Reklama

Reklama

Suchý anglický humor na drsném severu... Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik (Tim Robbins) chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Moc moc sympatický a milý filmek. Tim Robbins je už tehdy neodolatelný, stejně jako John Cleese, některé režisérské vychytávky (návštěva Asgaardu) a montypythonovské vtípky. Narozdíl od ostatních pythonovských filmů tady příběh nepokulhává, ale naopak křepce cválá kupředu, je zajímavý a překvapivě dává smysl. Zkrátka moc moc sympatický a příjemný filmek. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Je to Monty Python...? Není to Monty Python...? Težko říct... Z Pythonů zde vystupuje jen torzo, humor je stejně bláznivý jako např. ve Svatém grálu, v hlavní úloze účinkuje Tim Robbins a dokonce děj má hlavu a patu..:-) Tak je to Monty Python, nebo není...? Kdo má rád starší filmy od této humoristické skupiny, bude se mu zřejmě i tento kousek líbit a naopak... Kdo je nemůže vystát, nepřetrpí ani čtvrt hodiny. S hodnocením jsem nicméně bezradný... Na snímky jako Život Briana nedám dopustit, ale tohle je zdá se už o něčem jiném... Je to vtipné, ale mám pocit, že přes podobný styl humoru jako u starších snímku, je to vtipné míň, než bych čekal. Pro mě osobně byla nejzajímavější postavou osoba misionáře, který se snažil všem vnucovat svou "knihu" a naopak víru ostatních odmítal akceptovat. Z toho jaksi automaticky vyzařovala svatá pravda, že víra je cosi nepřenositelného, nepřevoditelného a nevnutitelného, že tu si každý musí najít sám... Ale jinak to byl roztomilý filmeček. ()

Reklama

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

V Nórsku nikdy nesvieti slnko lebo ho Fenrir zakríva svojim tučným vypaseným zadkom a tak musia šľahnutý vikingovia usporiadať výpravu za magickým rohom a dostať sa ako prvý živý ľudia až do Valhaly. Treba samozrejme prekonať nejaké tie prekážky, odkýchne ich morská obluda, prívetivý ostrovania ich mučia svojim zborovým "spevom" a ide po nich aj konkurečná banda vedená Johnom "odťať hlavu" Cleesom. Pre priaznivcov fantasy príliš strelené a pre fanúšikov Montyho Pythona zasa málo strelené. Sú tu jasné MontyPajtoňácke fóry, ako keď sa potápa celé mesto a jeho obyvatelia zanovite tvrdia že sa nič nedeje aj keď im z vody vytŕčajú už len hlavy a aj bitka s "neviditeľným" bojovníkom bola dobrá. Napriek tomu som však mal pocit že to skrátka šlape na pol plynu a Terry mohol viac pritlačiť na strunu absurdného humoru. Finále s krpatým Ódinom ma nejako netento, ale v zásade to bola celkom slušná hračička. A zaujímavé bolo že Tim Robbins ( ešte predtým než sa prekopal lyžicou zo Shawshanku ) vyzeral zo všetkých najmenej vikingsky, asi to bolo tou divnou ryšavou parochňou. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

místy ujeté,místy vizuálně velmi pěkné (na dobu vzniku určitě).Jako by snad Vikinga Erika nestvořil Terry Jones,ale jeho Pythonovský kolega Gilliam.Kdo čeká třeskutou a ad absurdum hnanou zábavu ve styl tradičních Pythonovek,ten se nedočká,ovšem ani to kvality Erika Vikinga nesnižuje...lepší tři.70% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

V závěrečných titulcích se píše: TENTO FILM NEČERPÁ Z DĚTSKÉ KNIHY "SÁGA O VIKINGU ERIKOVI" OD TERRYHO JONESE (IKDYŽ TEN DOUFÁ, ŽE POMŮŽE ZVÝŠIT PRODEJ). A podobně se tváří celý film, který je směsicí fantasy a humoru v suché tradici Monty Python, kde se vám dostane podobně absurdních scén, jako je ta s problémem v zasedacím pořádku na vikingském drakaru nebo likvidace draka peřím z polštáře. Film je i podobně výpravný, jako pythonovské celovečeráky a tak člověka napadne, že by nebylo odvěci natočit remake, který by byl jen "pouhou" dobrodružnou fantasy bez komediálních podtónů, protože samotný příběh je když ne originální, tak nosný určitě. Hudba: Neil Innes. 80% ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Autorem hudby je "sedmý Python", zpěvák, skladatel a spisovatel Neil Innes, který spolupracoval jak na seriálu Monty Pythonův létající cirkus (od r. 1969), tak i na dalších projektech. Zejména se pak proslavil jako autor skladeb skupiny Rutles, v níž ztvárňoval Rona Nastyho. (Dr. Hawkeye)
  • Jedním z výtvarníků filmu byl i Alan Lee, ilustrátor knih J. R. R. Tolkiena a později i jeden z hlavních výtvarných poradců filmové trilogie Pán prstenů a obou dílů filmu Hobit. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama