Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vymýt mozek a nastolit komunistický pořádek... Drama „česko-makedonského“ režiséra Ivo Trajkova byl natočen v makedonsko-česko-slovenské koprodukci. Scénář vznikl podle stejnojmenného autobiograficky laděného románu předního makedonského spisovatele Živka Činga (1936–1987). Politik Lem Nikodinoski se vrací do dětského domova, kde se ocitl jako dvanáctiletý chlapec v letech 1945–46. Ve skutečnosti šlo o nápravné zařízení pro převýchovu dětí „padlých nepřátel“, kde jim byl vymýván mozek v duchu komunistické idelologie. Fanatičtí komunisté ve vedení zavedli kasárenský dril, psychické i fyzické tresty jsou na denním pořádku. Nikodinoski vzpomíná na svého přítele, záhadného Isaka, ke kterému se upnul, aby přežil. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pochmurný film 1)  staví do protikladu kultivovanou náboženskou spiritualitu a brutální stalinistickou ideologii. Co tím chce říci, je nasnadě._____ 2)  Mnoho pasáží se mi nezamlouvalo. Ale jiné považuji za velice působivé (ztracené trenýrky - cena v závodě na Stalinovu počest, návštěva sovětského generála, protináboženská propaganda při výuce, pomatený údržbář Zvoník)._____  3)  Film se vyjadřuje i jaksi mimochodem. Je tu podprahová sexualita (trenýrky na cvičitelce), touha objevit smysl dění, povaha jugoslávského stalinismu. Jinak také poskytuje zajímavý pohled na vymývání mozků._____ 4)  Vychovatelé jsou silně věřící fanatici (typicky tatíček ředitel Ariton či "trenýrková" Olivera). Isak Kejlen zpodobňuje jejich černé svědomí._____ 5)  37letý režisér, spoluscenárista a spoluproducent Ivo Trajkov, absolvent FAMU, se narodil ve Skopje. 24letá Verica Nedeska (půvabná fanatička Olivera) se narodila v Ohridu. Oba žijí a pracují u nás a jsou manželé._____ 6)  Zaujali mě Sašo Kekenoski (mladý Lem Nikodinoski) nezjištěného věku a Maja Stankovska (žena představující Isaka Kejtena) aristokratického vzhledu, jejíž věk jsem rovněž nezjistil. Na netu jsem našel její jmenovkyni, narozenou 1988, jako hráčku národního mužstva forbalistek Severní Makedonie. Těžko říci, jestli je to ta samá. Režisér po neúspěšné snaze najít vhodného kandidáta mezi makedonskými chlapci se nakonec rozhodl pro dívku. Její pohlaví jsem během filmu neodhalil, ale její aristokratický zjev a zřejmou kultivovanost nelze přehlédnout._____ 7)  Za zmínku stojí i skvělá práce kameramana Sukiho Medenceviče. Tři hlavní lokace filmu, tedy dvůr, továrna a jezero jsou od sebe vzdáleny přes 150 km. Vhodným výběrem úhlů záběru kamery a kulisami se podařilo vytvořit dojem jednoho prostoru._____ 8)  Film stříhali v Praze, v Digital Intermediate v Dánsku, zvuk míchali v Dolby Digital ve studiu Barandov a hudební mix a finální release print vznikl v Londýně._____ 9)  Snímek natáčeli v Makedonii po dobu více než 50 dnů v roce 2002 za extrémního horka i chladu s více než 250 dětmi ve věku 8 - 15 let. Věk protagonistů uvádím k roku natáčení._____  10)  První projekce pro herce a štáb se uskutečnila 30. dubna 2004 ve Skopje. Zúčastnilo se jí více než 500 hostů včetně herců, štábu, médií a členů makedonského ministerstva kultury. Divákům se film líbil a při závěrečných titulcích sklidil ovace ve stoje. Téhož dne se v Makedonii konaly prezidentské volby. Titulní strany deníků obsadila projekce filmu Golemata voda, zatímco prezidentské volby se dostaly až na druhou kolej. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jeden velký flashback politika, kterému za očima běží historky z dětství stráveného v sirotčinci pro děti bývalých nepřátel Strany. Jsou tu všeho všudy dvě propracované dětské role, ostatní (včetně všech dospělých) jsou jen schematické postavy, které nezaujmou. A do toho všeho zní každou chvíli úplně nesmyslně voice-over v angličtině. Drobná hloupost, ale vadila mi tu čím dál víc. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým absolútne dokonalá tímová práca Macedóncov, Čechov a Slovákov pri tvorbe tohto filmu. Toto je jeden z mála filmov, ktorý vznikol v Macedónsku (štát bývalej Juhoslávie, od roku 1991 samostatný štát, pozor nie Macedónia) a odôvodnená je pýcha jeho obyvateľov na toto dielo. Tento veľký film má veľa fiktívnych a intímnych scén, ktoré nám postkomunistickým krajinám a jeho obyvateľom veľa hovorí. Nikoho z nás neprekvapí zbožňovanie Stalina, ako osloboditeľa Juhoslávie a Tita, partizánskeho veliteľa po dobu celej okupácie Juhoslávie nacistickým Nemeckom. Film sa odohráva tesne po ukončení 2. svetovej vojny, kedy sa do sirotincov dostávali deti padlých nepriateľov štátu, tu v týchto pracovných táboroch, boli tieto deti tvrdo prevychovávané v duchu komunistickej ideológie. Ide o silný a emocionálny príbeh o priateľstve a zrade medzi dvoma chlapcami, kde je znázorňovaný konflikt medzi spiritualitou náboženskej viery a zaslepenosti komunistickej ideológie, ale hlavne o oba protipóly v obecnej rovine. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh o prevýchove sirôt pre režim nepohodlných rodičov v povojnovej Juhoslávii, pretkaný priateľstvom, vzdorom a detskými tajomstvami. Produkcia temnú atmosféru sirotinca rozháňa jemným artovým nadhľadom a striedaním minulosti so súčasnosťou, takže na diváka až tak nedolieha aj keď je neustále prítomná. Sem tam prenikne do deja jemný lúč humoru, ktorý karikuje zmýšľanie súdruhov. Napríklad keď Olívia všetkých terorizuje kvôli strateným trenírkam, ktoré vyhrala v súťaži na počesť Stalina. No keď si uvedomíme, že to nemusí byť až tak ďaleko od reality, tak človeka zamrazí. Prevažne detský herci prekvapia svojou autentickosťou a dospelí svoje postavy stvárňujú vynikajúco. ()

kriplozoik 

všechny recenze uživatele

Čarokrásně podmanivé a velmi povedené hlavně vylíčením tehdejšího poválečného klimatu, způsobu, jak je příběh Lema vyprávěn a jak k Isakovi inklinuje; film má hutnou, pohlcující atmosféru; cit pro detail, kdy dává pěkně do kontrastu 'veledůležité' komunistické priority a klukovské prkotiny obou dětských protagonistů, pěkně využívá filmové řeči, obratně balancuje mezi komickými a tragickými momenty. Pokud to někde uvidíte, jděte po tom. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama