Reklama

Reklama

Poslední upír

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Poslední upír (více)

Obsahy(1)

Upíři nejsou, to ví každý. Lidé si je vymysleli z nutnosti, z potřeby nějak si vysvětlit svůj strach. A dnes, v našem moderním světě, v našem osvíceném devatenáctém století, už na ně žádný rozumný člověk věřit nemůže. O tom je Sherlock Holmes skálopevně přesvědčen. Jenomže v malé vesnici Lamberley se zřejmě zastavil čas. Jak jinak si vysvětlit, že Johna Stocktona, potomka starého rodu St. Clairů, tu považují za upíra nejenom prostí venkované, ale i místní vikář, a dokonce i světaznalý majitel velkého panství? Je ovšem pravda, že události, které se ve vsi od Stocktonova příjezdu dějí, lze sotva označit za radostné, a nenávist místních vůči jejich "původci" nebezpečně narůstá. Jen proto jede Holmes do Lamberley. Zabránit tragédii. Zabránit, aby tomu muži někdo proklál srdce kůlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

upas 

všechny recenze uživatele

kolik tam bylo upírů? o jednom si to mysleli vesničané. jeden si to myslel sám o sobě. a pak sherlock holmes, který tak vypadal :-) ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dost podařená televizní produkce. Troufám si říci, že scénář je natolik podařený, že v rukou dobrého režiséra by se z tohoto dalo vytvořit i celovečerní film. Snímek má spád, nikde nenudí, a Jeremy Brett je ve své roli věrohodný. Chvílemi byl mysterióznější než sám údajný upír. Tim Sullivan dokázal sto minut držet dobré tempo. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Kouzlo staré Anglie, do toho inšpektor Dalgliesh v trošku nezvyklé roli a neustupný Sherlock Holmes. Co dodat? Chyběla mi tam trošku větší míra tajemna, záhad a překvapení. Rozuzlení a pachatele jsem tušil od první chvíle. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele

"Viděl jsem ducha!" Ubohý Sherlock Holmes se nám tak trochu vyděsil. :D A kdo by se mu divil, když se před něj postavila samotná (i když falešná) smrtka? :) ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Místy jsem si říkal WTF, ale trpělivě čekal na jakž takž příčetné rozuzlení a...dočkal jsem se jen zčásti. Ne ne, lidstvo ještě není připraveno. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Noo tak tohle vidím po x letech zase a tenhle díl jsem si nějak nezapamatoval. Jde o to, že tu jeden náctiletý si hraje na upíra tak, až v to začne věřit, že jím sám je. ()

Nalimator 

všechny recenze uživatele

Jako slušně mysteriózní a napínavý, místama našponovaný jak Drákula. Tenhle díl se povedl. A ještě tam hraje Dálgliš a výborně, takže trochu nadhodnotím na 4*. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že pro Tima Sullivana se jednalo o první filmovou práci. Ani Jeremy Paul nepracoval na Holmesovi pravidelně. Přesto mě jejich práce baví společně se Svobodným mládencem nejvíc. Upíři neexistují, ale jak je správně podotknuto, nic to nemění na fakt, že tomu řada lidí věří. Někteří i věří tomu, že upíry jsou oni sami. Film nepostrádá dostatečnou temnost a napětí, které jsem zrovna třeba u Psa baskervillského postrádal. A jasná odpověď nepřichází, takže si divák může nechat vrátka otevřená. Existují nebo neexistují? Na to se 100 % jistotou nedokázal odpovědět ani slavný detektiv, což působí ještě zajímavěji. Nutno s nostalgií podotknout, že se jednalo o poslední filmovou roli Jeremyho Bretta jako Sherlocka Holmese. ()

Blackadder 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších filmů ze série "Holmesovek" s Jeremy Brettem, který pro mne zůstává jediným Sherlockem Holmesem. Zápletka relativně jednoduchá, od začátku lze tušit "výsledek". Když k tomu přičtu dva fakty: a) na Brettovi jsou vrstvy makeupu a už je to na něm prostět vidět, b) Adam Dalghlish prostě bez kníru nemůže existovat ;-)). Takže průměr. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Proč a jak se to stalo? Who knows, who cares? Opravdu? To má být holmesovské? Vždyť tam absolutně nic nevyšetřil a v podstatě tam k ničemu nebyl. Opět zcela překopaná povídka s úplně jiným vyzněním a divnou atmosférou mystična, která není nijak zužitkována. ()

Nut 

všechny recenze uživatele

No dobře, tentokrát se jim předělávka hodně povedla, uznávám, že není vždy na škodu přikrášlit si předlohu. Doyle v pozdějších letech tíhnul k mysticismu a občas to i promítl do svých povídek i do zájmů svého detektiva. Snad by byl s filmem spokojen. ()

Miyamoto 

všechny recenze uživatele

Záhadné, tajemné, místy strašidelné. Opět skvělá dvojice Brett/Hardwicke a spolu s nimi můj oblíbený případ.... ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Mám rád Holmesa... preto jedna hviezda. Inak Posledný upír je to najhoršie čo som videl zo Sherlocka Holmesa. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Se zfilmováváním Sherlocka Holmese bude asi už navždycky jedna velká potíž: Sir Arthur Conan Doyle při své genialitě nemohl znát přesnou filmovou stopáž a tak jsou jeho povídky pro celovečerní film buď moc krátké, nebo zas moc dlouhé. Tohle je jasně první případ a tak tvůrcům nezbylo než nastavovat a přidávat, a to i celé postavy, scény, ba dokonce i některá rozuzlení. Tentokrát z toho vyšli ještě poměrně se ctí, ale stejně z toho všechny ty příměsi nakonec lezou jak dráty z deštníku. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele

Jeremy Brett se pro roli Sherlocka musel narodit, jinak to není možné. Film má vynikající výpravu, skvělé kostýmy a syrovou atmosféru. Celá zápletka je lehce mysteriózní, ale do 19. století mi prostě sedí. Btw sledovat Jeremyho Bretta v divadle musela být úchvatná podívaná, musel to být zážitek... Stejně jako tady. Už přes 25 let není mezi námi... :-( Tohle byl jeden z jeho posledních filmů. Když zemřel, bylo mi 5 let. Dnes v dospělosti si jeho filmy užívám jako málo co. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré klasické spracovanie príbehu Sherlocka Holmesa s dobrou produkciou a veľmi dobrými hereckými výkonmi. Jeremy Brett stvárnil veľkého detektíva tak ako ho poznáme odjakživa. Zahĺbeného, sebastredného a väčšinou mrzutého gentlemana avšak so zmyslom pre humor. Príbeh s upírskou tématikou dobre graduje a nenecháva divákovi veľa stôp, o ktoré by sa mohol zachytiť, takže je odkázaný na výkon slávneho detektíva. O napätie je postarané no nikde sa struna príliš nenapína. 70% ()

Reklama

Reklama