Reklama

Reklama

Mr. Sardonicus

Trailer

Obsahy(1)

Sir Robert Cargrave patří mezi nejlepší lékaře světa v oboru fyzioterapie. Jeho progresivní novátorské metody podložené vlastním vědeckým výzkumem dovedou navrátit zdraví i pacientům, kteří se již dávno vzdali naděje ve své vyléčení. Naléhavý dopis odeslaný jeho dávnou láskou Maude ho však rázem vytrhne od vší práce. Mladý doktor ve spěchu opouští Londýn a míří do Gorslavy kdesi ve střední Evropě, kde nyní Maude žije se svým manželem, bohatým baronem Sardonicem. Sardonicus však skrývá příšerné tajemství... (dopitak)

(více)

Recenze (32)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkové hodnocení filmu Williama Castlea? To je neobvyklé. Extatický komentář od poměrně důvěryhodného uživatele a řeči o "staré filmařské škole"? Pořád ještě mluvíme o Williamu Castleovi? 8-) Na jeho filmy jsem narážel zprvu náhodně, ale zvolna už se z toho stává cosi jako sběratelský zájem, protože tak skvělé nápady a dobré úmysly, postupně bořené scenáristickou a režijní neobratností, se jen tak nevidí. Je mi líto, ale Mr. Sardonicus nepatří k těm nemnoha výjimkám. Jako vždy, Castle zprvu zkouší diváky zmást velkolepými sliby. Tento Barnum filmového průmyslu už nechal nad hledištěm poletovat kostlivce, pouštěl divákům do sedadel malé elektrické výboje a sliboval přestávku hrůzy, během které se příliš vyděšení jedinci mohou odebrat do foyer před koncem a žádat vrácení vstupného. Jeho další opičárna se jmenuje "Punishment poll!" - divákům byly rozdány hlasovací cedulky s obrázkem zdviženého nebo sklopeného palce a příslibem, že před koncem rozhodnou o osudu titulního hrdiny. Diváci znovu naletěli a přestože to samozřejmě není žádný interaktivní film a existuje pouze jediný konec, Castleovi to zase prošlo. :-) Ale ani když nechám stranou režisérovy proslulé "gimmicky" i jeho sebeobdivná vystoupení přímo v obraze, film nebude o nic lepší. Stejně jako tyto reklamní triky předem slibuje něco, co pak nemůže a nedokáže splnit. Slibný začátek příběhu, poslepovaný z motivů Draculy, Frankensteina, Fantoma Opery a Vykradače hrobů, s každou další scénou dostává na frak trapně polopatickými dialogy, v nichž si postavy bezelstně odvyprávějí vše, co Castle potřebuje publiku sdělit a nedokáže zdramatizovat. Brzy je jasné, že film nebude o "ghulech", jak se zprvu naznačuje. Strašlivé tajemství, které Sardonicus skrývá pod škraboškou, je odhaleno v trapně doslovném flashbacku a definitivně pohřbeno jednou hodně špatnou maskou. Některé další boty jsou velmi trefně pojmenovány (a ani zdaleka nevyčerpány) v Šakalíkově komentáři. Z viděných Castleových filmů zatím nejslabší kus, zábavný tentokrát výhradně nechtěným způsobem. Snad dopitak znovu promine. 40% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Super společník na nudný, nejlépe deštivý večer. Pan Sardonicus sice má pitomou masku, která spíš, než vyděsí, rozesměje od ucha k uchu (a to doslova, he he), ale je silný v kramflecích. Těmi jsou samozřejmě lehká gotická atmosféra, klasické prostředí hradu s mučírnou (+ hřbitov) a pro nás překvapivě atraktivní umístění příběhu do česko-polských hranic. Samozřejmě nechybí Castleův závěrečný džouk: tentokrát skrze diváky v sálu zvolí "rádoby alternativní" konec pro titulního záporáka. Původně jsem chtěl tenhle snímek doporučit kolegům darkrobykovi a hladassovi, ale koukám, že chlapi už to viděli, takže ho doporučím alespoň ostatním fanouškům staré školy. (70%) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Poznáte ten pocit, keď dostanete niečo čo Vám lahodí, v prostredí tešiacom zmysly, s príjemnou osobou a myšlienkami, zrazu prichádzajúcimi odnikiaľ a zovšadiaľ? Ten vzácny moment plný krásy, o ktorej (nielen) súfisti vypovedajú, že je zmyslom života. Nuž takýto pocit som mal v priebehu celého deja. Preniesol na mňa jemne kŕčovitý, no nie otravný úsmev na tvári pár minút i po ukončení filmu. Tvári sa ako horor, kopírujúci drakulovský motív pozvania na odľahlý pustý zámok. Hradného pána sa pospolitý český ľud bojí. Tvári sa ako príbeh o arabských al-ghūloch (démonoch), vykrádajúcich hroby a pojedajúcich mŕtvoly. No napokon vyznenie je celkom odlišné, hoci pietne zachovávajúce romanticko-tajuplnú líniu. Navyše: prilbica modrá, ľuľkovec zlomocný, indiánsky jed. A injekcia s dutou ihlou ako nový vynález! Režisér vstúpi dvakrát do deja, aby si prihrial polievočku a rozohral svoje zábavné hry s divákom. Kto má v sebe aspoň trochu nadšeného ducha a zmysel pre dobrodružstvo, hor sa do východoeurópskej Gorslavy, kúpiť si lós a následne vybrať výhru v podobe Pána Sardonicusa. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Vysmáté jablko nepadá daleko od stromu. Tento lehce strašidelný lékařský příběh může divákovi způsobit zaseknutí sanice v pozici spokojený úsměv, jako se to stalo mně. Při závěrečném dotazu režiséra, jestli ukázat palec nahoru nebo dolů a tedy barona potrestat, jsem měla naprosto jasno. Kdo film viděl, lehce uhodne co jsem si vybrala. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasický bubufilm, který je místy úsměvný (už titulky jakoby vypadly z horrorové grotesky) a místy lehounce strašidelný. Černobílá mu sluší stejně jako vhodně zvolená hudba (Von Dexter). Ano, je to béčko bez jakékoliv vyšší ambice a postrádající umělecké hodnoty. Je to pohádková ptákovina na deštivý večer, kdy okna nemilosrdně bičuje déšť a blesky doprovázené hromy pravidelně rozčesávají oblohu. Vítám nadbytek mlhy, co se přelije z pochmurného Londýna až do střední Evropy, kde si nelze nevšimnout českých nápisů na odjezdové tabuli vlaků či na dveřích čekárny. Černý kočár veze sira Roberta kašírovanou krajinou, kde se z holých kopců zdvihají pahýly mrtvých stromů, až k pochmurnému hradu... Mlha hustá tak, že by se dala krájet, se bělavými jazyky vplazí i do otevřených dveří. Křik! Ženský křik, a ne poslední (v tomhle filmu vůbec ženy pěkně ječí, tedy nejen ženy)! Zamčená tajemná komnata, temné chodby s mučírnou pod hradem a pán, co skrývá tvář za maskou. Půvabná Audrey Daltonová je sice baronkou, leč její život na zámku připomíná spíše peklo...pan baron je tak trochu podivín. Běžný divák dá nejspíše 2*, ale já nemohu, páč hřbitov v mlze, vykopávání mrtvol, měsíc, skrývající se za temnými mraky a mučírna s norimberskou železnou pannou....ach, tyhle levné bubákoviny se už dnes prostě netočí. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nápůl gotika, napůl monster horor, každopádně neprávem přehlížená záležitost. Celý příběh má moralizující pozadí, přičemž je dostatečně poutavý a freaky, takže dokáže bez problémů zakrýt pokulhávající atmosféru. Současných 47 hodnoceních je ostudných. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemne temný príbeh s jemnučkým závanom gotiky a vynikajúcim Oskarom Homolkom. Niektoré momenty, hlavne prvý záber na Sardonicovu tvár, boli celkom zimomravé. Potešila aj čeština vo filme a slušná hudba. Na druhú stranu tá herečka mohla zahrať aj lepšie - také neprirodzene afektované hranie. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

William Castle - Průkopník interaktivního kina, producent, režisér a příležitostný herec nám nabízí tuhle lehce gotickou hororovou podívanou, která sice není tak atmosferická jak by se dalo čekat, ale i přesto má co nabídnout. A to nejen temné zákoutí hradu s mučírnou, ale i hřbitov, tajemství ukryté pod maskou a perfektní herecké výkony. A jaký je konec ? Takový jaký si ho zvolí diváci ? Jak by jste rozhodli vy ? Naštěstí vyhrál zdraví rozum a hlasování proběhlo přesně tak, jak bych hlasoval já. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kdo se směje naposled, idiot je na pohled.“ O zlomyslném osudu, šklebícím se nám do tváře. Příběh poučný, hřbitovním kvítím provoněný a vychechtaný, jak pacient s depresemi po placebo pilulce nebo nebožtík v rakvi, kterému den po pohřbu vylosovali jeho čísla Sportky. SARDONICKÉ OKÉNKO: [][] Omnibusovy alternativní scény: ☻ Mučírna. Krull má příkaz krásnou Maude zohavit. „Taková škoda,“ zamumlá a vrazí kudlu... baronovi do zad! A voilà, svázanou krásku má sám pro sebe. ☻ Laboratoř. Doktor Cargrave neuspěl, Sardonicus pořád vypadá jako evoluční biolog Flegr. Baron tedy splnil hrozbu a zohavil Maude. Cargrave mu přesto nasadí parohy! „Za mlada jsi bývala krásná, miláčku, pořád tě takovou vidím.“ ☻ Sál. Sardonicus nemůže jíst ani pít a trpí. Běží tedy bafnout na mrtvého otce, aby svůj škleb získal zpátky. Následuje happyend, od ucha k uchu se šklebící baron radostně hoduje, vybírá si vesnická děvčata na noc a rozverně podráží potrestanému Krullovi slepeckou hůl. [][] Shrnuto, láska sice prochází žaludkem, ale krásy se nenajíš. My ghůlové razíme heslo: „Lepší šťavnatá a chutná ošklivka, než nepoživatelná kráska,“ navíc chladná jak čumák pokusného psa. Čtyři velké pijavice, bezbranné dívce přiložené... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách průměrné. Podstatná část příběhu se odehrává ve fiktivním středoveropském městečku Gorslava. Český patriot si jistě povšimne českých nápisů na tabuli odjezdů vlaků na nádraží! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Doslova úsměvný gotický horor z dílny hračičky Williama Castlea, který nejenže si připravil pro své tehdejší diváky další interaktivní překvapení v podobě hlasování o osudu své hlavní postavy, ale myslel i na diváky v budoucnosti, anžto do role sira Cargravea angažoval Davida Hasselhoffa pod pseudonymem Ronald Lewis.  Celou dobu jsem čekal, kdy promluví k hodinkám nebo se pro záchranu baronky oblékne do plavek, ale na(ne)štěstí se  tak nestalo.   Jinak ale rozkošná studiovka plná hřbitovní mlhy, pijavic a sardonických úšklebků.  Strašidelnou je pak jen scéna na hřbitově,při otvírání rakve jsem ani nedutal, nicméně  zbytek je zábavný, zajímavý a  de facto přitahuje pozornost jako pouťová atrakce ve stanu. Co jen z toho vyleze? Po Třaslavci, který osobně díky angažmá Vincenta Price řadím  ještě o stupínek výš, další  výborná Castleova filmová šou.  Tak a teď, jak mám Sardonica ohodnotit?  Napište mi prosím do pošty své návrhy.  .... Podtrženo a sečteno, napsalo mi 126 uživatelů (zvláštní, tedy víc než film zatím vidělo), a byť mi někteří psali kvůli něčemu jinému nebo zmiňovali zcela jiný film, tak jednoznačně převažoval ten názor, že... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jsem totálně nadšen. William Castle dokázal nečekané, překonal legendární House of Usher a uprdelil se v mé čerstvě nabourané Topce hned vedle Village of the Damned. Film staré filmařské školy, u kterého po blbejch patnácti minutách bezpečně víte, že to musí být stoprocentní, a jen se potom snažíte najít vroubek, aby nebylo. A když se to samozřejmě pak nepodaří, jásáte na konci jako malé děti, jaké geniální dílo vám až dosud zůstalo skryto v labyrintu času a nevědomosti a jak jste rádi, že jste na něj konečně narazili___ Dlouho jsem si myslel, že onen legendární Oscar Homolka je doktor Sir Robert Cargrave, ovšem chyba lávky, doktora hraje Ronald Lewis (na kterého se odteď zaměřím), což je sympaťák s vizáží ne nepodobnou Davidu Hasselhoffovi. Jednoznačně dobrá volba, bylo jeho obsazení. Jednooký Krull Homolka je nejcharismatičtější postavou, člověk, který udělá vše, oč ho jeho pán požádá (a má všechno pod kontrolou). K tomu dvě krásné ženy, Audrey Dalton a Erika Peters, navrch geniální Sardonicus Guy Rolfa (uměl bych si místo něj představit našeho Radka Brzobohatého), prostředí slovanského hradu a starého krchovem zavánějícího příběhu, režiséra s příjmením Castle.... a dostanete Mr. Sardonica, muže, kterého prostě musíte vidět! Jak je jen možné, že tento skvost dosud uniká pozornosti místní horroruchtivé šlechty? ()

classic 

všechny recenze uživatele

Zúbožený barón "Marek Toleslawski" Sardonicus, [po]býval v hradnom sídle v akejsi ["fiktívnej"] krajine s názvom: Gorslava, nachádzajúcej sa kdesi v strednej Európe, a podľa miestnych nadpisov [väčšinou iba v interiéri železničnej stanice], by som sa teda najskôr asi priklonil zrovna k tomu skonštatovaniu danej situácie, že to bude pravdepodobne niekde len v Čechách, i keď "antagonistovo", pôvodné meno, vyznieva poľsky; pričom jeho hlavný náprotivok sa najprv nachádza[l] v Londýne, kedy hovorím o doktorovi a Sirovi v jednej osobe: Robertovi Cargraveovi, ktorý sa čochvíľa vydáva na naprosto veľké dobrodružstvo, spadajúce do roku 1880, keď sa v obci Košariská, narodil náš azda vari úplne NAJVÄČŠÍ POLITIK: MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK [informácia iba čisto pre zaujímavosť, aby si divák vedel trochu lepšie zaradiť dobu príbehu] v období viktoriánskeho Anglicka ... • Jednalo sa o vskutku pomerne dosť strašidelný príbeh pod taktovkou amerického režiséra: Williama "Billa" Castlea, ktorý síce vytvoril v konkurenčnom štúdiu Columbia Pictures, no i napriek tomu sa mi častejšie javilo, že sa svojou čiernobielou, ponurou štylizáciou, podobal na horrorové tituly [Dracula, Neviditeľný muž a Frankenstein], aké produkovala filmová dielňa UNIVERSAL v 30. rokoch minulého storočia; a práve preto by som chcel rovnako pochváliť predovšetkým snáď i výtvarnú stránku tohto titulu pod vedením významného am. kameramana: Burnetta Guffeyho zo združenia A.S.C. [americkej spoločnosti kameramanov], ktorá je zrejme tým najpozitívnejším článkom, aký sa v tomto prípade mimochodom ponúka[l]. • Čo sa následne ešte týka i samotnej línii udalostí, tak k tej by som sa príliš asi extra nevyjadroval, aby som tým pádom ani nevyzradil hlavnú pointu, i keď by som ju zase predsa trošku prirovnal ku »KLIATBE« okolo veľkňaza Imhotepa [po vizuálnej stránke v rámci tváre ...]. Totižto i titulná postava väčšinou nosila masku, pod ktorou sa skrývala «ohyzdná tvár», akú teda ani nebolo možné vystavovať na väčší obdiv. • OBSADENIE. Ani predstaviteľ Sardonicusa, ba ani predstaviteľ lekára, nie je tým najzaujímavejším atribútom, čo sa týkalo kostry diania, že tentoraz nespomenúť predstaviteľa postavy Krulla v podaní rakúskeho herca: Oskara Homolku, by bolo strašnou chybou, keďže by si normálne za svoje stvárnenie tejto rozporuplnej postavy, jednoznačne zaslúžil „zlatého plešivca”, Oscara ®• Titul obsahoval i akýsi: EPILÓG, čo bolo z mojej strany vnímané, ako povestná čerešnička na torte! • Fanúšikovia žánru si kľudne môžu pripočítať i ďalšie, plusové body, naviac.  PS: Poďme ešte na chvíľu i hlasovať: PALEC👍alebo👎️, čo si nakoniec zvolíte, čo sa bezprostredne dotýkalo nášho [ANTI]hrdinu ... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hororová menej známa klasika danej doby má slušnú atmosféru, ale inak sa nevyznačuje ničím výnimočným. Mohlo sa trochu pritvrdiť, možností bolo neúrekom. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Že by u Castla se inspiroval Miroslav Horníček se svým Kinoautomatem? No, bylo to asi to hlavní, co mě na Sardonicusovi zaujalo. S poněkud nuceným, doširoka roztaženým úsměvem se přikláním k trojce. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nepsychologický psychoanalytický horor, bezostyšně kupící nelogičnosti, nepravděpodobnosti a nesmysly, a přesto napínající, děsící a především bavící (ačkoliv režisérovy rámcující promluvy k publiku mi přišly zábavnější než leckteré šprýmy ve vyprávění). Škoda, že vše absurdní nebylo ještě silněji vygradováno a vše reálné (či pravděpodobné) zastřeno; mohlo tak vzniknout skutečně strhující parodické dílko… ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dýchlo na mne podmanivé kouzlo starých filmů, ta černobílá vyprávění vyloženě sluší a příběh talentovaného lékaře mě zaujal hned od začátku, Ronald Lewis působí sympaticky a Audrey Daltonová je hezounká, no a hradní pán se sluhou jsou skvělí záporáci, oba přesvědčiví.. U mě filmová spokojenost a slušné čtyři hvězdy.. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Videl som to opakovane, tak už len doplním moje dalsie dojmy z filmu. Nie je zvykom, aby pred začiatkom filmu  režisér osobne pozdravil divákov, ako to urobil v tomto filme William Castle, ktorý rozjarene predstavil svoj film" zabijackým priateľom" ktorých takto neformálne nazval divákov tohto filmu. Už to nasvedčovalo, že režisér do tohto filmu vložil emócie, veselosť a túžbu, že ako on je spokojný s výsledkom tohto filmu, tak dúfa, že budú aj diváci a u mna to zabralo. Vizáž Mr. Sardonicusa bola v čase natočenia filmu určite ojedinelým zjavom a i keď v tejto dobe sa už vytratila iskra úžasu, stále má čo táto postava ponúknuť aj v tejto dobe trikov.  Zaznie tu veta" Čo pán povie, to Skull spraví", len by ma zaujímalo, či tá veta prvýkrát zaznela po vylúpnutí oka alebo už pred ním. A ten alternatívny koniec ma neprestane nikdy prekvapovať, svojou originalitou a nadčasovosťou. Je to stále na hranici medzi 4 a 5*, ale niečo mi hovorí, že na tú najvyššiu metu nemá, lebo videl som nespočetne veľa podobných filmov a tento sa odlišuje len záverom, ostatné som videl už aj niekde inde a aj pred týmto filmom. 31 film z diskusie V.R.K.(1.11.2023). Parádna gotika, temná, fantasticky prepracovaná s originálnym príbehom, ktorá sa mi z nejakých príčin dlho skrývala. Pripomenulo mi to príbehy o Draculovi, ale len v začiatkoch, potom si už ide svojou cestou. Cintorín, stredoveká mučiareň, temné prostredie hradu, koč predierajúci sa hmlou i nocou, všetko toto dôkladne poznám, ale i tak ma to tu potešilo. Slušne odvedená práca ako za kamerou, tak i na režisérskej stoličke ako i na tej hereckej (Oskar Homolka). Som uchvátený, troška viac zlomyseľnosti a išiel by som do plných, ale i tak silné 4* mu rozhodne dám. A ten alternatívny koniec bol fenomenálny. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní horor? Kdepak. Jenom nuda. 1)  Začalo to docela nadějně v sympaticky stylizovaných kulisách Londýna před první světovou válkou. Po pár minutách však fyzioterapeut Cargrave odjíždí do podivné země ve střední Evropě, kde se mluví anglicky, nápisy jsou v češtině a jména jsou nejčastěji polská. Inu, Gorslava. Britská splendid isolation udělala své při vnímání zbytku světa._____ 2)  Od příjezdu na hrad to pak jde z kopce. Jak se postupně odhaluje, o co jde, se děj a s ním i snímek stává nudnější a nudnější. Někde od půlky dál se na to už ani nedá dívat._____ 3)  Film je natočen v naivním stylu hororu raných dob kinematografie, tipoval bych to někam do začátku 20. století._____ 4)  Hravý konec už na mém hodnocení nic nezmění._____ 5)  Z herců se mi nejvíce zamlouval 63letý Rakušan Oskar Homolka (muž pro všechno Krull), který před Hitlerem emigroval do Velké Británie a později do Spojených států. When my master says, "Krull, do this thing," I do the thing, whatever it may be._____ 6)  Ve filmu je vidět v malém štěku mile vyhlížející 20letý David Janti (Janku)._____ 7)  Výstižný koment: Oskar**._____ 8)  Kdybych byl milovníkem hororů, tak bych možná jednu hvězdičku přidal. Ale tohle je neúsměvná parodie. A já ani ty horory moc nemusím. ()

Reklama

Reklama