Reklama

Reklama

Čerez těrnii k zvjozdam

  • Sovětský svaz Через тернии к звёздам (více)

Obsahy(1)

Vesmírná patrola objeví vrak neznámé kosmické lodi. Na její palubě přežila pouze dívka Nia, ztratila ale paměť. Nia byla vyrobena jako android, fyziologicky je ale stejná jako člověk. Je přijata v pozemské rodině a nadále zkoumána, ale její stav se nemění. Teprve když na Zemi přiletí vyslanci planety Dessa, Nia jednoho z nich pozná a uvědomí si, jaké měla poslání. Dessa je na pokraji ekologické katastrofy a vyslanci přišli žádat o pomoc. Když je ze Země vyslána záchranná loď Astra, Nia se tajně ukryje na její palubě. Cesta k záchraně planety začíná. (mikulem)

(více)

Recenze (16)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělen na dvě části. V té první kosmonauti ihned naleznou loď s uměle vytvořenou ufonkou, kterou poté zařadí do dobrácké rodiny, aby ji mohli nenásilně zkoumat a ona poznala život. Nadčasová krása a výkon Jeleny Meťolkiny je hlavním důvodem, proč je ten film koukatelný ještě dnes. Působí opravdu ladně a étericky. Stačí jí jeden pohyb gigantických očí a hned víte, co si myslí. Škoda, že ji Peter Jackson neměl k dispozici do Pána Prstenů, protože tahle nějak bych si představoval elfku. Druhá část je o záchraně její domovské planety, na které panuje podobná situace, jako na Marsu v Total Recall. Utkvěla mi hlavně bizarní scéna, když jeden kladný ufon bojuje s hlavním liliputánským záporákem, tím že ho lochtá. Liliput se hrozně tlemí a mezitím se frankensteinovsky pomalu blíží jeho zubatej noshled s kudlou a také se velmi expresivně tlemí / zubí. Konec je dost divný a bohužel se na něm podepsal čas. V dnešní době působí vypuštěná smrtící horda "biomasy" skutečně směšně. Navíc se tam divně stříhalo, a proto jsem moc nepochopil, co se přesně stalo. Jinak ale film atmosféru má. Hodně na mne zapůsobila scéna příchodu na zdevastovanou planetu, kde je vítají lidé v plynových maskách seřazení na střeše budovy, na které jsou ty mega oldschool gramofony ze kterých se line stylová melodie. Sci-fi fandům doporučuji, ale varuji, je to sovětský film z roku 80. Akční scény a vizuální orgie nečekejte. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, posadil mě na zadek. Žádná ideologie, žádná omáčka. Extrémně mě bavilo, jak prakticky všichni říkají vše bez servítek – když nastane rozpačitá situace, tak se vždy rovnou mluví natvrdo a až netaktně k věci. Situační humor velmi lehký, cynické hlášky hluboko za hranicí nějaké korektnosti. A nejen hlášky, seriozní úvahy a dialogy. Mimochodem, představitelka hlavní role (povoláním jedna z nejslavnějších modelek 70. let v SSSR) tu vůbec není, ono o ní není prakticky nic v latinkou psaných materiálech někde na webu... takže pro zvědavé zde odkaz v ruštině: Метёлкина, Елена Владимировна (vyprávění, jak unikla r. 1995 smrti, je takové ruské...). P.S. film rozhodně není vykradený Jefremov, jak se tu píše, příběh napsal ještě slavnější Kir Bulyčov. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade sa asi Rusi snažili v kecaní prekonať 2001:VESMÍRNU ODYSEU. Avšak spomenuté legendárne dielo malo do dnes neprekonateľné kúzlo a poetiku, v čom si tento opus vôbec nezadá. Prvá polovica, pripomínajúca STARMANa je natoľko svižná a zaujímavá, že vyždíme všetku šťavu z filmu a práve polovica druhá, pripomínajúc klon DUNY a CESTY NA MESIAC, tým pádom udupe zaujímavo načrtnutý snímok do bahna. Len pre fandov žánru a ľudí, ktorý veľmi radi nosili pionierske šatky. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoko z lásky ke staré sci-fi, ale faktem je, že na 80. léta je to přeci jenom dost rozvleklé. Nebýt skvělé hlavní hrdinky, první díl je k neukoukání. Druhý díl už vcelku jede, až se dokonce k závěru zdá poněkud uspěchaný (páni, už nemáme stopáž, tak to nějak uzavřeme v pěti minutách). Vizuály také nejsou nějak mocné - je to deset let po Solaris a stejně to vypadá spíš hůř než líp. Každopádně je dobré, že z filmu nikde nekouká sovětská ideologie a příběh má docela hlavu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zestárlo to sice strašně a je pravda, že lepší efekty měl i Tarkovského Solaris a to v nich o efekty šlo na posledním místě, ale musím uznat, že na hard sci-fi, které je zjevně sovětskou odpovědí na Star Wars, to má určité zvláštní kouzlo. Občas to je vtipné, ať už chtěně (roboti, chobotnicový mimozemšťan bojící se koček - ten je prostě geniální :D) nebo nechtěně, ale většinou spíš záměrně, ten příběh sice není ničím, co bych mezi sci-fi vyhledával, ale zároveň má něco do sebe a vedený mi přišel celkem inteligentně, představitelka Nii má silné charisma a i když to místy je zbytečně rozvleklé, i tak to má docela poutavou atmosféru, takže ani nelituji, že jsem to viděl a ani nemůžu říct, že bych se za celou dobu nějak výrazněji nudil. A když pominu vždy odvážně, nebojácné kosmonauty, tak v tom není ani nic komunistického - ale popravdě, takové hrdinné postavy člověk najde i ve Star Wars a v podobných, hard sci-fi filmech, takže je to celkem jedno. Ona to hlavně je taková pohádka a v tomhle směru to funguje celkem slušně. Slabé 4* ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Pokud vím, dávali to rozdělené na 2 díly, ve čtvrtek po Magionu. Druhý díl se mi vryl do paměti jako něco dost neobvyklého na tu dobu, především silně ekologickým poselstvím. Planeta, kde i malé dítě musí nosit plynovou masku, je stále všeobecně platná noční můra. Viděl jsem to teď po letech s obavami, že budu muset často zavírat oči před technickou stránkou nebo naivitou zpracování. Ale obavy se nenaplnily. Na tu dobu je to vyjímečně kvalitní sci-fi jak po obsahové, tak po vizuální stránce. --- Publikoval jsem svůj překlad na www.titulky.com, pokud hledáte něco kloudnějšího, než je automat verze od Xeelee. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hardcore, filozoficke, temne a vynikajici sovetske sci-fi. Нийя (Елена Метёлкина) se muze smele zaradit k nejvyraznejsim postavam sovetskych sci-fi filmu. Mj. dalsi dukaz, ze i bez pocitacu sla natocit paradni podivana. P.S.: je to dlouhe, takze to chce cas a klid na sledovani. :-) 5- ()

Kosťa 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl kdysi dávno ještě za komančů jako malý kluk v kině ... nebo to bylo v televizi ?? Na tom už nesejde. Jisté je to, že kromě věčně omílaného Mrazíka mi z ruských filmů které jsem viděl v dětství mi v paměti utkvěl pouze tenhle. Kéž bych ho tak někdy mohl ještě vidět, ale některé filmy už asi nejdou sehnat. I při započítání možnosti, že se mi to mohlo líbit jenom jako klukovi, který neměl v té době přístup k něčemu lepšímu, musím dát čtyři hvězdičky. P.S.: existuje i velice zkrácená verze s anglickým dabingem, která ale podle všecho stojí za psí štěk a nemá s původním filmem vůbec nic společného. ()

Mata 

všechny recenze uživatele

tohle mam jako ikonu, bylo to v televizi rozkouskovane tusim jako serial - nebo to snad bylo jen rozpůleno na dva díly? - jarní prázdníny na horách. Od té doby ho nemůžu sehnat, ale bna ty ruce, co se tam "vařily" v nějakém kotli nikdy nezapomenu. Shaním, sháním ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak to super dlouhé hluché místo tedy filmu dodalo. Kdyby toho nebylo a film měl normální stopáž, dal bych rozhodně více. Takto musím dát s bídou dvacítku. Žertující robot Barmalej byl fajn. Nia měla oděv, že bylo občas na co koukat, triky z roku raz dva, ale přesto mi to nevadilo. Vadil mi prostě děj. Eko sci fi je potřeba stále, ale tady se to příliš táhlo. Ke konci chybělo více dramatičnosti i akce. Takto z toho udělali nyvý románek pro ženy a dívky. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Když člověk podřadí ´o několik rychlostí a neustále si říká: je to ruský, je to ruský... tak mu z toho vyjde: "na rusko ještě docela dobrý". Ve srovnání s ostatní ruskou sci-fi je to slušný,ve srovnání s čímkoliv jiným je to příšerná píčovina. První půlka, která není moc scifi, ještě jde, ale druhá už sklouzává až skoro na úroveň Turkish Star Wars. Ode mě dvě hvězdičky, ale přidávám jednu bonusovou za wtf scénu lochtání hlavního liliputa a mluvící igeliťák v lavoru alias mořského vědce Prula. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Sovětská kinematografie zde vrací úder (hlavně za Star Wars) - námět tvoří mix mnoha vykradenejch nápadů z dobový západní sci-fi produkce (kterou měl režisér nakoukanou celkem dobře) a několika knih I.Jefremova (některý scény jsou skoro citovaný - vykopávky ve stepi například). Celý je to zarámovaný jakýmsi ekologickým poselstvím - asi aby to schvalovací komis líp strávila. Film má i pár kladů: úvodní sekvence roztržený mimozemský lodi se vznášejícíma se mrtvolama vevnitř je celkem působivá, chobotnicovej kolega Prall je dost originální a hlavní záporňák ve formě vzteklýho šílenýho trpaslíka taky překvapí. Tohle a nepřeberný množství detailů jako třeba vzhled domácího robota (chlap v lesklým oblečku) nebo poměry v typický komunistický domácnosti vůbec (matka u plotny, otec Einstein, syn kosmonaut) a fakt, že tenkrát byl fanoušek sci-fi vděčněj za lecos, z filmu spolehlivě dělaj svýho druhu kultovku - viz, komentáře zde. Zábavný. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Sci-fi z cias poslednych dni hruzovlady sudruha Brezneva. Pritomnost Leonida Iljica chvalabohu nie je v tomto pripade az tak citit, v tomto filme sa komunizmus az tak okato nebuduje. Som ochotny prehliadnut istu filmarsku a technicku naivitu, vyplyvajucu hlavne z doby vzniku filmu. Aj ona "sovietskost" ma iste kuzlo. Co ale neprekusnem je slaby sci-fi pribeh. A toto je ozaj slaby pribeh. Po 30 minuntach sa zapletka uplne prestala hybat z miesta. Nekona sa ani rozpravkova, ani vedecka fantasticnost. Mozno keby som videl tento film ako 14rocny, tak ako Moskvu-Kassiopeju... Dalsi, z mnohych riadne nadhodnotenych filmov na CSFD. 33 % ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Film z potenciálom zabitý sem tam úplne mizernou kamerou, sem tam prehrávaním hercov, sem tam slabým scenárom. Nezvládnutá a okatá inšpirácia západnými sci-fi filmami (hlavne Star Trek - The Motion Picture) zráža moje hodnotenie ešte o jednu potencionálnu hviezdu. ()

Reklama

Reklama