Reklama

Reklama

Repas de bébé

Krátkometrážní / Dokumentární
Francie, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Tento dokumentární film je z roku 1895, tedy z doby, kdy se na amerických prériích ještě proháněli desperáti jako Jessie James. Vidíme zde natočenou ranní snídani dvou rodičů a jednoho malého dítěte, které sedí mezi nimi. Tatínek se ve starostech činí, maminka popíjí kávičku z malého hrnečku. (RadimFišer)

Recenze (34)

dwi 

všechny recenze uživatele

Hodnotit Lumiérovy filmy podle nějakých kriticko-estetických měřítěk v podstatě nelze. Filmová technika stála teprve u zrodu, náměty se omezovaly na krátké gagy či aktuality a výroba zrovna nebyla dvakrát levnou záležitostí. Není se tedy potom čemu divit, že Lumiérovy snímky splývají do jednoho velkého celku, z něhož vyčnívá jen několik profláknutějších záležitostí (Příjezd vlaku, Pokropený kropič...). Repas de bébé je osobitějším kusem, neboť zachycuje Augusta Lumiéra, jeho ženu a jejich malého caparta při snídani. Optimistické úsměvy a veselost asi nejvíce dominují z tohoto několikasekundového dílka. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nedívají se do kamery, zdá se mi. Zajímavé. Většinou si neherci při domácím kamerování nemohou pomoci, aby po přístroji nepokukovali, a když se začalo usměrňovat, co se před objektivem děje, musí tvůrci lidi poučovat právě o tom, že do kamery se nekouká, že je tam ta slavná čtvrtá stěna. ()

Reklama

codeas 

všechny recenze uživatele

Lumierové natáčeli bez budoucí přípravy (námět,scénář), jejich filmy se dají charakterizovat jako reportážní. V dnešní době kdo si již zakoupil videokameru nebo se chystá koupit, je obecným pravidlem zachytit nejlepší okamžiky. Tak jak u Vás bude nová kamera zaznamenávat malé děti, to samé provedl Louis Lumier - tedy že natočil sebe, svoji ženu a jejich potomka. Nejlepší na celém je roztomilé dítě snažící se dát sušenku "kameře" - respektivě osobě za kamerou až poté otci a matce.. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Lumiérovci byli předvším obchodníci a film chápali jen jako módní vlnu, jakousi zvláštnost, která lidi stejně brzy omrzí... Nelze je považovat za umělce a označení "režie" u Louise Lumiéra není vůbec přesné. Jejich filmy mají jen dokumentační hodnotu, ale jinak nejsou ničím výjimečné, což sami poznali a brzy s tím přestali... Nahradili je skuteční průkopníci filmové režie jako Méliés, Williamson, Zecca, Porter a další. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Ve snímku vystupuje Auguste Lumière se svojí manželkou Marguerite a jejich dcerkou Andrée. (Marla Singer)

Reklama

Reklama