Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dr. Julian Blair (Boris Karloff) se zabývá nekonvenčním výzkumem lidských mozkových vln, když jeho žena tragicky zahyne při podivné autonehodě. Žalem zasažený Blair se stane posedlým na nasměrování svého výzkumu na kontakt s mrtvými. Nenechá se odradit ani důrazným varováním své dcery i dalších kolegů, že se odvažuje do zakázaných oblastí lidského poznání. Přesune svou laboratoř do opuštěného sídla v Nové Anglii, kde se stále snaží zkontaktovat svou mrtvou ženu. Pomáhá mu v tom jeho mentálně postižený služebník Karl a paní Waltersová, jež působí jako médium na spiritistických seancích. Když je ale v domě nalezena mrtvá zvídavá hospodyně Marcyová, přichází místní šerif WIllis, aby vše prošetřil. (mac000)

(více)

Recenze (2)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Karloffovi šli šílení vědci vždycky dobře. Nebo takhle - oni vlastně nebyli šílení. Většinou. Spíš to byli nepochopení géniové, zahořklí vůči světu a jejich touha po vědeckém poznání se změnila v posedlost. Podobně se tomu stalo i v tomto filmu, kdy se po smrti milované manželky doktor Blair pokouší nahlédnout za oponu smrti a komunikovat s mrtvými, fatalisticky se vydat tam, odkud není návratu - nebo se to zatím ještě nestalo - a nedbá varování, že zachází příliš daleko. "Vědecké" vybavení je docela legrační, v plné verzi jako předpotopní potápěčská kukla, ale stačí i obruč s anténkama na hlavu a cosi jako "seismograf mozkových vln" může začít pracovat. Ačkoli jde o jasnou studiovku, kulisové zobrazení Nové Anglie, kde se příběh odehrává, vypadá hrozně hezky. Navzdory všemu zajímavému, co jsem tu napsal, je kraťoučký film natočen poměrně řídce, Edward Dmytryk nebyl žádná režisérská hvězda a utopit film ve zbytečných dialozích byla prostě škoda. Protože postupující šílenství doktora Blaira a záhada mizejících lidí poblíž jeho sídla je nádherně brakovej námět, jehož potenciál v druhé půli pohřbila - navzdory zajímavému závěru - do absurdna vygradovaná ujetost. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Strašně blboučký příběh o vědci (Boris Karloff), který zkoumá nějaké mozkové vlny či co a po smrti ženy věří, že je stále někde naživu, protože jeho přístroj po její smrti začal psát stejnou křivku jakou měla jeho žena. O hororu se tady nedá moc mluvit, protože tady nic hororového není. Spíše je to béčkové scífko s pár smrtmi a mrtvolami navlečenými do skafandrů, které umějí vytvořit vír někam do prdele. Efekty docela ucházející, stejně jako Karloff, velice krátká stopáž, která by i tak mohla být minimálně o dvacet minut kratší. Vlastně je to úplná blbost, ale občas to má fajn atmosféru a nemůžu říct že bych se nějak nebavil, či nudil. Průměr. ()

Reklama

Reklama