Reklama

Reklama

Dům z karet

Trailer

Obsahy(1)

Malá Sally se po otcově smrti uzavírá do svého vlastního světa a odmítá verbálně komunikovat s okolím. Její matka Ruth vyhledá specialistu na dětský autismus - Jakea. Zdá se však, že u Sally se o typický autismus nejedná, a tak Ruth s pomocí staršího syna Michaela začne pozvolna pronikat do Sallyina světa prostřednictvím fotografií, pohlednic a zvláštního domu z karet. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Průměrný film o autismu, v porovnání s Rain Manem či Forrestem Gumpem dokonce podprůměrný, herecké výkony jsou velmi slabé. Jediné, co má diváka šanci zaujmout, je Hornerova hudba. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Místy skutečně poutavé drama (s několika úsměvnými psychologickými přehmaty – s autismem se totiž člověk už narodí a nezíská ho na základě nějaké nepříjemné zkušenosti) vesměs seriálového režiséra Michaela Lessaca stojí zejména na hereckých výkonech a na tom, zda-li ve vás neúnavný boj matky za „znovunavrácení“ malé dcerky vyvolá nějaké to emoční napětí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

T.Lee Jones ako doktor nehľadá vo svojich pacientoch to úžasné, ale to ľudské. Malá Sally sa po strate otca so situáciou ťažko vyrovnáva a dostáva sa do zvláštneho stavu, s ktorým by jej doktor mal pomôcť. Film zo všetkého najskôr pripomenie rozprávku, ale neviem, či to bol zámer. Hudba J.Hornera filmu výrazne pomáha a herci sa snažia, no príbeh i tak vyznieva neuveriteľne naivne. Ktorý doktor dnes prejaví taký záujem o vaše dieťa (bez peňez!, podotýkam...), aby chodil k vám domov, dokonca i večer? Navyše matku napadne, že ho vlastne ani nepotrebuje a v závere je všetko tak naivne jednoduché. Kiež by to tak ľahko išlo aj v bežnom živote...60%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Příjemné psychologické drama s mystickým nádechem; o tom, kterak matka nalézá cestu ke své malé dceři, stižené po traumatizujícím zážitku autismem. Herecké obsazení i výkony jsou na úrovni (v tomto filmu jsem si oblíbila T.L.Jonese), velmi se povedla hudba a děj nabízí několik nezapomenutelných momentů. Závěr je bohužel dost přitažený za vlasy a příliš hollywoodský, proto (ač nerada) musím strhnout hvězdičku. 85% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímky, které si berou za hlavní téma autismus, zpravidla nebývají zklamáním, což je i příklad Domu z karet. Za pochvalu stojí zcela určitě herecké výkony. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento snímok je veľmi veľmi lacný a priamo z neho čpí slabučký rozpočet a mizerní amatérski herci. Prekvapivo ma však prekvapil a vôbec ma nenudil. Neviem ako by to bolo pri opätovnom zhliadnutí, ale pri prvom to bolo celkom príjemný zážitok. To najlepšie je práve čo naznačuje názov snímky. A to domček z kariet. Mladá "autistka" ktorá prestane rozprávať si postaví domček z kariet a jej vynaliezavá matka začne stavať rovnaký dom z drevených dosiek na svojej záhrade. Nakoniec sa tam malá Sally dostane a "vylieči" sa z jej neidentifikovanej choroby. Je to natočené veľmi slušne, pretože ako som spomínal, je to veľmi lacné a béčkové dielo. Takže pred réžiou klobúk dole. Rozhodne môžem odporučiť, ak sa k tejto sníme vôbec dostanete, pretože aj ja som mal problém to vôbec nájsť. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dom z kariet, aj napriek skvelému obsadeniu pôsobí viac ako televízny film. Čo je škoda, pretože sa tým tvorcovia pripravili o možnosť zabojovať o ceny a priazeň širšieho publika. Je to fajn film, ale trochu nedotiahnutý a nakoniec vyšumí do prázdna. Videl som v roku 2002, možno by som mal dnes na film iný pohľad. Videl som ho kvôli mojej obľube Tommyho Lee Jonesa. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Ač mám sama dítě s autismem, tento film jsem si pustila až teď, přestože ho mám již léta doma. Nějak jsem zrovna do tohoto kousku neměla chuť, odvahu, nebo já nevím co. S hodnocením musím jít takto dolů, jelikož film na mě opravdu nepůsobí věrohodně, ať se snažím, jak to jen jde. Již tu někdo zmiňoval, že s autismem, se člověk rodí, to je pravda, ona se Sally taky určitě s nějakou tou formou autismu narodila, je tam přece zmiňováno, že plynně hovoří v 6ti letech třemi jazyky, takovéto věci nejsou nikdy samo s sebou. A to, že se naplno její diagnoza projevila až v 6ti letech, je také pochopitelné a naprosto běžné - stresové faktory - ztráta otce, přestěhování se do jiného, jí neznámého prostředí a problém je tu. Nejde o to, že by se u ní vyvinul autismus, spíš se rapidně zhoršil její stav a pro okolí to začlo být nápadné. Stává se běžně u těchto dětí, že i když normálně mluví, z ničeho nic úplně přestanou. Každý autista je bohužel jiný a jeho projevy také, až sem vcelku uvěřitelné, včetně reakcí matky, která se s diagnozou nemůže smířit. Ale americký konec je opravdu k naštvání!!!!!. To jako dceru matka vyéčila z autismu tím, že jí postavila "Dům z karet" do nebe a pár minut si koukaly zpříma do očí? Tak to přeci nefunguje, je to totální nesmysl, blábol, tvůrci s námi bijí o zem. Je to pohádka, sci-fi, nebo já nevím, jak to nazvat. Od takového film čekám skutečnou výpověď a té jsem se bohužel tady nedočkala, proto jen 2 hvězdičky - tedy za výkon holčičky do chvíle, než přijde posledních 5 minut filmu a za hudbu. Uživatel "hygienik" mi mluví z duše. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možná zajímavé téma, ale to podání je takové sem tam klišé (rozhovor na kolejích mi přišel přepjatě směšný, navzdory vážnosti obsahu), ty změny kulis (exotika vs. typický americký barák) mi přišly zbytečné, některé postavy jednaly ani ne ta za sebe, ale protože jim to kázal scénář... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nakoniec, prečo nie? Film o obrovskej sile, odhodlanosti a viere matky v navrátenie svojho dieťaťa späť do života si zaslúži pozornosť. A zaslúži si aj pochvalu, zvlášť ak je tak podmanivo, takmer až hororovo natočený a plný skvelých hereckých výkonov. Rok vzniku môjmu celkovému hodnoteniu tiež nahráva, nezostarlo to ani o príslovečnú piaď a môže sa hrdo pýšiť spoločnosťou takých malých-veľkých snímkov ako K-Pax, Dveře v podlaze či Dům z písku a mlhy... ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

I přes technickou stránku, se pro mě jedná o krásný snímek. Krásná ukázka mateřské lásky, která udělá cokoli aby svou holčičku získala zpět. Kathleen Turner jí zahrála moc hezky a stejně tak Asha Menina její dceru. I když sám děti nemám, tak mě snímek chytil za srdce a šťastný konec jsem jim moc přál. Nesmím zapomenout na krásný hudební podklad Jamese Hornera. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých prvých psychologických drám, ktoré som videla. Mala som vtedy asi 11 ale bola som uchvátená. Stále ale verím, že som mala na to dôvod, aj keď to nepatrí medzi tie najznámejšie kúsky:) ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

A tak myšlenku to asi mělo, ale vesměs to bylo zdlouhavé a nezáživné. Hlavně když děvče spustilo sirénu, tak mi běhal mráz po zádech. ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

Zvláštny mystický film, ktorý sa tvári záhadne a pokúša sa preniknúť do uzavretej mysle dieťaťa. Pre mňa to však bolo málo uveriteľné a akoby umelo vykonštruované. Autizmus sa predsa nedá len tak nadobudnúť. Prekážalo mi nepochopiteľné konanie postáv a extremizmus v chovaní dievčatka. Inak myšlienka kartového domu, výborná hudba a sympatickí herci robia film zaujímavým a nieje naškodu pozrieť si ho. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som chcel dať 2 hviezdy, ale ten sfušovaný priamočiaro jednoduchý a pseudoumelecký záver to zaklincoval. Taká krásna téma, ktorá sa dala rozvinúť, analyzovať a mohla diváka emocionálne zasiahnuť, skončila ako filmová ponáška na Da Vinčiho kód, kde rolu spasiteľa dcérinej duševnej jedinečnosti, zohrá matka, sama labilná, ale ona ten kľúč k dcére nájde. Vo vyrtuálnej realite. Je to chvála nezodpovednosti matky a povrchnosti scenáristu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Takova pohadka s hloupym koncem, u ktere nevim, komu je vlastne urcena? Pekna hudba, jinak me film nicim nezaujal. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z najslabších filmov s autistickou tematikou. Príšerná afektovaná herečka, Lee Jones , tiež nič moc, naviac po dlhom čase sa nezaskvel ani povestne dobrý český dabing. . U mňa hlboko pod priemer. ()

Reklama

Reklama