Reklama

Reklama

Nomád

  • Francie Nomad (více)
Trailer

Obsahy(1)

18-té století Kazachstán. Obrovský región strohé a kruté krásy, ohraničené Čínou, Tibetem a Ruskem. Hrdý a bojovný kazašský kmen přežil staletí, vzdoroval kočovným nájezdníkům, odolával hrozivým Jungarům a též odvrátil zkázy přicházející z vlastních řad. Oraz, mystické a bojové místo (velké síly), předpovídá zrození nového hrdiny. Tento chlapec Mansur je určený k sjednocení kazašského rodu a k tomu, aby ho vedl k slavnému vítězství proti nepřátelům. Hrozná předpověď Orazu, Jungar panovník Galdanu povolal generála Sharisha, aby našel chlapce a zabil ho. Avšak Oraz se za každou cenu snaží Mansura ukrýt a odevzdat ho jeho otci Sultanovi Walimovi. Léta plynou. Mansur potomek legendárního bojovníka Ghenghis Khana, a Erali opuštěný sirotek neznámého pastýře, jsou cvičeni v bojových umění. Chlapci spolu vyrůstají, spolu trénují a jsou si blízcí jako bratři. Jeden je tu, aby vedl Kazachstán k úspěšnému vítězství a druhý, aby mu ukázal jakou cenu má v životě přátelství

Když se Mansur i Erali bezhlavě zamilují do statečné a krásné Gaukhar, jejich vzájemná oddanost se ztrácí pod náporem mocné čarodějky lásky. Město Turkestan spadne pod nadvládu Galdanu. Mansurův otec je zavražděný a Gaukhar unesená Jungary. Nastává čas boje muže proti muži. Mansur zabije mocného Sharishe, ale sám je chycen Galdanem. A je to právě Gaukhar, která ho zachrání před jistou smrtí a umožní mu čelit svému osudu. Nomád je epický příběh jednoho hrdinského osudu a o záchraně království před invazí. Dobro v konfrontaci se zlem, přátelství je pokoušeno žárlivostí, láska je obětována na oltář smrti. Legenda se zrodila. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Kazachstán nějakým zázrakem sehnal prostředky na národní epos s nadnárodním obsazením (předpokládám, že zastavením přísunu potravin do pár okresů...však lid je zvyklý) a byť by mě nenapadlo, že tohle někdy řeknu, kéž by je chudina raději projedla v pirožcích či propila ve vodce! Na obalu DVD mi velmi chyběl nápis Tento film škodí kazašské pověsti více než Borat. Btw. i když jsou autoři očividně ultraneschopní, vychcanost jim nechybí, jediná aspoň trochu použitelná scéna (roztrhání koňmi) je prozíravě umístěna až v poslední třetině filmu, aby ubohý divák pod heslem "nic lepšího tu už stejně nebude" nevypnul tuhle stvůrnost příliš brzy. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa na tom podieľal človek, čo stojí za MONGOLOM, je to trochu fádne a dokonca ani miestami zaujímavé akcie, nie sú až také "gulervúce" ako by mohli byť. Snaha o ďalšie KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ je zrejmá a miestami aj podarená, no stále tomu chýba niečo hlbšie. Čo sa týka obsadenia - už mi tam chýbal len Don "The Dragon" Wilson a bol by totálny výmet neúspešných akčných hercov s mongoloidnými rysmi kompletný... ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Nomád se snaží těžit ze všech klasických motivů historických eposů - jako utlačovaný národ, vyvolený bojovník, který ho spasí, zrada apod. Sám, ale nepřináší nic nového. Herci jsou toporní a nevýrazní (snad až na Jasona Scotta Lee). Také mě hodně rozladila nedůslednost filmařů (postavy vypadají i po dvaceti letech pořád stejně). Trochu mi to připomínalo mladší Bodrovův projekt Mongol. Díky hudbě, bojovým scénám a jednoduchému příběhu film drží pohromadě, ale tentokrát nemohu dát více než 40%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se tu moc kecá a málo sekají palice. Klišé z filmu přímo přetéká, stejně jako ty věčné řeči o vyvoleném vůdci a podobně. Na druhou stranu, řemeslně jde o vcelku zdařilý snímek, na výpravě se nešetřilo a pár dobrých akčnějších scén by se taky našlo. Ve srovnání s asijskou produkcí typu "Sedm mečů" "Nomád" určitě obstojí. Jo, a nějaké historické nesrovnalosti bych v tomhle příběhu neřešil - zvlášť ne ve srovnání s tolik opěvovaným "Gladiátorem" nebo "Trójou", jejichž jména tu v kterémsi komentáři také zazněla. Nehledě na to, že zrovna v té "Tróji" je těch hluchých míst a nesnesitelné užvaněnosti daleko víc než v "Nomádovi". ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Keď sa všetci zjednotíme a spojíme tak zvíťazíme!" - v tomto duchu je posolstvo prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva v úvodných a záverečných titulkoch. Film o tom prvoplánovo presviedča, doplnený mdlou love story, plytko filozofujúcim mudrcom a nedostatočne krutými dobyvateľmi. Desiatky krásnych pohľadov na šírošíre pustiny kazašských hôrnych stepí boli sú jediným výraznejším prínosom prepatetizovaného supermanského mýtu. Na príklade tohto veľkofilmu vidieť, že pri štátom štedro dotovaných akciách končí väčšina nádielky v bezodných vreckách lúpežníkov bez rozdielu národností. A môže ho režírovať ktokoľvek, aj keď na spolutvorcu českej novej vlny Ivana Passera je to čajová slabota. P. S. Myslím, že takto nejako by dopadol pripravovaný slovenský štátny veľkofilm Pribina, ktorý dostal niekoľkomiliónovú ministerskú injekciu. Nevzniklo síce nič, len peniaze sa kamsi stratili. A teraz neviem, čo je za takéto peniaze lepšie: vzniknutý podpriemer, ktorým sa fanúšik filmu chtiac-nechtiac nejakým spôsobom aj tak tak zaoberá alebo len čisté zlodejstvo a prázdny stôl. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • Snímek se natáčel na přelomu let 2003 a 2004 v centrální Asii v Kazachstánu. (Lynette)
  • Nejdražší kazašský projekt všech dob. Náklady na jeho výrobu se vyšplhaly až ke 40 milionům dolarů. (Karlos80)

Související novinky

Česká nová vlna opět boduje!

Česká nová vlna opět boduje!

01.03.2007

Česká nová vlna trvala v rozmezí od začátku 60. let až po jejich konec, respektive nástup normalizace. To, že se jednalo o opravdu zlatý věk československého filmu, snad dostatečně dokazuje čtyřleté… (více)

Reklama

Reklama