Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Poklad z Agry

(TV film)
  • Sovětský svaz Priključenija Šerloka Cholmsa i doktora Vatsona: Sokrovišča Agry (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Strhující, originální, herecky mistrovsky zvládnuté – to jsou slova, která se vážou k ruskému seriálu o nejslavnějším detektivovi světa Sherlocku Holmesovi a jeho věrném pomocníkovi doktoru Watsonovi. Představitel titulní postavy Vasilij Livanov se touto rolí proslavil natolik, že je v proslulém muzeu na londýnské Baker Street popsán jako nejlepší představitel Sherlocka Holmese všech dob. Čtvrtá série vznikla na základě několika krátkých povídek Arthura Conana Doylea. Jednotlivé příběhy spojuje postava geniálního detektiva Sherlocka Holmese a jeho neodmyslitelného pomocníka doktora Watsona. Společně musí přijít na kloub záhadě, kam zmizel vzácný orientální poklad. Truhla nevyčíslitelné hodnoty zdaleka neřekla své poslední slovo a vražd, spojených právě s ní, nebezpečně přibývá... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

T2 

všechny recenze uživatele

minutáž trošku prehnaná, miestami to aj uspáva ale niektoré úseky boli aj dosť dobre zosnované /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou sérii tvoří dvojice epizod. A přestože tvoří dohromady jeden celek, tak svou kvalitou jsou naprosto odlišné. Tam kde první je plná atmosféry, serióznosti, detektivní práce a brilantních ukázek deduktivní metody v praxi, tam se druhá zvrtne v nesoudržný celek, kde půlku dílu zabere samostatně stojící, byť dobrá, vzpomínková pasáž (velmi volná adaptace Skandálu v Čechách) následovaná odlehčeným milostným tokáním a soužením milého Watsona a "té co vypadá jako vychrtlejší Zagorka za mlada". Zpět k samotnému případu se dostaneme až v úplném závěru, což má za následek, že postava Holmese je až ostudně upozaděna. Ovšem není se co divit, stejně je vše vyřešeno již na konci první poloviny a této části přísluší pouze v parníkovém finále chytit viníky. Přesto je to výborná série, byť pouze díky jasně pětihvězdičkové první části. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po trochu slabším Psu baskervillském (a Lovu na tygra) opět příjemný díl, který celou dobu těží z přátelství Holmese a Watsona, z humoru a ze záhadné zápletky. Velmi se mi líbil obzvlášť začátek druhé části - zasněná vzpomínka na Irenu Adlerovou, což bylo vlastně to nejdůležitější ze Skandálu v Čechách shrnuté do půlhodiny. Konec mě přímo dojal. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Predposledni dvojfilm velice sympatickeho serialu si drzi kvalitu nastavenou prvnimi filmy. Mozna je i v prvni polovine prekonava. Prekvapi ale druhou, znacne odlisnou pulkou. Ta je roztomile nablba, protoze panove Holmes i Watson podlehaji neznym stvorenim (mozna az moc sladkym). Znamena to nekolik opravdu neuveritelnych momentu, ktere byt v soucasnych filmech, znacily by o nepricetnosti tvurce, zasazeny ale do doby a "sveta" tohoto Sherlocka Holmese, pusobi i pres opovrhujici usklebek mile a roztomile ("Kdyz do naseho stanu nakoukla puska, zastrelil jsem ji svym dvouhlavym tygrem"). Bohuzel poprve na me exteriery pusobily silne neanglicky. Zatimco drive nic nerusilo, tentokrat mi oci od panu ujizdeli smerem k nekterym budovam, o jejichz puvodu se neda moc hadat. Neni to ovsem rozhodne chyba Livanova a Solomina, hraji stale velmi dobre a zamrzi, ze Rusove trochu nehli zadkem a nenatocili vic knih. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pro "Poklad z Agry" rozhodně platí to, co jsem napsal už o předchozích dílech této ruské televizní adaptace Doylových příběhů: Tento Sherlock Holmes je především komediálním seriálem plným geniálních fórů, stále balancující na samé hraně parodie a navíc umně pracující s atmosférou milé starosvětskosti "staré dobré Anglie". Dvojdílný "Poklad z Agry" je adaptací jedné z Doyleových rozsáhlejších povídek s názvem "Znamení čtyř". Práce s touto předlohou je místy velmi volná. Film vypouští, mění či redukuje některé části knižní předlohy (hledání lodi, změna identity policejního inspektora), zřejmě opět vzhledem k omezeným možnostem produkce. Především v první polovině je také děj poněkud zdlouhavý, tedy minimálně ve srovnání s předchozím Psem Baskervillským, ovšem to je jen drobný šrám na kráse. Ani tento "dvojfilm" rozhodně nepostrádá řadu vydařených momentů. Zamilovaný doktor Watson je ještě natvrdlejší než normálně a proměna kriminálky v kýčovitou lovestory je doslova vypečená. Vložení povídky "Skandál v Čechách" tuto podvratnou motivickou linku navíc dosti chytře doplňuje a koření. Také inspektor Lestrade, který si v "Pokladu z Agry" vyšetřovacími metodami vskutku příliš nezadá s inspektorem Clouseauem či četníkem se Saint Tropez, rozhodně potěší. Konečně, neohrožený a duchapřítomný Sherlock Holmes je opět ostrovem jistoty a stability. Škoda těch několika trochu hlušších míst. S každým dalším shlédnutím nejen tohoto dílu se ovšem znova přesvědčuji, že ten koktejl zdánlivě naprosto neslučitelných žánrů je namíchám vskutku geniálně. Celkový dojem: 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mně se tento dvoudílný případ naopak líbil celý. Je pravda, že začátek (první polovina) je lepší díky mysteriózní zápletce okolo ukrytého pokladu a záhadným úmrtím, nežli následné pátrání po dvojici vrahů, ovšem tvůrci to slušně okořenili vedlejší dějovou linkou ohledně českého šlechtice a nežádoucí fotografie. Herci nám lehce zestárli, ale smysl pro své dedukce a důvtipnost neztratili. Byla jen velká škoda, že se ani zde tvůrci nevyvarovali zbytečné teatrálnosti některých scén. Naštěstí opět vsadili na menší míru napětí, díky které se jim podařilo navodit příjemnou atmosféru, která nás provází téměř celým dějem. Jen ten konec mohl být proveden trochu lépe. Dal bych přednost napínavějšímu říčnímu pronásledování. Cítil jsem se závěrem trochu ochuzen. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes se blíží ke konci. Předposlední dvojdíl mě opět potěšil. Naprosto skvělé ztvárnění mého oblíbeného Podpisu čtyř, opět okořeněné o spoustu humoru, na nejž jsme si v rámci této série už zvykli. Celá epizoda mě bavila, i když tentokrát by poloviční stopáž nevadila. Ze začátku druhé části mi tam totiž vůbec nesedlo vzpomínání na ženu všech žen, ale nakonec mi to přišo jako zajímavé zpestření, i když by si Skandál v Čechách rozhodně zasloužil samostatnou epizodu. Vše skvěle spěje do finále, tak uvidíme, zda si série udrží kvalitu. 80%. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Sovětský seriál si udržuje herecky velmi dobře zvládnuté role obou hlavních postav - Sherlocka Holmese (Livanov) a doktora Watsona (Solomin). Slabinou seriálu jsou bohužel kulisy, v Rusku prostě anglický Londýn přelomu století nenajdeme:) ()

MeGab 

všechny recenze uživatele

Všechny budovy zničené, oprýskané, zašlé, v rozkladu. Ale je možné, že v 80. letech SSSR konečně vypadal aspoň jako Anglie ve století devatenáctém. Když jsem viděl koně zapřažené do bryček, přemýšlel jsem, v kterém kolchozu je sebrali. Přišlo mi, že to jsou těžcí koně používaní při tahání klád. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele

Tohle mi dělají naschvál! Proč je vždycky Irena Adlerová taková obyčejná? K-S-A-K-R-U... Nicméně, určitě je to lepší zpracování, než to s Jeremym Brettem. (mluvím o první části) A ta druhá... Bez komentáře. :) Vasilij, jako vždy, skóruje. ()

DZOUKR 

všechny recenze uživatele

Když jsem četla knihu, hodně jsem přemýšlela, jak si s tímhle příběhem poradí. Taky jsem si říkala, že je škoda, že v tomto seriálu nezfilmovali Skandál v Čechách. Ošem tyto dva díly se zhostily obou příběhů naprosto brilantně. Příběh, povahy postav, dějová linie a vše další zachované, některé věty přímo citované z knihy. Opravdové držení knižní předlohy. Pár rozdílných detailů se najde vždy. Jako třeba že pes se jmenoval Toby a ne Tory, případ nevyšetřoval Lestrade, ale Athelney Jones a když na místo dorazila policie, byl ještě i Watson. To ale nijak neubírá na geniálním zpracování Doylových příběh. Klobouk dolu. Jen k tomu konci: z dobrodružné noční honičky se ve filmu stala poměrně klidná jízda lodiček, na ,,podivuhodnou historii Jonathana Smalla" se vykašlali úplně a byl to doktor Watson, kdo řekl, že je to zřejmě poslední případ, u něhož měl možnost sledovat jeho deduktivní metody. A to, co v knize taky řekl doktor Watson, řekne nakonec paní Hudsnová. Totiž že všechnu práci v tomhle případu udělal on (Sherlock Holmes) a přitom doktor Watson získal ženu, Lestrade (v knize Athelney Jones) slávu (v knize ostruhy) a co proboha zbývá vám (Sherlocku Holmesovi)? To, že Sherlock Holmes odpověděl, že jemu ještě pořád zbývá lahvička s kokainem, to tam Rusáci už jaksi nedali. ()

Reklama

Reklama