Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podzim 1944. Nacistická správa v severonorském Kirkenesu nařizuje evakuaci před blížící se Rudou armádou. Část místního obyvatelstva však vyhledá útočiště v nedalekých dolech a němečtí okupanti praktikující politiku spálené země se rozhodnou pohřbít je zaživa. Jedinou nadějí na záchranu jsou postupující sovětské jednotky, podporované norským hnutím odporu. (Crocuta)

(více)

Recenze (6)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Obyčejný válečný film, mapující část války, o které se příliš neví, klasickým nudným způsobem, s nudou, nijakou režií a kupodivu faktem, že v dnešní době se toho po trafikách válí mraky a je to vlastně o ničem. Stejně jako tento a desítky dalších filmů s podobnou tématikou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je strašný. A to vychází ze skutečných událostí a skutečných míst. Ačkoliv měl jen 84 minut připadal mi nejméně tříhodinový. Trochu jsem si sliboval od celkem zajímavého bojiště, že se něco dozvím navíc (film pojednává o osvobození Norska Rudou armádou v Kirkenes u dolů na železnou rudu). Celkem jsem se také těšil na vojáky a techniku, protože film už je v barvě. Jenže u edice od Řiťky video není opatrnosti nikdy nazbyt. A tak jsou nám předloženy tři paralelní příběhy a to příběh vysazené norsko - sovětské rozvědky s vysílačkou, příběh člena norského odporu a příběh pěchotního oddílu. Ten je obzvláště otřesný. Při vyloďování se potopí rybářský kutr s Rusáky zrovna když pijí na palubě kafe. Ti co přežijí jsou vytaženi na jinou loď a ještě na břehu svedou boj s Němci, kteří za sebou nechávají spálenou zemi a chtějí vyhodit do povětří důl, kde se ukrylo v rozporu s nařízením civilní obyvatelstvo. Rusové se chovají jako Rusové a tak můžeme vidět takové strategicko-taktické majstrštyky jako vjezd náklaďáku s otevřenou korbou s vojáky uličkou doprostřed otevřeného prostranství s Němci. Ti samozřejmě nelení a zasypou auto dávkami z MP40. Jaký div, že to řidič koupil rovnou do čela!!! A je toho víc, například krádež německého vozíku s koníkem atd... --- Naštěstí všechno dobře dopadne a nad vstupem do dolu zavlaje ruská a norská vlajka... Ačkoliv lokace byly dobře vybrány a působí správně mrazivě, ačkoliv filmaři kvůli filmu spálili několik roubenekcož působilo velmi věrohodně, díky chabému scénáři se film táhl jak polární noc. Od bojů si také nic neslibujte, na konci sice dojde k několika kapslíkovým přestřelkám, které ale působí spíše legračně. Z nasazené techniky divák uvidí pár tanků, jeep a pár amerických GMC, nic z toho však nebojuje a jen projíždí záběry... Dávám dva vrhací nože a to jsem ještě velkorysý. * * ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Celkem koukatelně zpracovaná epizoda z bojů na méně známé frontě Druhé světové války. Hlavní zápornou roli německého plukovníka si tu zahrál Tarkovského dvorní herec Anatolij Solonicyn (podobnou postavu zlého nacisty ztvárnil například i ve snímku L. Šepiťkové "Vzestup"). Dojem ze sledování této kuriózní norsko-sovětské koprodukce kazí mizerná úroveň dabingu, s kterým u nás film vyšel na DVD. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný film ke konci války z obsazeného Norska, kde si réžie nemohla moc vymýšlet, neboť se jedná o skutečnou epizódu z bojů o území Norska zvaného Finmark. Trochu ukázka lidských charakterů ve vypjaté situaci v době války. Dva zkušení ruští herci Oleg JANKOVSKIJ a Anatolij SOLONICYN tomu dodali kapánek tolik potřebné šťávy. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jediný film s hrdinným rudoarmějcem - cikánským vrhačem nožů. Film také doprovází zajímavý hudební podkres a scéna s přepadem německého povozu má takřka westernové aranžmá. Závěrečný happy end by se mohl postavit na piedestal norsko-sovětského přátelství ;-) ()

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

Řitka video v kombinaci s Ruským válečným filmem, rovná se vražedná dvojka, další nudný film kdy tlačíte čas, hlavně ať máte film za sebou, předem jasné jak film dopadne, žádný nápad, a zase ta ruská propaganda ()

Reklama

Reklama