Reklama

Reklama

Východ z továrny

(festivalový název)
  • Francie La Sortie de l'usine Lumière (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Francie, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů bratří Lumiérů. Byla to právě továrna jejich otce, kde natáčeli. Je to krátkometrážní jednominutový snímek odchodu dělníků z fabriky. Vše v dobových kostýmech, procházejí muži i ženy. Na konci vrátný zavře za továrnou i filmem vrata. (RadimFišer)

Recenze (59)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Otevře se brána, z továrny vyjdou lidé a zase se zavře brána. Úžasné! A možná jednou bude možné natočit ještě něco úchvatnějšího. Třeba to bude mít barvu, zvuk, děj a bude to delší než minutu. Nejásejte, zatím je to jenom vize. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Jedno z prvních děl průkopníka kinematografie Louise Lumiéra dnes budí spíše naivní úsměv. Byl to ale právě on, kdo vynalezl kinematograf, jenž byl zároveň kamerou, projektorem a kopírkou (ve srovnání se zooskopem, vitaskopem a dalšími přístroji přímo revoluční vynález). Ten mu umožnil nejen zvýšit finanční kapitál (který byl už takto velký), ale umožnil mu hlavně tvořit další a další filmy. Své fotografické zkušenosti zúročoval i ve svých filmech (smysl pro kompozici...), což je vidno na některých jeho snímcích. Ve srovnání s ostatními jeho současníky působí jeho dílo vynalézavostí a inovativností. V tomto krátkometrážním filmu zachytil odchod lidí z továrny. Můžeme vidět dělnice oblečené v dobových šatech, následně vycházející muže, vše uzavřeno vrátným, který zavírá bránu. Hodnotit toto dílo z nějakého estetického či dějového hlediska vůbec nelze. Spíše můžeme být potěšeni, že takové rarity se vůbec dochovaly. I tak dávám za ***. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dobový dokument. Ty sukně a klobouky! A koně! A ještě dva bycikly. Ale to je také vše. Člověka na tom nakonec nejvíc udiví, že se ten film vůbec zachoval. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem dvě verze tohoto filmu. Poprvé je odchod dělníků neorganizovaný, bez počátu a konce. Druhý Lumiérův pokus zachycuje otervírající se bránu, lidé odcházejí a brána se zavírá. Louis Lumiére si uvědomil moc kinematografie - ovládá "herce", čas i prostor. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Trojdielny záber slušnej kvality na dav robotníkov a robotníčok postupne opúšťajúcich dvor továrne, nechýba ani automobil a jeden otravný pes. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Otvorí sa brána a začnú vychádzať ľudia, keď vyjde posledný tak sa brána zavrie.... To musí byť ale hovadina možno niekoho napadne. Mňa ale pohltila atmosféra doby, tá je tu skrátka úžasná. Ľudia sa ponáhľali vtedy rovnako ako aj dnes. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ani jeden z 33 svědků prvního veřejného promítání filmu v pařížské kavárně Grand Café už nám o svém zážitku nedokáže nic povědět. Viděli tehdy totéž, co nyní já, dělníky, kterak opouštějí závod Antoina Lumièra na výrobu fotografických desek a papírů v Lyonu. Tehdy, 28. prosince 1895, kdy se film poprvé promítal na veřejnosti, to musel být ohromný zážitek. Dnes nám nezbývá než obdivně kroutit hlavou a říkat si, jak to bratry Lumièrovy vůbec mohlo napadnout, že sestavili kinematograf. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi prvý film, v ktorom sú všetky postavy pozitívne naladené. Odchod z práce po šichte je totiž oveľa uvoľňujúcejší, ako príchod. Ten ale Lumierovci nenatočili. To mohla byť prvá časť prvej série na svete. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Zkouška kamery...kamera funguje! No ty vole, to je vážně nápad za všechny prachy. Na tomhle 38 vteřinovém nesmyslu můžeme maximálně ocenit to, že se vůbec zachoval a neskončil založen někde mezi starými krámy, kde dle mého nejúpřímnějšího úsudku je zcela nepochybně jeho jediné vhodné místo. Jedno z prvních videí, které si trouflo honosit se označením film. Všechna čest. Jsem umělecky a esteticky omámen! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tímhle kratičkým filmem to vlastně všechno začalo a dokážu si představit úžas tehdejších diváků při sledování tak převratné novinky jakou film představoval. Podle české wikipedie existují dvě verze, ve skutečnosti jsou tři :-) V první není celý odchod zaznamenán, ale objeví se tu bryčka s jedním koněm a pes leží u dveří vrátnice, na kterých je nějaká cedule, ve druhé je za dveřmi vrátnice vidět dětský kočárek a pejsek tu pobíhá, na konci vyjede bryčka s dvěma koňmi a ve třetí se za dělníky a filmem zavřou vrata. Asi nejvíc mne fascinovalo dobové oblečení , zejména dam, kočárek na vrátnici a odchod dámy s dítětem v náručí z pracovní směny. Krásné svědectví doby a milník na poli kinematografie, nelze než opětkovat. Všechny tři verze ke zhlédnutí zde - https://www.youtube.com/watch?v=ch85QD6UhkI&index=1&list=PLYcWUx7oeKbBJXjx_yNC7HTqA25DKCIYk ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Kamera jako svědek ztraceného času v počátcích jedné krásné etapy před továrnou taťky Lumiera... dnes už jen jako sice cenná, ale nezajímavá starožitnost. ()

MontyBrogan

všechny recenze uživatele

Toto by som ale naozaj nenazval filmom. Mne to úplne pripadá ako obyčajné skúšanie, či "ten zázračný nástroj" naozaj vie natočiť akékoľvek dianie pred ním. A objekt natáčania mohol byť kľudne aj náhodný. ()

Reklama

Reklama