Reklama

Reklama

Šinel

Obsahy(1)

Bašmačkin je petrohradský úradníček, ktorý celé dni neúnavne pracuje na prepisoch spisov. Je nezaujímavý, nikto si ho nevšíma. Jedného dňa zistí, že jeho plášť je zodraný. Navštívi krajčíra, ktorý ho za jeho prosbu o opravu vysmeje a odporučí mu kúpu nového. Bašmačkin začne zúfalo šetriť, odtŕha si od úst a napokon si kúpi nový plášť... (Flego)

(více)

Recenze (3)

Flego 

všechny recenze uživatele

Poviedka "Plášť" je jednou zo šiestich "Petrohradských poviedok" od Gogola, kde sa autor zameriava na zobrazenie mestského prostredia a postavičiek žijúcich v ňom. V tejto poviedke ide o kritiku pomerov, ktoré musí znášať bezvýznamný pracujúci človiečik. Režisérske duo postavilo svoj snímok na rozmanitosti záberov, používajú veľké detaily aj celky. V rozprávaní však idú na hranu, hlavne prvá polovica filmu je rozvláčna a to som videl 64 minútovú verziu. Prvý komentár. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

G. Kozincev dokázal v průběhu celé své kariéry točit velmi kvalitní filmy a je nutno podotknout, že dokázal točit kvalitně i v rámci různých stylů v dějinách evropské kinematografie. V "Šinelu" jsme svědky Kozincevova/ Traubergova osobitého recipování prvků německého expresionismu: vskutku, zimní Petrohrad pod příkrovem noci, v níž se ve světle plynových lamp plazí dlouhé stíny zločinců a úředníčků připomínají jistého Murnauova upíra, k nadpřirozenosti německých klasik má blízko i sám mysteriózně "surrealistický" příběh (je to přeci Gogol o ruském úřednictvu ...) o světě byrokracie, jenž je normálnímu člověku snad ještě vzdálenější než ten nejmagičtější svět příslušných německých klasik. A je s podivem, že už v r. 1929 natočí to samé režisérské duo "Nový Babylon", který se bude vyznačovat kvalitní (i když ne na úrovni těch nejlepších) recepcí prvků montážní školy svých krajanů, v němž, na rozdíl od Šinelu, výrazná stylizace, sevřený malý fikční svět a hra s kamerou ustoupí hře se střihem a velkým, režisérsky náročným scénám s politicko-historickou motivací. A netřeba připomínat, že Kozincev skončí svoji kariéru jako mistr těch nejvěrnějších a nejrealističtějších filmových přepisů klasických shakespearovských dramat. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Povídka sama o sobě není nijak výrazná a její průběh je celkem odhadnutelný, ale to provedení připomínající filmy německého expresionismu a avantgardní divadlo je skvělé. Už dlouho jsem něco takového neviděla, tady je totiž vše promyšleno do detailu a výsledek je opravdu nadčasový. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama