Reklama

Reklama

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

choze 

všechny recenze uživatele

Kdysi v recenzi DOBERMANA v Cinemě tuším Fuka napsal, že jeho francouzský videoklipový režisér Jan Kounen dostal díky němu velmi zajímavou nabídku zpoza oceánu. Že by jí byl BLUEBERRY? Koprodukční, anglicky mluvený psychedelický western natočený jen volně podle slavného komiksu belgického scénáristy Jean-Michel Charliera a francouzského kreslíře Jean "Moebia" Girauda, který Kounen postavil na svých zkušenostech (a zájmu o ně) s jihoamerickými mystickými rituály, jejichž halucinační průběh tu zobrazil pomocí trojrozměrné počítačové animace. Nádherné obrázky, průměrný scénář, uondané tempo a co ve srovnání s komiksovou předlohou zarazí nejvíce - kromě toho, že hrdina tu nemá přezdívku Blueberry, ale Zlomený nos - málo akce. Navíc s halucinogenní scénou ve westernu se už 16 let před BLUEBERRYM vytasily MLADÉ PUŠKY. Škoda tak silného obsazení. Jinak Kounenovy filmy jsou u nás nějaké prokleté - DOBERMAN dorazil s několikaletým zpožděním a BLUEBERRY u nás dosud oficiálně nevyšel. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Už jsem na to přišla. Možná to bylo nějak takto. Jan Kounen se rozhodl, že natočí western. Pak si někde na divokém západě, uprostřed vyprahlé pustiny a suchého, horkého větru, jež mu s každým poryvem vnášel do očí písek, dal trip a rozhodl se, že to nebude jen obyčejný western. Aby nabylo jeho dílo ještě konkrétnějších tvarů a hlavní postavy měly představy o jeho vizi, nabídl jízdu v tripovém opojení i hereckým borcům Vincentu Casselovi a Michaelu Madsenovi. A tak vzniklo Blueberry. Vcelku obyčejná dějová linie, doplněna působivou kamerou a celkovým psychadelickým zpracováním, jehož vyvrcholením budou závěrečné fantaskně bizarní halucinace. Film jsem měla v úmyslu zhlédnout jen díky jménům Cassel a Madsen. Pánové nezklamali a já byla potěšena jejich výkony. Zajímavé dílo, které však asi každému nedokáže rozproudit krev. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Blueberry chvílemi připomíná LSD verzi Mackennova zlata, a při finální digiscéně jsem si dokonce vzpomněl na závěr Kubrickovy 2001. Divné? U westernu dost. Film mě nicméně zaujal dobře vybranými a dobře hrajícími herci, pěknou kamerou a zvláštně magickou atmosférou vůbec... Ale na dvě hodiny to vážně nevystačilo. Dvě a půl hvězdy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Blueberry je podařený western. Nejedná se o žádnou klasiku jako byly westerny s Waynem, spíše má dost společného s Dead Manem a kupodivu i Apokalypsou, protože buď jak buď těch společných prvků je tam opravdu mnoho. Ať už je to sama pouť tam k mlžným horám či posléze ještě kostrbatější cesta hrdiny do svého duševního nitra... Ačkoliv je to western s modernějším pojetím, ve vizuálu sází na klasiku a už hodně dlouho jsem v novém filmu neviděl tak pěkně udělané zaprášené městečko s honáky, obchodníky, paničkami se slunečníky, šerifem a vůbec vším tím osazenstvem, která tehdy první města na západě měla. V hlavních rolích opravdu září Cassel, který svůj francouzský přízvuk krásně skryl do své filmové postavy, která pochází z Louisiany a kterého bych si před tímto filmem asi do westernu neuměl zařadit :-). Parádní byl i Madsen, tohle jsou prostě filmy přímo pro něj. Madsen je borec, protože ho můžete najít opravdu všude. Od nejhrůznějších béček po parádní záležitosti tuto nevyjímaje. A že mu padouši jdou k tělu už víme nejen z Tarantinových filmů. Řada lidí tu haní příběh, ale ten je vyprávěn dobře a jasně jako cesta za pomstou. Kamera je u filmu úžasná a velmi originální. A jelikož film je doslova prošpikován halucinacemi hlavního hrdiny, dostáváme se k tomu co tu řada lidí vytýká. Posledních 30 minut filmu je totiž totální úlet. Pozorný divák a obzvláště ten, který bude od první minuty filmu naladěn na tu zvláštní frekvenci samozřejmě najde rozuzlení a pochopí. Film tedy není bez závěru. Jelikož se to vše děje v jiném stavu mysli, chápu, že z toho byl leckdo vyděšen. Já sám neříkám ne, ale bohužel film dojíždí alespoň z dnešního pohledu na tehdejší možnosti digitálních animací, které dnes už - bohužel - působí velmi archaicky ba až rušivě. Až jsem si vzpomněl jak jsem si tehdá pouštěl písničky v MP3 na PC v tehdy nepřekonatelném winampu a zapínal si při nich všelijaké ty visualizace evokující mlhoviny, průlety tunely atd... Něco podobného máme v Blueberry, akorát jsou k tomu přidáni hadi, krokodýli, stonožky, červi a další všelijaké havěť... A nejen, že to bylo cítit zvětralinou, ale navíc to bylo dlouhé... před třinácti lety byl z toho všeho halucinogenního hemžení divák v kině asi paf, dnes už to po 5 minutách spíše nudí. Co nezestárlo je tak paradoxně příběh a hrané pasáže v nádherných lokacích. Komixs jsem nečetl ani neviděl, ale myslím, že to celé velmi povedlo. Tohle není klasická kombojka ve stylu poklad na Stříbrném jezeře (nic proti), kde jsou hodní a zlí a střílí po sobě kapslíkovakama... Tenhle western je jinej. Jinej a dobrej. Uvažoval jsem o 4 hvězdách, ale ten digi závěr si to u mně mírně pohaněl... I tak dávám za 3 poctivé kalíšky s indiánským utrejchem. * * * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Bylo to hodně hezký, ale vůbec nevím co to bylo. Aneb jak to dopadne když se o halucinogenní western pokouší někdo ne zcela dobrý a nedělá na tom Nick Cave. Ostatní nechť si místo Blueberry napíší do vyhledávače další divné slovo - Proposition. Udělají mnohem líp... ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Těžké rozhodování, jak tohle hodnotit - utahaný a nanicovatý děj je maximálně na 1*, obrazové zpracování a zejména psychedelické pasáže minimálně na 4* (i když bych dala přednost vidět je namísto v nepovedeném filmu jako zadní projekci na koncertě Tábora radosti)..projednou nebudu škudlit a zaokrouhlím to na 3*, ty psychedelické orgie si to snad zaslouží. ()

AppleCore

všechny recenze uživatele

Vážně nevim co si o tom myslet, film disponuje skvělou kamerou, pěknou hudbou a jednou napínavou akcí, jenže celej dojem pak kazí nepochopitelné digitální efekty, které se sice tváří jako důležitý prvek filmu, ale klidně by se bez nich obešel. Střich je v několika scénách dost zběsilej a nejednou i dost špatně vyřešenej. netroufam si hodnotit hvězdičkama, protože odpad je málo a 5 je moc a to mezi tim se k tomu zkrátka nehodí. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu jsem měl po chvíli takový mišmaš, že ani ted nevím co se tam dělo. Musím za sebe říct celkem velké zklamání. Čekal jsem pořádnej Francouzkej western ale dostal jsem poměrně sterilní podívanou s dobrýma hercema. Madsen, Meaney, Lewis(oba), Hounsou, Karyo. Skvělé. Ale Cassel mi to tam trochu kazil. Nicméně přestřelky ujdou ale je jich zoufale málo. Madsen opět ruluje. A já bych si prakticky ani nestěžoval protože i taková kamera či hudba je výborná, ale prostě moje mysl a moje klávesnice mi nedovolí dát výš než 3*. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Kdo viděl.. ví svoje. Já měl možnost to vidět dokonce 2x. Poprvé jsem totiž usnul asi půl hodiny před koncem. Napodruhé jsem byl svěží a tak jsem to dokonce dokázal dokoukat do konce. Myslím, že přenesení duchovna a tajemna do westernu byl docela originální nápad a i vizuální stránka filmu byla vcelku vydařená. Dokonce i herci v hlavních rolích docela potěšily mé oko. Avšak děj byl místy zmatený a konec byl vůbec šílený. Zkrátka a jednoduše. Pro příznivce ranního vysílání čt2 s panoramatickými záběry našich hor je tenhle film naprostá senzace. Pro zbytek (co hledají smysluplný děj) je to ztráta času. 30% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Otázkou je, či sa do (bohužiaľ) polomŕtveho žánru akým je western hodia novátorské vecičky v podobe mystiky. Vizuálne stránka je miestami príliš počítačovohaluškovská a akosi som sa do takto vyjadrených pocitov viny nevedel vžiť. Klasické prostredie je však nádherné, krásne zábery na krajinu (ale nie až také sladké ako v KRAJINE STRELCOV) a turbo charizmatickí herci by v "obyčajnom" westerne vyzneli lepšie... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Šílená slátatnina, kde sem dost často nevěděl co se vlastně děje a převážně konec vyschízoval režisér do takové podoby, že nemůže nikdo pochopit co tím zamýšlel. Jedno vím ale jistě: ku*evsky sem se nudil. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Halucinogénny western o démonoch pomsty a prekonávaní hraníc medzi vedomím a podvedomím, ľudským svetom a podsvetím, dobrom a zlom, životom a smrťou, ... Niečo také som chcel už vlastne roky vidieť a ani som o tom poriadne nevedel. Pretože je to svojím spôsobom ako tá scéna s indiánom z Natural Born Killers, natiahnutá na dve hodiny. Niekomu sa to môže páčiť, niekomu vôbec. Ale toto prirovnanie sa núka už len kvôli neustálej prítomnosti indiánov, hadov a dokonca aj Juliette Lewis. Navyše kamera spomaľuje, zrýchľuje, lieta tam a späť, zhora nadol, zobrazuje vlny piesočných dún striedavo s oblakmi, realitu s halucináciami, prítomnosť s flashbackmi, atď. a toto všetko tiež nie je tak vzdialené rukopisu Olivera Stonea! Takmer až surrealistický zážitok. Zákutia ľudského mozgu ako nekonečné diaľnice mechanických hadov v závratnom tempe krúžia pred našimi očami a do toho sa hrdinovi obťažkanému týmto pocitom prihovára indiánsky hlas. Tento film by si mal v rockovom nebi (puritánmi tiež nazývanom peklo), pustiť Jim Morrison a potom len zhasnúť svetlá, keď skončí hudba... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možná jako surrealistický těžce umělecký horor na těžce artové festivaly by to šlo. Ale jinak to na koukání není, něco jako příběh tu neexistuje, nu a ty drogové vize neocením. ----- Režiséra Jana Kounena u nás známe díky jeho filmu Dobermann - Válka gangů. Což už samo o sobě má vypovídací hodnotu. Blueberry pak má být mystickým westernem. Má být. Ale celkově jde o mišmaš, který je navenek efektní kamerou, prací s obrazem, barvami a hudbou. Ke konci navíc s několika nepochopitelnými trikovými sekvencemi. Velice vágně podaný příběh vypráví o mladíkovi, který se zamiluje do místní prostituky, a tu když ze žárlivosti jeden z drsných klientů (v podání Michaela Madsena) zastřelí, mladík zraněn uteče, najdou ho indiáni a cosi jaksi v něm a na něm vykuřují, mumlají, opravují... A střih - mladík je najednou šerifem v nějakém městečku (nevíme jak, kdy, proč), a po 40 minutách filmu další střih a vidíme v písečných dunách jakéhosi hledače pokladů, jak hledí ke vzdáleným horám a uteče, a opět střih... Těch střihů (a následně postav) je nakonec tolik, že orientace začíná být čím dál složitější, a nějaké pátrání po pokladu indiánů naprosto nezajímavé, stejně tak jako pomsta na vrahovi prostitutky. Dobře, je to natočené podle komiksu, ale i tak se dá vytvořit film, který má hlavu a patu a jde za jedním cílem, ne mnoha zajíci. Jinak disk nabízí v úvodu protipirát, trailery na filmy V Bruggách, P. S. Miluji tě, 10 položek a méně, Volba, Ten večer, jednu reklamu, jinak žádné bonusy. Plusem je kvalitní obraz ve formátu 2,35:1 a dynamická zvuková stopa, která se kromě DD 5.1 dá pustit i v DTS. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek snad nemohl být v mých očích očekávanější - kultovní komiksová předloha (žel bohu jsem nikdy neměl možnost číst, Moebius česky prakticky nevyšel), oblíbený Jan Kounen v pozici někoho, kdo má společně s matkou vždycky pravdu a plejáda slavných herců, z nichž velkou část řadím mezi své velmi oblíbené (Cassel, Madsen, Lewis, Morrison...). I když komiks neznám, je jasné, že Kounen si z původní předlohy musel vzít jen fragmenty a ne nadarmo titulky začínají heslem A JAN KOUNEN SESSION. Jan si z tématu udělal vlastní vizuální show, promítl do něj svůj zvýšený zájem o šamanismus a psychedelii (ve stejný rok natočil dokument Other worlds právě o těchto tématech) a naservíroval nám skvostný westernový trip. Který ovšem chvílemi může nudit a je scénáristicky velmi slabý, na což pak ve finále doplácí atmosféra, neboť divák se musí zákonitě ptát po motivaci jednotlivých postav, všímat si děr a nedostatků a ve finále samozřejmě zažehrat i na to, proč Kounen v tomto případě nezůstal u svého oblíbeného středometrážního formátu. Film navíc působí značně vytrženě z kontextu tím, že si z předlohy zřejmě bere jen co mu přijde zrovna pod ruku a nahrazuje nahodilými novinkami. Na druhou stranu vizuální a mystická stránka vrcholící "jízdou" v jeskyních a vůbec celý závěr filmu můj celkový dojem hodně pootočily směrem k nadprůměrnému dojmu a tudíž i hodnocení - nejen, že velice připomíná FONTÁNU (vizuálně a ve finále vlastně i obsahem), ale je znát, že tvůrce/i nebyli psychedeličtí panicové. Blueberry je originální western, jaký jste asi ještě neviděli, je však otázkou, zda to byla škoda, moje odpověď ve finále zní : ano, byla. PS: Je smutný, že si tímhle dílkem Kounen zřejmě zavřel hodně dveří...(čirá spekulace) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Psychedelický western, ve kterém není prvořadý příběh, ale obraz, aspoň tak to tedy vidím já. Kvůli neuvěřitelně krásným přírodním exteriérům jsem dokonce chvíli vážně uvažoval o čtyřech hvězdách. Ovšem ten rádoby opojně halucinační a mysticky iniciační konec mě nebavil, ba nudil. M.Madsen byl standardně svůj, V.Cassel toho bohužel mnoho nepředvedl, T.Morrison jako Čirikava příjemně překvapil a J.Lewis byla nesympatická a otravná jako vždy. ()

Reklama

Reklama