje v jedné z mnoha zastrčených vesniček v Himaláji. Je to konec světa ale i sem chodí z dalekého světa pošta. Dondup by nejraději z tohoto zastrčeného místečka odjel do Ameriky. Zoufale čeká na dopis od kamaráda, který mu slíbil zajištění víz. Dopis také po delším čekání dojde a v něm stojí, že Dondup musí být do dvou dní ve vzdáleném městě kam naštěstí jezdí z jejich horské vesničky autobus. Pod příslibem účasti na náboženské slavnosti, které se taktéž koná v onom městě je představeným uvolněn. ten samozřejmě netuší, že Dondup se již vrátit nikdy nehodlá. Dondupa však představený natolik zdrží, že mu autobus ujede a tak se svým skrovným majetkem (kufrem a kazeťákem) vydá na stopa. K jeho zlosti se k němu přidá starý česač jablek, vezoucí jich plnou nůši na trh na slavnost. Tím se šance někoho chytit u beztak už liduprázdné cesty značně snižuje. Ke skupince se posléze přidá mladý moudrý budhistický mnich. Dondup už je vyloženě otráven a odchází stopovat o kus dál od jeho nových společníků. S příchodem noci přijme pozvání k ohni u skrovné mnišské večeře. Mnich vyzvídá kam Dondup jde a ten nechtíc vyzradit cíl cesty mu řekně, že do země svých snů. Mnich si jej začne dobírat a upozorní jej na nebezpečí takové cesty protože po snu přichází procitnutí. Dondup na to nedbá a tak mnich začne zpívat příběh o žákovi Tashim... Ten je však neustále přerušován novými příhodami na cestě i nově se připojivším párem otce a dcery, výrobců rýžového papíru... Jak se cesta krátí, Dondup zjišťuje, že vlastně až tak nepospíchá a že jej vlastně zajímá jak příběh o Tashim skončí... Tuší co mu mnich příběhem sděluje a začíná chápat co je v životě podstatné. --------------- Naprosto krásný film, plný krásných lidí a dechberoucích záběrů na hory a přírodu. Jak málo stačí k natočení krásného filmu. Jsem rád, že ještě stále lze takovéto snímky nalézt. Nádherné duševní osvěžení. 5 odhozených cigaret. * * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

2+1, čili dva příběhy a k tomu překrásné exteriéry, musím přiznat, že ten příběh vyprávěný mnichem mě bavil více, než cestování té zajímavé pětice. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Z takýchto filmov vždy "vymäknem" . Sú to moje srdcové záležitosti. Starí dedovia popíjajúci vínko v lese, majúci husto nasaláme a smejúci sa nad triviálnosťami mešťanov tam, niekde daleko, dolu v dedinách a mestách. Paráda!!! ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Krásný, pomalý, meditativní film s okouzlující přírodou u kterého jsem se dobře bavil. Na stopu se dá zažít hodně věcí i příběhů. 85% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého, znuděného státního úředníka, který prchá z malé vesnice do velkého světa s vidinou ohromných peněz, za vysněným životem, za tepem dění, je odvyprávěn v pomalém tempu a především v krásné přírodě.. Skutečnost, že mu ujel autobus a on musel nedobrovolně ťapat pěšky, jsem mu po pravdě tak trochu přála, neb on si o ten pohlavek přímo říkal.. Setkání s dalšími poutníky bylo zajímavé a vyprávění mnicha o Tashim ještě zajímavější.. Je to takový ten malý film o velkých věcech.. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Pouhé tři hvězdičky dávám jen proto, že jsem skrz naskrz moderní, hlučnou dobou zkažená cynická osoba, co neumí ocenit prostý příběh. Ta úžasná příroda a k meditaci přímo vybízející hudba, ta ovšem zaujala i mě. A taky jsem ještě neviděla žádný film z Bhútánu, tak jsem byla pochopitelně zvědavá. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást a nalákat slovem "dobrodružný". Pokud toužíte po akci, stříkající krvi a spoustě mrtvol, ruce pryč. Tento film je o něčem jiném. Je meditačním zamyšlením na životem, nad cestou, nad láskou. O tom, že největší poklady jsou někdy ukryty blíž než si myslíme. A pokud je i tohle někomu málo, může se kochat nádhernou přírodou. ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Reziser tohoto filmu v jednom rozhovoru uvedl, ze chtel ukazat Bhutan ve stavu, nez zde budou vystaveny ruzne McDonaldy a podebne svatostnaky komerce vsehomira. Pred projekci filmu take prohlasil, ze film je vlastne celkem nudny, a ze nam preje prijemne usinani. Film nudny neni, celkem prijemne plyne a muj dojem z nej je veskrze kladny. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sice to poselství je místy podávané poměrně jednostranně a zkresleně, navíc je postavené na banálně vymyšlených postavách (ačkoli možná v Bhútánu takhle skutečně uvažují?) a taky ta pomalá atmosféra v tom ne vždy funguje, ale jinak to vůbec není špatné. Sedla mi poetika tohoto filmu, sedlo mi taky to, že je to walk movie, hodně se mi líbila bhútánská příroda, ten námět mi taktéž dost sedl a na rozdíl od Poháru (který je od stejného režiséra) z toho mám i nějaké silnější dojmy. A líbil se mi i ten závěr, který sice příběh vůbec neuzavírá, ale téma toho filmu ano. Takže nakonec celkem spokojenost a nejspíš si to někdy znova zopakuji. Slabé 4* ()

loydd 

všechny recenze uživatele

Protože se mi líbil jeho předchozí film Pohár, tak jsem si nenechal ujít ani jeho další film. Sice už není tak svěží a vtipný jako Pohár, ale přesto se mi líbil. Je to takový velmi pomalý příjemný ale rozhodně ne nudný film. ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Svěží a překvapivý, tohle je první film, natočený v Bhútánu (pro srovnání, televize v téhle zemi existuje od roku 1999). Líbí se mi konec - (nebojte, nic tím neprozradím): "broskvoně vydrží kvést jenom na chvíli, ale není proč být kvůli tomu smutný. Jejich krása je právě v jejich pomíjivosti". ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Nezvyklá roadstory. Hodně to dělá to zasazení, a konec konců ruku v ruce s tím i země původu, tedy Bhútán. Pointa celého filmu? Chtíč. Uvítal bych asi o něco kratší stopáž, ale ještě je to v rámci mezí. Svým způsobem docela příjemná změna oproti běžné filmové produkci. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Příjemný festivalový film, v televizi zaujme asi jen milovíky poetiky a příznivce "himalájské" kimenatografie. ()

Reklama

Reklama