Reklama

Reklama

Vadí nevadí

  • Francie Jeux d'enfants (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osmiletý Julien vnímá všechno kolem sebe jako prostor pro hru, ve které má skutečnost stejnou hodnotu jako představy. Jeho nerozlučnou kamarádkou se stává spolužačka Sophie a společně nejraději hrají hru "vadí, nevadí". Všude - doma, ve škole... Julien a Sophie ve svých hrách pokračují i v dospělosti, kdy se jejich kdysi bezproblémový vztah naplňuje hádkami a nedorozuměními. Pro dobře situovaného Juliena, který si svědomitě nalinkoval úspěšnou kariéru i rodinný život, se Sophiiny stále radikálnější zkoušky stávají měřítkem opravdovosti života, který žije. Film Vadí nevadí je hravou komedií o vážných věcech, kdy láska se stává hrou na život a na smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Aljak 

všechny recenze uživatele

"Vadí alebo nevadí?" - Tak priznám sa, že mne vadilo! A to mnoho vecí v tomto filme, ktorý nebyť zbytočnej dramatizácie a prehnaných "prianí", mohol byť naozaj výnimočný. Skvelá myšlienka na film, ale tie zlomy v deji boli na mňa moc. Mám rád francúzske romantické komédie, a od tejto som naozaj čakal veľa. Zozačiatku to vyzeralo byť nesmierne zaujímavé, lebo od detí sa blbosti svojim spôsobom aj očakávajú, ale že ich to zostane držať aj v dospelosti - alebo dokonca sa to vystupňuje ešte do väčšej absurdnosti, to som veru nečakal. Z nevinnej rozprávky sa stala tragikomédia. A pritom by stačilo povedať VADÍ! - veď na tom nieje nič zlé mať vlastnú vôľu. No nič, možno som len na takýto druh filmu nemal náladu... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nevadí: Fantaskní příběh od dvou zamilovaných, kteří než aby si to řekli, hrají celý život čím dál bláznivější hru plnou absurdních výzev, aniž by jim v tom realita okolního světa jakkoli překážela. Vadí: Podivný příběh od dvou do sebe zahleděných, kteří než aby si to konečně přiznali, hrají celý život čím dál bezohlednější hru plnou čím dál nesmyslnějších výzev, aniž by si všimli, že existuje i svět kolem nich a v něm i jiní lidé. Ano, je to trochu jako Amélie. A Amélie mi vadila. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Romantickou komedií bych to moc nenazvala, spíš šíleným dramatem :-) Frantíci se rádi vyžívají ve "snovém" a "odlehčeném" podání děje viz. "Amélie z Montmartru", který se jednou osvědčil, ale teď už je to jen repetice, která nezaujme. Nápad je super - dětská hra, která je morbidně vyhrocená do krajnosti a táhne se od základní školy až do dospělého života a oba hrdinové nechtějí udělat ani krok stranou.. Guillaume Canet je snad jedinej pohlednej franzouz, kteýho znám (objevil se i v USA filmech - novější "Last Night" nebo stará dobrá "Pláž").. Marion Cotillard je vážně skvělej hereckej talent, kterej se jen tak nevidí - s každým filmem si jí užívám víc a víc :-) Námět super, herci dobří jen to chtělo možná víc rozpitvat, co se týče emocí a vzájemného vztahu - takhle to vyznělo spíš jako groteska :-) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Vím o lidech, kteří by se rvali do samotné krve, že Vadí nevadí je nejlepším filmem všech dob... Ehm... podle hodnocení už asi vidíte, že já mezi ně rozhodně nepatřím. Nejvýznamějším důvodem je - Amélie, která přinesla francouzskou vizuální trhlost k dokonalosti o pár let dříve a vedlo toho fakt, že zápletka filmu celou dobu visí na opravdu, opravdu tenké nudličce uvěřitelnosti (což samo o sobě nemusí být nedostatkem) moc nepomáhá. Děj a chování postav je tyranské, arogantní a měl jsem problém se naladit na vztah ústředního páru. Což, abych tak trochu odkázal na následující kariéru Yanna Samuella, se perfektně podařilo vyvážit v původní korejské My Sassy Girl, která má premisou více než blíže k Vadí nevadí. Pohádkovost a hravost, kterou se vás snaží opít první kapitola je rozhodně vedlejší, méněcenou tváří k té ošlehané, trpké a cynické notě na které film skončí. 55 % ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsme se díval tak trochu z povinnosti. Doporučil mi ho můj filmový „bratr ve zbrani“ a guru v jedné osobě. Nakonec jsme se k němu dostal a překvapivě toho nelituji. :-) Není to vůbec špatné. Život obou hlavních hrdinů ovládla dětská hra, která jim nedá spát. Oba dva pohltila a prostoupila jejich realitou běžného života. Sami už neví, co je skutečné a co jen „hrané“ v jejich společném vztahu. Zejména scéna v restauraci byla v tomto ohledu opravdu krutá. Nakonec se ale vše v dobré obrátí, nebo ne? Podle mého mínění vyznívá závěr dost rozporuplně. Sice zničili oba dva hrdinové životy těch, kteří je milují a žijí s nimi, ale našli konečně cestu k sobě navzájem. Tohle pak bylo zřejmě naplnění jejich života, kdy už přestalo ostatní kole nich mít smysl. Byla to pravá láska? Pokud ano je dovoleno zradit svět a blízké pro to, co milujeme? Tento moment, na konci filmu v dešti před nemocnicí, kde se setkají oba páry, je pro mě ten nejsilnější okamžikem celého příběhu. Toto morální dilema je podle mě to nejzajímavější pro diváka. No jestli se to tak dá říct. :-) Doporučuji si případným zájemcům přečíst Evžena Oněgina, kde dochází k podobné situaci jako před nemocnicí. Podobný problém se zde řeší jiným způsobem. ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak láska k jednomu člověku dokáže provázet některé lidi po celý život. Pro mě lehce nadprůměrný snímek s velice překvapivým koncem. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Vyborny napad s extremne branou hrou a kdyz ji nehrajete dokonce, jste loser a to nikdo z nasi dvojice nechce byt. Dobre provedeni se po case ohrava a zacina nudit. Moje oblibenkyne (Marion Colillard) je skvostna. 60% ()

pjotr76 

všechny recenze uživatele

Napadá mne pouze takový atypický komentář. Měl li bych hodnotit z pohledu filmového znalce, jímž bezesporu jsem (skromnost byla vždy mou hlavní ctností), řekl bych - milostná komedie v šedém průměru a tečka, neb tento žánr mne z pozice filmového maniaka právě příliš neinteresuje, dál bych to nekomentoval. Však oddáte li se tomuto hyperromantickému dílku ve víceméně prázdném sále(čku) Modřanského biografu, s půvabnou slečnou po boku(pardon dámy, ve vašem případě se ztepilým jinochem) pak zjistíte, že sice z toho filmu moc nemáte, ale, že tento film vhodně zpestřuje veškeré aktivity na pokraji slušnosti, které se odehrávají mezi vámi a danou slečnou resp. jinochem.) ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Film se do první půle tváří jako pozitivně laděná hra, která se velmi vlažně zostřuje do jiného rozměru, herního rozměru, který dokáže plně pochopit pouze dětský svět. Příběh o dvou 'dospělých dětech', kterým jedna taková hra poskytla tak trochu jiný způsob života a jeho vnímání. Příběh o dvou lidech, pro které se stala hra součástí života. Života, ve kterém jsou dětské hry neoddělitelnou složkou. Kde jsou striktní, dospělé zákony pouhou nabídkou, ba nepodstatným detailem. Jenže dětský svět, kde jsou pravidla pro smích, je neslučitelný s tím dospělým, proto se to dřív či později musí vymknout kontrole. Někdy komicky někdy tragicky. Ústřední dvojice, na níž film položil základy, svou ležérností dopluje až do samotného závěru, který tragikomicky končí v reálu nikdy nekončící hru. (Sázka na Canet-Cotillard zvedá moje hodnocení z průměru na 4*) ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o tom, že láska je věčná. Marion je tady neskutečně okouzlující a v těch červených šatech jí to příšerně sluší. Příběh není žádný kýč ani kravina, je to všechno hezky lidské a hřejivé. Film mě dokonce inspiroval natolik, že jednu jeho myšlenku jsem použil v jedné ze svých písní. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který poměrně rychle střídá polohy a výtvarné pojetí. Děj je z počátku příjemně natočenou dětskou pohádkou, po přechodu do dospělosti hlavních hrdinů začne být čím dál více psychologickým dramatem se znepokojujícími podtóny, které se naplno rozvinou v silném závěru. Vyzdvihnout je třeba i herce, především Marion zde předvádí asi nejlepší výkon, co jsem měl zatím možnost vidět. 80 % ()

phamphi 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velice znepokojující film (což mu přičítám k dobru), na druhou stranu hrozně blbý. Pointu chápu, ale jednání a motivace jednotlivých postav mi přesto přišly úplně mimo, zvlášt v detailech. Naprostá neschopnost se do jednoho z nich vžít mě po velkém finále donutila říct pouze "...aha" a jít si pustit The Artist. To byla jiná jízda. ()

šarka 

všechny recenze uživatele

Je to chvilkama dost krutý a de fakto je to i dost pravdivý. Dá se to brát jako metafora života. Protože celý život spolu lidi hrají hry. Na začátku, v dětství, jsou ty hry ještě docela nevinný, ale jak stárneme, začínají být krutější a krutější. Všecko, celý život je vlastně jenom hra o to, co si kdo ke komu může dovolit, aniž by ho ten druhý zastavil a přiznal, že mu to vadí. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

I navzdory přítomnosti vitamínů M a C se jedná o poměrně ztřeštěnou a, akademicky řečeno, těžkou píčovinu. Ale na druhou stranu to nuda není a snaha o originalitu je patrná. Dokoukat se tedy film dá, ale jedná se opravdu o obrovské WTF. Někdo tento "zázrak" přirovnává k Amélii z Montmartru a já s touto tezí souhlasím. Asi díky tomu, že i ona u mě dopadla takřka totožně. ()

FeiNike 

všechny recenze uživatele

No tak mňa tento film totálne sklamal a otrávil.. Straašne samoúčelný shit, tvorcovia sa za každú cenu snažili aby to celé pôsobilo cool, efektne, šokujúco a pritom sa akosi zabudli venovať príbehu, ktorý z celkom zaujímavej zápletky skĺzava do stále hlbšieho bahna plného lacných klišé, trápností a nelogickostí, hlavne že je to všetko v coolovom videoklipovom balení..herci síce hrajú dobre, ale keďže ich postavy sa správajú tak stupídne a ich činy sú absolútne odtrhnuté od reality, majú u mňa nulové sympatie..no a ten neskutočne trápny a gýčovitý záver ma už totálne dorazil, týmto gulášom môžu Francúzi pokojne konkurovať bezduchým americkým recyklátom pre teenagerov. ()

Alice02 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama, vyjadřuje a ukazuje naprosto přesně tu krásu a neodolatelnost lásky. Tenhle film mi kápl do noty (nádherná poetičnost i soundtrack), popisuje moje pocity a stojí za mými názory na svět. DĚKUJU! ()

Reklama

Reklama