Reklama

Reklama

Les Forgerons

Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 1895, 1 min

Obsahy(1)

V následujícím filmu pana Lumiera uvidíte dva statné a práci odevzdané kováře, kteří nám předvedou, jak že se to jejich řemeslo vůbec dělá. Nejprve uvidíme topiče, jak rozdmýchává oheň, aby jsme měli teplé železo a mohli ho opracovat. Poté ho podává svému pracovitějšímu kolegovi, který do něj mlátí kladivem o sto šest. Poté když je spokojen, ponoří ho do vody a my jsme svědky pravděpodobně první natočené páry nad vanou. Po zchlazení přichází finální dopracování. Celou dobu můžeme vidět topiče, jak točí s klikou a vhání vzduch do ohně. (RadimFišer)

(více)

Recenze (14)

Morien 

všechny recenze uživatele

Víc než kdy jindy mě tady přepadá myšlenka, že zatímco kamera se musí někdy vypnout, život před ní bez ohledu na to pokračuje. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kováči pri práci. Tak ma napadlo, že Lumiérovci zachytávali výjavy zo typických prác a pohybov mesta a vidieka. Pracujúci vychádzajúci z továrne, búranie stien, kováči. Dnes by bol takým typickým výjavom zamestnanosti strnulý výraz sinastého obličaja uprene hľadiaci do obrazovky, ktorý občas rozhýbe telo poniže a čosi občas naťuká do klávesnice. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Dva chlápíci (kováři) nám ukazují, jak správně kovat, tolik dřiny.... Na konci snímku je čekala ale pořádná odměna v podobě tekutého chleba..... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Kovář s kravatou... Nejzajímavější je konec, kdy se vynoří další chlapík a nese flaštičku nečeho ostřejšího a... střih. Konec. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Zde nám kovárníci ukazují, jak se má správně dělat tohle bohem požehnané řemeslo. Ještě chvíli a budou svatí. Jeden roztápí kotel na žhavení železa a druhý ho opracovává jako o život. Přitom ho ten zaháleč sleduje, jak poté dává železo do vody. Nad vaničkou ze dřeva vidíme vodní páru. Poté kovář znovu pokračuje. Ještě že to ti chlapci zvládli takovou dřinu. Já bych to nezvládl, je to přece jenom jedna minuta a to se museli hodně zapotit. Kamera je stále statická. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvych remakov v historii. Lumierovci natocili to co, dva roky pred nimi Edison. Navyse je to ukazka (uplne na konci) toho ako sa v tom case pri praci bezne chlastalo. :) ()

Reklama

Reklama