Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tlumočnice Spojených národů Silvia Broomeová (Nicole Kidman) zaslechne rozhovor o plánovaném atentátu na hlavu jednoho afrického státu. Agent Tobin Keller (Sean Penn) z americké tajné služby, který případ vyšetřuje, Silvii už od počátku podezřívá, že neříká celou pravdu. Silvia si začíná uvědomovat, že se stala novým terčem atentátníků a ze všech sil se snaží jejich plány překazit. Než jí ale někdo uvěří, může být už mrtvá. Tlumočnice režiséra Sydneho Pollacka (Firma) v sobě dovedně spojuje všechny přísady, které patří do správného thrilleru: napětí i akci, chytrý příběh a skvělé herecké výkony držitelů Oscara Nicole Kidman a Seana Penna. (Magic Box)

(více)

Recenze (391)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack je po (pro mě velmi) dlouhé odmlce opět na scéně. Tentokrát se vrátil ke svému oblíbenému tématu - politickému thrilleru. Pollackovu režii miluju, takže jsem k jeho filmům někdy až nekritický. Když si ale najde dobrý scénář a "k ruce" si vezme Nicole Kidman (hraje naprosto skvěle) a Seana Penna (hraje prostě úžasně), tak jak to asi mohlo dopadnout ...... Není to čistá "stovka", ale fakt se mi to moc líbilo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobre zahraná akademická nuda. Emocionálne vrenie medzi hlavnými postavami narúša politická rovina, ktorá tiež sama o sebe nie je presvedčivá. A z toho nemôže vzísť nič svetoborné. Škoda. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Neptejte se mě čím, ale tenhle film mi připomněl jiný Pollackův film a to Tři dny kondora a bez dlouhého rozborování - atmosféra Kondora mě podusila ještě mnohem víc. Na spoustu otázek jsem tady nenašla odpověď, taky jsem nedostala příležitost dost cítit s tlumočnicí a s jejími kořeny, finále pro mě bylo příliš povědomé a závěrečná tečka by měla patřit do úplně jiného filmu, ALE: Sydney Pollacka mám ráda pro poctivé úmysly s divákem - žádné mrtvoly, výbuchy, postelové skalpy ani cool záporáci navíc, žádný samoúčelný efekt, jen "suché" reálno. A taky proto, že v jeho filmech vidíme prvotřídní herce v prvotřídních výkonech, například tady - pro mě - v osobě Seana Penna. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Vychytralost Pollackova snímku tkví však v tom, že dost dlouhou dobu neprozrazuje, co vlastně mladá tlumočnice v budově OSN slyšela, protože ze zdánlivě nevinné vzdělané dívky se v průběhu filmu klube mnohem složitější a nevyzpytatelnější osobnost. Mnohem snazší diváckou identifikaci nám nabízí postava osudem stíhaného policisty, jenž stejně jako my nikdy pořádně neví, nakolik může ohrožené ženě důvěřovat, ale budí v něm natolik silné emoce, že ji nedokáže jednoduše zavrhnout jako svědkyni, která sama vzbuzuje podezření. Právě na střetu a odkrývání minulosti obou hrdinů Pollack staví celý příběh, který obsahuje minimum akce a značnou část napětí ukrývá v dlouhých rozhovorech postav (což mu vychází především díky Nicole Kidmanové a Seanu Pennovi v hlavních rolích). Zápletka Tlumočnice se sice točí kolem politiky, ve skutečnosti je ale de facto apolitická a nezaujímá žádné konkrétní stanovisko (i v průběhu filmu tolik probíraná země je jen fiktivní, stejně jako její jazyk). Snad proto, že politika se stále mění a Sydney Pollack chtěl natočit především napínavý příběh s výraznými postavami, který bude stejně působivý i za dvacet let. Ctí přitom žánrová pravidla, umí jich brilantně využívat a celý film je do posledního pohybu kamery, střihu a použití hudby okouzlujícím způsobem staromódně elegantní. Ačkoliv Tlumočnice v posledních deseti minutách zaskřípe a celkové vyústění je vůči předcházejícímu ději poněkud degradující, pořád v éře přetechnizovaných a epilepticky stříhaných thrillerů působí jako balzám na duši každého, kdo si občas zoufá nad tím, proč už se dnes netočí filmy jako před několika desítkami let. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollacka mám rád. Jeho příjemně umírněná režie, bez rychlých střihů a rádoby cool záběrů (zdravím Tonyho Scotta), dává vyniknout umění herců (zdravím Clinta Eastwooda), ale tady si vybral slabší chvilku. Na thriller je to málo napínavé, jako politické drama je to nepřesvědčivé a příliš klouzající po povrchu a melodramatickou rovinu sráží jiskření obou hlavních protagonistů o síle nedomrlé hořící prskavky na vánočním stromku. Výsledkem je trochu nepřehledná trochu nuda s jedním velkým logickým lapsusem v závěru. Přesto jisté tři *, mám tyhle staromódně působící thrillery, bez efektních kudrlinek, docela v oblibě. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně natočený film, který sice dodržuje pravidla žánru, ale příjemně, nenásilně, s výborným Seanem Pennem a Nicole Kidman v hlavních rolích. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když vás politický thriller nenapíná, ale připadá vám, že se hrozně táhne, tak si ho moc neužijete. A je úplně jedno, jestli v něm někdo dobře hraje (což se tady "náhodou" děje), zvlášť když i to hraní je takové...pomalé. Jo, můžete tvrdit, že niterné a dávající postavě hloubku, ale já to prostě vidím jinak. Na kontroverzní podívanou ze zákulisí nejvyšší světové politiky to prostě podle mého pocitu bylo moc...nudné. S Polákem ze Sydney jsem si prostě tentokrát neporozuměl, a Tlumočnici dávám 60%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Stejně jako zůstává Silvia věrná své staré vespě, nemá Sydney Pollack potřebu měnit způsob výstavby svých konspiračních thrillerů. Tři dny kondora měly Redforda, Tlumočnice má Kidmanovou, oba mají scény, které mě nudily, ale nikdy ne dost dlouho, abych nevydržel do scén, které mě bavily. Takhle střídavě, přes á-čtverky dialogů pro hlavní zápletku nepodstatných, až do finálního rozuzlení, které mi vzhledem k délce filmu vyrazilo z plic poměrně malé množství dechu. Nicol však ten účes tááák sluší… nemohu si pomoci. 75% Zajímavé komentáře: tron, Brouk, meave, bogomira, Anglie ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Za jiných okolností by se jednalo o naprosto solidní thriller, který ale dobrý námět zabije tím, že se vlastně odehrává jen v hlavě Nicole Kidman a všichni ostatní se tam tváří jako tak nějak do počtu. Přitom celou dobu doufáte, že film ve výsledku nebude marný a předvede solidní výpravu. No, jenže po shlédnutí si uvědomíte, že tomu tak vlastně nebylo. Spíše se Vám bude zdát, jak kdyby se celý příběh opravdu odehrál sobecky u Nicole v bejváku na pohovce. Nicméně za závěrečnou napínavou scénu jak špagát napnutý mezi dvěma mrakodrapy a hlavně za Seana Penna si to čtvrtou hvězdu zaslouží. Především tedy díky závěru, který mi opět dokázal, jak skvělým a upřímným hercem on je. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $72,708,161Tržby Celosvetovo $162,944,923║ Politický thriller s výborným obsadeným ale nie až tak pútavým scenárom, kvôli svojej ťažkopádnej rozťahanosti. Téma o konšpirácii a atentáte ale udržiava po celý čas v celku slušné napätie ale v konečnom dôsledku sa nám dostáva len mierne lepší priemer, ktorý len poľahky zapadne medzi tie filmy čo nemajú žiadnu pamätnú scénu a tak si po dlhšej dobe ani naň nespomeniete. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller, o kterém všíchni básnili avšak nesplňuje má očekávání. Nejdříve bych se věnoval průhlednosti hlavní postavy Nicole Kidman. Asi mám se Seanem Pennem podobné myslení, ale téhle "krásce" jsem nevěřil od začátku a asi od půlky filmu mi byl konec jasný. Což je velká škoda. Film vypadá ze začátku zajímavě, ale brzy se vytratí očekávání co se stane další vteřinu, které se rozbíhá zase od půlky filmu. Taková to sinusojda jde celým filmem a bohužel snižuje jeho hodnocení. Jde o slušný thriller, jak všíchni rádi říkají, ze staré školy, ale to už nestačí. Průhlednost scénáře a odsouzení dobra/zla spojené s hromadou lidí, kteří se jen "projdou" filmem a zpola nakouslá lovestory(tu si mohli odpustit, už jen ten přebytek melancholie a smutku hlavní hrdinů je trochu až moc :-)). Sean Penn není v tomto filmu takový zázrak jako ve 21 gramech a Nicole taky neodvádí zrovna herecké vystoupení ala Dogville. Herci zahráli průměr a dostali své miliony. režisér natočil odpovídající drama a určitě si tento film na sebe vidělá a ponaučení? Nevěřte lidem co rozumí víc jazykům :-D ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Povoláním Silvie je tlumočit a tlumočení je „hra se slovíčky“. Kdo, ale vlastně je. ona? Jeden vyslechnutý rozhovor a poodhaluje se minulost a. současnost, ta najednou se na sebe vrší drobné i překotné události, kterým není možné zabránit, aby se staly.Už za to zmatené dusno v autobuse, to je za 5*. Tajemná atmosféra a herecký koncert. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré výkony Nicole Kidman a Seana Penna filmu velice pomáhají. V tomto politickém thrilleru je několik různých linií, vše je vyprávěno v celkem poklidném tempu - tak nějak příjemně po staru (Pollack si nejspíš vzpomněl na své Tři dny Kondora z roku 1975). Příjemná je i hudba Jamese Newtona Howarda, samozřejmě se v ní objevují africké motivy, nejvíce se mi hudba ve spojení s obrazem líbila při příjezdu Zuwanieho do New Yorku. Hlavní problém je, že vrchol filmu je asi v polovině (ano ta výborná scéna v autobuse), naproti tomu závěr, kdyby vše mělo gradovat, je poněkud natahovaný a tak nějak "do ztracena". ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrý thriller s celkem nápaditým scénářem kterému ke konci dojde dech. Sydney Pollack vsadil na klasiku a film natočil "pěkně postaru" takže žádné adrenalinové honičky ani přetuněné zvukové efekty se nekonají (vůbec to není na škodu). Tlumočnice je prostě poctivá oldschoolová thrilleřina a k takové potřebujete hodně schopné herce, jakými Nicole Kidman a Sean "kamenná tvář" Penn určitě jsou. Tím víc je opravdu škoda tý hyperklišoidní scény na konci s přehrávající Nicole (znáte to jak klaďas míří hlavnímu hajzlovi bouchačkou do ksichtu?). Kromě toho, ale žádné velké výhrady nemám. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

slibný úvod, hlavně vyklízení budovy OSN ve mě vzbuzuje dobrý pocit. solidních thrillerů dneska člověk moc nevidí. pak se to však všechno začne strašně táááhnout. seznamování s postavami. občas se jako by něco stane, ale nuda převládá. příběhy N.C a S.P. postrádají tempo, stejně jako celý film, který nestojí na hereckých výkonech, ale na slabém scénaři, který by zřejmě zaujal jen pokuď by se film zkrátil tak o 90 minut. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pomsta je pohodlná forma zármutku.“ Okrem inteligentného, neuponáhľaného scenára, si ma TLMOČNÍČKA získala jedna radosť plynúcim dialógom. Pritom len v hŕstke scén sa zvýši hlas. Ďalej rozvážnou réžiou skúseného Sydneyho Pollacka, pútavou kamerou nenahraditeľného Dariusza Khondjiho a dobrým hereckým obsadením titulných (životom ubolených a unavených) postáv. Nicole Kidman mi po dlhom čase znova pripadala dobrá a zraniteľná a rezervovaný Penn ma zaujal kamennou tvárou a nečitateľným hlasovým prejavom. Takže si síce nie ste istí, čo si myslí, ste si ale istí tým, že mu to myslí. Spolu tvoria zaujímavý, originálny pár. Režisér mi po slabom NÁHODNOM STRETNUTÍ sprostredkoval niekoľko príjemných pocitov z pozerania svojho najnovšieho filmu (vtedy som nevedel, že posledného). Ale možno i kvôli prehnanej dĺžke (kvôli čomu postupne príde rad aj na veci, ktoré pokojne mohli byť vystrihnuté) som váhal v hodnotení. Volím prísnejšie 3*napriek tomu, že snímka strhne, dojme, ponapína diváka ako posteľnú plachtu, donúti ho zamyslieť sa a ukáže, kam až môže viesť sklamanie nad človekom, ktorému ste verili. Predčasným vrcholom je adrenalínom naprataná scéna v autobuse, ktorá ale zároveň paradoxne vôbec nepasuje do „pokojnej“ hitchcockovskej atmosféry filmu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ano po 6 letech je Sydney Pollack zpet, ale bohuzel s prumernym a misty nudnym politickym thrillerem, ktery do zanru neprinasi nic noveho. Uz samotna zapletka na ktere Pollack stavi (tlumocnice vyslechne tajny rozhovor v jazyce, kteremu rozumi jen par lidi vcetne ji a ktera navic ciste nahodou pochazi ze zeme, ktere se to tyka) je dost neverohodna. Navic je film mistama nechtene smesnej, docela predvidatelnej a mistama moc rozvleklej. Cely film ma zajmavej strih, nic zbesilyho a dobre to dotvari celkem slusnou atmosferu. Te taky pomaha hudba, ktera se radi mezi ty lepsi. Herci jsou taky v pohode, hlavne Sean Penn je vostrej, Kidman uz tak uzasnej vykon nepredvedla, ale stale nadprumer. Celkove je to dobre odvedena prace, na ktere bohuzel neni nic tak moc zajimaveho (krome toho, ze se natacela v OSN), aby se musela videt. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"OSN - spousta různých jazyků a smysl uniká." Umím cizinecky dost dobře na to, abych odhalil připravovaný atentát na velvyslance z planety K-PAX plánovaný ve svahilštině s ruským přízvukem. Přesto si nechám vše pro sebe, protože je za tím vším určitě CIA, která již má v rukou nezvratné důkazy o tom, že ten atentát spáchám já. Jenže Silvia neumí ani diskrétně odvrátit uši ani udržet pusu zavřenou a rozpoutá tím sled událostí, který disponoval ohromným potenciálem a bohužel ho nevyužil. Jak to teď vysvětlím svým chlupům na zádech, které byly svědomitě připraveny vstávat napětím? ()

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Reklama

Reklama