Reklama

Reklama

Electrocuting an Elephant

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1903, 1 min

Obsahy(1)

Film s velmi špatnou vizuální kvalitou. Ne moc zřetelně uvidíte, jak slonice pošlape tři lidi a následně je zabita stejnosměrným proudem. Celé tohle představení má pod sebou podpis věhlasného vědátora a tvůrce Thomase Alvy Edisona. Chtěl tím ukázat, jak je potřebný stejnosměrný proud a jak se dá používat. Po tomto filmu se začaly rozšiřovat elektrická křesla po celých spojených státech. Film má především dokumentární hodnotu. (RadimFišer)

(více)

Recenze (52)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Že by mi bylo toho slona nějak líto, to ne (tehdejší - ale i dnešní - podmínky v cirkusu musely být hrozné, takže se "Topsy" pravděpodobně ulevilo - ne že by mi na ní nějak záleželo, je pro ty, co nad jejím osudem pláčou). Není to významné ani pro rozvíjející se filmové médium. Zajímavý je ale účel tohoto videa - dokumentární hodnota je nesporná. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jenom z historického hlediska nemůžu jinak, než dát průměrné hodnocení. Snímek má opravdu mizernou kvalitu obrazu, ale ani to nám nezabrání sledovat „popravu“ slonice. Není to sice pěkný pohled a určitě to neschvaluju, ale nějak mi to žíly netrhá? Za dobu co se věnuju hororovému žánru a viděl jsem už kvanta nejrůznějších dokumentů z celého světa, věřte, že tohle minutové video je jen slabý odvárek toho, co jsou schopní lidi páchat za zvěrstva na zvířatech. ()

Reklama

letokruh 

všechny recenze uživatele

Edisonovi dávno po skončení války proudů, ve které jednoznačně zvítězil Nikola Tesla s Georgem Westinghousem, stálo za to popravit slonici jen proto, aby si zahojil mindrák z neúspěchu stejnosměrného proudu, do kterého vložil veškerou svou energii a spoustu svých i Morganových financí... Účel tohoto snímku je čistě propagandistický - střídavý proud, který dodnes všichni používáme, je zde demonstrován jako špatný, protože dovede zabít i slona (pár lidských obětí v Edisonově snaze předcházelo - William Kemmler, M. Streifer atd.). Společnost Edison Electric Institute ostatně měla za úkol šířit informace utvrzující svět v tom, že Edison je autorem spousty vynálezů, o které se on sám často přičinil jen tím, že zaměstnal správné lidi ve správnou chvíli (ano, to mu šlo) a v rámci mzdy, kterou jim poskytoval, pak nahlašoval jejich vynálezy jako své a nechával si je patentovat. ()

Kevi1 odpad!

všechny recenze uživatele

Edison bol pre mňa idiot vždy (zlodej jeden hnusný), to po prvé. Chápem síce jeho pohnútky, čistý marketing a že ja mám pre to pochopenie, ale ak "jeho" prúd zabil slona, tak nemáme o čom. Nehovoriac o ďalších dôsledkoch, ale kurva, ono tam FAKT zabili slona.. Bola to síce len minúta, ale stačilo mi navždy. Tak v dvanástich som z toho mala dosť veľký záchvat a prosím pekne, toto ma už nikdy v živote nikto nedonúti pozerať. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Ano, i mě zamrazilo v zádech, když jsem četl místní hodnocení a poté se podíval na film. Dokumentárnní hodnota je, ale je tak zvrhlá jako tento snímek. Ale bohužel před ním nesmíme zavírat oči, jsme přeci jenom potomci lidí, kteří to normálně dělali. Oni by to nedělali, kdyby byli v naší kůži. Konec řečí a ospravedlňování velkého génia. Kvalita snímku je jedna z nejhorších, jaké jsem měl možnost vidět. Hnusná barva, špatné rozlišení. Přesto mě mrazí z hodnocení jaké jsem nucen dát. Hodnotím zachycení a krvelačnost nejkrvelačnějšího filmu v lidských dějinách, který se považuje za film. Nemluvím v to ruské nahrávky, kde uřezávají lidem hlavy. Ano, jsem schopen to říci. Je to hnus a přesto za 3 hvězdičky. ()

Zajímavosti (3)

  • Slon je samice slona indického Topsy, která byla propašována do USA, kde účinkovala v cirkusu. V době smrti jí bylo přibližně 36 let. (Kmotr76)

Reklama

Reklama