Reklama

Reklama

Americká idyla

  • USA American Pastoral (více)
Trailer 1

Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda" Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla" netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet. (CinemArt)

(více)

Recenze (84)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ťažší námet si už Ewan vybrať nemohol? Záver filmu vzbudí emócie a niekoho až dojme, ale všetko pred ním je mimo, prázdne a nič nehovoriace. Ewan je iba emocionálny sympaťák, jeho herectvo na tak komplikovanú postavu nestačí. Jennifer skáče v náladách, akoby ani nepatrili jednej postave, a problémová dcéra nefunguje vobec. Špatne vedený a dramaturgicky naprosto zlyhávajuci film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět na tento film procházel tolika úpravami a změnami, že si ho Ewan McGregor raději natočil sám. A vůbec na něm není vidět, že by nebyl vystudovaný filmař. Atmosféra doby je poctivá, herecky je to v pohodě, navíc se zajímavými herci. Nicméně film se tváří na víc, než ve skutečnosti je. Většina průběhu je spíše nuda a děj se vystříbří až v posledních 25ti minutách, kdy to začne být alespoň trošku zajímavé. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Náročné téma, které z mého pohledu nebylo zrovna nejlépe zpracované. Dalo se z něj vyždímat daleko víc a ano i ty emoce, které mě nějak minuly a to se považuji za velkou cíťu. I když zahrané to bylo dobře, tak to nestačí...….za mě tentokrát průměr. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Další naprosto zbytečná adaptace plná nepochopení a/nebo trivializace předlohy (zdá se, že Ewan McGregor dokoce nepochopil ani smysl Rothova fiktivního vypravěče v podobě Nathana Zuckermana). V samotném závěru v tomto smyslu typický kýč, který jde proti smyslu všeho, co se v příběhu odehrává. Filmové adaptace literatury mají smysl jen tehdy, když svébytně využívají možnosti filmové řeči, případně když předvádějí originální interpretaci. Tyhle midcultové sračky ovšem svojí zaslepenou úctou a zároveň vlastní impotencí mají zřejmě jediný smysl - představovat levnou náhražku těm, kdo neumí číst. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka o pubertálnej feministickej liberálke, ktorá lezie na nervy svojim koktaním. Ide o režijnú prvotinu Ewana McGregora. Ujal sa tejto pozície s odvahou, pretože príbeh a štýl predlohy nie je ani ľahko sfilmovateľný, ani pochopiteľný pre masy divákov. V úlohe otca neideálnej rodinky pôsobí McGregor tak ako má, úprimne, citlivo a poctivo. Sexi Jen Connelly rovnako zvláda úlohu milujúcej matky a neskôr ženy navonok silnej, ale osamotenej v nefunkčnom manželstve, s drvivým vedomím, že najskôr vychovala vrahyňu. Snímka je zbytočne dlhá a sú v nej hluché miesta, navyše postava Dakota Fanning je neuveriteľne protivná. Priemer. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Americká idyla je typ filmu jehož trailery slibuji hodně a na který se člověk těší. Film vypadá jako kdyby od něj někdo měl velké očekávání. Řemeslnicky je dokonalý, herecké výkony jsou fajn ale není to tak skvělé jak bych asi chtěl. Z celé rodinné zápletky zapletené do vietnamské války je vytěženo strašně málo. Nevím jestli je toto stejně nevyužité i v nečtené knize ale pokud ano ta Nobelova cena je nezasloužená. Režíjní debut Ewana McGregora není špatný ale není to dokonalé. Ve filmu jsou navíc přidány i scény které trochu vysvětlují děj ale divákovi se z nich dělá špatně (8-letá holčička začne chtít aby jí její otec pusinkoval na pusu atd..) a nejsou natočeny tak aby měli důvod. Navíc když se poté ukáže, že ta scéna tam vůbec nemusela být a vůbec z ní nevzejde nějaká pointa (Když holčička vyroste vůbec nemluví o tom, že byla do svého tatínka zamilovaná). Největší děs ale nastává v polovině, kdy se z dcery vyklube vražedkyně a matka se rozhodne, že by její krizi zažehnal facelift. Ano facelift! Dám někomu radu. Pokud chcete natočit vážně braný psychologický thriller necpěte do něj facelift! Obávám, se že kniha by celou duši vyprávění vysvětlila lépe. Už kvůli tomu, že by se pár detailů mohlo rozpracovat víc. Ewan McGregor se snaží co to jde ale bohužel vše není růžové. Navíc jsem asi pět minut před koncem začal cítit slzy ale nejsem si jistý jestli jsem brečel spíš kvůli tomu co se ve filmu děje nebo kvůli osobním trablím. Americká idyla se zcela řadí k největším filmovým zklamáním roku 2016. A přitom to vypadalo tak skvěle. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak to už v živote chodí. Premianti triedy a školy často končia v ďalšom živote nešťastne, akoby sa od nich to šťastie nakoniec odvrátilo a pricuclo sa niekde inde... Teda mať takú dcéru tak si asi hodím mašľu. Na filme sa mi najviac páčila myšlienka o tom, že ako to môže s človekom skončiť, keď radikálnosť myšlienok zvíťazí nad zdravým úsudkom. V živote nič nie je len biele alebo len čierne a tie krajné ultra záležitosti nikdy nie sú dobré. Najlepšia je zlatá stredná cesta - žiť a nechať žiť. Kto to nepochopí a začne vyhadzovať veci do luftu v presvedčení, že len ten jeho názor je správny, tak dopadne veľmi biedne, presne ako tá dievčinka vo filme, ktorú mimochodom D. Fanning zahrala priam až odpudzujúco veľmi dobre, hotové stelesnenie naivity. Dramatické spracovanie však bolo biedne - príliš veľa hluchých miest, veľký odstup od postáv a zbytočné naťahovanie. Výsledkom bola častá nuda a žiadne emócie. Slabší priemer. 55/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Spolu s filmem Umírající zvíře zatím asi nejlepší filmová adaptace Philipa Rotha. Film se stejnojmenné knižní předlohy drží velmi věrně (byť je z ní samozřejmě mnoho látky vypuštěno). Líbilo se mi obsazení, kamera i celkové vystižení ducha Rothova románu. Velmi jsem se na tento film těšil a velmi se mi líbil, v závěru jsem byl vyloženě dojatý (ačkoli jsem díky znalosti knihy věděl předem, jak to dopadne). Film reflektující závažné téma, kterému bych přál co největší návštěvnost - za sebe ale spíš čekám jen slabý divácký zájem a nedocenění jeho kvalit, tem film se příliš vymyká běžné mainstreamové zábavné produkci. Ostatně sám se nemohu zbavit dojmu, že ten film měl být natočený už v roce 1997, v němž Rothova kniha vyšla a v němž to téma podle mě ve společnosti rezonovalo víc. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kým prídeme na to, čo čom film bude, tak si užijeme orámovanie príbehu v budúcnosti (málo využitý Straithairn), potom začiatky vzťahu a manželstva a päťdesiate roky s malou dcérou. Nakoniec sme už v neskoršej dekáde a jeden výbuch dá na známosť, kde bude pes zakopaný. Dakota Fanning hrá najotravnejšiu postavu od Vojny svetov, Jennifer Connelly hrá viacej typov matiek a manželiek až pôsobí dojmom schizofreničky. No a Ewan je správne sa trápiaci otec a trochu sa trápiaci režisér, ktorý sa snažil natrepať všetko potrebné do istej dĺžky, ale mal zrejme nakrútiť minimálne dvojhodinový film, aby sme sa dostali každej postave hlbšie pod kožu a do mysle. Farebný filter je presne taký, aký očakávate, čo už môže liezť dosť na nervy. Suma sumárum ale pozerateľná priemerná adaptácia zrejme kvalitného literárneho diela. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé, ale něco tomu chybí. Rozhodně by neuškodilo, kdyby to bylo kratší a trochu víc akční, ale i tak je to celkem na úrovni. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nebyť Ewana McGregora, myslím si, že by tento film ostal zabitý. Ale aj ako režisér aj ako herec sa k tomu postavil čelom a dal tomu asi maximum čo mohol. Neviem čo som vlastne čakal od "American Pastoral" no mám pocit, že niečo tomu chýbalo. Najmä po stránke všetkých ostatných postáv a príbehu. Jennifer Connely tu nemá skoro žiadnu rolu a pritom by si zaslúžila niečo poriadne a Dakota Fanning je síce trošku zaujímavejšie, no jej motivácie a rozhodnutia a tajomnosť jej postavy mi akosi nesedí a skôr mám pocit, že to filmu viac berie, než dáva. A to je podľa mňa najväčšia škoda, lebo ona by mala byť ťahúňom celého filmu. Koniec koncov, ona je postava, ktorá vytvorí celkovú drámu. Lenže keď si to vezmem, tak realita je skôr taká, že celé to viac vplýva na samotného Seymoura (Ewana McGregora) a práve vďaka tomu sa o ňom najviac dozvieme, najviac toho s ním prežívame a myslím si, že aj ako postava vyplynie najsilnejšie. Pretože jeho emócie a najmä skutočnosť, že nikdy Merry nechcel opustiť a nikdy v ňu neprestal veriť z neho robia niečo viac, než len postavu do počtu. Zrežírované je to solídne, hudba je tiež dobrá a film vie vybudovať atmosféru. Popravde sa priznám, že z adaptácií kníh Philipa Rotha to nie je podľa mňa najhoršie. Nie je to jednoduchý príbeh na spracovanie, no snaha sa v mojich očiach cení. Najmä ak som bol zvedavý, kam nakoniec dospejeme a čo sa dozvieme. No aby som ešte neklamal, tak sú tu scénky s Valorie Curry, ktoré sú viac divné, než mysteriózne a absolútne nerozumiem, aký je ich súvis s čímkoľvek čo sa vo filme udeje. Je to len proste divná momentka, ktorú absolútne neviem pochopiť. Celkový verdikt? Som rád, že som film videl a myslím si, že to stojí za jedno pozretie. Nemyslím si, že je to film, ku ktorému by som sa vrátil, ale niekedy stačí aj jedno videnie. A minimálne verím, že McGregor sa dostane do niečoho ďalšieho, kde by mohol ukázať svoj talent. Hodnotenie: B- ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na románech Philipa Rotha už si vylámali zuby slovutnější tvůrci než celovečerně debutující Ewan McGregor. Sice naprosto chápu, o čem to mělo být, ale emoce se na mne vůbec nepřenášely. Takže jsem sledoval jen několik výborných herců, jak se o cosi snaží, a čekal, až bude konec. Pro mne třetí film podle Rotha za poslední půlrok, a dojem podobně matný jako u Pražských orgií. Už jsem jen zvědav, kdo zfilmuje Ňadro. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ako vlastne dopadne rodič, ktorého dieťa zlyhá na celej čiare? Dáva si za vinu jeho zlyhanie? Snaží sa to všetko pochopiť? Prísť na to, kde urobil chybu? Zmieri sa s tým niekedy? Prestane svoje dieťa milovať? Alebo za všetkým urobí hrubú čiaru a tvári sa, že sa nič nestalo? Ako bolo spomenuté vo filme, to dievča nechalo s tými bombami vybuchnúť aj otcov život. Film nebol dokonalý, mal svoje chyby, ale mňa ako rodiča celkom zasiahol. Výprava a kostýmy úžasné. 3,5* ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Ewanovi sa zatúžilo po Oscarovi, tak siahol po Pulitzerom ovenčenej geniálnej predlohe Philipa Rotha, bol jej celkom verný... a myslel si, že to stačí. Bohužiaľ, nestačilo. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Když se zradikalizuje potomek, je to konečná v každé době a většinou navždy. Politika, náboženství, sekty, to vše je z pohledu nešťastného rodiče adekvátní vztahu s dítětem závislým na  tvrdých drogách. Čím více vyhraněným názorům propadne, tím je výsledek ve vztazích ničivější. Neštěstí na entou. Často jde o děti s vysokým IQ a cesta zpět zpravidla nevede. V tomto případě protivná koktající děvenka, nasraná sama na sebe, přijala extrémistické názory rozzuřené mládeže, která protestovala proti válce ve Vietnamu nikoli PEACE, květinovou lennonovskou cestou, ale výbušninami. Prostě kašlat na životy, však my jim ukážeme. Vyhodím do vzduchu kohokoli, kdykoli, však si za to můžou sami… Strašné! Film to není špičkový, to ne, myslím, že hlavním problémem je prostý fakt, že se na tohle dobře nedívá, ale v jádru přesně vystihuje pomatenost zblblé, nezralé mládeže, která logické argumenty nejen, že nechce slyšet, ani se nad nimi nedokáže zamyslet, natož je přijmout, byť s odstupem let už by rozum pobrat mohla. Nikoli. V tomto konkrétním případě se dostaneme do fáze, kdy tohle vymaštěné individuum nakonec chodí s hadrem pře držku, aby vydechovaným vzduchem náhodou neotrávilo minibroučky ve větru, každá hovadina má právo na život atd. . Tata na ní čeká roky na stejném místě ve větru, dešti, kdepák, nevyleze. Vyleze, až když je zničený  otec v rakvi. Po úplně podělaném životě ho milující přátelé sunou do země. Výstižně natočený, smutný příběh rodičovské lásky, vůči konfliktnímu děcku, které zasypávat bezbřehou láskou asi nemělo valného smyslu. Jenomže říkejte to rodičům. Matka na to přišla, když už prorazila úplné dno a skončila v blázinci, postava Ewana šla dál. Bolest si umocnil ještě odpuštěním, prominutím čtyřech surových vražd a ani tak se mu nedostalo lásky opětované. Každý máme mantinely jinde, rozumím rodičům, kteří se v takových případech nechají  altruisticky zlikvidovat, i těm, kteří potomka odříznou, aby sami přežili. Vzácná situace: všechno je totiž správně. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Idylický príbeh americkej rodiny ako zo žurnálu sa začne rozpadávať dospelosťou dcéry. Sme na konci 60-tych rokov a z dcéry sa stáva politická aktivistka. To by nebol ten najväčší problém... jej názory však začínajú byť slepé a extrémistické. V tomto je paralela s dnešným svetom, keď mnoho ľudí bez rozmyslu a nepochopenia rôznych udalostí radikalizujú svoje názory. Samotný film strieda lepšie chvílky so slabšími, v tomto je McGregorov filmový debut nevyvážený a určite sa mohol aj scenáristicky lepšie pripraviť. Treba však podotknúť, že na takejto náročnej téme by sa mohol popáliť aj skúsený režisér. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Ewan McGregor si za svoji režijní prvotinu vybral téměř nepřelouskatelnou knihu Philipa Rotha. Těžko pochopitelné. Těžko pochopitelné je však z mého pohledu i to, že McGregor natočil suverénní, sebevědomý, stoprocentní film, který s velkým přehledem přenáší Rothovy sáhodlouhé popisy do filmové řeči, přístupné běžnému divákovi, zároveň však disponující vysokým filmovým standardem. Záběrování jednotlivých scén působí dojmem zkušeného tvůrce, střih pracuje na výbornou, herci rovněž. Atmosféra snímku funguje na jedničku, přičemž zdatně zachovává esenci knižní předlohy, kamerový vizuál dává znát, že koukáte na film, nikoliv na produkt televizní úrovně, jak se poslední dobou až nepříjemně často děje. Díky nepřístupnosti knižní předlohy a překvapivému Ewanovu režijnímu umu mám po dlouhé době pocit, že vidět filmovou adaptaci má smysl. 8/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Román může fungovat a vzbudit zájem, navodit otázky, překvapit čtenáře a donutit ho přemýšlet. Film v podstatě popisuje nešťastný život fajn chlapíka, kterého ubily dvě harpyje - jeho žena a jeho dcera. Na přemýšlení tu moc není. Sledujeme postupný rozpad rodiny a zoufalství toho nebožáka, který se snaží, aby zas vše bylo v pohodě, ale to už nejde. Zejména proto, že jeho dcera a žena v takovou pohodu ani nevěří a nejspíš s ní ani nesouhlasí. Zejména dcera je strašné stvoření, které si ze všeho hezkého vždy neomylně vybere to nejhorší. Ano, příběh se snaží vysvětlit to přílišným tlakem na dceru, která se nesrovnala s krásou své matky a s incestním poutem, které cítila ke svému otci. Jenomže je to jen příběh rozmazlené bílé holčičky, která se umí bavit pouze tím, že rozbíjí hračky. SHRNUTÍ: Elektřin komplex je pořádná hrůza. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Těžko uchopitelný film a když vidím jen těch 622 hodnocení, tak očividně film ne pro každého. Film, k jehož pochopení je dost možná třeba znát knižní předlohu, dát si celý ten příběh do souvislostí. Příběh, který není o válce, není o politice, není o třídních vrstvách, ale příběh, který je o našich nejniternějších pocitech a uvědomění se, kam vlastně patříme, kde je naše místo. Všichni tři hlavní herci (McGregor, Connelly, Fanning) hrají naprosto civilně a dávají tak snímku potřebnou hloubku. Přesto mi tu něco k tomu, abych mohl Americkou idylu opravdu docenit, chybělo... ale díky za moji milovanou Audrey Hepburn a krásnou verzi Moon River. "Co je to život?" "Život je jen krátká chvíle, kterou si tu odžijeme..." ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně je silný příběh spolu se skvělým hereckým výkonem Evana McGregora, avšak na straně druhé je předlouhá stopáž a místy i děravý scénář, jež snímek trestuhodně sráží na kolena. Snímku také moc nepomáhá ledabylé vykreslení vedlejších postav v čele s revoltující dcerou s mimikrami Dakoty Fanning, která je z 99% celého filmu "na granát". Z této látky šlo podle mého názoru vykřesat o mnoho více, avšak takto dostaneme jenom solidní dramatický příběh, který je ale po většinu času podivně bezzubý a sterilní. Škoda. „Who are you? Where is my daughter? My daughter did not kill four people. Say it isn't you!“ ()

Reklama

Reklama