Reklama

Reklama

Těžký život osamělého kovboje... Zkušený televizní režisér Tom Gries (1922–1977) napsal scénář o osamělém stárnoucím kovbojovi a nabídl ho Charltonu Hestonovi. Známé herecké hvězdě (mj. Oscar za Ben Hura) se scénář natolik líbil, že nejen přislíbil svoji hereckou účast, ale také podpořil Griese, který chtěl být i režisérem. Vznikl tak jeden z nejzajímavějších westernů šedesátých let, který sice v době uvedení do kin zapadl, ale s časovým odstupem byly jeho kvality znovuobjeveny. Will Penny je realistickým příběhem o tom, co to znamená být kovbojem. Jeho hrdinovi táhne na padesátku, neumí číst ani psát, ale dokonale ovládá svoji práci a má hluboce zakořeněný smysl pro právo a spravedlnost. Když se setká s osamělou ženou a jejím malým synem v nesnázích, neváhá ani chvíli a vezme je pod svoji ochranu bez ohledu na možná rizika. Heston v tomto snímku podal jeden ze svých nejlepších výkonů a stejně dobří jsou i herci ve vedlejších úlohách, mezi nimiž se objevuje řada známých tváří – Joan Hackettová (osamělá Catherine), Donald Pleasence (padouch Quint), Ben Johnson (předák Alex) a tehdy začínající Bruce Dern (jeden z Quintových synů). Malého Catherinina syna přesvědčivě ztělesnil režisérův desetiletý potomek Jon (v titulcích uvedený jako Jon Francis). Film se natáčel v úpatí pohoří Inyo Mountains nedaleko kalifornského města Bishop a zkušený kameraman Lucien Ballard (mj. pozdější Divoká banda) dokonale využil jeho nádherné scenerie. Režisér Gries se pak věnoval natáčení dalších filmů (z našich kin známe jeho následující western 100 pušek), ale žádný z nich už kvalit jeho prvotiny nedosáhl. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečudo, že si Heston tento film zo svojej tvorby cenil najviac, hral tam naozaj výborne. Pomohlo mu, že to bola parádne napísaná postava. A aj celkovo je to fajn špinavá, realistická záležitosť. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,4milióna║ slizký Donald Pleasence rozsievajúci vo svojej blízkosti blahodárne kresťanstvo, charizmatický Charlton Heston, malá ale šikovná dráma v chatičke v horách, ušlo to /55%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pokus o víceméně realistický western, zvláště co se týče zpodobnění obecnějších atributů cowboyského života. Scény jako koupání a ostatní, jež nepodávají westernového hrdinu jen jako neohroženého sympaťáka, nýbrž také jako rozpačité, přerostlé dítě ve všech záležitostech přímo nesouvisejících s jeho povoláním, dobře zapadají a díky dobrému výkonu hlavního představitele jsou též poměrně věrohodné. Celým příběhem se táhnoucí, hlavní cit je nazírán zase jednou z hlediska opravdovějšího, než jak tomu bývalo před i po tomto filmu zvykem. V ostrém rozporu k tomuto je ovšem hlavní akcidodávající zápletka s podivnou rodinkou fanatiků, kterou bych spíše čekal v nějakém béčkovém thrilleru. Kdyby si ji Gries byl ušetřil, vytvořil by dílo, možná méně přitažlivé, ale jistě pěvnější a lépe konsolidované. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Kvalitní realistický western se skvělým Charltonem Hestonem. Moc se zde nestřílí, spíše je to realistická sonda do života na divokém Západě. 80%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jsou to spíš 3-4 hvězdy, ale za Charltona Hestona, který se koupe devětkrát za rok, musím zaokrouhlit do červených čísel. Hezký western. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Westernov s podobnou tematikou už bolo zopár nakrútených, a samozrejme nielen westernov. Až mám dojem, že všetky podobné novšie filmy sú viac menej remakeom predlôh, ku ktorým sa ale oficiálne nehlásia. Gries napísal nakrútil trochu historický film, trochu klasický western, ale zopár prestreliek nás predsa len čaká, aby bolo v žánrovom zaradení jasno. Áno, všetko pôsobí realistickejšie než obvykle, avšak ak majú takmer všetci krásne biele hollywoodske zuby, tak to už autenticky nepôsobí. Ale aspoň jedna postava má tých zubov pomenej. Príliš sa tu toho nestane, čo nie je priamo kritika, avšak osobne som sa nestotožnil so záverom, ktorý chce byť čo najmenej patetický, ale mne prišiel skôr ako klišé. 70% ()

pm 

všechny recenze uživatele

Charisma Charltona Hestona táhne téměř celý film s klasickou zápletkou konfrontující unaveného osamělého stárnoucího kovboje s opuštěnou mladou matkou někde na středozápadě. Film, který chvílemi působí civilně a realisticky, nepodléhá přílišnému patosu a romatickým manýrám, a to ani v závěru, ale který v konečném důsledku zklame nehorázně trapnýma postavama fanatiků, kterým ani rozměr karikatur nestačil. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pravý opak dobrodružného akčního westernu. Charakterem spíše melodrama s řadou realistických detailů každodenního života osadníků Nové země. Hlavní postavy jsou tu ukázány jako obyčejní lidé se svými morálními zásadami, city i slabostmi. Hestonovi i Joan Hackettové stěžejní role reálného muže a ženy dokonale sedly. Finále střetu s klanem fanatických psanců je poněkud přemrštěné. Celkově však lze tento western řadit mezi ty kvalitnější v podskupině realistických a demýtizujících. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Dnes už zapomenutý western s Charltnem Hestnem, jenž potěší zejména hezkým příběhem a třeba také zábavně vypadajícím Donaldem Pleasencem v roli padoucha. Osamělou ženu Catherine ztvárnila půvabná Joan Hackett..)) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Realistický pohled do života kovboje. Absolutně negramotnej se smyslem pro právo a čest. Kamera : Lucien Ballard. Hudba : David Raksin . ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Realistický western. Možná v tomto slovním spojení něco skřípe, ale přesto se jedná o nejvýstižnější ohodnocení. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Viděno včera v čt. Světe div se, western, kterej není western, ale obyč film odehrávající se ve westernových kulisách divokého západu. To jsem ještě neviděl. Heston dokázal, že umí hrát i jiné role než generály a machírky, bravo. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Ten konec z toho udělá úplně jiný film, byl bych radši za konec “romantický”, ale dostalo mě to. Krásná Joan Hackett, pŕekvapivě zahraná role od Hestona. Nejspíš “nový western”. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Westerny v 60. rokoch uz zazivali westernovu infklaciu, tocili sa ich niekolko 100 -iek rocne a najotrepanejsim klise vo westernoch bola kradez koni. Tu vsak nic take nebolo, len Charlton heston /Ben Hur, Touch of Evil 1958/ miluje jednu pani/slecnu a rozmysla nad udelom kovbojov. Donald Pleasence si svoju rolu patricne uzival, dokonca aj Clifton jamesa som tu videl : 52 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kvalitný naturálno-pochmúrny western s charizmatickým Charltonom Hestonom v hlavnej kladnej úlohe a mierne vyšinutým Donaldom Pleasencom na tej druhej strane. Film obsahuje aj prvky romantična, takže na svoje si príde aj nežnejšie pohlavie, tiež pár trefných hlášok a humorných situácií. Tvrdé nehostinné prostredie, s ktorým súvisia aj tvrdé srdcia. A práve tie si neprídu vždy na svoje štastie. Veľmi netypický nehappyendovský koniec tomu dodáva ešte grády. Chválim veľmi dobre herecké výkony všetkých protagonistov, dokonca aj toho chlapca. Aj keď sa príbeh nikde veľmi neponáhľa, postačuje to. Hodnotenie: 75% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z mála westernov, kde hlavná postava Will oddolá krásnej (mimochodom aj sympatickej) Caterine, a v závere sa rozhodne pre slobodny život kovboja . Inak dejovo celkom pozertelne, . ()

andrii

všechny recenze uživatele

Vílí vlastnosti v permanenci. Proti zavile zvlčeným permoníkům. Premiant, co zvolí si pak "peřiny" prérií, s citem v záhlaví, coby "proviant." ()

Reklama

Reklama