Reklama

Reklama

Pokropený kropič

  • Francie L'Arroseur arrosé (více)
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1895, 1 min

Jeden pán na zahradě zalévá stromy. Za ním se objeví chlapec, který přišlápne gumovou hadici. Zahradník je překvapený a diví se, že voda přestala téct. Začne si prohlížet hadici a v tom okamžiku mu proud vody vstřikne do obličeje. (duklak2)

Recenze (112)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že tady nadhodnocuji proti svému dojmu, ta hvězda navíc je ne za zjištění, o čem tenhle film, o kterém jsem slýchala od základky, vlastně je, ale za zjištění, že puberťáci už v roce 1895 byli stejní parchanti, jako jsme byli my a jací jsou konec konců i dnes. Ano, my jsme ti lidé, před kterými nás naše matky varovaly. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

S úctou k prvnímu filmu a neuvěřitelné kvalitě, které jsem se dvili dávám 4 hvězdy. Je neuvěřitelné jak lehké je téma a jak srandovní je název. Tohle by měla být povinnost pro každého. Jednominutový film, snad poprvé v mém životě. Na to lidé chodili do kina? Úcta k bratřím Lumiérům, i když bych to dokázal i se ségrou. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Pokropený kropič je jeden z těch lepších a zaručeně vtipnějších krátkých filmů bratří Lumièrů. Člověk se aspoň krapítek zasměje a může si říct, že to dává smysl a stává se i dnes. Kdo z nás se nekoukl do hrdla hadice, když přestala stříkat, a nedostal spršku do obličeje? Ale dneska vlastně jen málo lidí má zahrádku. Ti, kteří nemají, zřejmě dají horší hodnocení. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Prehistorické filmové dějiny (artefakt) i v tak krátké stopáži. Snímek podobně jako třeba Příjezd vlaku, Odchod dělníků z továrny nebo Kiss, The později určily směr a vývoj několika budoucích filmařů. I když to vypadá dnes tak trochu primitivně a infantilně tak ve své době to musel být "boom" a lidé se tenkrát stoprocentně při tomto kratičkém gagu museli smát. Samozřejmě se jedná o první groteskní film pokud se to tedy dá vůbec takto označit... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • K tomuto filmu vznikl také první filmový plakát. Ty sice existovaly již dříve, nikoliv však pro samostatný film. (Mr.Ocek)
  • Do role zahradníka obsadil Louis Lumière svého vlastního. (Mr.Ocek)
  • Film sa považuje za prvú komédiu. (ČSFD)

Reklama

Reklama