Reklama

Reklama

Poslední upír

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Poslední upír (více)

Obsahy(1)

Upíři nejsou, to ví každý. Lidé si je vymysleli z nutnosti, z potřeby nějak si vysvětlit svůj strach. A dnes, v našem moderním světě, v našem osvíceném devatenáctém století, už na ně žádný rozumný člověk věřit nemůže. O tom je Sherlock Holmes skálopevně přesvědčen. Jenomže v malé vesnici Lamberley se zřejmě zastavil čas. Jak jinak si vysvětlit, že Johna Stocktona, potomka starého rodu St. Clairů, tu považují za upíra nejenom prostí venkované, ale i místní vikář, a dokonce i světaznalý majitel velkého panství? Je ovšem pravda, že události, které se ve vsi od Stocktonova příjezdu dějí, lze sotva označit za radostné, a nenávist místních vůči jejich "původci" nebezpečně narůstá. Jen proto jede Holmes do Lamberley. Zabránit tragédii. Zabránit, aby tomu muži někdo proklál srdce kůlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Doylova povídka nepatří mezi nejzdařilejší. Pro televizní adaptaci byla výrazně upravena. Původní příběh zde tvoří pouze jakési orámování příběhu zcela nového a myslím, že se to povedlo na výbornou. Oproti povídce je The Last Vampyre pojatý jako čistokrevný horor, tedy žánr pro Sherlocka zcela netypický - má vynikající temnou atmosféru a hodně zajímavě působí střet zcela racionálního detektiva s vírou v upíry. Rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Sympatický díl. Tentokrát byl Doyle úplně překopán, z krátké povídky byl vycucán celovečerní film a kromě nejdůležitějších věcí (kulhající pes, vysávání krve) bylo zaměněno snad všechno podstatné. Není to na škodu, zůstala tajemná atmosféra i skvělí představitelé hlavních rolí. Výsledek není stoprocentní jen proto, že se tak nějak zapomnělo na pointu. Zkrátka to není detektivka, ve které na konci všechno do sebe úžasně zapadne, ale spíš jedna z těch, co vyzní tak nějak do ztracena. Což je u tohoto skvěle mysteriózního dílu obzvlášť velká škoda. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Holmes, je klasika, kterému britské zpracovaní se vší svou strohostí a upjatostí sluší. Doyle byl génius, který se nebál mysticismu, ale zas byl natolik racionální, aby všechno nakonec vysvětlil studeným rozumem. Tahle adaptace se povedla, ale ten kdo tento film označil za horor, mno...asi na něčem jede :-)) ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Můj první a nejspíš poslední Sherlock Holmes s Brettem. Ten byl zcela zastíněn Roy Marsdenem, který by se mi v roli slavného detektiva líbil mnohem víc. Ale chápu, že už by měl těch detektivů v cévéčku moc a navíc...kdo by tak skvěle ztvárnil "upíra"? Povídku jsem nečetl, ale pravděpodobně patří k těm slabším kouskům, nebo jde ta nuda na triko režiséra. Nemá to atmosféru, nápad, ani solidní dialogy. Jako TV hra by to ušlo, jako film o Sherlockovi, je to vysloveně zklamání a nebýt zmiňovaného Marsdena, dal bych tomuto utahanému a nezáživnému dílku, klidně ještě o hvězdu méně. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dopredu je snáď každému jasné, že o žiadneho upíra nepôjde, iba čo to zbytočne naťahajú. V žiadnom prípade teda o žiadny horor nejde. Je to síce o niečo záživnejšie ako napr. o 5 rokov starší Pes Baskervilský, ale aj tak hodnú chvíľu trvá, kým príbeh prestane nudiť a konečne sa v ňom začne aj niečo diať, vykukne sem-tam aj atmosféra a nielen opisovať celkový stav a charakter postáv. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavé a kupodivu i celkem dost krvavé zpracování asi ne až zas tak známého romanu Arthura C. Doyla. Ačkoliv jsme byl napjatý celý film, je vidět, že jde o televizní zpracování a občas človek hodně "vypadne z tempa". Ale výsledek je skutečně dobrý. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Budu parafrázovat jiného Sherlocka, když řeknu, že inteligentní člověk to má těžké, je-li tupost kolem něj příliš koncentrovaná. Další Doyleova pochmurná vize, černá jak bezměsíčná noc, kde upír působí lidštěji než velký detektiv. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Štamgast noci, co má za milenku lunu, se vší její mocí. Štvanec temnoty. Černý pán, který krmí pověry nad místní poměry, hejno vran. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Průměrnější Sherlockův případ roztažený do dvojnásobné stopáže. Čtvrtá hvězda za Roye Marsdena ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšen tímto zpracováním. Film zasazen do prostředí anglického venkova dává přímo ideální podmínky k tomu , aby zde mohl ožít folklor v podobě upírských pověr. Žádné přitroublé efekty a hoolywoodský make up. Jen zkrátka pouho pouhá stylová syrovost a chlad z tohoto snímku přímo čiší. Při pohledu na Roye Marsdena si lze jen těžko nepřipustit, že by právě on nebyl tím upírem zabijákem. V mých očích je na světě jen hrstka herců, kteří mají až takhle podmanivé charisma. Roy Marsden díky tomu snad ani hrát nemusí, ale stačí pouhý jeden pohled diváka do jeho očí a každému hned dojde, že tak nebo tak je tento zdánlivě chladný severský zjev ve svém nitru ďábel. Není se čemu divit , že se pak musí naprosto nutně rozjet vyšetřování vedené samotným Sherlockem Holmesem pokračující ve své úchvatné stylovosti, kterou film na svém počátku nastolil. Bohužel si myslím, že takovýto film již dnes těžko někdo natočí, a proto si takovýchto starých poctivých kousků važme. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"Get thee to Hell. Burn forever and a day. May thy foul carcass be food for jackals and thy blood drink for pariah dogs." ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Z poměrně krátké povídky udělali plnohodnotný film, hlavně přidáním úplně nové postavy. To sice nebylo na škodu, ale přece jen těch 100 minut je více, než by bylo zdrávo. Navíc trochu zchází ta doylovská propracovanost a těch mrtvol je tu víc než by bylo zdrávo (v originálu nebyla ani jedna). Ale zase Dolores se povedla. Brett už je tady bohužel těžce nemocný a je to znát. Hrál Holmese "jen" deset let, ale vypadá to, jako kdyby během něj zestárl o 30. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Spíš procedurálka než klasická detektivka. Případ se navíc vyřeší vcelku sám a Holmes jenom dovysvětlí modus operandi... a nechá hned dvě věci otevřené, což byl asi záměr pro zachování záhady, ale na mně to k Sherlockovi dvakrát nesedí. Když se od toho oprostím, je to pěkný starosvětský horor jako od Hammeru – se hřbitovy a bouřkami a prokletými vesnicemi a vším, co k tomu patří. A je samozřejmě velmi kouzelné – ačkoliv předpokládám, že je to produkt Brettova zhoršujícího se zdraví –, že zrovna v Posledním upírovi Holmes vypadá jako Bela Lugosi. Jen kdyby ty detektivní prvky byly výraznější a druhá polovina svižnější. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Na určitém anglickém venkově se objevují podivné případy úmrtí, které místní obyvatelé přesvědčují o existenci upíra. A samozřejmě je viník známý. Ale je tomu skutečně tak? Příběh si pohrává s mysteriózním a fantasy žánrem, avšak stále si ponechává zdravou mysl a opatrnost se neunáhlit, stejně jako Sherlock Holmes. Snímek pochází z první poloviny devadesátých let a oproti v těch z konce osmdesátých je to hlavně na výpravě hodně znát. Už scéna ohromného požáru na samém začátku tento skutek potvrzuje. No jo, ale to je asi tak vše. Scénář se sice snaží o dramatičnost, ale jako obvykle to postrádá nějaké to patřičné detektivní napětí. Scény, které mají šokovat, překvapit či navodit hrůzu naprosto selhávají. Nakonec, pořád se jedná o ryze televizní film, takže na druhou stránku zase není ani tolik divu. Opět se tedy jedná jen o obyčejná televizní vyprávěnku k co nejjednoduššímu televiznímu odpočinku. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Koukám do programu... Poslední upír... Sherlock! To i přes vřeštící potomky chci vidět! :D Líbilo se mi prostředí ve kterém to bylo zasazené, kostýmy a jak už jsem psala u jiného dílu - Jeremy Brett je fajn Sherlock. Niméně musím se přiznat, že jsem z toho na konci byla zmatená jak lesní včela. SPOILER! Takže vážně - až na ten závěr - vlastně nikdo za nic nemohl a přítomnost Sherlocka to tam vlastně jen rozdmíchala? Možná se pletu, přece jen... vřeštící děti! ()

Reklama

Reklama