Reklama

Reklama

Nezvaný host

(studentský film)
  • angličtina The Uninvited Guest
Komedie / Krátkometrážní / Podobenství
Československo, 1969, 22 min

Obsahy(1)

Satira Studia FAMU. Mladý manželský pár je vyrušen z milostného laškování netrpělivým bušením na dveře. Manžel otevře, do ložnice vpadne hromotluk v placaté čepici a vatovaném kabátě s velkým kufrem v ruce. Ihned se v bytě chová jako doma... Film vznikl v roce 1969 jako ročníkové cvičení Vlastimila Venclíka na katedře režie FAMU. Scénář napsal autor o dva roky dříve. Film byl pochopen jako otevřený útok proti tehdejšímu režimu a zabaven StB. Vlastimil Venclík byl vyloučen z FAMU. Absolvoval až v roce 1990. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Brutálně aktuální. - Tehdy a teď o tom, jak naivně sami sebe přesvědčujeme, že jinde je přeci hůř než u nás. Tehdy jsme měli doma nacpanou všude přítomnou zvrhlou ideologii, teď oligarchii kombinovanou s pseudosociálním státem, privatizací práva a chemikáliemi místo potravin. Máme to doma, máme to pod kůží, ale bříška jsou zas tak pěkně plná, že? Hlavně spolupracovat. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Manželka: "My Tě máme tak rádi." Rus: "Já vás taky. Ale jak říkám, raději netykat." Manželka: "Nezapomeňte na hlášení." - Rus (k manželovi): "Vem to dneska za mě." Zdánlivě absurdní snímek, který díky krátké délce nenudí a navíc trefně ukazuje příchod "přátelské pomoci". Podobné téma o nesvobodě, ale ve větším, rozvedeno např. ve filmu Ucho. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Jakýkoli byl původní záměr, s odstupem času jde, i navzdory jízlivým podtónům, o neskutečně mrazivé podobenství o lidské povaze a možná o jeden z nejvýstižnějších filmů na téma česko-ruského "přátelství". Kvantum nabízejících se interpretací zde není na škodu. Nezvaný host má díky jisté významové zamlženosti stále ohromnou vypovídací hodnotu (posuďte sami, kolik "nezvaných hostů" si pouštíme do bytů třeba prostřednictvím moderních technologií). ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Pod nenápadným krátkometrážním filmem se vyskytuje umně vystavěný příběh, kterým si Vlastimil Venclík zadělal na pěkné problémy. Slovní útoky se obracely na film zdánlivě nevině vyhlížející. Normální česká rodina do níž zavítá neznámý člověk a poměrně hrubý. Nezvaný host nehodlá odejít, jak se ho tedy zbavit? Později jsme svědky absurdních a v kontextu k politickému dění té doby až tragických výjevů. Ano, Nezvaný host (Sovětský Svaz) neodchází a my jsme rádi, že je k nám aspoň tak hodný.... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Absolvenský snímek, který stál absolventa absolutorium. Ani se nechce věřit, že byl scénář sepsán už dva roky před invazí. Otázkou je, jak by byl přijat veřejností, kdyby k invazi nedošlo. Patrně by zapadl jako běžný absolvenský film. A když odhlédneme od podobnosti s chování nepozvaných nehostů, objeví se přesný obraz toho, jak se s takovými nezvanými hosty vyrovnáváme my. Po prvotním prostestu následuje nedobrovolné přijetí, které se postupně mění v odevzdanou rezignaci až po souznění s okupantem. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Film byl zabaven StB, Vlastimil Venclík nemohl dokončit školu, ani pracovat v oboru. (hippyman)
  • Otakaru Vávrovi se snímek tak líbil, že ho ohodnotil jako výtečný. To mu však v důsledku vyznění filmu způsobilo velké problémy a nemohl několik let točit. (Spinosaurus)
  • Film se dochoval jen díky tomu, že byl v archivu StB jako doličný předmět. (sator)

Reklama

Reklama