Reklama

Reklama

Zrada a pomsta

  • Čína Tian guo en chou (více)

Vůbec první kung-fu film, který byl uveden v českých kinech v říjnu 1987. Odehrává se v Číně v sedmdesátých letech devatenáctého století, krátce po zániku „Nebeské říše velké rovnosti“. Hlavním hrdinou je potomek Opičího krále Jü-lung, odhodlaný pomstít smrt svého otce a znovu pozdvihnout prapor povstání. Léty usilovného tréninku však získá něco, co jeho protivníci postrádají – morální sílu, která v rozhodujících chvílích znásobí jeho fyzickou zdatnost a houževnatost. (NFA)

(více)

Recenze (55)

misterz 

všechny recenze uživatele

Je to už dobrých 25 rokov, čo som tento film videl prvý krát. Klasický príbeh o zrade a pomste avšak výrazne emotívne podfarbený, hlavne ku koncu. To najlepšie sa však týka prvotriednej bojovej choreografie, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojho kúzla, žiadne lietanie po stromoch, len čistokrvné kung-fu. Zaujali ma aj detskí herci, ktorí na prvý pohľad v bojovej technike v ničom nezaostávali za tými dospelými, jedným slovom ohromná šikovnosť a talent všetkých zúčastnených. Určite môžem len odporučiť. 85/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ano... bola to Zrada a pomsta, ktorá mi otvorila dvere ku kung-fu... Neviem, či ďaľšie filmy ich neprivreli, jedno je však isté... Prvá je prvá. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zřejmě můj první historický kung-fu film (určitě první, na kterém jsem byl v kině) a pořád (i po těch nějakých 18-20-ti letech) jeden z těch nejlepších. Když jsem teď do toho po těch mnoha letech šel, trochu jsem se obával, jestli mé dospění a stáří filmu neudělají své. Neudělaly, i po těch letech to má pořád koule. Skvělá výprava, parádní lokace, zajímavé postavy a hlavně - skvěle natočené souboje. A taky si dodnes pamatuju, že strýček se čínsky řekne šušu!!!! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě Zradu a pomstu nehodnotím jako dospělý, ale jako kluk ze základky, který tuhle euforickou záležitost viděl kdysi dávno v letním kině na venkově u babi a dědy a byl to pro něj jeden z vrcholů jeho dvouměsíčních prázdnin. U všech bohů, jak já jsem tenhle film kdysi žral! Možná ta nejlepší věc, která k nám za komoušů ze spřátelené Kitáje dorazila. Po dlouhých letech, po zhlédnutí jakéhosi extrémně mizerného VHSRipu, cítím sice trochu rozčarování, ale některé scény ve mně stále vyvolávají příjemné mrazení. I přes svůj věk nadprůměrně pohledný a povedený kung-fu film se zevrubnou přehlídkou několika "zvířecích" stylů. Hlavně figury (myslím bojový figury) přítomných ženských mě dodnes berou, mám pro kung-fu baby slabost. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Miliónkrát prevarený koncept, ktorý je aj v názve filmu, no spracovaný veľmi dobre. Scenár nemá výraznejšie slabiny, čo je na film tejto kategórie vzácnosť. Chybičky sa samozrejme nájdu - výskok hlavného hrdinu visiaceho na skale, aj pri súbojoch to občas pokrivkáva, keď hlavne pri súbojoch s palicami a šabľami vidno synchronizované pohyby, keď útočník čaká na pohyb súpera, aby sa na neho mohol zahnať, ak by reagoval prirodzene, tak by už nemal súpera... Ale väčšina súbojov je natočených pekne. V rámci kategórie jeden z TOP. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky bojového umění lahůdka, já ve třetině zjistila, že jsem to před dlouhým časem viděla, ale statečně, po příkladu tchajpchingského odbojového lidu proti bezpráví dosazeného generála, vytrvala, přežila i dost mizernou kopii a skřekový zvukový doprovod bojovníků, neboť to, co zde předváděli, bylo něco úžasného. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Ac mam strasne rad stare vychodni kung-fu filmy tak tady jsem byl samotnym choreo boje zklamany. Spise mi to pripominalo bojovy tanec. Okate a prehnane viditelne pohyby ucinkujicich byly pro me zklamanim. Ackoly gumove pohyby byly uzasne byl to pro me porad spise tanec nez boj na zivot a na smrt. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých prvních filmů z asijské produkce a hned ten nejlepší. Nebo alespoň z nejlepších. Bez zbytečné nostalgie je to vynikající kousek, který dovádí pravidla žánru k dokonalosti. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Moct to nechápu. Čínské filmy mám docela dost rád, ale tenhle mi přišel jako kdyby ho natočili šašci a cirkusáci. Na mě přemíra pathosu, ječení a nelogiky. Zabili jsme je, co s jejich koňma nechme je tu kdo by se s nima tahal. Máme hłídat aby se na popravu nedostali zrádci, ale tuhle holku co umí perfektně kung-fu pustíme, protože umí hezky zpívat. V popisku píší: "opírajíci se o dobře zorganizovaný policejní aparát" to asi mislí tu bandu k ničemu s tím chlapíkem s šavlí. No Paj mi nepřipadal jako "všemocný vladař", brzy totiž pochopil že se dvěma tucty vojáků nic proti čínskému lidu nezmůže. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

O historických reáliích nevím nic, ale pochybuji, že se to odehrávalo takhle nějak, ale to by bylo ještě to nejmenší. Jak už tu ale někdo psal, vypadalo to spíš, jak kdyby to natočili cirkusáci a když člověku vážný film přijde jako parodie, tak je něco hodně špatně. 25% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ja na tento film v kine bohuzel nebyl, ale pamatuji si na jeho filmove plakaty. Kdybych ho videl v te dobe, asi bude me hodnoceni vyssi. Tezko se Zrada a pomsta srovnava s dnesni produkci zanrove stejnych filmu, ktere tezi hlavne z vyborne choreografie a kamery. Sve kouzlo to ale ma, i kdyz objektivnost hodnoceni je narusena nostalgiky.-). ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

celý film je akousi oslavnou poémou bojovému štýlu Kung fu. Na čo si prídu určite milovníci takýchto filmov. S históriou to nemá nič spoločné. Osobne pochybujem aj o historičnosti kung fu. Pokladám to len za akýsi módny výstrelok co sa objavil ku koncu v ázijských (rozumej skôr Čína a Japonsko) filmoch. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ďalší veľkolepý čínsky historický akčňák, ktorý si ľubuje vo veľkolepých exteriéroch, tentoraz v horských oblastiach s množstvom zalesnených brál, medzi ktorými plávajú oblaky. Niektoré kulisy sú naozaj skvostné. Škoda, že mu v tomto nekonkuruje veľmi naivný príbeh o pomste a naivné kungu fu súboje. Samotným súbojom veľmi nepomáha ani mizerný strih a spomelené zábery odkrývajúce ďalšie chybičky a neodtiahnute veci. Ďalšou škvrnou je konanie postáv, ktoré je často nelogické aj na Čínu, resp. Hongkong a z ktorého mi bolo viackrát jedno, čo sa s postavami stane. Tunajšie hodnotenie je veľmi skreslené nostalgiou, ktorá mňa našťastie nepostihla. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoznačně nejlepší film o kung - fu s méně známými herci. Krásně předvedené jednotlivé styly, pěkný děj o zradě a následné pomstě vykonané až po několika letech. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vyjádřit úctu a respekt všem pětihvězdičkovým hodnotitelům tohoto filmu, kteří jej viděli ještě v kině! Všem co ho viděli několikrát a uměli ho nazpamět v mandarínštině a všem co je nějakým způsobem ovlivnil!!! ...paj-ši-šou... ()

Reklama

Reklama