Reklama

Reklama

Nomád

  • Francie Nomad (více)
Trailer

Obsahy(1)

18-té století Kazachstán. Obrovský región strohé a kruté krásy, ohraničené Čínou, Tibetem a Ruskem. Hrdý a bojovný kazašský kmen přežil staletí, vzdoroval kočovným nájezdníkům, odolával hrozivým Jungarům a též odvrátil zkázy přicházející z vlastních řad. Oraz, mystické a bojové místo (velké síly), předpovídá zrození nového hrdiny. Tento chlapec Mansur je určený k sjednocení kazašského rodu a k tomu, aby ho vedl k slavnému vítězství proti nepřátelům. Hrozná předpověď Orazu, Jungar panovník Galdanu povolal generála Sharisha, aby našel chlapce a zabil ho. Avšak Oraz se za každou cenu snaží Mansura ukrýt a odevzdat ho jeho otci Sultanovi Walimovi. Léta plynou. Mansur potomek legendárního bojovníka Ghenghis Khana, a Erali opuštěný sirotek neznámého pastýře, jsou cvičeni v bojových umění. Chlapci spolu vyrůstají, spolu trénují a jsou si blízcí jako bratři. Jeden je tu, aby vedl Kazachstán k úspěšnému vítězství a druhý, aby mu ukázal jakou cenu má v životě přátelství

Když se Mansur i Erali bezhlavě zamilují do statečné a krásné Gaukhar, jejich vzájemná oddanost se ztrácí pod náporem mocné čarodějky lásky. Město Turkestan spadne pod nadvládu Galdanu. Mansurův otec je zavražděný a Gaukhar unesená Jungary. Nastává čas boje muže proti muži. Mansur zabije mocného Sharishe, ale sám je chycen Galdanem. A je to právě Gaukhar, která ho zachrání před jistou smrtí a umožní mu čelit svému osudu. Nomád je epický příběh jednoho hrdinského osudu a o záchraně království před invazí. Dobro v konfrontaci se zlem, přátelství je pokoušeno žárlivostí, láska je obětována na oltář smrti. Legenda se zrodila. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Terva 

všechny recenze uživatele

Legenda se zrodila. Režie: Ivan Passer, Sergey Bodrov a Talgat Temenov. Scénář : Rustam Ibragimbekov. Kamera : Ueli Steiger a Dan Laustsen. Soundtrack - Účinkují : Bulgarian Symphony Orchestra, Kazakh Kurmangazi Orchestra Of Folk Instruments a další. Ocenění - 2007 - Golden Globes, USA - nominace ( Nejlepší originální score ). ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Do čoho, sakra, vrazili tých 40 miliónov dolárov???!!! Do toho jedného kočovníckeho tábora a jednej umelohmotnej hradby? Ale azda do honorárov pre hŕstku lúzrov, ktorí už v Amerike hrajú v takých brečkách, že ochotne vzali úlohu v kazašskom národnom epose? Scenár je zbierka stokrát prežutých klišé, Kuno Becker v úlohe "zjednotiteľa ľudu" je taký nevýrazný, že Orlando Bloom je vedľa neho úplný Maximus, a veľká záverečná bitka, ktorá má byť obrazom "víťazstva, z ktorého sa zrodil kazašský ľuď", je len sériou nezáživných záberov okopírovaných z Pána prsteňov (hlavne príchod "rohanskej" jazdy). Takže čo nám zostalo? Zopár slušných šermiarskych súbojov, trocha krvi, celkom charizmatický Jason Scott Lee, Dacascosove záporácke úškľabky a niekoľko fakt pekných panoramatických pohľadov na malebnú stredoázijskú step. Pán Forman, čo tak radšej investovať do nejakého českého historického filmu? ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Nomád se snaží těžit ze všech klasických motivů historických eposů - jako utlačovaný národ, vyvolený bojovník, který ho spasí, zrada apod. Sám, ale nepřináší nic nového. Herci jsou toporní a nevýrazní (snad až na Jasona Scotta Lee). Také mě hodně rozladila nedůslednost filmařů (postavy vypadají i po dvaceti letech pořád stejně). Trochu mi to připomínalo mladší Bodrovův projekt Mongol. Díky hudbě, bojovým scénám a jednoduchému příběhu film drží pohromadě, ale tentokrát nemohu dát více než 40%. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Ač byste podle synopse čekali velký výpravný velkofilm zaměřený na politiku, osídlování a podobné problémy, nic takového se nekoná. Passer naprosto nepochopitelně klade důraz ne na historii a dobové reálie, ale vizuální stránku a bojové scény. Ty zprvu působí v celkovém vyprávění svěže, ale dále zjišťujeme, že to je hlavní pilíř celého snímku a téma sjednocení kmenů jaksi ustupuje do pozadí a je pouhým pojítkem mezi dalšími a dalšími akčními orgiemi, které jako by byly převzaty z Království nebeského nebo Pána prstenů. Je nám jen připomínáno, že stará dobrá ruská (resp. kazachstánská; ale to je jedno) kinematografie je zřejmě pryč a ta nová se chce ubírat směrem Noční hlídky. A je to škoda, protože před 20 lety mohl být z tohoto námětu skutečný trhák, a ne jen „hollywoodský produkt“ blízkého východu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $79,123Tržby Celosvetovo $3,081,405║ Povrchná preplácaná prázdnota z niekoľkými dobrými súbojmi, nezvládnutým miš-mašovým záverom a neskutočne premrhaným $40miliónov rozpočtom, ktorý tam fakt nie je vidieť. /20%/ ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • Snímek se natáčel na přelomu let 2003 a 2004 v centrální Asii v Kazachstánu. (Lynette)
  • Nejdražší kazašský projekt všech dob. Náklady na jeho výrobu se vyšplhaly až ke 40 milionům dolarů. (Karlos80)

Související novinky

Česká nová vlna opět boduje!

Česká nová vlna opět boduje!

01.03.2007

Česká nová vlna trvala v rozmezí od začátku 60. let až po jejich konec, respektive nástup normalizace. To, že se jednalo o opravdu zlatý věk československého filmu, snad dostatečně dokazuje čtyřleté… (více)

Reklama

Reklama