Reklama

Reklama

Poslední upír

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Poslední upír (více)

Obsahy(1)

Upíři nejsou, to ví každý. Lidé si je vymysleli z nutnosti, z potřeby nějak si vysvětlit svůj strach. A dnes, v našem moderním světě, v našem osvíceném devatenáctém století, už na ně žádný rozumný člověk věřit nemůže. O tom je Sherlock Holmes skálopevně přesvědčen. Jenomže v malé vesnici Lamberley se zřejmě zastavil čas. Jak jinak si vysvětlit, že Johna Stocktona, potomka starého rodu St. Clairů, tu považují za upíra nejenom prostí venkované, ale i místní vikář, a dokonce i světaznalý majitel velkého panství? Je ovšem pravda, že události, které se ve vsi od Stocktonova příjezdu dějí, lze sotva označit za radostné, a nenávist místních vůči jejich "původci" nebezpečně narůstá. Jen proto jede Holmes do Lamberley. Zabránit tragédii. Zabránit, aby tomu muži někdo proklál srdce kůlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já mám zase pocit, že tahle série filmů i seriál s Jeremy Brettem je to nejlepší, co jsem zatím o Sherlocku Holmesovi viděl. Klasická předloha a vynikající výprava - někde se prostě i televizní filmy dělají líp (i když ani to mi tak nevadí.) Spojení nepřátelského vesnického (a anglického) prostředí s tajemnem, upíry a ostatními, takto "temně zábavnými" jevy u mě vyvolává ty nejlepší vibrace spokojenosti :-) No a obsazení Roye Marsdena (jinak též inspektora Dalglieshe) mě jen a jen potěšilo. Jen nemuseli dělat nový dabing! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Moc se mě to líbilo, super atmosféra a dokonce odpadlo i to trapný ponížovaní Watsona se strany Sherlocka Holmese. Nejspíš proto, že pan vševědoucí byl sám občas taky pěkně v prdeli . ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kupa tajemna, mystérií, záhad, upírismu, hypnózy a nejrůznějších magií dělá z filmu skoro díl Akt X. Sherlock si zkouší zachovat chladně logickou tvář, moc mu však to nejde. Další případ, na jehož rozřešení lidstvo ještě není připraveno. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vcelku netradicni pripad a hodne zajimavej. Navic je delka dvojnasobna nez beznej dil, takze je to cely mnohem lip propracovany, na druhou stranu, obcas se to lehce tahne. Ale vetsinou se furt neco deje, Marsden jako upir je perfektni, Brett tu nevyrvava tolik jako obvykle a je tu slusna atmosfera, takze vubec nevadi, ze mi pointa byla jasna driv nez ji odhalili. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To, že původně zcela jednoduchou a přímočarou povídku tvůrci hodili do mixéru s miliónem dalších přísad, mi tentokrát až tak nevadilo, bylo to krásně viktoriánsko-duchařsky pochmurné, jen jsem se bavila tím, že detektiv působí o mnoho tajemněji a upírštěji než všichni obvyklí i neobvyklí podezřelí kolem něj, tudíž by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby Sherlock zčistajasna zamával pláštěm a rozletěl se do soumraku - ale na druhou stranu, vždycky jsem si ho představovala podobně, takže počet upířích tesáků vynásobím dvěma a dám ho svému nejoblíbenějšímu detektivovi. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dost psychoušina, ale bavilo mě to každou minutu. Ještě si tohohle Sherlocka (který sám vypadá jako potomek strejčka Drákuly) nakonec oblíbím. Zatím můj nejoblíbenější kousek z téhle série. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vzrušující střetnutí racionálna a mystiky, které končí spravedlivou remízou. Příjemně strašidelné prostředím i zápletkou, do poslední chvíle nechávající diváka na pochybách, jestli se vůbec odehrál nějaký zločin a Ray Marsden házející tak uhrančivé pohledy, že by z nich inspektoru Dalglieshovi slezl knír. Vzhledem k make-upu Jeremyho Bretta jsem tentokrát spíše očekával, že bude mařit vyšetřování, aby ochránil své soukmenovce.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V televíznom spracovaní sa horrorová atmosféra len málokedy približuje k takej, akú nám navodila táto časť séria s detektívom Holmesom. O to sa však postaral najmä démonický Roy Marsden a jeho pohľad. Zápletka je však vo svojej podstate jedna z tých bežnejších. 75%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nenápaditý, nezábavný, neholmesovský. Nenapadá mě moc kladů... Sherlock vůbec nevyšetřuje, takže tu máme 100 minut nudy, protože se prostě nic neděje. Atmosféra tajemna neexistuje. Zápletka je nešikovně vystavěna, většina stopáže se věnuje popisům fungování té vesnice, jejíž obyvatelé se bojí jednoho muže, Stocktona, s tím, že je upír. On to pochopitelně popírá, ale přesto občas dojde k nějakým podezřelým úmrtím... Je to prostě nehorázná nuda, která nemá se světem Sherlocka Holmese moc společného. Jo a Jeremy Brett mi do role Holmese šíleným způsobem nesedí, ale to je asi můj problém. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Posledný upír" je inšpirovaný poviedkou anglického spisovateľa sira Arthura Conana Doylea "Dobrodružstvo so sussexským vampírom", ktorá je súčasťou zbierky "Návrat Sherlocka Holmesa". Autori filmovej verzie sa pôvodnej literárnej predlohy však pridržiavali len zbežne, značne ju rozšírili a posunuli do oblasti horroru. Čo v tomto prípade vôbec nie je na škodu. Dovolím si povedať, že film ma omnoho viacej zaujal ako poviedka. A to sa veru moc často nestáva. Režisérovi Timovi Sullivanovi sa podarilo natočiť jedno z najpútavejších, najnapínavejších a najatmosferickejších televíznych dobrodružstiev genialneho detektíva Sherlocka Holmesa. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velká kvalita. Arthur Conan Doyle by sice svého Upíra v Sussexu možná hned nepoznal, ale myslím, že filmový případ předlohu lecčíms trumfne - především stoprocentní hororovou atmosférou. Pokud jde o Jeremyho Bretta, je skvělý jako vždy, nicméně Roy Marsden je démonický až za hrob a mám dojem, že jeho hypnotický pohled se mi vypálil do televize. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Detektivka s přesahem do gotického hororu je formálně zpracována tak, že vypadá jako plnohodnotný kinofilm. A samozřejmě výborné herecké výkony, kdy J. Brett vypadá jako upír (on tak vypadá i v jiných dílech, ale tady je to důvoda) a R. Mardsen je temný s uhrančivým pohledem. Celkově mysteriózní snímek přibližuje pátrání po zločinu, který se doposud nestal, avšak vesničané ví své. Sherlock je sice naprosto pragmatický, ale jisté pochybnosti má, páč někdy je třeba tak trochu připustit, že jsou věci mezi nebem a zemí. Vedle Psa baskervilského můj asi nejoblíbenější příběh s důmyslným detektivem. Hodnocení i po letech mohu klidně ponechat. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Námetom tohto dielu je poviedka Dobrodružstvo so susessexským vampírom, lenže práve táto čast je narozdiel od iných značne upravená, kedže samotná poviedka by asi na 100 - minútový film nestačila. Na škodu veci to ale nie je, pretože tento diel má skutočne tajomnú a desivú atmosféru a klamala by som, keby som tvrdila, že som sa vôbec nebála.:) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu prejavili tvorcovia viac odvahy ako napríklad pri Psovi Baskervillskom a možno je to aj tým, že sa predlohou iba inšpirovali. Watson je takmer po celý čas v pozadí a mnoho toho Holmesovi nepomôže. Ten ale aspoň dostáva poriadny priestor. Samozrejme by to bolo ako kino film temnejšie, ale aj na televízny film ide o veľmi slušnú atmosféru a to sa dej ani nemusí odohrávať v tme. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes mi nikdy nebyl sympatický a je tomu tak i zde. Dobře natočená detektivka ve viktoriánském prostředí, avšak bez nadpřirozených prvků. Přesněji 3,5. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Příběh výborný. Jen mi nějak nesedla ta délka, Navíc je to pořád film pro TV. I tak se rád příští týden podívám na další. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Áno, Faidra má pravdu: najdémonickejšou postavou tejto "vampiriády" je sám Sherlock Holmes (resp. Jeremy Brett), proti ktorému by nestíhal ani legendárny Bela Lugosi. Doteraz riešim dilemu, či si krabičku s týmto filmom šupnúť na policu k ostatných "sherlockovkám", alebo na policu s "draculovinami". ()

Reklama

Reklama