Reklama

Reklama

Americká idyla

  • USA American Pastoral (více)
Trailer 1

Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda" Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla" netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (84)

malylada 

všechny recenze uživatele

Dokonalá rodinka vyšší střední třídy, se zvláštní dcerkou, která se v dospívání vzbouří a přilne k ideálům tehdejší revolty. Vše má vyvrcholit bombovým útokem, kdy dcera zmizí a je z útoku podezřívaná. Na filmu vadilo, že jak rozpad vztahu manželů, hledání dcery a bolest otce, nejsou nikdy dostatečně intenzivní. Vše plyne velmi zvolna a nic moc se zásadního nekoná, byť s náznakem zvratu. Zvlášť jednání otce při hledání dcery je dost nelogické a debilní. Film se snaží vyvolat emoce v úplném závěru při shledání s dcerou, ale místo toho bych ji střihl pár facek. Nevím, jak moc se to předloze podobá nebo jestli byl McGregor méně zručný, ale určitě se z toho dalo vytěžit více......5/10 ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Z toho kvanta neveselých možností, které rodiče jednoznačně zavrhnou, že jich se to týkat URČITĚ nebude, když plánují, očekávají, a pak vychovávají svého budoucího potomka, na vás jedna z nich dopadne naprosto zničujícím způsobem. Tak zničujícím, že mám strach dneska v noci usnout, aby mě neděsila jako noční můra umolousaná a bláznivá Dakota Fanning. Pomoc! ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně je silný příběh spolu se skvělým hereckým výkonem Evana McGregora, avšak na straně druhé je předlouhá stopáž a místy i děravý scénář, jež snímek trestuhodně sráží na kolena. Snímku také moc nepomáhá ledabylé vykreslení vedlejších postav v čele s revoltující dcerou s mimikrami Dakoty Fanning, která je z 99% celého filmu "na granát". Z této látky šlo podle mého názoru vykřesat o mnoho více, avšak takto dostaneme jenom solidní dramatický příběh, který je ale po většinu času podivně bezzubý a sterilní. Škoda. „Who are you? Where is my daughter? My daughter did not kill four people. Say it isn't you!“ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Idylický príbeh americkej rodiny ako zo žurnálu sa začne rozpadávať dospelosťou dcéry. Sme na konci 60-tych rokov a z dcéry sa stáva politická aktivistka. To by nebol ten najväčší problém... jej názory však začínajú byť slepé a extrémistické. V tomto je paralela s dnešným svetom, keď mnoho ľudí bez rozmyslu a nepochopenia rôznych udalostí radikalizujú svoje názory. Samotný film strieda lepšie chvílky so slabšími, v tomto je McGregorov filmový debut nevyvážený a určite sa mohol aj scenáristicky lepšie pripraviť. Treba však podotknúť, že na takejto náročnej téme by sa mohol popáliť aj skúsený režisér. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Americká idyla je poněkud zvláštní film, který mohl být velmi vydařený, ale zůstal někde v půli cesty. Celou dobu mě svým chováním neskutečně vytáčela dcera Merry, kterou hrála Dakota Fanning. Nejspíš jsem se kvůli tomu nedokázala do příběhu pořádně vcítit. Emoce mě lehce štrejchly až v samotném závěru. Jasným poselstvím snímku pro mě však zůstává, že bezmezně milovat svého potomka, ať jsou jeho činy jakkoliv strašlivé, se nevyplácí. Může nás to zavést až na samý okraj propasti, z níž už není návratu. (65%) ()

Galerie (59)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama