Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

dwi 

všechny recenze uživatele

Pro diváky tehdejší doby asi nejvíce šokující film a spolu s Pokropeným kropičem nejvíce kopírovaný. Svým způsobem snímání vzbuzoval rozruch mezi obecenstvem, které vyskakovalo ze svých sedadel. Z povzdálí se blížící každou sekundou mohutnější vlak vzbuzoval pocit, že diváci skončí pod jeho koly. Tak silná byla z počátku kinematografie. Lumiér zde využil všech možností svého kinematografu. Sleduje vlak od nejmenší skvrny na obzoru až po jeho blízkou detailnost. Kamera zůstává ve statické poloze, takže pouze předměty mění svoji polohu. Můžeme zde zahlédnout i starou paní Lumiérovou ve skotské pláštěnce. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Historici oznacuju tento snimok za prvy film v historii - najme kvoli tomu, ze bol ako prvy premietany verejnemu obecentstvu 28. Decembra 1895 v Parizskom Salon Indien Du Grand Café. Odvtedy sa datuje aj oficialny vznik filmu. Je neuveritelne v akej kvalite sa snimok zachoval - perfektne dokumentuje pre nas uz dost vzdialeny rok 1895! ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé je, že existujú dve rôzne verzie tohto filmu, pričom obe sú označené ako Lumiérovský film č. 653. Jedna sa nachádza napr. na http://www.youtube.com/watch?v=1dgLEDdFddk a druhá na http://www.youtube.com/watch?v=v6i3uccnZhQ Evidentne ide o dva rôzne vlaky, iné prostredia. Ďalšia do očí bijúca odlišnosť je rodová: kým v prvá verzia je takmer výhradne mužská, v druhom je počet žien s dlhánskymi sukňami a klobúkmi oveľa vyšší. ()

principessa

všechny recenze uživatele

A dá se tohle vůbec v dnešní době nějak ohodnotit? Kino se nám tu rodí před očima, tak 5 hvězdiček?... Byl to zázrak a já bratrům Lumières budu nadosmrti vděčná. Dala bych úplně cokoliv za to, abych mohla být v té době před plátnem, musel to být neskutečný, pro některé zcela určitě až infarktový zážitek... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Tak týmto to všetko začalo. O známom filme o vlaku bratov Lumiérovcov počul zrejme každý, ale ani ja som donedávna netušil, že sa jedná iba o 50 sekúnd dlhú sekvenciu. Sledovať v roku 1895 pohyblivé obrázky na filmovom plátne muselo byť naozaj niečo špeciálne a my pri našich dnešných filmových technológiách ani nedokážeme oceniť to, čo týchto 50 sekúnd znamená pre kinematografiu ako celok. A ak je historka o ľuďoch utekajúcich z kina, keď zbadali prichádzajúci vlak iba reklamný trik, tak bratom Lumiérovcom dokonale vychádza až do dnešných dní. L'Arrivée d'un train à la Ciotat odštartoval nielen kariéru francúzskej bratskej dvojice, ale hlavne pomyselný filmový vlak, ktorý je na ceste dodnes a tak skoro určite nezastaví. Vďaka Louis a Auguste! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Ikdyž bývá často uváděna jako fakt, teorie o panické reakci obecenstva se nikdy zcela nepotvrdila a v současné době ji výzkumy spíše vyvrací. Je pravděpodobné, že legenda vznikla jako reklamní tah pro přilákání dalších diváků. (Marla Singer)
  • Navzdory mýtům nebyl film promítán na slavnostní projekci 28. 12. 1895, nýbrž až v lednu následujícího roku. Alespoň by tomu nasvědčoval i dobový program projekce, kde mezi deseti filmy není tento zahrnut. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama