Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aby oživil svou dlouho hibernující nevěstu Vampiru (Teresa Graves), odebere hrabě Drákula (David Niven) vzorky krve několika krásným modelkám, ale během transfuze se Vampiřina rasa změní z bílé na černou. (JasonCZ)

Recenze (7)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Old Dracula" je rozverná odlehčená komedie, která si v typicky dobovém britském stylu bere na paškál Drákulu a motivy vampirismu. Film se bohužel příliš úzkoprse drží konzervativního pohledu na uvolněné mravy začátku 70. let a také zbytečně pietně adoruje Davida Nivena, jemuž vyhrazuje většinu prostoru před kamerou. Při tom, jak je vidno z mnohých scén, téma střetu starosvětského Drákuly s novou dobou mělo velký potenciál. Obzvláště pokud by tvůrci dali ještě více prostoru postavě Vampiry, která po transfuzi doslova omládne a chce se vrhat do víru nočního života a užívat si moderní doby. Pro útlocitnější diváky bude její proměna v černošku provokací nebo projevem rasismu. Ale díky ohromnému charismatu vynikající Teresy Graves je to právě ona, kdo filmu dodává elán a šmrnc raných sedmdesátek. "Old Dracula" působí jako roztomilý mix papundeklové gotiky klasických hororů studia Hammer, škrobeného britského humoru a étosu swnigujícího Londýna předchozí dekády říznutého poctou dobovým blaxploitation filmům. V jistém ohledu ale působí jako podivný relikt, který svým starosvětským šarmem a současně barevně hýřivým stylem má blíže k totožně pojatým komediálním parafrázím žánrovek z 60. let (od série "Dr. Goldfoot" po "Danger: Diabolik"). ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Je to váš první let, pane?" "Ne, už jsem letěl mockrát. Ale nikdy ne letadlem." Všechny horké hlavy, které na ČSFD bez přemýšlení flákají odpad nebo jednu hvězdičku Brooksovým Drákulovinám, by určitě pořádně zchladilo zjištění, že z podobných ingrediencí vznikly filmy horší hned o několik tříd. Ocitáme se v profilu jednoho z nich. Byl natočen jako levná britská blbinka, ale protože transylvánského žíznivce v ní hraje David Niven a v jeho domovském Hollywoodu tou dobou zažil nečekaný úspěch Brooksův Mladý Frankenstein, producent usoudil, že se z Vampiry dá vyždímat víc. Nedalo a přejmenování na Starého Drákulu filmu reputaci nespravilo. Přesto je to tak bizarní film, že docela stojí za vidění, a David Niven se vším tím bahnem jako obvykle přebrodil bez ztráty kytičky. Více zde. 40% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Vampira“ není film, který by dokázal nadchnout milovníky hororové komedie. Ani ten Dracula tu nemá takové místo, že by byl skutečně vtipný, že by se opravdu parodoval. Sice na vás místy dýchne atmosféra 70. let, svobodná, sexy, ale to je opravdu všechno. Není zde snad ani jeden vtip, který byste si pamatovali ve chvíli, kdy snímek dokoukáte. Promarněná příležitost. ()

Reklama

Reklama