Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1962 - éra nukleárních testů, tajných vojenských informací, éra Marylin Monroe. Armádní vědec Hank (Tommy Lee Jones - Nebezpečný klient, Uprchlík) a jeho krásná žena Carly (Jessica Lange) jsou spolu s dvěma dcerami přesunuti podle armádního nařízení do Alabamy. Cardy, excentrická a plná energie, je ráda středem zájmu. Její chování vyvrcholí milostnou pletkou s velitelem základny (Powers Boothe). Poté, co Hank zjistí, že někteří civilisté byli zasaženi a kontaminováni při jaderném testu, je okamžitě prohlášen za nervově nemocného a odvezen do armádní nemocnice na "sledování". Jedinou osobou, která ho může zachránit, je jeho žena. Nyní musí Carly zaměřit veškerý svůj temperament a energii na boj proti armádní byrokracii a pokusit se osvobodit svého muže. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (31)

tron 

všechny recenze uživatele

„Mrzí ma to.“ – „Vždy ťa to mrzí.“ Mám rád Tommyho Lee Jonesa, toho zjazveného, melancholického, drsného texaského kovboja, majora Vážnu tvár – a musím povedať, že by som mu odpustil aj oveľa horšie filmy. Tento film nie je poklad (a určite to nie je romantický film, ako sa nás snažia presvedčiť kreténske slovenské programové časopisy – toto je asi taká romantika, ako PLES PRÍŠER), ale Tommy Lee v uniforme to zachraňuje charizmou chlapíka, ktorý chce mať pokojný život, ale manželka s armádou mu ho (z)ničia. Práve rozkol v scenári (je to o nevere, duševnej poruche alebo o tom, že americká armáda prevádzkuje pokusy, ktoré si odskáču civili?) a strašne napísaná rola pre afektovanú a nesympatickú Jessicu Langeovú (niektorých Oscarov nepochopím) sú najvýraznejšími mínusmi snímky (ktorá ku koncu prestáva dávať zmysel a stáva sa nepresvedčivou rozprávkou). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Musím ísť na pár dní z domu. Mám o teba starosť..." Čakal som viacmenej vojnový film, alebo film z vojnového prostredia. Ten síce dostaneme, ale hlavným motívom je vzťah medzi vojakom z povolania a jeho ženou a vzťahy v ich rodine celkovo. J. Lange ako "ľahká" žena, na ktorú si treba dávať bacha je skvelá. To iskrenie a hádky medzi manželmi, aféry a škandály to mi dokonale vynahradilo i vojnový film. Výborná bola scéna v ktorej J. Lange v mierne podnapitom stave mala nekonečnú túžbu tancovať na zábave a bolo jedno s kým. Hovorím si, že na mieste T. L. Jonesa by som ju asi riadne prefackal , ale čo urobil on bolo ešte lepšie. 80%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Atomový vědec T.L.Jones v marné snaze zkrotit nespoutanou energii reaktoru Jessicy Lange. Nepříliš záživné drama, které se dlouhou dobu pohybuje po dvou oddělených liniích (rodinné turbulence, jaderné testy) a nutno podotknout, že ani po jedné z nich pořádně. To, že je nakonec dosti směšným způsobem propojí a Liz Taylor profesora Izotopa vyráží s úsměvem na rtu směr slunná Kalifornie, mé vnímání Richardsonova posledního snímku už nevylepšilo, spíše naopak.. Faidra, jako tradičně, hlavičku hřebíčku nešetřila, ovšem možná kombinace č.3 - cuchta v salóně, děvka v kuchyni, dáma v ložnici - vypadá na papíře ještě děsivěji.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones to má doma podobne ťažké, ako napríklad Peter Falk vo Woman under influence. Lenže Richarson so Sarnerom nedokázali dodať jeho dilemám podobné reálne rozmery, ako Cassavetes. Film sa delí na dve dejové línie, ktoré sa pochopiteľne v závere spoja, aby to dávalo zmysel. Možno na väčšom priestore by podobná zápletka vyznela lepšie, ale ja by som si oveľa radšej pozrel thriller, respektíve súdnu drámu, reagujúcu na nehodu počas pokusu. 50. roky bez nagelovaných elvisovských frajírkov nahradených uniformovanými elegánmi z armády majú tiež svoje čaro. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byl v době, kdy jsem film viděl poprvé, naprosto neznámý pojem. Teprve dodatečně jsem zjistil, že Operace Blue Sky dostala i Oscara. Teď už přesně nevím za co, ale určitě zcela zaslouženě. Tommy Lee Jones ukázal, že umí hrát i vážněji položené role, i když se v nich necítí zrovna jako ryba ve vodě. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Poslední film režiséra Tonyho Richardsona, který zemřel na AIDS v roce 1991, tři roky před uvedením filmu. (..Lucas..)
  • Film byl dokončen již roku 1991, ale kvůli bankrotu společnosti Orion Pictures byl uveden do kin až v roce 1994. (..Lucas..)
  • Jessica Lange za svou roli získala Oscara, Zlatý globus, cenu na Los Angeles Film Critics Association Awards a Sant Jordi Awards. (Terva)

Reklama

Reklama