Reklama

Reklama

Pozdní sňatek

  • Izrael Hatuna Meuheret (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Zaza je pohledný a inteligentní mladý muž, dokončuje doktorát z filozofie a před sebou má skvělou budoucnost. Naneštěstí je mu však už přes třicet a jeho gruzínská rodina už nehodlá déle čekat. Tradice velí, aby se oženil, a to pokud možno s bezúhonnou Gruzínkou. V mnohonárodnostním Izraeli je běžné, že si jednotlivé kultury udržují své zvyky a tradice. Záleží však na tom, nakolik si moderní mladý muž nechá mluvit do života. Zaza už zamilovaný je. Starší, rozvedená Judith a její malá holčička jsou Zazovým útočištěm a radostí. Dlouho se však na dvou židlích sedět nedá.

Nesmírně trefná, vtipná a zároveň hořká studie rodinných vztahů a tradic na straně jedné a osobní odvahy a odpovědnosti na straně druhé. Film gruzínského režiséra získal 10 izraelských výročních filmových cen z 12 možných, byl vyhlášen izraelským filmem roku a na několika mezinárodních festivalech získal ceny za ženský herecký výkon, scénář, za režii a ceny FIPRESCI. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Stačil malý kúsok a bola by jeho ... zbabelec! Na jednej strane film úsmevný, nakoľko niektoré postavičky a ich počiny boli vážne do smiechu, na strane druhej film smutný, pretože táto tradícia vo väčšine asi neprináša nič dobrého. 3,5* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To, že židovky mají kvalitní sexuální apetit není jen názor můj a tohoto filmu, ale je to poměrně široká klučíčí shoda. Pokud jde o film, tak se mně líbilo jak si ty holky o ten sex v klidu říkali a hlavní inženýr vlastně jen chodil a ukájel. Ne není, to žádný péčko, tady se jedná jen o dvě holky, ale prostě ten dialog v tom holčíčím pokojíčku, hlavně zakončení toho dialogu mě fakt složilo. Musím se přiznat, že při některých scénách jsem nevěděl zda jsou vážně dramatické a nebo schválně vyhroceně směšné, no já to pojal jako humor a tak jsem se filmem docela příjemně prosmál. Byť filmu uznávám poměrně povedené romantické i dramatické prvky, smích tady vládnul. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou komedie romantické, které nabízí iluze o harmonii a štěstí, jsou komedie cynické, které nabízí deziluzi, a jsou komedie lehce nahořklé, které nabízí reálný pohled na život a k nim patří právě Pozdní sňatek, který líčí osudy jedné lásky vystavené zkoušce svého okolí. Rozvětvená famílie hlavního hrdiny totiž nechce připustit jeho vztah s rozvedenou ženou a snaží se mu zařídit život podle jejich představ. Prosadit si právo na vlastní vztah chce maličkost, tj. odvahu odříznout se od materiálního zázemí svých rodičů a riskovat konflikt se svými blízkými. Tenhle příběh nenabízí gagy k popukání, ale lehce úsměvné situace dobře odpozorované ze života. Snad jej dodatek, izraelská společnost je multikulturní a tvoří ji přistěhovalci ze všech koutů světa. Domluvené sňatky a podobný přísný dohled nad rodinnými členy není typický pro všechny a souvisí spíš s tím, že popisovaná rodinka pochází z Kavkazu. Celkový dojem: 80 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Snímek mne velmi nadchl, o úzce spjatých vztazích mezi rodiči a dětmi, o výchově, o postoji k dospělosti, o předsudcích, o domlouvání sňatků... Bylo v tom vše, co jsem na sobotní večer hledal. Velmi dobře zahrané, trochu poloamatérsky bych řekl. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že Dover Koshashvilli mohl onu vztahovou intervenci, jež je takřka každému víc než známá, pojmout o úroveň humorněji, ale to nevadí, poněvadž snímek je dostatečně poutavý na to, aby diváka efektivně zaháčkoval, náležitě pobavil a morálně poučil. Hořká pachuť po shlédnutí dozajista zaručena.... 8,8 gruzínských kurevníků z 10 [#WEAREONE] ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako komedie a končí jako nakyslé drama. Každopádně je to zajímavé nakouknutí do komunit rodiči organizovaných sňatků a uzavřených zvyklostí. Místy až surově realisticky natočené, velice zajímavé. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý průhled do židovské mentality. Ultrarealismus, popisnost do nejmenších detailů včetně postelové scény, záchodků (chybělo tu už jen znázornění velké strany). Pouze jsem nepochopil, proč se tento žánr označuje též jako komedie. Bylo to vše hořké chladným pragmatismem a necudností. Jinak po stránce filmařiny znamenitý kousek, za tu popisnost dávám čtyři hvězdičky. Jednak drama a jednak zároveň nádherný dokument etnický, antropologický, sociologický... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ona tvrdohlavá, on hrdý. Nemají moc společných zájmů, a blbnout ji nevydrží dlouho, takže v pozdním věku v takovém případě - VZTAH NEZAKLÁDAT! Když už na chvilku vztah zafunguje, tak pohrát si a rychle od sebe! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Začátek sice vypadá na komedii, ale postupně atmosféra hořkne a spěje k neutěšenému finále - Zazův pohled do zdrcadla na okroužkovaný prsteníček. Realisticky natočené drama. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jakoby dokumentaristické s emocemi neprojevovanými navenek. Schválně až někdy nepříjemně statická kamera sleduje příběh o síle tradice. Já se zkušeností z prostředí, které už skoro žádné tradice neuznává, to beru jako varování před nostalgií po tradicích. Jistě, je hezké mít širokou komunitu rodiny a známých uznávající stejné hodnoty, ale zároveň je to příšerně svazující a někdy až oklešťující. P. S. a snad vedle Lásek jedné plavolásky - a tam to bylo o tom, co se děje poté - nejrealističtější postelová scéna, u které jsem se skoro stydlěla za to, že ty dva šmíruju. /28. 8. 11./ ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

...ja vlastne neviem, čo napísať...sú filmy a sú FILMY...a pocit pálenia na hrudi, keď sa neviem nadýchnuť...videné po 9rokoch od festivalu v Bratislave, prežité ešte viac...ŽENskÁ hrdosť vs. MUŽská hrdosť. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Tento v zahraničí dosť oceňovaný film Dovera Koshashviliho prináša trpkosladký pohľad na dohodnuté manželstvá v izraelsko-gruzínskom kultúrnom prostredí. Najviac sa mi na filme páčila práve tá zmena nálad jednotlivých aktov - prvý o pytačkách sa nesie v uvoľnenom duchu a ponúka nejeden vtipný moment. V druhom akte, aj keď nepostráda humor, badať zmenu nálady, vzťah medzi milencami je ukazovaný v iskrivom eroticko/romantickom tóne... aby sa nálada v treťom akte otočila o tristosemdesiat stupňov a zostala len trpká pachuť z epilógu. Neskorá svadba tak umne komentuje absurditu dohodnutých manželstiev, ale tiež postavenie muža a ženy v tejto spoločnosti. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná zpráva o tradicích a rodinných vztazích v komunitě původem gruzínských Izraelců. --- Problémem je, že vidím, slyším, ale neznám společenské klima. Kde je nadsázka a kolik? Je některá z postav karikaturou? Kolik je v tom komedie, satiry, dramatu? Anebo to vše má být jen střízlivý, nezaujatý „dokument“? Co mám cítit na konci příběhu, co cítí průměrný Izraelec (exituje-li někdo takový), a co cítí gruzínští Izraelci? A koneckonců, co přesně cítí na své svatbě Zaza? --- Zřejmé je, že je to kultura nám dosti vzdálená a posuzovat příběh podle u nás zavedených měřítek by asi bylo zavádějící. Nicméně je to film inspirativní a po všech stránkách velmi dobře udělaný. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Rád bych dal této nahořklé izraelské komedii vyšší známku, ale vlastně mi nic extra navíc nedala a jen potvrdila moje přesvědčení, že bořit zkostnatělé tradice dá opravdu velkou práci. Ve výsledku jsem mám z filmu docela dobrý pocit a výsledné hvězdičky tomu odpovídají. Filmové zpracování i herecké výkony jsou však průměrné a nijak výrazné, kromě role Maročanky, která měla silné charizma. Snad jen přesvědčivý a uvěřitelný příběh mě nabádá, abych ho dokázal doporučit, ale nemám důvod se k němu vracet. Záleží na Vás jestli Vás zajímají rodinná dramata z "exotických" prostředí, tak vyzkoušejte tento odlehčený, který byl ve své domovině vyhlášen filmem roku. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

zette 

všechny recenze uživatele

Marocanka byla neuveritelne zivocisna zenska! Zde uplne chapu, ze gruzinske ci rodinne zvyky musely jit stranou. Velmi dobry film a zajimavy namet o narodnim "dedictvi"... ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Pozdní sňatek krásně ilustruje, v čem jsou malé kinematografie tak silné, na rozdíl od těch velkých nejsou zatíženy patetickým pocitem vlastní důležitosti. Hrdinové obklíčení vyčpělými tradicemi zvnějšku působí směšně a teprve postupně se před divákem odkrývá tragédie lidských osudů, ukrytá pod tou komickou fasádou. Myslím si, že toto by mohla být i cesta pro českou kinematografii, ten tragikomický tón je hodně blízký např. Formanovým starším filmům. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Zajímavá tragikomedie, která mi nabídla možnost nahlédnout do tradiční gruzínské rodiny, která si své zvyky a způsob života sveřepě udržuje v kosmopolitní Izraeli. Jo, je to krásné udržovat tradice, ale asi bych nikdy nechtěla potkat třicetiletého mladíka, který je finančně zcela odkázaný na rodičích a připravený poslechnout je ve všem. ()

Reklama

Reklama