Reklama

Reklama

Nomád

  • Francie Nomad (více)
Trailer

Obsahy(1)

18-té století Kazachstán. Obrovský región strohé a kruté krásy, ohraničené Čínou, Tibetem a Ruskem. Hrdý a bojovný kazašský kmen přežil staletí, vzdoroval kočovným nájezdníkům, odolával hrozivým Jungarům a též odvrátil zkázy přicházející z vlastních řad. Oraz, mystické a bojové místo (velké síly), předpovídá zrození nového hrdiny. Tento chlapec Mansur je určený k sjednocení kazašského rodu a k tomu, aby ho vedl k slavnému vítězství proti nepřátelům. Hrozná předpověď Orazu, Jungar panovník Galdanu povolal generála Sharisha, aby našel chlapce a zabil ho. Avšak Oraz se za každou cenu snaží Mansura ukrýt a odevzdat ho jeho otci Sultanovi Walimovi. Léta plynou. Mansur potomek legendárního bojovníka Ghenghis Khana, a Erali opuštěný sirotek neznámého pastýře, jsou cvičeni v bojových umění. Chlapci spolu vyrůstají, spolu trénují a jsou si blízcí jako bratři. Jeden je tu, aby vedl Kazachstán k úspěšnému vítězství a druhý, aby mu ukázal jakou cenu má v životě přátelství

Když se Mansur i Erali bezhlavě zamilují do statečné a krásné Gaukhar, jejich vzájemná oddanost se ztrácí pod náporem mocné čarodějky lásky. Město Turkestan spadne pod nadvládu Galdanu. Mansurův otec je zavražděný a Gaukhar unesená Jungary. Nastává čas boje muže proti muži. Mansur zabije mocného Sharishe, ale sám je chycen Galdanem. A je to právě Gaukhar, která ho zachrání před jistou smrtí a umožní mu čelit svému osudu. Nomád je epický příběh jednoho hrdinského osudu a o záchraně království před invazí. Dobro v konfrontaci se zlem, přátelství je pokoušeno žárlivostí, láska je obětována na oltář smrti. Legenda se zrodila. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Do čoho, sakra, vrazili tých 40 miliónov dolárov???!!! Do toho jedného kočovníckeho tábora a jednej umelohmotnej hradby? Ale azda do honorárov pre hŕstku lúzrov, ktorí už v Amerike hrajú v takých brečkách, že ochotne vzali úlohu v kazašskom národnom epose? Scenár je zbierka stokrát prežutých klišé, Kuno Becker v úlohe "zjednotiteľa ľudu" je taký nevýrazný, že Orlando Bloom je vedľa neho úplný Maximus, a veľká záverečná bitka, ktorá má byť obrazom "víťazstva, z ktorého sa zrodil kazašský ľuď", je len sériou nezáživných záberov okopírovaných z Pána prsteňov (hlavne príchod "rohanskej" jazdy). Takže čo nám zostalo? Zopár slušných šermiarskych súbojov, trocha krvi, celkom charizmatický Jason Scott Lee, Dacascosove záporácke úškľabky a niekoľko fakt pekných panoramatických pohľadov na malebnú stredoázijskú step. Pán Forman, čo tak radšej investovať do nejakého českého historického filmu? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $79,123Tržby Celosvetovo $3,081,405║ Povrchná preplácaná prázdnota z niekoľkými dobrými súbojmi, nezvládnutým miš-mašovým záverom a neskutočne premrhaným $40miliónov rozpočtom, ktorý tam fakt nie je vidieť. /20%/ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Film o osvobodě a sjednocení kazašského národa, o lásce, přátelství, zradě a samozřejmě nezbytném boji. Do velkoleposti amerických filmů jako Alexander Veliký, Trója nebo Gladiátor, se kterými je tento film srovnáván, má však daleko. Na druhou stranu je natočen ve starém stylu a připomene to lepší ze žánru historických velkofilmů minulého století. Triky zde nahrazuje klasická výpravnost. Film ale jinak spíš průměr, málo známí a spíš neviditelní herci, žádný na sebe nestrhl po vzoru těch amerických veškerou pozornost (Crowe, Pitt aj), k tomu nějaké historické nesrovnalosti, ochuzené bitvy působící unaveným dojmem. Hodně mluvení, pomálu akce a soubojů, ale když už nějaká je, tak pěkně natvrdo jako např. rozčtvrcení kazašského posla pomocí čtyř koňů - ne v náznaku jako v jiných filmech, ale přímo v detailu:-( Na Kazachy však, jak říkám, dobré. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že už aj kazašský národ má konečne svoj epos a prvý v zahraničí ako-tak reprezentatívny film o svojej histórii (možno pár ľudí aj vie, kde Kazachstan je a nám by moderný Jánošík s guľometom v ruke tiež pomohol), film nepriniesol do sveta nič nového. Na pútače vo forme Formanovho mena som nenaletel, nečakal som od toho nejakú hlbšiu myšlienku a tak som sa tešil aspoň na akčných vyslúžilcov Dacascosa a Leeho. No sa tí po jednom kopanci a polke filmu vytratia a tak už len ostáva dopozerať príbeh bojovníka, ktorého príbeh určite nebol taký umelý a len pre efekt spracovaný. A Becker namiesto národných hrdinov, nech si ide radšej znovu kopať do lopty. 45%. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Majestátní hudba 90% času brutálně přebíjí obraz. Do toho se tu někdo velmi ošemetně pokouší nabourat stylovost patentovaných hollywoodských velkorozpočtových "mečařin", přičemž výsledek mutuje do nesnesitelně patetické a skutečně jen místy zábavné šarády o několika stanech, jutách a jednom zaprášeném městečku. Potěšující je choreografie jednoho veskrze přátelského utkání, ostatní bitvení působí jako nepovedená krevní transfúze. Smutným faktem je, že se polovina filmu skládá ze záběrů na koňmo pendlující osoby, až se může zdát, že sledujeme pečlivě vystavěný dokument o technikách jízdy. A pak to někdo hodnoťte! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Keď sa všetci zjednotíme a spojíme tak zvíťazíme!" - v tomto duchu je posolstvo prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva v úvodných a záverečných titulkoch. Film o tom prvoplánovo presviedča, doplnený mdlou love story, plytko filozofujúcim mudrcom a nedostatočne krutými dobyvateľmi. Desiatky krásnych pohľadov na šírošíre pustiny kazašských hôrnych stepí boli sú jediným výraznejším prínosom prepatetizovaného supermanského mýtu. Na príklade tohto veľkofilmu vidieť, že pri štátom štedro dotovaných akciách končí väčšina nádielky v bezodných vreckách lúpežníkov bez rozdielu národností. A môže ho režírovať ktokoľvek, aj keď na spolutvorcu českej novej vlny Ivana Passera je to čajová slabota. P. S. Myslím, že takto nejako by dopadol pripravovaný slovenský štátny veľkofilm Pribina, ktorý dostal niekoľkomiliónovú ministerskú injekciu. Nevzniklo síce nič, len peniaze sa kamsi stratili. A teraz neviem, čo je za takéto peniaze lepšie: vzniknutý podpriemer, ktorým sa fanúšik filmu chtiac-nechtiac nejakým spôsobom aj tak tak zaoberá alebo len čisté zlodejstvo a prázdny stôl. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Z tohto filmu mam zmiesany pocity, pretoze nemal by sa prirovnavat k takym filmom, ako su GLADIATOR (2000), ALEXANDER VELKY (2004) alebo TROJA (2004), tak ako je to napisane na obale DVD, pretoze to su naozaj velkorozpoctove filmy, pritom tento posobi lacno, ma jednoduchy scenar a zrejme uspokoji obycajneho divaka, ktory ma rad historicke filmy a nerozlisuje kinofilmy od lacnych televiznych projektov. Mna sice bavil, ale je to tak na jedno pozrietie. Prekvapivo je pod vyrobou filmu podpisany aj Milos Forman... 11.03.2010 _______ Kuno Becker - (Mansur) +++ Jay Hernandez - (Erali) +++ Jason Scott Lee - (Oraz) +++ Doskhan Zholzhaksynov - (Galdan - sultán) +++ Mark Dacascos - (Sharish) +++ Ayanat Ksenbai - (Gaukhar) +++ Produkcia: Milos Forman +++ Hudba: Carlo Siliotto +++ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman presents...Celkom slušný historický film o snahe zjednotenia kazažských kmeňov v boji proti ich spoločnému nepriateľovi. Príbeh o dvoch chlapcoch, z ktorých sa jeden stane vyvoleným zjednotiteľom. Film funguje dobre, ale tesne pred záverom, kde sa stretnú ako bojovníci v aréne proti sebe, by mohol ešte lepšie, keby sa režisér ich vzťahu v predchádzajúcich minútach venoval viac. Takto bohužiaľ iba slušný priemer aj vďaka najlepšej scéne vo filme, v ktorej je vyvolený nútený na koni prebehnúť určitý úsek a vyhnúť sa desiatkam smrteľných šípov lukostrelcov. Film 60%. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Ač byste podle synopse čekali velký výpravný velkofilm zaměřený na politiku, osídlování a podobné problémy, nic takového se nekoná. Passer naprosto nepochopitelně klade důraz ne na historii a dobové reálie, ale vizuální stránku a bojové scény. Ty zprvu působí v celkovém vyprávění svěže, ale dále zjišťujeme, že to je hlavní pilíř celého snímku a téma sjednocení kmenů jaksi ustupuje do pozadí a je pouhým pojítkem mezi dalšími a dalšími akčními orgiemi, které jako by byly převzaty z Království nebeského nebo Pána prstenů. Je nám jen připomínáno, že stará dobrá ruská (resp. kazachstánská; ale to je jedno) kinematografie je zřejmě pryč a ta nová se chce ubírat směrem Noční hlídky. A je to škoda, protože před 20 lety mohl být z tohoto námětu skutečný trhák, a ne jen „hollywoodský produkt“ blízkého východu. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Kazachstán nějakým zázrakem sehnal prostředky na národní epos s nadnárodním obsazením (předpokládám, že zastavením přísunu potravin do pár okresů...však lid je zvyklý) a byť by mě nenapadlo, že tohle někdy řeknu, kéž by je chudina raději projedla v pirožcích či propila ve vodce! Na obalu DVD mi velmi chyběl nápis Tento film škodí kazašské pověsti více než Borat. Btw. i když jsou autoři očividně ultraneschopní, vychcanost jim nechybí, jediná aspoň trochu použitelná scéna (roztrhání koňmi) je prozíravě umístěna až v poslední třetině filmu, aby ubohý divák pod heslem "nic lepšího tu už stejně nebude" nevypnul tuhle stvůrnost příliš brzy. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa na tom podieľal človek, čo stojí za MONGOLOM, je to trochu fádne a dokonca ani miestami zaujímavé akcie, nie sú až také "gulervúce" ako by mohli byť. Snaha o ďalšie KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ je zrejmá a miestami aj podarená, no stále tomu chýba niečo hlbšie. Čo sa týka obsadenia - už mi tam chýbal len Don "The Dragon" Wilson a bol by totálny výmet neúspešných akčných hercov s mongoloidnými rysmi kompletný... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se tu moc kecá a málo sekají palice. Klišé z filmu přímo přetéká, stejně jako ty věčné řeči o vyvoleném vůdci a podobně. Na druhou stranu, řemeslně jde o vcelku zdařilý snímek, na výpravě se nešetřilo a pár dobrých akčnějších scén by se taky našlo. Ve srovnání s asijskou produkcí typu "Sedm mečů" "Nomád" určitě obstojí. Jo, a nějaké historické nesrovnalosti bych v tomhle příběhu neřešil - zvlášť ne ve srovnání s tolik opěvovaným "Gladiátorem" nebo "Trójou", jejichž jména tu v kterémsi komentáři také zazněla. Nehledě na to, že zrovna v té "Tróji" je těch hluchých míst a nesnesitelné užvaněnosti daleko víc než v "Nomádovi". ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podprůměrná televizní nuda. Sice se povedlo pár šermířských soubojů a kostýmově to taky za něco stálo, ale jinak to nemělo absolutně žádnou šťávu, herecké charisma a ani kamera to zrovna nezachraňovala. Navíc obsadit dva béčkové hispánské hezouny do středu etnicky odpovídajícího komparsu byla taky "trefa". 15% ()

seale 

všechny recenze uživatele

Krásně zfilmovaná sága o Kazaších. Výborná kamera zachycující nádherné scenerie i detaily, parádní kostýmy. Neměla jsem pocit, že by šlo o historické drama, ale spíš o působivou, trochu drsnou pohádku pro dospělé čerpající z historie :). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Legenda se zrodila. Režie: Ivan Passer, Sergey Bodrov a Talgat Temenov. Scénář : Rustam Ibragimbekov. Kamera : Ueli Steiger a Dan Laustsen. Soundtrack - Účinkují : Bulgarian Symphony Orchestra, Kazakh Kurmangazi Orchestra Of Folk Instruments a další. Ocenění - 2007 - Golden Globes, USA - nominace ( Nejlepší originální score ). ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..kamera a hudba hodna velkeho silneho pribehu..zial, zvysok skor smerom k TV ladeniu..ale na "pyzamko party" s kamaratkou, ktora stale knuka pri decascosovi a leeovi, je to fajn..aj pradlo vyvesiate ;-) ()

Související novinky

Česká nová vlna opět boduje!

Česká nová vlna opět boduje!

01.03.2007

Česká nová vlna trvala v rozmezí od začátku 60. let až po jejich konec, respektive nástup normalizace. To, že se jednalo o opravdu zlatý věk československého filmu, snad dostatečně dokazuje čtyřleté… (více)

Reklama

Reklama