Reklama

Reklama

Východ z továrny

(festivalový název)
  • Francie La Sortie de l'usine Lumière (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Francie, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů bratří Lumiérů. Byla to právě továrna jejich otce, kde natáčeli. Je to krátkometrážní jednominutový snímek odchodu dělníků z fabriky. Vše v dobových kostýmech, procházejí muži i ženy. Na konci vrátný zavře za továrnou i filmem vrata. (RadimFišer)

Recenze (59)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Jsou tři filmy, které ze zásady definovaly kinematografii: Roundhay Garden Scene z roku 1888, první celuloidový snímek, Lumièrovic Východ z továrny, první film promítaný na plátno, a Mélièsova Cesta na Měsíc (1902), jeden z prvních snímků vyprávějících příběh a používajících praktické efekty. Vše, co se natočilo v následujících 111 letech, je už jen nástavba. (878.) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ak uznávame prvenstvo Lumiérovcov vo výrobe filmu, potom práve tento je ten úplne úplne prvý... i keď možno ťažšie určiť ktorá z viacera verzií... robotníci ešte netušia, že už zakrátko oni aj ich nespočetní potomkovia budú z továrne odchádzať s jedinou túžbou sadnúť si pred potomka tej podivnej okatej krabice, ktorou na nich mieri podivínsky šéf ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ani jeden z 33 svědků prvního veřejného promítání filmu v pařížské kavárně Grand Café už nám o svém zážitku nedokáže nic povědět. Viděli tehdy totéž, co nyní já, dělníky, kterak opouštějí závod Antoina Lumièra na výrobu fotografických desek a papírů v Lyonu. Tehdy, 28. prosince 1895, kdy se film poprvé promítal na veřejnosti, to musel být ohromný zážitek. Dnes nám nezbývá než obdivně kroutit hlavou a říkat si, jak to bratry Lumièrovy vůbec mohlo napadnout, že sestavili kinematograf. ()

pytlik...

všechny recenze uživatele

Jo jo, to se to filmuje, když má otecko továrnu. Většina z nás by mohla natočit tak maximálně východ ze staré škodovky či golfa, a to by nemělo takový šmrnc, co si budeme nalhávat. Začátek snímku (tj. cca prvních deset vteřin) má i uměleckou hodnotu, ty davy lidí proudící různými směry mi připomněly nástupy na spartakiádách nebo výkony baletní skupiny Křeč v Pražské 5ce. Překvapilo mě, že navzdory tvrzení ekonomů měly bílé límečky (a široké klobouky) v 19. stol. evidentně v továrnách jasnou převahu nad dělníky. Teda drtivou, neboť montérky jsem tam neviděl ani jedny. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Celý názov filmu je La sortie des usines Lumière à Lyon, nakoľko bol natáčaný v Lyone pred továrňou na výrobu fotodosiek a papierov v svojej dobe najväčšej v Európe, ktorá patrila rodine Lumière. (Raccoon.city)
  • Film byl natočen v březnu 1895, veřejně byl poprvé předveden 22. 3. 1895 v Paříži. (raininface)
  • V krátkom snímku pri bráne stojí matka bratov Lumiérovcov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama