Reklama

Reklama

Pokropený kropič

  • Francie L'Arroseur arrosé (více)
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1895, 1 min

Jeden pán na zahradě zalévá stromy. Za ním se objeví chlapec, který přišlápne gumovou hadici. Zahradník je překvapený a diví se, že voda přestala téct. Začne si prohlížet hadici a v tom okamžiku mu proud vody vstřikne do obličeje. (duklak2)

Recenze (112)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Snad první pokus rozesmát filmem... dnes už to bohužel moc nefuguje. Mé kladné hodnocení takovýchto filmů spíše než o kvalitě vypovídá o důležitosti pro případného zájemce o filmovou historii film vidět. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Pokropený kropič je zajímavý tím, že má alespoň nějaký příběh. Je to o nezbedném hošíkovi, který provede neplechu zahradníkovi. Ostatní filmy Lumiérů jsou většinou jenom pohyblivé fotografie. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Prehistorické filmové dějiny (artefakt) i v tak krátké stopáži. Snímek podobně jako třeba Příjezd vlaku, Odchod dělníků z továrny nebo Kiss, The později určily směr a vývoj několika budoucích filmařů. I když to vypadá dnes tak trochu primitivně a infantilně tak ve své době to musel být "boom" a lidé se tenkrát stoprocentně při tomto kratičkém gagu museli smát. Samozřejmě se jedná o první groteskní film pokud se to tedy dá vůbec takto označit... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Minutová vodotryskem osvěžující groteska. Lumièrova hříčka pokládající základ kinematografii... 6/10 ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

To jdu takhle se synovcem z kina, z filmu Pokropený kropič, a tu se mne to dobré dítko zeptalo: "Pročpak ten pán kropil zahradu, strýčku?" "Poněvadž asi musel, chlapče." Proč se třeba kropí ulice?" "Poněvadž se tím splachuje bordel." "Pročpak nás nepostříkají?" "Poněvadž nesmí." "Pročpak nesmí?" "Poněvadž by nám namočili šaty a byly by nám vidět prsa." "Proč by nám byly vidět prsa?" "Poněvadž šaty polité vodou prosvítají, miláčku." "A proč kropí vodou?" "Poněvadž nekropí pivem!" "A proč nekropí pivem?" "Poněvadž by se opili." "A proč by se opili, ty se taky opíjíš, strýčku, to říká maminka. Proč jsi takové prase, strýčku?" "Tomu ty nerozumíš, ale teď už mlč, nebo tě praštím." "A proč mě praštíš?" "Poněvadž mi nadáváš." "Proč bych ti nenadával, doma ti také nadávají." "Ale to není od nich hezké." "Od tebe to také není hezké, strýčku." Dal jsem mu facku. Ani nemrkl a řekl: "Viď, že nesmím plakat, ty taky nepláčeš, když tě teta praští." ... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film mě pobavil, ten neskutečně starej gag pořád ještě dokáže zapůsobit:) Je to také důkaz, že Lumierové nenatáčeli jen dokumenty, jak si možná někteří lidé myslí. Dalo by se říct, že je to jeden ze základů narativního filmu. Tady už se dá hodnotit. PS: Samozřejmě i tohoto filmu existuje množství verzí, takže je mi jasný, že tady každej hodnotí něco jinýho. Ono je to ale ve výsledku jedno. V jedné z verzí, které jsem viděl, ten uličník nebyl žádnej malej kluk, ale dospělej chlap (což na tom bylo to nejzábavnější). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že tady nadhodnocuji proti svému dojmu, ta hvězda navíc je ne za zjištění, o čem tenhle film, o kterém jsem slýchala od základky, vlastně je, ale za zjištění, že puberťáci už v roce 1895 byli stejní parchanti, jako jsme byli my a jací jsou konec konců i dnes. Ano, my jsme ti lidé, před kterými nás naše matky varovaly. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bratia Auguste Marie Louis Nicolas Lumiére a Louis Jean Lumiére sú rešpektovanými priekopníkmi kreatívnej kinematografie. Dalo by sa povedať, že práve títo dvaja Francúzi stáli na počiatku obrovského filmového biznisu. Začínali s jednoduchými snímkami. Krátkymi zábermi bežného života. Časom skúšali svoju prácu s kamerou obohacovať aj dejom. Ich titul „L´Arroseur arrosé“ z roku 1895 patrí ku prvým filmom, kde bol použitý nejaký ten scenár. Čo bol v tej dobe velmi progresívny krok v oblasti vývoja filmovej tvorby. *** ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Obtížné hodnotit naprosté začátky filmu. Ale jelikož "Pokropený kropič", což je tento film, patří do této již klasiky, tak alespoň ***. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

První gag v historii filmu, první komedie, první film. Tak mu za to prvenství dám 1*. Vím, že nelze čekat zázraky od skeče, který byl v podstatě teprve experimentem, ale až Méliès udělal z filmu v mých očích zábavu... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tohle je těžké nějak objektivně hodnotit, ale při představě, jak na to tehdy lidé koukali, bychom možná měli ještě větší zážitek ze sledování publika než ze samotného snímku. Z úcty k tradici dám 4*. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

co na tomhle chcete hodnotit? náznak prvních komediálních prvků. už to není jen natáčení lidí, vycházejících ze dveří, není to natáčení koňských povozů, jednoucích přes most, není to prosté zastižení tancující princezny. je to náznak komedie... 70%. ()

Reklama

Reklama