Reklama

Reklama

Elektronkova dobrodružství

(seriál)
  • Sovětský svaz Priključenija Elektronika (více)

Obsahy(1)

Profesor Gromov vytvořil podle fotografie v časopisu clapce-robota - Elektronika, který zatouží stát se člověkem a uteče. Náhodně se setká se svojí lidskou předlohou, chlapcem Syroježkinem a zkamarádí se s ním. Syroježkin robota z počátku využívá tím, že ho posílá za sebe do školy a nechá si od něho jinak posluhovat. Nakonec celý podvod vyjde najevo a Syroježkin musí nejen vše přiznat, ale také později, s pomocí spolužáků, najít samotného Elektronika, který je ukraden mafiánskou skupinou, jež ho chce využít pro své vlastní cíle. (Erasmus)

(více)

Recenze (21)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Matně si vzpomínám na tohohle bláznivého kudrnatého šotka Elektronka původem snad Robota který se chtěl stát člověkem ale i na rošťáka Serjožku jeho dvojče..Bylo to celé nějaké bláznivé, pořád ho někdo honil atd. Víc už si bohužel nevybavím. V té době (bylo mi devět) se mě to ale moc líbilo, bylo to zajímavé a napínavé klučičí dobrodruství a sledoval jsem to s celou rodinou, tuším že se psal rok 1988 kdy to uvedla ČST od té doby to už snad nikde neběželo. V mé paměti se však daleko více usadil třeba později americký snímek "D.A.R.Y.L" (r. 85) a nebo náš film "Kam skáče ranní ptáče" (r. 86)..Z nostalgie za 3*. ()

Mr.Apache odpad!

všechny recenze uživatele

A tu ho máme, Elektronka! Já ti dám Elektronik! Jsi Elektronek a půjdeš do odpadu za Majkou z Gurunu, hajzle jeden kudrnatá. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ (obnovená) TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 16.2.1993, réžia slovenského znenia (ČST Bratislava) = - Možno, že nostalgia hrá v mojom hodnotení podstatnú úlohu, ale ukážte mi za "komanča" dostupnejšie sci - fi, ktoré dokázalo po sobotách baviť školopovinnú mládež. :-) TECHNICKÁ POZNÁMKA: V ČST uvedené ako 6-dielny 35 - minútový seriál. (6.2.2009) ()

garmon

všechny recenze uživatele

Souhlasím plně s uživatelem holina - elektronek násilně skládaný do kufru mě dlouho fascinoval v mých prvních sadomasochistických pre-sexuálních dětských fantaziích - fakt brutál! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si pamatuju dost dobře: profesor Gromov, Gusev, Syroježkin a hlavně novinový titulek Banda Zlatá pečeť rozprášena! A ty úžasné songy, přetextované do češtiny a zpívané (brněnskými?) dabéry: "My dále všichni budem/ukazovat lidem/co radosti dá obraz/když zakoupíš ho od nás"... či "Bezstarostně trávit čas/zbylo pro lidi/roboti dnes místo nás/všechno zařídí." ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Ve vzpomínkách zůstal jen kudrnatý blonďák, robot, který chtěl být obyčejným klukem a za své dvojče podle kterého byl vyroben (Syroježkin) chodil například do školy (a strašně rád). Pamatuji, že Syroježkin byl docela grázl. Jeden díl byl o hokeji, to mě tenkrát strašně bavilo a víc už si nevzpomínám. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je mé dětství, nebylo z čeho vybírat a tak byl člověk vděčný za vše. Ale ono to zábávné opravdu bylo a ta titulní píseň mi zní v uších dodnes. ()

Holina

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že tento film běžel rozkouskovaný v Pionýrské vlaštovce a pamatuji si, že to bylo hrozné psycho, když byl třeba elektronek složený v kufru. Jestli se nepletu tak po otevření "kufrjožky" měl kolem sebe poskládané části těla a hlava mluvila. Což byl pro mě jako malého caparta dost depresivní prožitek. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Voloďa a Jura Torsujevové coby Sergej Syroježkin a jeho robotí dvojník Elektronek. Původní předloha Jevgenije Veltisova "Chlapec z kufru" se od filmu příliš neliší, ale dočkala se i dvou pokračování - sovětský miniseriál nikoliv (alespoň pokud vím). Příběh je silně nesený dobou - chlapec se chce jenom flákat a užívat si, zatímco Elektronek za něj "maká". Veselý bohém Serjoža brzy zjistí, že bez kamarádů ho flákání nebaví a tak vyjde podvod najevo. Jenže uvědomělí pionýři již nechtějí se Serjožou kamarádit, mají raději Elektronka, který je hodný, poslušný, pilný - prostě idální sovětský pionýr. No má to samozřejmě klasický sovětský happyend s prozřením a návratem na správnou cestu:-) Na druhou stranu seriál má i své klady - je poměrně akční, pro celou rodinu, slušná hudba a v podstatě není o nic pitomější než současné americké filmy pro mládež:-) ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, jak bych hodnotil dnes. Na druhou stranu, sovětským autorům se nikdy nedala upřít pěkná dávka fantazie (třeba zbožňuji ruské autory sci-fi literatury), tak doufám, že by se nedostavilo zklamání. Vlastně jsem ten seriál neviděl celý, ale i tak mi v paměti utkvělo pár vtípků, poměrně akční provedení a samozřejmě pro ruský film nezbytné davové scény s mohutnými písňovými sbory. Určitou davovost a chaotičnost mají Rusové rádi (je totiž vlastní i těm režisérům, kteří se raději rozhodli realizovat za hranicemi). Sověti měli tvorbu pro děti celkem zmáklou už od dob Arkádije Gajdara a já jsem ji bez ohledu na politiku ochoten ještě dnes ocenit. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Tak to asi přes generace mladších neprojde, ale ani to snad neuvidí... :) I když v době levných DVD za 49Kč, kdož ví? :) Každopádně to bylo ve své době docela úžasné pokoukání pro děti a mládež v táboře Varšavské smlouvy! ;-) Ten zlý chlapec, šikanista, jakoby ale vypadl z The Simpsons! :) ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Sovietsky seriál o roboťom chlapcovi objavujúcom ľudský svet som videl kedysi dávno v slovenčine a po viac ako troch desaťročiach som si ho zopakoval v ruštine. A vôbec ma nesklamal, obsahuje totiž všetko, čo od podobného počinu očakávam. Rôznorodý mládežnícky kolektív, počas vyučovania navlečený v pionierskych uniformách, v ukážkovo vybavenej a mramorom obloženej socialistickej škole s možnosťou rozvoja všetkých možných záujmov. Zaujímavý príbeh, chytľavé popevky aj trochu poučenia. Nechýbajú tu samozrejme zločinecké úklady, aj keď kriminálnici sú skôr komické prvky, miestami dokonca s čiernymi škraboškami. Z mojej strany spokojnosť, viac v komentároch k jednotlivým častiam. 1. "Ja chaču stať čelavjekom! Što že zdes nevazmožnovo?!" Elektronický pinokio profesora Gromova má dosť izolácie a utečie do sveta, aby sa stal človekom. Jeho fyzická podoba bola bez kopyrajtu prevzatá od reálneho chlapca Serjožkina, s ktorým sa náš android náhodne postretne a ten obratom začne využívať jeho fyzické aj duševné prednosti aj túžbu po vzdelaní a socializácii k vlastnému prospechu, čiže ho pošle do školy namiesto seba. Nie je ale sám s interesom o umelého maľčika, profesor s kolegyňou z odstupu sledujú dianie ako vedecký experiment a zálusk naňho majú aj gangstri prostredníctvom špióna/motorkára. Pomedzi to zopár pesničiek. Zatiaľ dobré, miestami mi to trochu pripomína detskú sci-fi klasiku Kam doskáče ranní ptáče. Prasácka poznámka: Sovietske pubertiačky nosia minisukne ale nie podprsenky, aj keď už majú najvyšší čas začať. **** 2. "Ja vaša ašibka, prafesor!" Serjožkina prestane baviť ničnerobenie a záškoláctvo, zapojí sa znovu do vzdelávacieho procesu, avšak zisťuje, že pokračovať v Elektronikových šľapajách nie je v ľudských silách. Behom pár dní sa totižto v androidovom zastúpení stal nádejným športovcom, matematikom, spevákom aj maliarom a získal nezaslúženú úctu kantorov aj spolužiakov. Na vedľajšiu koľaj odstavený Elektronik sa zatiaľ potuluje po parkoch a hračkárstvach a činí zázraky. Nakoniec dôjde k zmiereniu prirodzeného a umelého prostredníctvom hokeja a psa a po trochu otravnej oslavnej óde na štvornožca pokazí happyend motorizovaný kriminálny element. **** 3. "U každovo čelavjeka jesť knopka!" Elektronika sa zmocnia gangstri a využijúc jeho naivity, zneužijú ho k vlastnému obohateniu sa o nesmierne kultúrne hodnoty. Od radosti si dokonca strihnú muzikálové číslo. V škole medzitým vyjde najavo pravda o malom robotovi a rieši sa na rodičovskom združení. Nakoniec je ale aj tak happyend so zborovým spevom. **** ()

Enzo555 

všechny recenze uživatele

Nostalgická pecka. Pamätám si, že "robokluka" hralo mimoriadne charizmatické a cool dieťa (na tú dobu a môj vek :)) Idem to hľadať ()

Reklama

Reklama